Kaksi erilaista golflomaa - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kaksi erilaista golflomaa

Belek tarjoaa erinomaisen yhdistelmän hyviä golfkenttiä, hotelleja ja rantoja.

Suomalainen golfin harrastaja pääsee kotimaisemissaan nauttimaan rakkaasta harrastuksestaan 5-6 kuukauden ajan, kesästä riippuen. Entistä useampi pakkaa pakkaskaudella pelivälineet bagisuojan sisälle ja suuntaa kohti lämpöisempiä maisemia. Suosikkikohteita ovat olleet perinteisesti Espanja, Portugal ja Thaimaa. Afrikan maanosasta esille ovat vahvimmin nousseet Tunisia, Marokko ja Etelä-Afrikka. Floridan ympäristö on houkutellut erityisesti siinä tapauksessa, että Suomeen paluupäivän on voinut suunnitella kauemmaksi kuin viikon päähän.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vahvimman nousun on tehnyt Turkin Belek, joka on valanut golfista vahvan tukijalan paikallisen turismin kehittymiselle. Myös Turkin naapurissa sijaitsevan, kahtia jakautuneen Kyproksen saaren kentillä on omat ihailijansa ja saaren eteläinen osa onkin monelle suomalaiselle tuttu kohde. Pohjois-Kypros on vielä monelle golfarille bongaamaton alue. Millaisen vaihtoehdon se tarjoaa Turkin ”golftehtaalle” eli Belekille?

Aikaerottomuus apuna

Turkin ja Pohjois-Kyproksen ehdottomiin valtteihin kuuluu aikaerottomuus. Yleisesti golfloma on viikon mittainen, ja tällöin ei kaipaa päivään lisää vaikeusastetta lämpöisen sään ja matkanteon aiheuttamien rasitusten lisäksi.

Reittilennoilla lennettäessä matkanteko molempiin golfkohteisiin kestää suunnilleen yhtä kauan: kolme tuntia Istanbuliin ja siihen päälle tunnin lento ja puoli tuntia autolla hotelliin.

Mennessä ehtii paikan päälle vielä iltalähdölläkin, mutta paluumatka pitää startata aamupäivällä. Kummassakin maassa pärjää hyvin euroilla sekä englanninkielellä.

Belek – viiden tähden golfelämää

Ymmärrys Belekin suosioon syntyy golfarille heti ensimmäisellä vierailukerralla. On vaikea löytää mistään päin maailmaa aluetta, jossa majapaikasta varttitunnin säteellä löytyy 14 upeaa ja hyväkuntoista kenttää.

Jos arvostaa erityisen paljon helppoutta, hotellivalinnassa hyvissä asemissa ovat muun muassa Sueno, Sirene, Kempinski Dome ja Gloria. Nämä viiden tähden all inclusive –konseptia tarjoavat hotellit sijoittuvat golfkenttien välittömään läheisyyteen. Suenossa jopa asutaan kahden upean golfkentän keskellä ja aikaa huoneesta ykköstiille kuluu alle viisi minuuttia.

Golfkierroksen jälkeen voi rentoutua hotellin uima-altaalla.

Golfkierroksen jälkeen voi rentoutua hotellin uima-altaalla.

Jos matkaseurueeseen kuuluu meren läheisyyttä halajavia jäseniä, nousevat upeiden rantojensa ansiosta vahvoiksi vaihtoehdoiksi Sirene, Kempinski Dome sekä Gloria.

Belekin lomalla pelaaminen usealla eri kentällä onnistuu mainiosti, sillä Lykia Linksiä lukuun ottamatta kaikki kentät ovat keskimäärin 15 minuutin säteellä majapaikasta. On kuitenkin huomioitava, että alueella on muitakin ja tästä syystä on suositeltavaa kovimman sesongin aikana varata lähtöajat jopa 10-12 kuukautta aikaisemmin.

Tässä kohdin nousee esille matkanjärjestäjän valinnan tärkeys, sillä alueelle pitkään matkoja järjestäneillä yrityksillä on parhaat suhteet golfklubeille ja toivottujen lähtöaikojen saaminen helpottuu merkittävästi.

Laadulla on hintansa

Green feet ovat asettuneet 70-130 euron välimaastoon, joten ihan ilmaista pelaaminen ei ole. Yleisesti ottaen hotellien omilla kentillä pelaaminen on suhteessa edullisinta, yksittäisten pelimaksujen osalta etu on 15-25 euroa per kierros.

Hotellin upea sushipöytä.

Hotellin upea sushipöytä.

Noin 15-20 euron säästö syntyy mikäli sijoittaa pelit iltapäivään, mutta silloin on hyvä varautua erityisesti ruuhka-aikana hitaaseen kierrokseen. Kahden kierroksen pelaaminen päivässä onnistuu vaivattomasti, jos saa junailtua aamustartin kello 6-8 välimaastoon.

Mikäli tyytyy pelaamaan iltapäivän kierroksen samalla klubilla, on usealla kentällä mahdollista pudottaa keskimääräistä pelimaksua merkittävästi. Golfauton käyttö ei ole liioittelua ainakaan kesä-elokuun kuumuudessa, vuokraushinnat liikkuvat 25-35 euron välimaastossa.

Belek ei ole kaikkein edullisin paikka, jos arvioi pelkästään hotelleja ja pelimaksuja. Alueella hyvin yleisesti käytössä oleva all inclusive –konsepti hintaan sisältyvine ruokineen ja juomineen tekee kuitenkin sen, että matkan kokonaiskustannukset jäävät varsin kohtuulliselle tasolle. Toki viikko samoissa ravintoloissa on kova suoritus, mutta vaihtelua voi hakea esimerkiksi pelien yhteydessä golfklubeilta. Ruoka on hyvää ja suhteellisen edullista.

Jos Belekissä jotain jää kaipaamaan, se on idyllinen kylä useine ravintoloineen ja terasseineen. Toki tälläkin sektorilla on hiukan yritystä, mutta all inclusive –konseptin yleisyys ei ihan helposti anna tilaa hotellien ulkopuolisille yrittäjille.

Kodikas Korineum Golf & Beach Resort

Pohjois-Kypros liittyi maailman golfkartalle keväällä 2007, kun David Hemstockin suunnittelema kenttä avattiin lähellä idyllistä Kyrenian rantakaupunkia.

Korineum Golf & Beach Resortilla on vahvasti suomalaiset juuret. Ilman vuorineuvos Kauko Rastaaninnostusta ja panostusta Kyproksen saaren pohjoisella puoliskolla tuskin vieläkään pelattaisiin golfia. Kauko Rastaan ajatus golfkentän rakentamisesta karun kauniiseen ympäristöön sai alkunsa jo 1980 –luvulla ja lopulta toteutuksesta vastasi nykyinen klubin puheenjohtaja Cunay Cerkez. Kentän avajaisia juhlittiin huhtikuussa 2007, kuukausi Kauko Rastaan kuoleman jälkeen. Vuosittain pelattava Kauko Cup kerää huhtikuussa Korineumiin kasvavan joukon Kauko Rastaan tuttavia ja klubin pohjoismaalaisia jäseniä.

Golfia viiden tähden maisemissa

Korineumin kenttä on rakennettu varsin mäkiseen maastoon ja sen myötä lähes joka väylältä tarjoutuu upeat merinäkymät. Oliivipuiden ja matalien pensaiden lomaan rakennetut väylät tarjoavat aimo annoksen haastetta kaiken tasoisille pelaajille. Punaisilta merkeiltä pelaavaa golfaria armahdetaan usealla väylällä mukavasti, niin kuin pitääkin.

Korineumin kentän layout hivelee silmiä.

Korineumin kentän layout hivelee silmiä.

Viidennen väylän tiiauspaikalta avautuvaa näkymää jäisi helposti ihailemaan pitkäksikin aikaa, ellei edessä olisi alamäkeen lyötävä dogleg par 5, joka tyrkyttää mahdollisuutta lyödä kahdella päälle.

Kokonaisuutena kenttä on erittäin mukava tuttavuus, kunto on hyvä ja väylien erilaisuus pitää virkeänä. Voi hyvin todeta, että kentästä löytyy aina uusia piirteitä, vaikka sitä pelaa koko viikon ajan. Korineumissa on panostettu myös harjoittelumahdollisuuksiin ja alueelta löytyy huoliteltu range sekä kolme täysimittaista harjoitteluväylää.

Joustavuus viihtyvyyden takaajana

Yksi erityisen mukava asia on joustavuus peliajoissa. Caddiemasterin kanssa on helppo sopia 18 reiän pelaaminen vaikka siten, että aamupäivällä pelaa ensimmäiset yhdeksän reikää ja lounaan jälkeen loput. Jos energiaa riittää, voi pelaamista jatkaa senkin jälkeen.

Terassiravintola on sijoitettu siten, että siitä voi helposti havaita ryhmien väliin jäävän pelitilan. Green fee on erikseen ostettuna sesonkiaikana lokakuun alusta toukokuun loppuun 85 euroa ja golfauton vuokra on 25 euroa. Autoa parempi vaihtoehto on 10 euroa maksava sähköinen kärry, sillä autolla ei saa ajaa väylälle lainkaan. Hotellissa on vain 82 huonetta, joten kentältä löytyy yleensä hyvin tilaa. Resortin ulkopuolisia pelaajia ei kilpailuja lukuun ottamatta ole päivittäin kovin runsaasti.

Golfkentän maisemat ovat upeat.

Golfkentän maisemat ovat upeat.

Viihtyisäksi rakennettu uudehko resortin päärakennus, uima-allas, kuntosali ja pienimuotoinen spa muodostavat kodikkaan kokonaisuuden. Mikäli uima-altaan sijasta tekee mieli rannalle golfkierrosten välissä, hotellin auto kuljettaa 1,5 kilomerin päähän hotellin pienehkölle yksityisrannalle.

Eri reittivaihtoehtoja alueelle siirtymiseen

Pohjois-Kyprokselle lennot etenevät Turkin kautta, eli meille suomalaisille se tarkoittaa hyvin toimivia kulkuyhteyksiä Istanbulin kautta. Pääkaupunki Lefkosan lähellä olevalta Ercanin lentokentältä on noin puolen tunnin ajomatka Korineumiin ja parhaiten se taittuu hotellin tarjoamalla pikkubussilla. Larnakaan lennettäessä matkaan kuluun tunnin verran, eli Korineum on ajallisesti lähempänä Larnakaa kuin Kyproksen saaren eteläisen osan suosituin golfalue Pafos. Yksi mielenkiintoinen mahdollisuus siirtyä alueelle on laivareitti Turkin Alanyasta Kyreniaan.

Vertailussa Belek – Korineum

Yhteenvetona voisi todeta, että jos haluaa pelata matkallaan mahdollisimman paljon golfia ja mielellään eri kentillä, on Belek luonteva valinta. Jos taas arvostaa yksilöllistä palvelua rauhallisissa puitteissa eikä kaipaa joka päivä uutta kenttäkokemusta, Korineum Golf & Beach Resort on vahva ja hiukan edullisempi vaihtoehto. Sään ja matka-ajan suhteen vaihtoehdot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Plussat/miinukset Belek

+ runsaasti hyväkuntoisia, upeita kenttiä

+ hyvätasoiset hotellit, mahdollisuus all inclusive -konseptiin

+ kentät lähellä toisiaan

+ upeat hiekkarannat

+ kaikki toimii, kun osaa varata lähtöajat ajoissa

– merimaisema ei ole juurikaan läsnä kentillä, pois lukien Lykia Links

– ei kivaa kylää / erityisiä nähtävyyksiä lähellä

– kaikilla hotelleilla ei omia golfkenttiä

– ”tehdasmainen” ote niin hotelleissa kuin myös golfkentillä

Plussat/miinukset Korenium

+ pienehkö hyvätasoinen hotelli, yksilöllinen palvelu ja kodikas tunnelma

+ joustavuus peliajoissa

+ upea kenttä, upeat maisemat ja hyvät harjoittelumahdollisuudet

+ asuminen kentän yhteydessä

+ idyllinen Kyrenian kaupunki 15 minuutin matkan päässä (ilmainen kuljetus hotellista)

– vain yksi kenttä

– pienehkö spa –tarjonta

– golfautolla ei saa ajaa väylillä

Teksti ja kuvat Esa Mäkinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • Jussi says:

  Se on noissa golflomissa se vika että tuputetaan 4- 5 tähden hotellia joka on täysin poissuljettu vaihtoehto kun se tekee hintaan aina poikkeuksetta turhia satasia lisää. Omatoimimatkaaja pääsee puoleen hintaan kun viittii vähän nähdä vaivaa.

 • maitaas says:

  Eipä ole tuputuksen tuntua Koreniumin lomassa. Ainoa golf-kenttä seudulla, hyvä hotelli, ei tarvetta autonvuokraukseen tai kuljetuksiin, erinomainen ruoka, ystävällinen henkilökunta. Viikon matka vähän yli tuhat euroa kaikkineen. Siinä olisi omatoimimatkaajalla tekemistä. Matkanjärjestäjät tuntevat paikan ja ihmiset. Varaukset toimivat, ei ikäviä yllätyksiä. Eri asia ovat lomat, joiden tarkoitus on muutakin kuin golfin peluu tai jos matkan järjestäminen on itselle mieluisaa loman suunnittelua.

 • 5 kertaa Belekissä käynyt says:

  Omatoimimatkaaja tulee mainiosti toimeen Belekissä tonnilla ja allekin jos on valmis pelaamaan esim. vain Suenon kenttiä. Tänä syksynä oli Sueno ja unlimited golf kokonaishintaan 950 eur. Viime keväänä puolestaan Maxx Royal ja kattavampi kenttävalikoima (vain alueen parhaat kentät ja joka päivä eri) jolloin hintaa kertyi n. 1300 eur. Hinnat siis lentoineen. Maxx Royal ja Cornelia Diamond puuttui uutisesta ja ne ovat selkeästi paikan parhaimmistoa. Esim. Sirene ja Sueno eivät pääse lähellekään niiden palvelutasoa.

 • Cobra 460 says:

  Viimeisen vuoden aikana kummassakin kohteessa käyneenä yhdyn pitkälti Esa Mäkisen matkarapon faktoihin. Belekissä alkaa kyllä olla hieman rahat pois turistilta-menttaliteetti, joutunevat tulevaisuudessa nöyrtymään ja tarkastamaan bisnesideaa/hinnoittelua aurinkorannikon malliin.

 • Henrik says:

  Hotelli, näkymät ja ruoka erinomaisia. Kenttä väylienvieressä olevien piikipuskien ansiosta arvaamaton, varapallo lyötävä aina jos alkuperäinen jää näkyviin. 4 väylä merkitty sääntöjen vastaisesti par3 rotkon yli 160 m, rotko merkitty vesiesteeksi vaikkei siellä koskaan ole vettä, rotkosta mahdotonta jatkaa. Liikaa kipeämistä jopa yli 6 tunnin kierroksia.