23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Kytäjän suunnitelmat etenevät aikataulussa, mutta kovia ovat tavoitteetkin

Kytäjällä halutaan lisätä näkymiä Kytäjärvelle. Myös koko kentän yleisilmettä halutaan entistä suomalaisemmaksi.

Kytäjä haluaa lukeutua 2025 Pohjois-Euroopan johtavien golfresorttien joukkoon. Se tarkoittaa, että Kytäjältä löytyvät Suomen parhaat golfkentät ja se on toimialansa paras ja halutuin työpaikka.

Ingressissä mainitaan ne tavoitteet, joita kohti Kytäjä haluaa kehittyä. Tavoitteet ovat kovia. Kytäjällä tiedostetaan, että niihin ylletään vain aktiivisella tekemisellä ja satsauksilla. Kun puhutaan golfelämyksestä, on sen keskiössä väistämättä golfkenttä. Kytäjällä niitä on kaksi. Paremmuusjärjestykseen kenttiä ei kannata yrittää laittaa, mutta kilpailukäytössä ja samalla jonkinlaisena käyntikorttina kentistä on toiminut South East.

Thomas McBroomin suunnittelema kenttä täyttää kahden vuoden päästä 20 vuotta. Pari vuosikymmentä on golfkentälle ikä, jona se on kypsynyt täyteen loistoonsa, mutta usein se tarkoittaa myös tarvetta jonkinasteiselle kasvojen kohotukselle ja peruskorjaukselle.

South Eastin kohdalla Kytäjä on turvautunut Ilonen Design -toimiston ammattitaitoon. Se on laatinut Master Planin, jonka pohjalta kenttä entrataan parhaimpaan mahdolliseen loistoonsa lähivuosina. Master Plan on juuri niin vakuuttava kuin odottaa sopii, kun sen takana ovat vaikuttaneet Mikko Ilonen, Kai Hulkkonen ja Sami Markkanen sekä Ilonen Designin kansainvälisestä ammattilaisten verkostosta skotlantilainen golfkenttäarkkitehti Stuart Rennie. Mitään ei tehdä kertarysäyksellä, eikä lainarahalla, vaan askel kerrallaan tulorahoituksen puitteissa.

Tähän liittyy kuitenkin suurin epävarmuustekijä: aikataulua tuleville toimenpiteille ei vielä ole, eikä täysin selvää ole sekään, missä mittakaavassa Master Plan lopulta käytäntöön viedään.

Ensimmäisessä vaiheessa kentän viheriöt pistettiin uuteen uskoon espanjalaisen siirtonurmen turvin. Jälki on vakuuttavaa ja puttipinta toukokuun puolivälissä jo moitteeton. Väylien reunoilta on myös kaadettu kymmenittäin puita. Osaltaan näin on parannettu heinän valonsaantia, mutta yhtä suuri motivaattori on läheinen Kytäjärvi, joka nyt on saatu näkymään pelaajalle paljon paremmin kuin ennen.

Univillat lisäävät Kytäjän majoituskapasiteettia aivan kenttien kupeessa.

Seuraavassa vaiheessa kentän runsasta bunkkerointia vähennetään jopa 30 %. Nyt bunkkereita on noin 1,5 hehtaaria per kenttä. Se on paljon, mutta pelillisinä elementteinä ne eivät ole pinta-alaa vastaavassa roolissa. Bunkkerien sijoittelua muutetaankin strategisemmaksi ja ne muotoillaan siten, että esteet näkyvät paremmin tiipaikalta. Esteiden sijoittelussa pyritään siihen, että kenttä haastaa huippupelaajia entistä paremmin, mutta on asteen armollisempi tavallisille harrastajille.

”Hyvä esimerkki on kakkosväylä (par 5). Sillä esteet eivät nyt kiusaa hyviä pelaajia, vaan käytännössä vain harrastajia. Olen pelannut Kytäjällä ehkä enemmän kuin millään muulla Suomen kentällä ja kakkosella en muista olleeni koskaan esteessä. Moni harrastaja taas lyö sillä bunkkerista toiseen. Tilanne pitää kääntää toisin päin, eli vaikeutetaan parempien pelaajien pelaamista, helpotetaan harrastajien tekemistä”, Ilonen muotoilee.

Muutoksien myötä Kytäjän nyt hieman jenkkityylinen yleisilme halutaan päivittää suomalaisemmaksi. Monille alueille kasvatetaan pidempää, kesannolla olevaa heinää ja luonnon suomalaiset ominaispiirteet halutaan nostaa enemmän estradille.

Kenttämestari Antti Koskela kertoo, ettei South Eastin kolmostiiltä ennen puiden harvenushakkuuta näkynyt juurikaan Kytäjärveä, joka nyt avautuu tiiltä upeasti.

Antti Koskela on toiminut Kytäjän kenttämestarina vuodesta 2019 alkaen. Hänen johdollaan kenttien kunto hiotaan niin hyvälle tasolle kuin suinkin, sillä juuri viimeistely on asia, jolla Kytäjä haluaa erottua massasta. Koskela ottaa myös ympäristöasiat vakavasti. Järkeistämällä toimenpiteitä ja niiden toteutustapaa sekä -aikataulua polttoaineen kulutusta on jo pystytty leikkaamaan kolmanneksella. Myös vedenkulutus on vähentynyt 40 %.

Pro Shopiin on myös panostettu. Sen pyörittämisestä, kuten opetustoiminnastakin vastaa PeGo eli Peltomäki Golf. Tarjolla on kattava valikoima Callawayn tuotteita ja fittaamisesta vastaa custom fit -guru Vili Viljamaa, joka on toiminut usean vuoden ajan Nordcenterissä. ”Nodikkaa” Vili ei jätä, mutta kun tarjoutui mahdollisuus laajentaa toimintaa Kytäjän tasoiseen paikkaan, ei hän epäillyt hetkeäkään tarttua siihen.

Myös majoituskapasiteettia on lisätty rakentamalla South Eastin 18 väylän laitamille kolme Univillaa. Jokaisessa on kaksi 25 neliön huoneistoa sekä saunallinen, 45 neliön huoneisto. Kytäjä julkaisee jatkossa keväisin myös jäsenlehteä, Kytäjä Golf Magazinea, jonka tuottamisesta vastaa Tero Parkkinen.

Ensimmäinen raaka mittari sille, miten hyvin Kytäjällä on onnistuttu koittaa tänä syksynä, kun Golflehden Kenttäranking antaa suomalaisille golfin harrastajille mahdollisuuden arvioida pelaamansa golfkentät. Ranking toteutettiin edellisen kerran 2019.

Oman tason voi mitata BMW Kytäjä Challengessa

Kytäjä Golf esittelee kesällä 2021 kilpagolfareille uudenlaisen tapahtuman. BMW Kytäjä Challengessa aktiivisesti kotimaan kisoja kiertävät pääsevät nauttimaan Kytäjän kentistä kilpailuvirityksillä.

“Olemme sijoittaneet tapahtumat kilpailukalenteriin niin, että pääasiassa kotimaassa kilpailevilla on hyvä mahdollisuus osallistua molempiin kisoihin. Tapahtumien päiviä valittaessa olemme huomioineet mm. Finnish Tourin ja Mid Tourin osakilpailut”, kertoo Kytäjä Golfin toimitusjohtaja Jukka Koivu.

“Kilpailukenttien lisäksi panostamme tapahtumaan niin, että pelaajat pääsevät kokemaan Kytäjällä kaikin puolin ainutlaatuisen elämyksen. Tavoitteenamme on tarjota osanottajille ns. Euroopan Tour -standardien mukaiset olosuhteet”, Koivu toteaa.

BMW Kytäjä Challengen kilpailut ovat kaudella 2021 sunnuntaina 6.6. ja lauantaina 31.7. Kesäkuun kisa on Kytäjän North West -kentällä ja heinäkuussa pelataan South Eastilla. Tasoituksettomana lyöntipelinä pelattavissa kilpailuissa naiset ja miehet ovat samassa sarjassa; miehet pelaavat kentät takatiiltä (SE 64, NW 65) ja naiset 55-tiiltä. Kumpaankin kilpailuun otetaan mukaan maksimissaan 156 pelaajaa ja tasoitusraja on yhdeksän.

Lue seuraavaksi: Kun harrastus lähtee käsistä, voi syntyä huippuluokan mailapaja: Vili Custom Fit

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje