Kiinan kommunistinen puolue kieltää golfin peluun jäseniltään - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kiinan kommunistinen puolue kieltää golfin peluun jäseniltään

Kiinalainen yleisö seuraamassa tämänvuotisen Hong Kong Openin tapahtumia avauskierroksella. Kommunistisen puolueen jäsenillä ei ole asiaa turnauksen lehtereille. Kuva: Getty Images

Kiinan kommunistinen puolue on asettanut golfin kiellettyjen aktiviteettien listalle, mikä sulkee 88 miljoonaa ihmistä lajin ulkopuolelle.

Määräyksissä kerrotaan, ettei puolueen jäsen saa hankkia, käyttää tai edes pidellä käsissään golfklubin jäsenkorttia tai golfmailoja. Sama koskee mm. kuntosalien jäsenkortteja ja hankkiutumista yksityisten kerhojen jäseniksi. Kieltojen kohteena ovat myös ylensyöminen, juopottelu sekä epäsopivat seksuaaliset suhteet.

Säännön rikkomisesta seuraa varoitus tai erottaminen puolueesta riippuen teon vakavuudesta.

Puolueen uusissa säännöissä ei mainita miksi golf on kieltolistalla, mutta kiinalaisille näytetään usein median välityksellä kuvaa golfklubeista yhteyksissä, joissa viranomaiset ovat puuttuneet hämäräperäisiksi mainittuihin kauppoihin. Golfin kieltämisellä pyritään siis mitä ilmeisimmin korruption kitkemiseen.

Syyskuussa sikäläinen media uutisoi ainakin 60 valtion omistaman yrityksen työntekijän saaneen rangaistuksen, koska he olivat kuluttaneet julkisia varoja pelaamalla golfia. Aiemmin tässä kuussa kerrottiin Fujianin provinssin varapormestarin saaneen potkut golfklubiin kuulumisesta ja golfin pelaamisesta työaikana.

Kommunistisen puolueen suhtautuminen lajiin on alkanut näkyä maan golfvälinemyynnissä. Shanghaissa lajin erikoisliikettä pitävä Huang-niminen henkilö kertoi myyntien laskeneen viime vuonna vähintään 30 prosenttia.

”Jos yrityksen johtaja ei voi pelata hallituksen virkamiesten kanssa golfia, hänen ostoksensa jäävät olemattomiksi”, Huang tuskaili.

Kiina kielsi jo vuonna 2004 uusien golfkenttien rakentamisen, mutta tätä määräystä on noudatettu varsin väljästi. Maassa oli 11 vuotta sitten 200 kenttää, mutta tähän päivään mennessä niiden määrä on kolminkertaistunut.

Kun paikallisia viranomaisia kannustettiin vielä joku aika sitten rakentamaan kenttiä turistien houkuttelemiseksi Kiinaan, lienee tämän kaltainen ajattelu jo taakse jäänyttä elämää. Maassa suljettiin maaliskuussa 66 laittomasti rakennettua golfkenttää.

Kiinan ympäristöaktivistit puolestaan ovat toistuvasti esittäneet näkemyksiä, jonka mukaan golfkentät ovat tuhonneet maan ekosysteemiä.

Nähtäväksi jää, kuinka rankkoja vaikutuksia Kiinan kommunistisen puolueen määräyksillä on maan golfiin laajemmassa mittakaavassa. Kiinaan on kuitenkin rakennettu viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kenttiä kuin minnekään muualle. Urheilullisesti ajatellen kiellolla saattaa olla negatiivisia seurauksia maailman huipulle pyrkivien nuorten pelaajien pyrkimyksille.

Lähde: BBC News

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • Ilkka says:

    Suomessa tämä on hoidettu siten, että hyvinkin monessa isossa yrityksessä työaikana esim. tavarantoimittajien kanssa pelaaminen on kielletty. Omiin asiakkaisiini kuuluu esim. verottaja ja sieltä ei ketään golfaria saa pelaamaan työaikana. Katsovat sen talon sisällä korruptioksi suoraan, mitä se tietysti onkin. Vaikeeksi on lahjonta mennyt tässä maassa, pitää hoitaa vapaa-ajalla monta juttua nykyään. Ennen mentiin reippaasti työajalla pelaamaan ja siitä sitten pitkällä kaavalla yöhön… Voi niitä aikoja…

  • Tapio says:

    Useimmat valtion virastot jopa ministeriön määräyksellä ja samoin suurimmat kaupungit ovat kieltäneet henkilöstöään osakkistumasta esim. ftrmakisoihin ja maksettuihin golfkierroksiin jopa omalla ajallaankin.. Osallistuminen kaisotaan lahjusten ottamisesksi tai korruptiolsi. Tämän takia yritystapahtumat ovat vähentyneet huomattavasti. Yritykset eivät kehtaa edes järjestää, koska clubeilla katsotaan vinoon näitä lahjuksen antajia ja yritys saa huonoa mainetta.