2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lahden pölkkygolfareilla unelmatalvi – Seth-Veli Järvinen, 86, tuplamestaruuteen  

Takkulan talvigolfkentällä on riittänyt paraatikelejä.

Takkulan talvigolfperinteet ulottuvat jo 30 vuoden päähän.

Alkuvuosi on suosinut kaikenlaisia ulkona perinteisesti harrastettavia talvisia aktiviteetteja. Hiihtoladuilla, luistelukentillä ja pulkkamäessä on riittänyt vilskettä, mutta myös talvigolfin näkövinkkelistä ovat olosuhteet olleet kohdallaan.

Yksi kotimaan vannoutuneimmista talvigolfareiden joukoista löytyy Lahdesta, jossa talvikenttää on ylläpidetty 90-luvun alusta lähtien. 20–30 pelaajan ydinryhmä muodostuu Lahden Golfin jäsenistä, joista monet pelaavat ”pölkkygolfia” päivittäin.

”Osa kiertää kenttää aamulla ja osa iltapäivällä. Kaiken kaikkiaan meillä on 60–70 talvigolfin harrastajaa. Koko porukasta 80 prosenttia on eläkkeellä olevia senioripelaajia”, lahtelaisen talvigolfin puuhamiehiin kuuluva Kari Hiukka kertoo.

Tammi- ja helmikuu ovat olleet talvigolfin todellista kulta-aikaa. Lunta ja pakkasta on riittänyt, ja Lahden Golfin miljöössä Takkulassa sijaitseva kenttä on saatu viritettyä toistuvasti huippukuntoon.

”Puitteet olleet täysin päinvastaiset verrattuna viime talveen, jolloin pelaaminen oli lähinnä pompottelua jäällä. Kolme viikkoa on ollut yhtä soittoa parasta mahdollista keliä.”

Talvigolfkenttä vaatii hoitoa siinä missä tavallinenkin kenttä. Lahden Golf antaa kenttää pelikuntoon valmistelevien talkoolaisten käyttöön traktorin ja mönkijän. ”Viheriöt” puhdistetaan lumesta ja traktorin perässä olevalla kahdeksanmetrisellä hirrellä lanataan 30–40 metrin levyisiä väyliä.

Kentän viritykseen vaadittavat toimenpiteet tehdä joka päivä, joten talviaamuisin Takkulassa ahertaa harvinaisen sitoutunut talkoojoukko.

”Ei se varsinaisesti työltä tunnu, itsellehän niitä olosuhteita siinä luodaan”, Hiukka sanoo.

Kari Hiukka on tehnyt 2000-luvun alusta lähtien väsymätöntä työtä lahtelaisen talvigolfin eteen.

Lahden talvigolfkausi käynnistyi tänä talvena viikko ennen joulua. Hiukka laskeskeli helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla pelanneensa ja talkoilleensa lähes 60 päivää. Kierroksia on kertynyt reilut 200.

”Montaa välipäivää ei ole ollut. Pelkästään tammikuussa tuli käveltyä golfmaila kädessä 230 kilometriä. Neljästä kierroksesta ja kentän valmistelusta kertyy saman verran kilometrejä kuin normaalilla 18-reikäisellä kentällä, joten kyllä tämä hyvästä liikunnasta käy.”

Lahden talvigolfkentällä on yhdeksän reikää. Väylillä on mittaa 90–114 metriä ja kenttää kierretään yhdellä mailalla.

”Hyvässä kunnossa pysyvät lyhyet rautalyönnit ja chipit läpi vuoden. Putissakin säilyy tuntuma, sillä talvigolfgriinit ovat nopeudeltaan samaa luokkaa oikeiden viheriöiden kanssa.”

Takkulassa on järjestetty 27 vuoden ajan talvikisoja. Ensimmäinen Tinatuoppi-kilpailu käytiin uudenvuodenaattona 1993. Kisa pelataan joka vuosi kello 12. Parhaimmillaan pakkasta on ollut 26 astetta ja leudoin uudenvuodenkisa on käyty neljän asteen lämmössä. Rovaniemellä 90-luvulla viisi vuotta talvigolfia pelannut Hiukka liittyi lahtelaisten pölkkygolfareiden joukkoon noin 20 vuotta sitten.

Vuosittain pelataan myös pölkkygolfin omaa Winter Touria. Seitsemän kilpailun viimeinen koitos käytiin lauantaina.

Seuraavana päivänä oli vuorossa 11. Lahden avoimet talvigolfmestaruuskilpailut, jotka olivat samalla pölkkygolfin kuudennet MM-kilpailut. MM-nimike on keksitty pilke silmäkulmassa, mutta sen käyttöön on pyydetty ja saatu lupa Suomen Golfliitosta.

”Vielä ei ole ulkomaalaisia osallistujia ilmestynyt, mutta lähellä on ollut.”

Eva Jare otti naisten mestaruuden neljän lyönnin marginaalilla.

Kolme kierrosta käsittäneen tasoituksettoman MM-kilpailun voitti Seth-Veli Järvinen yhteistuloksella 80 (-1). Eroa toiseen Lahden Golfin pelaajaan Hannu Luukkoseen kertyi neljä lyöntiä. Hartolan Golfklubin Timo Nieminen sijoittui samalla tuloksella Luukkosen kanssa kolmanneksi.

Naisten sarjan kärkikolmikon muodostivat samassa ryhmässä miesten mestarin kanssa pelannut Lahden Golfin Eva Jare (83), Iitin Golfseuran Eira Koskinen (87) sekä Suur-Helsingin Golfin Pirjo Sipronen (88).

Seth-Veli Järvinen oli viikonvaihteen tuplamestari, sillä hän voitti lauantaina Winter Tourin päätöskisan ja sinetöi samalla järjestyksessään 15. Winter Tourin voiton. Tasoituksella 13 pelaava, moninkertainen SM-mitalisti Järvinen on todellinen teräsmies, sillä hän täyttää kevättalvella 87 vuotta.

”Hän on erinomainen kilpailija ja varmaotteinen pelaaja. ’Seeti’ ei antanut Winter Tourilla ja MM-kilpailuissa muille mahdollisuuksia”, Hiukka sanoo.

Järvisen taakse jäi MM-kisoissa muun muassa plustasoituksella pelaava Vuosaari Golfin Oskari Schuvalow (84/4:s) sekä pari muutakin alle kakkosen tasoituksella pelaavaa golfaria. Järvinen pelasi toisella kierroksella myös koko kisan parhaan tuloksen, 25 (-2).

Griinit saatiin hyviksi, mutta väylät ei. Tämä näkyi myös tulostasossa.

Itsekin useita pölkkygolfin MM-voittoja saavuttanut ja 18 reiän (9+9) kenttäennätystä, -7, hallussaan pitävä Hiukka ei tällä kertaa yltänyt mitaleille. Hän oli kilpailussa 12:s tuloksellaan 87.

”Oma valmistautuminen jäi lyhyeksi. Istuin traktorin hytissä 2,5 tuntia ennen kisaa. Alkuun tuli heti kolme bogia ja se on menestystä ajatellen katastrofi.”

Seth-Veli Järvinen kruunattiin samana viikonloppuna sekä pölkkygolfin maailmanmestariksi että Winter Tourin voittajaksi.

Hiukka harmitteli, että hienot talvipäivät katkesivat juuri kuluneeseen viikonloppuun. Lauantaina pyrytti lunta ja sunnuntaina tuli lisää. Sään lauhtuminen yhdistettynä runsaaseen lumentuloon aiheutti sen, että kenttä ei ollut parhaassa kunnossa.

”Griinit saatiin hyviksi, mutta väylät ei. Tämä näkyi myös tulostasossa.”

Pölkkygolfin MM-kisoihin osallistui maksimimäärä 50 kilpailijaa. Kisat siirtyivät koronan vuoksi alkuperäisestä kahdella viikolla. Pelaajat kiittelivät järjestelyitä, joihin Hiukka itse ei ollut tyytyväinen.

”Kenttä oli pettymys, vaikka eihän toki säälle mitään mahda. Parempaan pitäisi silti pystyä”, hän suomi vaativaisena ”kenttämestarina” itseään.

Pölkkygolfin kilpailukausi jatkuu ensi viikonloppuna Takkulan pölkkymaratonin (36 reikää) merkeissä. Sen jälkeen vuorossa on Winter Tour Extra.

”Kisoja pelataan niin kauan kuin olosuhteet sallivat talvigolfin. Yleensä kausi päättyy maaliskuun puolivälin paikkeilla.”

Tämän jälkeen Lahden talvigolfarit saattavat vielä mennä Takkulan kentän lähellä olevalle Alasenjärvelle, jos jäätilanne sallii.

”Siellä pystyy lyömään sitten pitkiäkin lyöntejä”, Hiukka sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje