23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Korona-ajan rajoitukset avaavat golfkentillä silmiä uusille käytännöille

Lipun pitäminen aloillaan voisi olla aiheellista terveyskriisin jälkeenkin. Kuva: 123rft

Erilaisten asioiden toimivuutta voi arvioida vasta kun niistä on konkreettista kokemuspohjaa. Alkukausi on paljastanut kentillä useita vaihtoehtoisia toimintatapoja.   

Koronapandemia on asettanut golfin pelaamisen mahdollistumiselle tiukat rajoitteet, ja olemme joutuneet toistaiseksi luopumaan monista tutuista tavoista ja rutiineista. Mutta voisiko joistakin väliaikaisista käytännöistä olla pysyvämpää hyötyä pelaajien ja kenttien arkeen?

Useammat kentät ovat päästäneet alkukaudesta väylille vain 2−3 hengen peliryhmiä, mikä on ilmennyt helposti tunninkin nopeampina kierrosaikoina. Tämä on oletettavasti lämmittänyt ainakin niiden mieltä, joilla on henkilökohtaisen ajankäytön vuoksi harvoin mahdollisuutta 18 reiän kierroksiin.

Konkreettisella tasolla, alle neljän hengen kokoisten ryhmien vakituista käyttöä olisi paikallaan hyödyntää ainakin aamuvarhaisella ja illalla, jolloin merkittävä osa golfareista odottaa pelin tavallista sujuvampaa etenemistä. Pienempiä ryhmäkokoja olisi aiheellista suosia myös alkukeväällä ja loppusyksyllä, mikä vähentäisi värjöttelyä viileässä ilmassa.

Seuroissa on omat käytäntönsä peliaikojen varaamiseen liittyen, mutta useat sallivat osakkaille tai omille jäsenille vapaan varausoikeuden. Näistä kentistä jotkut ovat nyt tinkineet tästä edusta rajoittaen kyseisen oikeuden muutamaan yhtä aikaa voimassa olevaan varaukseen. Muutoksen taustalla on ollut kenttien tavallista suurempi käyttöaste, kun on haluttu tarjota mahdollisimman monelle pelaajalle mahdollisuus päästä prime-time-aikana kentälle ilman pitkiä odotuksia. Tällaiselle käytännölle moni varmasti toivoo jatkoa varsinkin kiivaamman lomasesongin aikana.

Golfarit ovat eri suunnilta kantautuneiden tietojen mukaan alkaneet noudattaa uskollisemmin tarkkaa lähtöaikaa. Kukaan ei halua takana tulevaa ryhmää hengittämään niskaan, mikä usein johtuu nimenomaan liian aikaisin kentälle livahtavista ryhmistä. Oikean lähtöajan noudattamisen myötä odotteluaika lyöntipaikoilla ja väylillä vähenee, mikä tekee pelaamisesta kaikille miellyttävämpää.

Peliä sujuvoittava vaikutuksensa olisi myös sillä, että lippu pidettäisiin reiässä koko ajan, mikäli kyseessä ei ole kilpailu. Vaikka säännöt antavat mahdollisuuden molempiin käytäntöihin, voisi kenttäkohtaisella toivomuksella suositella lipun pitämistä aloillaan.

Kyseisellä ratkaisulla saattaisi olla myös pelaajien keskuudessa laaja kannatus, sillä pandemian hellitettyä lipputankoon ei välttämättä kosketa enää yhtä herkästi kuin aikaisemmin.

Jokainen voisi vastedeskin pitää bägissään roskapussia, ja viedä omat roskansa mennessään.

Sama koskee reikää, joissa on erilaisia korona-aikaisia viritelmiä. Paremmissa versioissa lipputanko ei tökkää hieman nopeammalla vauhdilla kauempaa putattua palloa yhtä herkästi pois kuin vaikkapa nurin päin käännetyillä kupeilla on taipumus tehdä. Paljon on taatusti heitäkin, jotka eivät jatkossa halua kaivaa palloa kupin pohjalta, jolloin käsi osuu epähygieenisesti kupin ja reiän rakenteisiin.

Rangella ei ole aina helppo löytää vapaata paikkaa. Pelaaja ei tekisi käytössä olevan ajanvarauksen vuoksi turhaa visiittiä harjoitusalueelle. Kuva: 123rtf

Kentät ovat muun muassa ottaneet lyöntipaikkojen tuntumassa olevia penkkejä pois käytöstä tai niillä istuminen on kielletty erillisillä kylteillä, mikä osaltaan vauhdittaa kierroksen etenemistä. Penkeistä ei silti voi jatkoa ajatellen kokonaan luopua, sillä pieni levähdyshetki on toisinaan paikallaan. Toisilla kentillä niitä on kuitenkin liikaa.

Pallopesureitakaan ei tarvita enää kuin ykkösen ja kympin lyöntipaikkojen tuntumassa. Likaisen pallon päälle voi kentän uumenissa lirauttaa vettä bägissä olevasta juomapullosta ja puhdistaa peliväline pyyhkeellä.

Roska-astioiden pysyvämpää poistamista sopisi myös harkita, sillä ne eivät millään tavalla edistä kentän kauneusarvoa. Jokainen voisi vastedeskin pitää bägissään roskapussia, ja viedä omat roskansa mennessään. Suomen kentistä Kuusamon Golfissa roska-astioista luovuttiin pian kentän perustamisen jälkeen, sillä porot levittivät niissä olleita roskia ympäristöön. Seuran kokemusten mukaan käytäntö omien roskien poisviemisestä on toiminut, eikä kentällä ole roskia.

Harjoitusalueiden valvontaa on helpotettu jossakin laittamalla rangen käyttöoikeus varauksen alle. Tämä voisi olla jatkossa hiljaisten aikojen ulkopuolella hyvä käytäntö, sillä jotkut saattavat tulla paikalle pitkänkin matkan takaa huomatakseen, ettei rangella olekaan tilaa. Ongelmalliseksi varauskäytäntö tulisi kokeilijoiden ja vaikkapa seudulla satunnaisesti olevien pelaajien kohdalla ainakin siinä tapauksessa, jos varaaminen edellyttäisi jäsenyyttä.

Niillä klubeilla, joilla ei ole tällä hetkellä caddiemaster-palveluita, ainoa tapa varata peliaika hoituu netin kautta. Tämä on koettu seuroissa positiiviseksi asiaksi, sillä nyt nekin, jotka normaalisti varaavat ajan soittamalla, ovat saaneet totutella sähköiseen palveluun. Klubeilla tiedustellaan puhelimitse etenkin alkukauden aikana monenlaisia asioita, joten nettivarauksen yleistyminen vapauttaa caddiemastereiden ja palvelupäälliköiden kapasiteettia muihin tehtäviin.

Myös Suomen Golfliiton tarjoaman eBirdien ja samalla GameBookin käyttäminen yleistyy odotetusti rajoitusten aikana, ja sovelluksen kiistaton kätevyys paljastuu yhä laajemmalle joukolle muun muassa tasoituskierrosta pelattaessa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

    PakkiPetteri says:

    Mielipiteitä varmasti monia mutta itseä näissä korona-ajan säännöissä eniten harmittaa tuo lipun pitäminen reiässä. Puolet puteista kimpoaa pois, kun on tottunut puttaamaan takaressuun. Vie nautinnon koko greeni toiminnasta. Sekä on täysin golfin perimmäisen idean vastainen. En ole lääkäri saati korona-spesialisti, niin kuin kaikki nykyään tuntuu olevan, mutta ei varmasti ole kauhean suuri riski saada tartuntaa golfkentän lipputangosta!? Samalla voi kaupassa käynnin ja oikeastaan kaikkialla muuallakin mihinkään esineeseen koskemisen. Onko menty nyt vähän liian pitkälle, ainakin tässä lippusäännössä?

    KL1 says:

    Ei sitä tankoa kukaan pakota pitämään reiässä, kyseessä on silkka suositus. Tämä nykyinen tangon ja matalan kupin yhdistelmä todellakin sylkee palloja ulos aivan eri tavalla kuin tangoton normaalisyvyinen reikä.

    Nuo kahden hengen iltalähdöt täällä etelässä eivät oikein uppoa omaan tajuntaani. Siellä edessähän on pitkä letka neljän hengen ryhmiä, joten perään lähtevät kahden hengen ryhmät vain muodostavat tiiviin jonon, jossa jokainen odottaa lyöntivuoroaan jokaisella lyöntivuorollaan. Nopeammasta kierroksesta pääsevät nauttimaan ainoastaan ne viimeiset lähtöryhmät, jotka juuri ja juuri ehtivät pelata ysin ennen pimeän tuloa. Mutta jäädään kuulolle, ehkä tuo jostain mystisestä syystä alkaakin sujua. Aamun kahden hengen ryhmät sen sijaan on erinomainen idea, jonka soisin pysyvän käytössä pidempäänkin, toki ajankohtaa valon mukaan vaihdellen.

    Finnwin says:

    ”Seuroissa on omat käytäntönsä peliaikojen varaamiseen liittyen, mutta useat sallivat osakkaille tai omille jäsenille vapaan varausoikeuden. Näistä kentistä jotkut ovat nyt tinkineet tästä edusta rajoittaen kyseisen oikeuden muutamaan yhtä aikaa voimassa olevaan varaukseen. Muutoksen taustalla on ollut kenttien tavallista suurempi käyttöaste, kun on haluttu tarjota mahdollisimman monelle pelaajalle mahdollisuus päästä prime-time-aikana kentälle ilman pitkiä odotuksia. Tällaiselle käytännölle moni varmasti toivoo jatkoa varsinkin kiivaamman lomasesongin aikana.”

    Minkä ihmeen takia osakkeenomistajat haluaisivat tinkiä varausoikeuksistaan. Hyvä varausoikeus on monesti yhtenä syynä hankkia osake kentältä. Kohtahan Golfpiste ehdottaa, että omistajat/pelioikeuden haltijat saavat pelata, mikäli muilta jää aikoja yli!!

      Marko Kuivasaari says:

      Kiitoksia palautteestanne, PakkiPetteri, KL1 ja Finnwin.
      Kuppivirityksissä on eroja, ja oman sekä muilta kuultujen kokemusten perusteella toiset pitävät pallon paremmin reiässä kuin esimerkiksi nurin päin käännetyt kupit.
      Alle neljän hengen iltalähdöillä tarkoitin jutussa myöhäisimpiä, kuten kello 19-20:n jälkeen ajoittuvia lähtöjä, jolloin neljän ryhmät eivät ole yhtä yleisiä kuin aiemmin päivällä.
      Golfpiste ei ehdota mitään, vaan toteaa jutussa joillakin kentillä siirrytyn rajoitettuun varausoikeuteen, kuten mahdollisuuteen varata maksimissaan vain kolme aikaa kerrallaan. Tämän käytännön hyödyntämistä on eräässä golfkeskuksessa suunniteltu prime-time-aikana jatkossakin, ja sille voisi etenkin juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä ajankohtana olettaa löytyvän kannatusta ja ymmärrystä pelaajien keskuudessa.

    Putti-Possu says:

    ”Golfarit ovat eri suunnilta kantautuneiden tietojen mukaan alkaneet noudattaa uskollisemmin tarkkaa lähtöaikaa. Kukaan ei halua takana tulevaa ryhmää hengittämään niskaan, mikä usein johtuu nimenomaan liian aikaisin kentälle livahtavista ryhmistä. Oikean lähtöajan noudattamisen myötä odotteluaika lyöntipaikoilla ja väylillä vähenee, mikä tekee pelaamisesta kaikille miellyttävämpää.”

    Ei ihan uppoa, miten tämä on nyt erilaista? Oikea lähtöaika 2h lähdöissä on kaiketi seurausta siitä, että lähtöväli on 6-7 minuuttia. Jos edellinen ryhmä puuttuu, mikään ei kaiketi estä lähtemästä etuajassa (jos molemmat paikalla). Jos taas edellinen ryhmä lähti ajallaan, etuajassa lähteminen tarkoittaa 1-2 minuuttia, mikä ei varmasti aiheuta mitään ylimääräistä haitari-ilmiötä. En myöskään ymmärrä ”takana läähättäviä”, kun golfissa on selvät säännöt ohitukselle: eli jos takana pelaavat nopeammin ja edessä vapaa väylä, on syytä tarjota ohitusta. Eihän tässä tarvitse välittää yhtään takimmaisten läähätyksestä. Jos taas kenttä on täynnä eikä ohittamiselle ole perusteita, kannattaako takimmaisen ryhmän kovasti läähättää (tai edes kiirehtiä tiiauspaikalle), kun voi sopeuttaa oman ryhmän pelivauhdin kentän pelivauhtiin.

    GR says:

    No minusta taas tämän koronan hyvä puoli on, että porukka huomaa, että lipun pois ottamisesta ei olekaan mitään hyötyä. Pikemminkin päin vastoin, kuten ruotsalaiset ovat tutkineet. Ei tarvitse enää suhrata lipun poiston kanssa, kun joku hcp 36+ on ainoa ryhmässä, joka sen haluaa poistaa. Ja uskokaapa minua, niin muutaman vuoden kuluttua ei ole edes montaa ammattipelaajaa, joka suhraa lipun kanssa riippumatta putin pituudesta. Toinen juttu on nyt väliaikaisesti käytössä olevat matalat kupit. Niistä pallo voi kyllä kimmota pois, mutta ei lipun takia.
    Varausrajoitukset ovat myös hyvä asia, varsinkin kun pelataan vajailla ryhmillä vielä jonkin aikaa. Jostain kommentista voi ymmärtää, että vieraspelaajat vievät nämä ajat, mutta eihän se niin mene. Vaan osakkaat/pelioikeutetut, joilla on pidempi varausoikeus, niin heille kaikille tulee paremmat mahdollisuudet päästä pelaamaan haluamallaan ajalla, kun ajat jaetaan tasapuolisemmin.

    OikeaJuuso says:

    Mielestäni lievä hysteria ilmenee joissain rajoituksissa. Mitä ihmeen merkitystä on ohituskiellolla koronan takia. Se voidaan kyllä normijärkeä käyttämällä suorittaa ilman läähätyksiä, räkimisiä ja alle 2m etäisyyttä, vai mitä? Vai halailevatko ihmiset toisiaan ohittaessaan, olenko epänormaali kun sanon kiitos n. 10m päästä ja painelen ohi…

    Omalla klubilla on ohituskielto koronaan viitaten. Naurettavaa.

    haamu says:

    Kentät ovat ja tulevat olemaan tupaten täynnä. Miksi kukaan ostaisi osaketta golfyhtiöstä, joka ei rajoita millään tavalla voimassaolevien varausten määrää ja kun niissä ollaan tilanteessa jossa edes osakkaana ei pääse kohtuudella pelaamaan? Tai, miksi kukaan vuokraisi pelioikeutta tällaiselta kentältä, varsinkin jos kaiken lisäksi olisi oikeutettu huonompiin ajanvarausoikeuksiin osakaspelaajiin verrattuna jotka siis itsekään eivät pääse pelaamaan? Kyse ei ole kentän kapasiteetista sinänsä vaan kapasiteetin käytön vääristymästä ja keskittymisestä käytännössä ja täysin suhteettomasti pienelle osakasjoukolle.

    No, onneksi ainakin täällä etelässä on mahdollista valita osakkuus tai pelioikeuden vuokraus kentältä jossa rajoittamisen välttämättömyys on ymmärretty ja pelaamaan pääsee kohtuullisesti niin osakkana kuin pelioikeutettunakin (pelioikeutettuna ehkä vähän heikommin kuin osakkaana), nopealla vilkaisulla ilmeisesti ainakin esim. Tali, SHG, Keimola, Nevas, Pickala, Tuusula, Hyvinkää jne. Rajoittaminen tällä tavalla on järkevää ja helppo toteuttaakin koska siinä ei kajota tyypillisesti yhtöjärjestyksissä mainittuun tai ainakin tarkoitettuun/ajateltuun rajoittamattomaan pelioikeuksien määrään.