”Kolmin–nelinkertaisissa hinnoissa mennään tällä hetkellä” – sähkön hinta laittaa golfklubit arvioimaan kulutustaan - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

”Kolmin–nelinkertaisissa hinnoissa mennään tällä hetkellä” – sähkön hinta laittaa golfklubit arvioimaan kulutustaan

Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Golftoimialan onni on, että talvella sähkönkulutus on pientä. Samaan aikaan kotitaloudet joutuvat silti ahtaalle.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja siitä seuranneet energiapakotteet ovat nostaneet sähkön hintaa rajusti edellisten kuukausien aikana. Sähkön hinnannousu näkyy, ja puhuttaa ihmisiä alasta riippumatta.

Golfkentillä sähkön kohonneet kustannukset näkyvät muiden alojen ja kotitalouksien tavoin yksinkertaisesti sähkölaskuissa.

”Muutaman kuukauden aikana sähkön hinta on noussut siten, että kolmin–nelinkertaisissa hinnoissa mennään tällä hetkellä”, Golf Talman toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi kertoo.

Luvut ovat merkittäviä. Kesken vilkkaimman pelikauden Talmassa ei olla tingitty esimerkiksi kentänhoidollisissa toimenpiteissä tai palveluntarjontaan liittyvissä asioissa. Viimeksi tänään maanantaina kentällä pidettiin palaveria ja mietittiin ratkaisuja, joissa voitaisiin säästää sähköä, nyt kun kausi alkaa lähenemään loppuaan.

”Tällä hetkellä kartoitetaan, mitä kaikkea voimme tehdä. Varsinkaan tyhjää klubitaloa ei tarvitse talvella pitää niin isossa lämmössä, vaan haemme sopivaa lämpötilaa, ettei mitään hajoa. Laitteet, jotka vievät sähköä, vaikka niitä ei käytetä ovat varmaan myös yksi säästökohde”.

Maailma on muuttunut yhtäkkiä aika paljon elämisen kustannusten osalta

Omassa toiminnassa tehtävien sähkönsäästöratkaisujen lisäksi Haaponiemi valmistautuu tulevaan seuraamalla tilannetta sähkömarkkinoilla herkällä korvalla.

”Kaikki pystyy spekuloimaan muuttujilla, mutta kukaan ei tiedä oikein mistään mitään. Olkiluoto 3, kuinka paljon tuulee ja vesi virtaa, mitä tekee norjalaiset ja mitä päättää EU tällä viikolla. Näistä ei vielä tiedetä.”

”Pitää seurata sekä tilannetta markkinoilla että tuovatko sähköyhtiöt joitain uusia vaihtoehtoja sähkösopimusmalleihin. Siten pystytään tekemään järkeviä valintoja”, Haaponiemi sanoo.

Golfareille merkittävä asia on, että tulevatko pelaamisen hinnat nousemaan kohonneiden energiakustannusten takia.

”Inflaatio vaikuttaa siihen, että on paineita nostaa pelaamisen hintoja”, Haaponiemi tarkentaa.

Haaponiemi sanoo isossa kuvassa katsoneensa viime aikojen myllerrystä maailmassa hieman huolestuneena.

”Maailma on muuttunut yhtäkkiä aika paljon elämisen kustannusten osalta. Varmasti on paljon kotitalouksia, jotka joutuvat tekemään valintoja sen suhteen mihin rahaa laitetaan.”

Lappeenrannassa pärjätään, mutta mietittävää riittää

Viipuri Golfissakin sähkölaskut ovat olleet merkittävästi aiempaa kalliimpia.

”Meillä sähkön hinta on noussut 20 prosenttia ja nousu on tapahtunut ihan tässä viimeisen parin kuukauden aikana”, Viipuri Golfin toimitusjohtaja Kari Kalin sanoo.

”Se taas tarkoittaa sitä, että meillä pitää katsoa ne paikat, joissa voidaan säästää sähköä. Ensimmäisenä tulee mieleen, että miten saunaa lämmitetään jatkossa. Ihan tarkkaan en osaa vielä sanoa, mitä kaikkea tehdään, mutta ihan varmasti syksyn ja talven aikana asiaa käydään läpi.”

Kalin ei ole mielellään nostamassa hintoja kentällään.

”Ainakin tällä hetkellä on tunne, että ihan kauheasti emme pysty kasvaneita kustannuksia hintoihin laittamaan. Siinä käy helposti niin, että tuotetta käytetään vähemmän ja kokonaisuus on siten huonompi.”

Golfkentillä on tehtävä pakollisia investointeja ja nyt niitäkin joudutaan miettimään entistä tarkemmin.

”Ajoitus ja määrät täytyy pitää kohdillaan, että kassa pysyy kunnossa”, Kalin kertoo.

Kastelujärjestelmä on yksi olennaisimmista golfkenttiä koskevista asioista, joka vie sähköä. Sekin on käytännössä pakko pitää toiminnassa, jos mielii pelata sellaisilla kentillä, joihin olemme normaalisti tottuneet. Kuuma ja kuiva kesä vielä lisäävät kastelun tarvetta.

Mitä sähkönhintaan tulee, niin pahin skenaario lienee se, että hinta pysyy pitkään korkealla. Silloin omavarainen tuotanto nousee keskusteluihin. Viipuri Golfissakin on aurinkopaneeleja, joilla toistaiseksi saadaan pieni siivu sähköä. Näiden lisääminen voisi olla yksi toimenpide, jolla sähkökuluja saataisiin ehkä pienemmäksi.

Valtakunnan tasolla on puhuttu tuulivoiman lisäämisestä. Itä-Suomessa Puolustusvoimat ovat hanakasti torpanneet tuulivoimahankkeita, joten ainakaan siltä osin Viipuri Golfikaan ei ole lähitulevaisuudessa tuulivoimasta hyötymässä. Puolustusvoimien kitsas suhtautuminen tuulivoimaloihin liittyy itärajan tutkavalvontaan.

Golfyhtiöt selvinnevät sähkön hinnannoususta jotakuinkin kuivin jaloin. Toivottavasti kotitaloudet pärjäävät myös ja heijannaisvaikutukset golfin pelaamiseen jäävät pieniksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)