12.– 19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Jussi Pitkäsestä Islannin uusi päävalmentaja

Jussi Pitkänen on kouluttanut viimeiset kolme vuotta golfvalmentajia Irlannissa.

Lajiliittojen välinen yhteistyö urheiluhuumaa elävässä Islannissa on tehnyt Irlannissa uraa luoneeseen golfvalmentajaan vaikutuksen.

Islannin golfin uudeksi päävalmentajaksi on valittu suomalainen Jussi Pitkänen. Hän aloittaa tehtävässään tammikuun lopulla.

Kuopiossa syntynyt Pitkänen on suomalaisyleisölle golfvalmentajana vieraampi nimi, vaikka hänet kotimaisissa valmennuspiireissä hyvin tunnetaankin. 39-vuotias Pitkänen on asunut ja työskennellyt pitkään Irlannissa ja Britteinsaarilla. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut Irlannin PGA:ssa valmentajien kouluttajana ja kehitystehtävissä. Sitä ennen Pitkänen valmensi seitsemän vuotta lähipeliguru Dave Pelzin opetusakatemiassa Killeen Castlessa Dublinin luoteispuolella.

Pitkänen työskentelee Islannissa sekä päävalmentajana että golfin lajipäällikkönä. Hän vastaa maajoukkueiden valmennustoiminnasta ja työskentelee samalla läheisesti myös ammattilaisten kanssa. Toimenkuvaan kuuluvat myös seuratason kehitystehtävät.

”Pyysin itse, että saisin olla valmennustoiminnan eri tasoilla, myös seuravalmennuksessa, mukana”, Pitkänen sanoo.

Hän haki syksyllä myös Suomen Golfliiton päävalmentajan paikkaa ja kävi lokakuussa kotimaassaan haastateltavana. Tehtävään valittiin lopulta ruotsalainen Fredrik Jendelid.

”Kokemuksista Suomen päävalmentajan hakuprosessissa oli selvästi hyötyä tätä tehtävää hakiessani”, Pitkänen kertoo.

Olen kehittänyt itseäni viimeiset kahdeksan vuotta juuri tällaista roolia varten.

Islannissa Pitkänen on vieraillut syksyn aikana jo muutamaan otteeseen ja vaikuttunut näkemästään. Eri lajiliitot tekevät urheiluhuumaa elävässä pikkuvaltiossa tiivistä yhteistyötä.

”Islannissa vallitsee aikamoinen yhteistyön meininki. Urheilu on urheilua lajista riippumatta. Valmennus on organisoitu eri lajeissa samankaltaisesti, ja muun muassa jalkapallossa, koripallossa ja nyt myös golfissa päävalmentaja on palkattu ulkopuolelta. Kaikki lajiliitot istuvat parissa rakennuksessa jalkapallostadionin ympärillä”, Pitkänen kertoo.

Islannin urheilu nousi kesällä koko maailman tai ainakin Euroopan tietoisuuteen maan yllettyä Jalkapallon EM-kisoissa sensaatiomaisesti puolivälieriin asti. Sen jälkeen menestyksestä on saatu nauttia muissakin lajeissa.

Golfissa maan kirkkain tähti on Olafia Kristinsdottir, joka lunasti joulukuun alussa täyden pelioikeuden Yhdysvaltain LPGA Tourille sijoituttuaan kiertueen karsintafinaalissa kakkoseksi. Valdis Thora Jonsdottir teki puolestaan saman tempun juuri päättyneissä Ladies European Tourin karsinnoissa ja pelaa ensi kaudella naisten Euroopan pääkiertueella.

”Pääsin hyvään saumaan toimintaan mukaan. Jossain on Islannissa jo onnistuttu, ja nyt lähdetään kehittämään golfiin pitkän tähtäimen strategiaa. Se on minimissään viiden vuoden projekti, sitten tulosta pitäisi alkaa jo näkyä”, Pitkänen arvioi.

Suomen nykyinen, tammikuussa tehtävänsä jättävä päävalmentaja Staffan Johansson toimi Islannin päävalmentajana yhdeksän vuoden ajan ennen siirtymistään Suomen päävalmentajaksi. Pitkänen ei ole vielä ehtinyt keskustella Johanssonin kanssa valinnastaan tai Johanssonin kokemuksista Islannissa.

”Todennäköisesti juttelen asiasta jossain vaiheessa Staffanin kanssa. Toisaalta, kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, ihmiset ovat vaihtuneet, ja toimintaa on ehkä hyvä lähteä kehittämään tuoreilla ajatuksilla.”

Pitkänen nähdään ensi kesänä valmennustehtävissä myös Suomessa, tyttöjen EM-kilpailuissa. Kisat pelataan Pitkäselle kotoisasti Lohjalla, jossa hänen vanhempansa nykyisin asuvat, ja jonka golfklubin, St. Laurence Golin, seuramestaruuteen Pitkänenkin on aikoinaan yltänyt.

Islannin päävalmentajan tehtävä on iso askel Pitkäsen nousujohteisella urapolulla, mutta seuraavaa siirtoa hän ei vielä myönnä suunnitelleensa.

”Islannissa minulta kysyttiin haastattelussa sitä, millaisella polulla urallani olen. Vastasin kehittäneeni itseäni viimeiset kahdeksan vuotta juuri tällaista roolia varten – ja että tämä mahdollisuus avautui pari vuotta aikaisemmin kuin olin suunnitellut”, Pitkänen kertoo.

”Roolini Islannissa voi tietysti olla askel johonkin suurempaan, mutta jos ilmapiiri ja työympäristö ovat hyviä, tavoitteet on oikein asetettu ja kaikilla on halu kehittää toimintaa, mihin minä tästä lähtisin. Nyt asetun ainakin muutamaksi vuodeksi aloilleni tekemään, kehittämään ja osoittamaan tuloksia. Ensin viimeistelen nykyiset tehtäväni Irlannissa, ja sitten ryhdyn opiskelemaan islantia.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje