26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

”Kaksiin sääntöihin siirtyminen on golfin elinvoimaisuuden ehto”, sanoo Ryder Cup -kapteeni Paul McGinley

Teknologiasta olisi paljonkin hyötyä harrastegolfareille, jos vain säännöt antaisivat tekniikan hyödyntämiseen enemmän mahdollisuuksia", uskoo Paul McGinley. Kuva Getty Images

Keskustelu golfsääntöjen niin sanotusta bifurkaatiosta nostaa aika ajoin päätään. Nyt löylyä kiukaalle heittää Sunday Timesissa entinen Ryder Cup -kapteeni Paul McGinley.

Sunday Timesin noin 750 000 lukijaa saivat vuoden 2018 viimeisenä sunnuntaina silmiinsä jutun, jossa Paul McGinley, Euroopan vuoden 2014 Ryder Cup -joukkueen juhlittu kapteeni, otti kantaa golfin sääntöihin.

Puhe oli luonnollisesti vuodenvaihteessa voimaan astuneista uudistuneista säännöistä. Kirjoituksen kärki oli kuitenkin muualla. McGinley otti voimakkaasti kantaa sellaisen sääntöuudistuksen puolesta, jossa kilpagolfilla olisi omat reunaehdot, harrastegolfilla omat.

Pitkään valmistellun sääntöuudistuksen tuloksille McGinley antoi enimmäkseen kiitosta. Hän pelkäsi kuitenkin, että peli vain hidastuu entisestään. Pääviesti oli se, että peukalointi ei auta ratkaisemaan golfia kalvavia isompia ongelmia.

”Todistamme parhaillaan golfin hidasta kuolemaa”, McGinley paukautti. 

McGinleyn mukaan uudistukset eivät auta hillitsemään harrastegolfin tämän hetken suurimpia haasteita. Keskimääräiset tasoitukset nousevat, kun taitojen hiomiseen ei enää jakseta uhrata aikaa. Kun lajin vaikeus saa niskalenkin sen palkitsevuudesta, pelaajakato kiihtyy.

”Kuilu ammattilaisten ja klubipelaajien välillä ei milloinkaan ole ollut suurempi. Jos nykymenolla jatketaan, se vain kasvaa entisestään.”

Paul McGinley kirjoitti vuodenvaihteen alla kantaaottavasti Sunday Timesiin.

McGinley pitää nurinkurisena sitä, että välinesääntöjen rajoittaman teknologisen kehityksen hedelmistä pääsevät nauttimaan lähinnä vain parhaat pelaajat.

”Teknologian pitäisi palvella ennen kaikkea amatöörejä… Nyt kuitenkin ammattilaiset ovat saaneet valtavan hyödyn suuret lähtönopeudet palkitsevista teknisistä edistysaskelista. Amatöörit eivät yllä samanlaisiin nopeuksiin ja jäävät paitsi noista määrällisistä hyödyistä.”

”Olisiko sääntöjen laatijoille tullut aika harkita esimerkiksi vain teknisten parametrien osalta rinnakkaisia sääntöjä? Jos harrastegolfissa teknologialle asetettaisiin vähemmän rajoituksia, pelistä tulisi helpompaa ja hauskempaa, mikä auttaisi houkuttelemaan enemmän ihmisiä lajin parin. Ainakin asiaa kannattaisi tutkia.”

Kuuma peruna

Golfin sääntöjä hallinnoivat USGA ja R&A ovat kulkeneet pitkän tien kohti yhdenmukaisia, kaikkia golfin harrastajia ympäri maailman yhdistäviä, sääntöjä. Esimerkiksi pallon koosta päästiin yhteisymmärrykseen vasta 1980-luvun lopulla. Tavoitteena on ollut, että golfia pelattaisiin kaikkialla samoilla säännöillä ja että riviharrastajat pääsisivät mittaamaan omaa osaamistaan suhteessa lajin parhaisiin taitajiin.

Poikkeaviakin näkemyksiä on säännöllisesti kuultu. Esimerkiksi PGA Touria pitkään johtanut Tim Finchem muistutti aika ajoin, että ammattilaiset pelaavat monissa lajeissa säännöillä, jotka joissakin suhteissa poikkeavat käytännöistä amatöörikentillä.

USGA:n keulahahmo Mike Davis on pitänyt yksien sääntöjen puolta esimerkiksi silloin, kun Gary Playerin tai Greg Normanin kaltaiset takavuosien suuruudet ovat halunneet tuoda helpotusta klubigolfareiden pelaamiseen sääntöjä väljentämällä.

”Kaksien sääntöjen haikailijat eivät mitä ilmeisemmin ole pohtineet seuraamuksia”, Davis totesi joitakin vuosia sitten. ”Kun Pandoran lippaan kerran aukaisee, peli on ainiaaksi muuttunut. Emme aio antaa periksi. Kaksi sääntöjä vaativat eivät ymmärrä, mitä haluavat.”

Sanavalmis golfarkkitehti Tom Doak on McGinleyn hengessä kantanut huolta siitä, että nimenomaan parhaat pelaajat saavat suurimman hyödyn nykyteknologiasta. Harrastajien pelaaminen on pahimmillaan jopa vaikeutunut, kun kenttiä on jouduttu pidentämään.

”On hullua, ettei sääntöjä tiukenneta kenttien suojelemiseksi. Sen sijaan on tullut rutiiniksi muuttaa kenttiä välinekehityksen turvaamiseksi.”

Yksi ratkaisu kasvaviin lyöntipituuksiin on pallon lento-ominaisuuksiin puuttuminen. Ajatus on ollut Jack Nicklausin lempilapsi. Hänen näkemyksensä mukaan tuollaisella pallolla pelaisivat kaikki, eivät pelkästään ammattilaiset. Kenttien lyhentyessä ja pallon pysyessä paremmin pelissä aikaakin säästyisi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Dile Tantti says:

    McGinley, Player,Norman, Niclaus ja muut samanmieliset puhuvat järkeviä.
    Turha odottaa lajin menestystä ja maksavia harrastajia, jos säännöt ovat tiukat ja monimutkaiset ja tasoitukset putoavat tai eivät nouse.
    Itse tosin en ole tasoitusten perään, mutta pitkät väylät kyllä turhauttavat.