Joulun ajattomat kirjaideat golfin ystäville - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Joulun ajattomat kirjaideat golfin ystäville

Kirjat ovat useiden 2010-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan täysi-ikäisten suomalaisten eniten toivoma joululahja. Golfaiheinen kirja on hyvä vaihtoehto golfin ystävälle – tai vaikka itselle.

Ainakin Suomalaisen Työn Liitto, Matkahuolto ja Me Naiset -lehti ovat 2010-luvulla  kertoneet tutkimustensa perusteella kirjan säilyttäneen asemansa joulun toivotuimpana lahjana. 

Kirjoja arvostetaan. Moni kokee niiden edustavan pehmeitä ja kestäviä arvoja, tarjoavan vaihtoehdon kertakäyttökulttuurille ja turhalle tavaralle.

Hyvästä golfikirjasta voi tulla kumppani koko loppuelämäksi. Parhaisiin tulee tartuttua säännöllisesti uudestaan.

Hyvä golfopas voi tarjota oivalluksia, joilla omasta pelistä saa enemmän irti. Golfaiheinen tietokirja voi herättää golfin historian aivan uudella tavalla henkiin. Joskus golf on niin vetävästi mukana kaunokirjallisessa teoksessa, että kirjaa ei malta laskea kädestään.

Golfaiheisia kirjoja löytyy varsin kattava valikoima perinteisistä kirjakaupoista, verkkokirjakaupoista tai vaikkapa ääni- ja e-kirjakaupoista. Jonkin verran nimikkeitä on tarjolla myös golfliikkeissä. Asemansa vakiinnuttaneista klassikoista otetaan säännöllisesti uusia painoksia. Kannattaa muistaa myös käytettyjen kirjojen markkinat.

Suomenkielisiä golfkirjoja on vuosien varrella tehty varsin mukava määrä. Lähes rannaton kirjojen meri aukeaa kuitenkin heti, jos on valmis tarttumaan kirjaan englannin kielellä. 

Suosituksemme

John Feinstein A Good Walk Spoiled

Terävänäköinen kurkistus ammattilaispelaajien sielunelämään ja PGA Tourin pinnan alle. Vuonna 1995 ilmestynyt kirja on säilyttänyt asemansa yhtenä modernin urheilukirjallisuuden peruspilareista.

Mark Frost The Match

Frost on ollut mukana tekemässä Twin Peaksia ja kirjoittanut useita kiitettyjä golfkirjoja. The Match kertoo vuonna 1956 pelatusta maineikkaasta ja runsaasti yleisöä keränneestä haasteottelusta, jossa Ben Hogan ja Byron Nelson kohtasivat Ken Venturin ja Harvie Wardin, kaksi automyyjää. Kuinka kävi?

Arnold Haultain The Mystery of Golf

Mikä golfissa saa meidät lumoihinsa? Mitä se opettaa meille elämästä ja meistä itsestämme? Kanadalainen Arnold Haultain etsi vastauksia vuonna 1908 ilmestyneessä ja yhä lajin ytimeen osuvassa kulttikirjassaan. 

Ben Hogan & Herbert Warren Wind Five Lessons. The Modern Fundamentals of Golf

Perusteos golfoppaiden joukossa. Ikää kirjalla on jo yli 60 vuotta, mutta perusviesti on yhä ajankohtainen. Anthony Raviellin kiitetyt piirroskuvat täydentävät kokonaisuuden.

Alister MacKenzie The Spirit of St. Andrews

Mistä aineksista on hyvä golfkenttä tehty? Alister MacKenzie tiesi mistä puhui, olihan hän ollut luomassa muun muassa Augusta Nationalin, Cypress Pointin ja Royal Melbournen kaltaisia maineikkaita kenttiä. Vuodelta 1933 peräisin oleva käsikirjoitus julkaistiin ensimmäisen kerran 1995, jolloin kirjasta tuli heti yksi golfkenttäarkkitehtuurin perusteoksista. Lisää maustetta antaa MacKenzien poleeminen kirjoitustyyli. 

David Malcolm & Peter E. Crabtree Tom Morris of St Andrews

Vuonna 1821 syntynyt Old Tom Morris jätti vahvan kädenjälkensä golfiin pelinä, jollaisena sen tunnemme. Moneen kertaan palkittu tietoteos valottaa monipuolisesti Morrisin elämää ja lajin kehitystä 1900-luvun alkuun asti. 

Michael Murphy Golf in the Kingdom

Zeniä, golfia ja mystiikkaa yksissä kansissa. Vuonna 1971 ilmestynyttä romaania on myyty yli miljoona kappaletta ja se on käännetty ainakin 19 kielelle. Joillekin kirja on yhä parasta, mitä golfista milloinkaan on kirjoitettu. Kuulutko joukkoon?

Dave Pelz & James A. Frank Dave Pelz’s Short Game Bible

NASA:n tutkijana aloittanut Dave Pelz tarkasteli lähipeliä ja tuloksenteon lainalaisuuksia tiedemiehen täsmällisyydellä 20 vuotta sitten ilmestyneessä ”raamatussaan”. Moni ammattilainen ja huippuamatööri tuli heti uskoon. Paljon opittavaa myös harrastepelaajalle.

Harvey Penick & Bud Shrake Harvey Penick’s Little Red Book

Ajatonta golfviisautta pieninä napostelupaloina. Vuonna 1992 alun perin ilmestynyt kirja löytyy lähes kaikilta golfkirjallisuuden valioita esitteleviltä listoilta. Saatavilla myös suomen kielellä.

Korvien väli kuntoon

Pia Nilsson & Lynn Marriott Joka lyönnillä tulee olla tarkoitus

Mikä on Annika Sörenstamiin ja Minea Blomqvistiin suuren vaikutuksen tehnyt VISIO54? Mitä muuta golf on kuin mekaanisia suorituksia? Pia Nilsson oli nostamassa Ruotsin golfia nousuun ja syvensi myöhemmin näkemystään golfista Lynn Marriottin kanssa. Kirja auttaa kaiken tasoisia pelaajia ymmärtämään menestymisen edellytyksiä entistä paremmin.

Bob Rotella & Bob Cullen Unohda täydellinen golf

Opi rakastamaan golfkierroksella eteen tulevia haasteita sen sijaan että pelkäisit niitä. Opettele ruokkimaan itseluottamustasi ja pitämään hauskaa kentällä. Bob Rotella muistuttaa, että tärkeintä golflyönnissä on päättäväisyys ja hetkessä eläminen, ei tekninen täydellisyys.

Äänikirjoja

Pelkäätkö, että lukemiselle ei tahdo jäädä aikaa? Olisivatko äänikirjat ratkaisu? Lahjakortti lukuaikapalveluun saattelee lahjan saajan muun muassa tällaisten teosten äärelle.

Joe Posnanski The Secret of Golf: The Story of Tom Watson and Jack Nicklaus

 

Yhdysvaltalaisten urheilukirjoittajien kärkinimiin lukeutuva Posnanski käy läpi kahden aikakautensa suurimpiin lukeutuvan pelaajan keskinäisen kädenväännön ja vuosikymmeniä jatkuneen ystävyyden vaiheet. Kyse on siitä keskinäisestä kunnioituksesta, jota muun muassa jääkiekkoon tällä hetkellä kuulutetaan.

David Sowell The Masters: A Hole-by-Hole History of America’s Golf Classic

 

Sowell tutustuttaa yleisönsä Augusta Nationaliin reikä reiältä ja kertoo kuhunkin reikään kytkeytyvät unohtumattomat tarinat. Kirjan luettuaan tai kuunneltuaan seuraa ensi kevään Mastersia uusin silmin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje