Koiviston perhe on tehnyt uskomattomat 18 hole in onea - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Koiviston perhe on tehnyt uskomattomat 18 hole in onea

Leena ja Juha Koivisto ovat innokkaita golfareita ja holareiden tekijöitä.

Joku ei onnistu golfarin unelmassa koskaan, toiset suorastaan takovat niitä.

Juha, Leena ja Mikko Koivistolla lienee hallussaan epävirallinen Suomen ennätys saman perheen holareiden määrässä. He ovat tehneet yhteensä 18 ässää. Näistä Mikon nimissä on yhdeksän, Leenalla kuusi ja Juhalla kolme. Viimeisin löytyy Juhalta, joka teki hiljattain holarin Nurmijärvi Golfissa.

Mikon yhdeksän holaria selittyy hänen omien sanojen mukaan hurjilla pelimäärillä. Hänen vuosittaiset kierrosmääränsä huitelevat 150-200 välillä. Valtaosa kierroksista tulee ulkomailla ja niinpä myös holareista seitsemän kappaletta on tehty muualla kuin Suomessa. Ensimmäisen holarinsa hän teki jo 21 vuotta sitten. Ikimuistoisin on silti kuudes osuma, joka syntyi Wenthworthin klassikkokentällä Englannissa vuonna 2015.

”Silloin oli todella sateinen keli. Meillä oli pelikaverini kanssa luonnollisesti sadekamat päällä, jotka olivat lopulta aivan märät ja kuraiset. Tulimme klubille ja päätimme, että käydään vaihtamassa vaatteet, koska ei kehdattu mennä niillä kurahousuilla sisään. Molemmat laitoimme tyylikkäästi mustat farkut, pikkukengät, kauluspaidat ja pikkutakit päälle. Siinä sitten tuli herrasmies ystävällisesti sanomaan, että valitettavasti farkuissa ei pääse sisään”, Koivisto muistelee.

”Kerroimme, että tein holarin kakkosväylällä. Vastaus oli vain, sorry, mutta säännöt ovat sääntöjä. Niissä märissä ja kuraisissa sadevaatteissa olisimme päässeet klubille, koska ne olivat pelikamat. Menimme sitten juomaan kuohuvat muualle”, Koivisto kertoo huvittuneena.

Noin kuukautta myöhemmin espanjalaislegenda Miguel Angel Jimenez teki samalla väylällä Euroopan kiertueen kilpailussa holarin samasta tiiboksista, jossa suomalaiskaksikko oli aiemmin pelannut.

”Kaikkinensa tuo on ikimuistoisin holari hyvässä ja huonossa mielessä”, Koivisto nauraa.

Isä Juha suhtautuu myös tehtyihin holareihin rennolla mielellä.

”Minähän olen vain pieni pelinappula tässä, kun vain kolme olen saanut tehtyä”, hän heittää.

”Kyllähän se aika kummalliselta tuntuu, että niitä on meille sattunut tulemaan näinkin monta. Yksi kaveri on tokaissut, että holari on kuin salamanisku. Silloin kun se sattuu kohdalle tulemaan, niin se tulee”, Juha sanoo.

Kuten moni muukin golfari niin myös Juha vähättelee taidon määrää ja sanoo rouva Fortunan olleen puolellaan.

”Aika juhlalliselta se holari tuntuu ja siltä, että onnella ja ehkä hieman taidolla on osuutta asiaan.”

Tuoreimman holarinsa Juha teki viime viikolla Nurmijärven A-kentän kahdeksannella väylällä.

”En nähnyt pallon menevän kuppiin, mutta lyönnin jälkeen olin kuulevanani kuin pallo olisi osunut lippuun. Pelikaverit löivät hieman pitkäksi ja menimme ensin etsimään heidän pallojaan. Kun minun palloa ei löytynyt, niin menin heti katsomaan reiästä ja siellähän se oli.”

Juhallakin kaksi muuta holaria on tehty ulkomailla. Etelä-Afrikan Johannesburgissa ja Thaimaassa . Johannesburgin Observatory Golf Clubilla tehty täysosuma on näistä kolmesta ainoa, jonka hän on nähnyt tiiboksista saakka.

”Pallo jäi kupin ja lipun väliin. Heilautin vähän lippua ja niinpä pallo putosi sisään”, Juha sanoo.

Juhan vaimo Leena kommentoi holaritehtailuaan pilke silmäkulmassa.

”12 vuotta piti pelata ennen kuin osui. Sitten niitä tulikin parin kuukauden välein kaksin kappalein. Yhden holarin olen tehnyt Egyptissä ja muut ovat Suomessa”, Leena sanoo.

Leenalla golfin pelaamiseen liittyy taikauskoa, sillä nykyään hän pelaa vain Titleistin palloilla, jossa on numero yksi.

”Yhden holarin olen tehnyt jollain Top Flitella, mutta muut viisi Titun ykkösnumeron palloilla. Enhän minä siis millään muilla voi enää pelatakaan.”

”Kun aikoinaan aloittelin golfia Egyptissä vuonna 1987, niin minulla oli siellä yksi vakiocaddie. Hän oli hauska hieman iäkkäämpi mies. Aikansa hän katseli pelaamistani ja kertoi kisapäivän olevan tulossa. Hän otti bägistäni kaikki pallot pois, joissa oli numero kaksi tai neljä ja sanoi, että näillä et voi pelata, nämä ovat sinun epäonnen palloja. Bägiin jäi vain palloja numeroilla yksi ja kolme”, Leena kertoo.

Nurmijärven B-kentän viides väylä on ollut Leenalle erittäin suotuisa, sillä tuolla reiällä hän on tehnyt holareistaan kolme.

”Kaikki minun holareistani on tullut upeilla lyönneillä, eikä ne ole olleet mitään pomppuja sieltä täältä. Suoraan lippua kohti meneviä lyöntejä, jotka tulevat ennen reikää alas ja vierivät sisään. Ne ovat olleet ihanan näköisiä lyöntejä ja sillä tavalla minulle tupsahdelleet.”

Pariin otteeseen Juha on joutunut – tai ennemminkin saanut – toimia Leenan kuohujuomalähettinä.

”Keräsimme vuoden 2000 shamppanjapulloja silloin kun ne tulivat ja kun onnistuin holarissa, niin klubilla ei ollut silloin vielä kuohuvaa. Niinpä Juha kävi hakemassa sitä kellaristamme. Tästä meni jonkun aikaa, kun soitin kentältä Juhalle, että nyt ehdit mennä Alkoon hakemaan kuohuviiniä. Hän vastasi, että jumaliste taasko teit holarin. Sanoin, että juu tuolla tuo pallo on reiässä”, Leena nauraa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje