26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin harrastaminen on turvallista, kun minimoit riskit, sanovat asiantuntijat

Getty Images

Lipputankoja, kättelyitä ja kasvosuojia: Infektiotautien erikoislääkärit valottavat koronaviruksen riskejä, ja sanovat golfin olevan turvallisimpia urheilulajeista koronan aikaan.

Pandemiaan liittyvästä tiedosta ei digitaalisen tiedonvälityksen aikakaudella ole pulaa. Luotettavan tiedon kohdalla tilanne onkin sitten toinen. Golfista ja koronaviruksesta puhuttaessa luotettavaa tietoa on saatavilla sitäkin vähemmän. Voiko viruksen saada kävelemällä sitä sairastavan ihmisen ohi? Olenko vaarassa, kun poimin palloni reiästä? Entä pitäisikö golfiakin pelata kasvomaski päässä?

Kun konsultoimme useita virustautien erityisosaajia, jotka kaikki oppivat koko ajan lisää taudista, muutama seikka nousee toistuvasti esille. Hyvät uutiset ensin, golf on heidän mukaansa varsin turvallista, etenkin juuri nyt, kun niin moni muu harrastus on riskialtista.

”Golfin täytyy olla turvallisimpia lajeja tässä tilanteessa”, sanoo Dr. Charles G. Proper, Stanfordin yliopiston mikrobiologian ja pediatrian professori.

Mutta riskitöntä edes golf ei ole.

Siksi lähetimme lajiin liittyviä erityiskysymyksiä kolmelle spesialistille, Dr. Properille, Dr. Amesh  Adaljalle, Johns Hopkinsin yliopiston vanhemmalle tutkijalle sekä Dr. J. Trees Ritterille, joka on Yhdysvaltain infektiotautien tutkimusseuran jäsen. Heidän vastauksensa auttavat ymmärtämään, mitä golfkentällä on osattava nyt ottaa huomioon, mitä siellä saa ja mitä ei saa tehdä. Ja mikä tärkeintä, ne auttavat vakuuttumaan siitä, että golf voi tarjota rauhoittavan turvasataman myös koronaviruksen aikakaudella.

Voinko saada viruksen kävelemällä toisten golfareiden ohi kentällä?

Tätä ei kannata pelätä. Vaikka virus pääasiallisesti tarttuukin ihmisestä ihmiseen, kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että sitä ei helposti saa kävelemällä ohi edes lähietäisyydeltä kentällä tai parkkipaikalla.

”Virus ei teleporttaudu toiseen ihmiseen. Välittävä mekanismi puuttuu”, Adalja sanoo.

Virusta kantava golfari voi tietenkin levittää yskimällä ilmaan pienen pieniä pisaroita, joiden kautta tauti leviää, mutta tartuntavaara ei ole suuri niin kauan kuin ihmisten välinen etäisyys on parisen metriä.

”Mitä pidempi, sen parempi, mutta pisarat eivät kantaudu sylkyetäisyyttä pidemmälle. Kun pysyttelet sen ulkopuolella, riski on pieni”, Ritter kertoo.

Taudin leviämisen ehkäisemisen suhteen on tietenkin erityisen tärkeää, että kaikki, joilla on pieniäkin epäilyttäviä oireita pysyvät kotona.

Mitä jos pelaan samalla golfautolla?

On itsestään selvää, että istuminen lähietäisyydellä 18-reikäisen kierroksen ajan on paljon riskialttiimpaa kuin pelaamien kävelemällä varoetäisyyden säilyttäen. Siksi moni kenttä on kieltänyt golfautojen käytön tai rajoittanut niiden käyttöä siten, että autoa saa käyttää vain yksi henkilö. Kaksi ihmistä samassa golfautoassa lisää riskiä ja välittää vääränlaista viestiä suhtautumisesta virukseen.

”Ehkä riski ei ole suuren suuri, mutta asiaan liittyy muita puolia. On parempi vetää tiukkaa linjaa sen suhteen, mitä saa tai ei saa tehdä, jotta ihmisten suhtautuminen asiaan säilyy varovaisena”, Ritter sanoo.

Golfauton käyttäjät tulevat myös koskeneeksi pintoihin, kuten ohjauspyörään, jota edelliset käyttäjät ovat koskeneet. Golfklubin olisikin hyvä desinfioida pinnat käytön jälkeen. Se lisäksi jokaisen on hyvä muistaa perussäännöt: 1) älä kosketa kasvojasi. 2) Pese kätesi. Jos pesumahdollisuutta ei ole, kuten golfkierroksella usein, käytä alkoholipohjaista (vähintään 60% alkoholia) käsidesiä, jota on nyt muutenkin hyvä pitää käden ulottuvilla.

Asioiden koskettamisesta puheen ollen, lipputankoon ei pitäisi nyt koskea, eikä bunkkeria haravoida. Ovatko nämä todella vaaraksi?

Vaara on todennäköisesti liian vahva ilmaus. Proberin mukaan lipputangosta saatu tartunta olisi ”eriskummallisen epätavallinen tapa saada sairaus.” Tartunnan mahdollisuus edellyttää tapahtumaketjua, jossa on niin monta muuttujaa, että todennäköisyys ei ole suuri: sairaan ihmisen tulee koskea lipputankoa, viruksen tulee pysyä hengissä lipputangossa ultraviolettisäteilystä huolimatta (auringon ultraviolettisäteilyn uskotaan tuhoavan viruksia pinnoilta), ja sinun tulisi koskettaa lipputankoa juuri samasta paikasta kuin sairastunut ihminen kosketti, jonka jälkeen sinun tulisi koskettaa kasvojasi. Toisin sanoen muuttujia on melkoisesti – ja silti se on mahdollista.

”Kaikki pinnat ovat potentiaalisia taudinlevittäjiä”, Adalja sanoo. Siksi hänen mukaansa on syytä muistaa edellä sanotut neuvot: jos kosket jotakin, mitä muut ihmiset ovat koskettaneet, on parempi pestä kädet sen jälkeen ja olla koskettamatta kasvojaan.

Entä pallon nostaminen reiästä?

”Tartuntariski on erittäin pieni. Voit tietenkin kuvitella mitä eriskummallisempia tapoja saada virus, mutta todellisuudessa en olisi huolissani niistä”, Adalja sanoo.

”Kaikki on mahdollista, mutta on hyvin epätodennäköistä, että tällaiset skenaariot voisivat toteutua todellisuudessa.”

Pitäisikö minun käyttää pelatessani hengityssuojainta?

Hengityssuojainten tehon suhteen asiantuntijamme ovat skeptisiä. Etenkin, kun niitä käytetään suojavarusteena tartuntaa vastaan.

”Hengityssuojaimen idea ei oikeastaan ole suojata käyttäjää muilta ihmisiltä, vaan sen on tarkoitus suojata muita ihmisiä käyttäjältä”, Adalja tähdentää.

Prober muistuttaa, että maskin käyttö voi jopa kääntyä itseään vastaan, sillä ihmisillä on taipumus kohentaa sen paikkaa tuon tuostakin. ”He siis tulevat kosketelleeksi kasvojaan useammin kuin normaalisti tekisivät. Myös silmien ja nenän aluetta”, hän sanoo.

Miten on kättelyn laita?

Jälleen muistutamme perussäännöstä, eli riittävästä etäisyydestä. Jo sen perusteella kättelyä on syytä välttää. Samalta pohjalta osaatkin jo arvata, mikä on neuvo, jos vanhasta muistista tulet suorittaneeksi kättelyn kierroksen päätteeksi?

”Jos kättelet jotakuta, sinun pitää pestä kätesi”, Adalja sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje