20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lähes kolmannes pelaajista todistanut huijaamista PGA Tourilla

Sääntöjen rikkominen on pelaajakyselyn perusteella kaikkea muuta kuin poikkeuksellista Yhdysvaltain kiertueella. Kuva: Getty Images

Golf.com:in kyselyssä yli puolet vastanneista haluaisi poistaa marihuanan kiellettyjen aineiden listalta. Seksiä golfkentällä oli harrastanut yli kolmannes vastaajista.

Golf Magazine järjesti syyskuussa PGA Tourin pelaajille vuotuisen gallupin, jonka satoa lehti esitteli verkkosivuillaan viime viikolla. Mielipidekyselyyn osallistui nimettömänä 52 Yhdysvaltain kiertueen pelaajaa, joiden joukossa oli 30 tour-voittajaa. Heistä puolet on pelannut USA:n joukkueessa Ryder Cupissa ja/tai Presidents Cupissa.

Pelaajilta tiedusteltiin muun muassa vilppihavainnoista kiertueen kilpailuissa, mielipidettä parhaasta ja huonoimmasta kentästä sekä pelikaverista, reiässä olevan lipputangon merkityksestä puttien onnistumiseen, taskussa olevaa käteisen rahan määrää ja paljon muuta.

Seuraavassa katsaus muutamiin mielenkiintoisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin.

Kyselyssä 60 prosenttia oli sitä mieltä, että kaikilla FedEx Cupin pistelistan 125 ensimmäisellä – eli kortin PGA Tourille säilyttävillä – ei riitä potentiaalia voittaa major-turnausta. Samalla on hyvä muistaa, että usealle mainittuun joukkoon kuuluvalle pelkästään pääsy kaikkiin major-turnauksiin on lähes yhtä ylivoimaista.

Vajaat 30 prosenttia (28 %) kertoi nähneensä pelaajan rikkoneen tietoisesti sääntöjä, ja vaienneen siitä. 17 prosenttia oli havainnut sääntöjen rikkomista kerran, seitsemän prosenttia kahdesti, kaksi prosenttia kolmesti ja kaksi prosenttia viidesti.

Yksi viidestä kertoi nauttineensa kuluneen vuoden aikana huumausainetta jossain muodossa.

Yli 60 prosenttia (61 %) oli sitä mieltä, että ”backstopping” eli pallon tarkoituksellinen merkitsemättä jättäminen viheriöllä toisen pelaajan pallon mahdollisena pysäytysapuna ei ole huijaamista. Pysäytysavun käyttö on kielletty säännöissä, mutta sen sovittua hyödyntämistä on vaikea todistaa. Mikäli ”sopimuksesta” on viitteitä, tästä seuraa merkin laittamatta jättäneelle kahden lyönnin rangaistus.

”Sääntökirjan mukaan kyseessä on huijaus, mutta itsen koen asian toisin”, sanoi yksi vastaajista.

Paljonko ammattilaiset kantavat käteistä rahaa taskussaan? Kun osalla käteistä riitti hädin tuskin lounaaseen, keskiarvoksi saatiin silti 421 dollaria. Summalla irtoaisi greenfee Yhdysvaltain kahdeksanneksi kalleimmalle kentälle Spyglassiin, ja rahaa jäisi vielä 26 taalaa juomaankin.

Pelaajilta kysyttiin, miten kävisi huomenna 36 reiän match play -ottelussa, jos vastassa olisi Tiger Woods. Voittoonsa uskoi 90 prosenttia gallupiin osallistuneista. Hämmentävää vastausta selittää kyselyn syyskuinen ajankohta, jolloin Woods toipui vielä polvileikkauksestaan. Pari viikkoa sitten käydyn ja Tigerin voittaman Zozo Championshipin jälkeen moni olisi luultavasti miettinyt vastaustaan uudelleen.

Kuka on tunnetuin henkilö puhelimesi yhteystiedoissa? Tähän kysymykseen eniten ääniä (kuusi) sai entinen tähtikoripalloilija ja innokas golfin harrastaja Michael Jordan yhden äänen erolla Tiger Woodsiin. Löytyipä joltakin pelaajalta myös USA:n presidentin Donald Trumpin henkilökohtainen puhelinnumero.

81 prosenttia oli sitä mieltä, että mahdollisuus pitää lipputanko reiässä ei ole tehnyt puttaamisesta helpompaa. Kuva: Getty Images

Golfkenttä on pelaajille ilmeisen vetovoimainen paikka muunkin kuin itse pelaamisen vuoksi: vastanneista 41 prosenttia kertoi harrastaneensa jossain kentän alueella seksiä.

Mieluisimmaksi kentäksi (20 prosenttia) pelaajat arvioivat Los Angelesin kaupungin rajamailla sijaitsevan Riviera Country Clubin, kun taas toisessa ääripäässä eniten ääniä (16 prosenttia) sai Texasin tunnetuimpiin kenttiin kuuluva TPC San Antonio.

Matt Everyn marihuanan köytöstä saama kolmen kuukauden kilpailukielto kirvoitti gallupin laatijaa esittämään kysymyksen pelaajan suhtautumista kannabistuotteisiin. Yksi viidestä kertoi nauttineensa kuluneen vuoden aikana huumausainetta jossain muodossa. Yli puolet oli sitä mieltä, että marihuana pitäisi poistaa PGA Tourin kiellettyjen aineiden listalta.

Lipun pitäminen reiässä myös putatessa sallittiin vuoden alussa voimaan tulleessa isossa sääntöuudistuksessa. 15 prosenttia pelaajista katsoi, että kyseinen sääntö on tehnyt puttaamisesta helpompaa, kun taas 81 prosenttia ei nähnyt asiaa samalla tavalla.

Vaikka PGA Tour on ottanut tarkemman linjan draiveritestauksessaan, 58 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että testaus ei ole vieläkään riittävällä tasolla. ”Testaus ei ole tarpeeksi aukoton, kun se perustuu satunnaisotantaan”, eräs pelaaja perusteli vastaustaan.

Toisaalta suurin osa pelaajista ei myöskään usko, että heidän kollegansa käyttäisivät tietoisesti luvattomia välineitä kilpailukierroksillaan. Alle 20 prosenttia arveli ”kuuman draiverin” valintaan liittyvän tarkoituksellisuutta.

Vastanneista 18 prosenttia oli sitä mieltä, että heidän draiverinsa ei olisi läpäissyt testiä satunnaisessa tarkistuksessa. Yksi vastaaja arveli, että ennen testausten aloittamista tämä luku olisi todellisuudessa liikkunut 40 prosentin tuntumassa.

Tiedustellessa epämieluisinta pelikaveria, 26 prosenttia vastasi ”kuka tahansa hitaasti pelaava”. Nimeltä mainituista Bryson DeChambeau ja Rory Sabbatini saivat kumpainenkin 21 prosenttia äänistä. Suosituimpien pelikavereiden joukossa ykkösenä oli Kevin Kisner (yhdeksän prosenttia), kannoillaan Charles Howell III ja Harold Varner III. Saman seitsemän prosentin osuuden sai myös ”kuka tahansa nopeasti pelaava”.

Lähde: golf.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje