5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Korealaistähdet tarttuivat ohueen oljenkorteen, ja välttivät vaativan asepalveluksen

Kahdesti PGA Tourilla voittanut Sungjae Im menestyi Aasian kisoissa. Kuva: Getty Images

Sungjae Im ja Si Woo Kim saavuttivat Aasian kisojen joukkuekilpailussa kultaa.

Maailmanlistalla top 40:ssä olevat Sungjae Im ja Si Woo Kim voittivat viikonvaihteessa Kiinan Hangzhoussa pelatussa Aasian kisojen golfin joukkueturnauksessa kultaa. Kaksikko kuului kisoissa Etelä-Korean nelimiehiseen joukkueeseen.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ammattilaiset saavat edustaa maitaan Aasian kisoissa. Etelä-Korea päätti antaa joukkueturnauksen paikoista kaksi ammattilaisille ja kaksi amatööripelaajille. Im, 25, ja Kim, 29, olivat valintahetkellä maailmanlistan kaksi korkeimmalla olevaa korealaista pelaajaa.

Etelä-Korea oli joukkuekilpailussa omaa luokkaansa, sillä eroa toiseksi sijoittuneeseen Thaimaahan kertyi 25 lyöntiä.

Korealaistähtien varsinaisena motiivina osallistua Aasian kisoihin ei ollut urheilullinen menestys. Etelä-Koreassa on ollut käytäntö, että kultamitalin kisoissa voittaneet urheilijat saavat vapautuksen maan lähes kaksivuotisesta asepalveluksesta.

Etenkin Kimin kohdalla alkoi olla jo kiire, sillä Etelä-Korean vaativa asepalvelus pitää suorittaa 35 ikävuoteen mennessä. Ensi kesän Pariisin olympialaiset olisivat olleet hänen osaltaan viimeisimpiä oljenkorsia. Olympialaisissa saavutettu mitali riittää Etelä-Koreassa vapautukseen asepalveluksesta.

Myös urheilumenestyksensä ansiosta asepalveluksesta vapautetut urheilijat saavat pienen sotilaallisen koulutuksen Etelä-Koreassa. Kyse on muutaman viikon pituisesta maanpuolustuskurssista.

PGA Tourilla pelaavat korealaiset huippugolfarit haluavat pääsääntöisesti välttää maan asepalveluksen. Etelä-Koreassa ei ole mahdollisuutta suorittaa palvelusta Suomen kaltaisissa Urheilujoukoissa, joissa oman lajin harjoittelu on vahvasti keskiössä. Korean armeijassa urheilevat varusmiehet eivät saa harjoitusvapaita eivätkä voi osallistua palveluksensa aikana lajinsa kilpailuihin.

Lähes kahden vuoden tauko golfin kaltaisesta herkästä lajista voi olla kohtalokas. Muun muassa maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 26 ollut ja kaksi kilpailua PGA Tourilla voittanut Sangmoon Bae suoritti maansa asepalveluksen viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta ei ole sittemmin onnistunut palaamaan kilpakentillä omalle tasolleen.

Normaalisti neljän vuoden välein järjestettävien Aasian kisojen piti olla alun perin viime vuonna, mutta tapahtumaa siirrettiin koronapandemian vuoksi vuodella. Seuraavat kisat käydään Japanissa vuonna 2026.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje