23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Jerry Tarde kaipaa optimismia ja iloa golfkentille

Korean Golf Digestin Stewe Wang sekä Tyler Han ottivat selfien Jerry Tarden kanssa Tokiossa.

Japaninn golfalan vaikuttajat kokoontuivat Tokioon seminaariin käsittelemään lajin nykytilaa ja tulevaisuutta.

Oman painavan puheenvuoronsa seminaarissa piti Golf Digestin päätoimittaja Jerry Tarde, joka USA:ssa lukeutuu lajin vaikuttajista ehdottomaan ykkösketjuun. Tarde valaisi käytännön esimerkein golfin tilaa USA:ssa, sekä kertoi miksi maailman merkittävin golfalan julkaisu on on viimeisen vuoden aikana muuttanut painopistettä sisällössä lifestylen suuntaan.

”USA:ssa on havaittu tutkimusten perusteella, miten tarkkaan ihmiset nykyään arvottavat vapaa-aikansa. Etenkin miehillä tuo aika on vähentynyt. Töitä tehdään entistä tiiviimmin, myös kotityöt jaetaan aiempaa tasaisemmin puolison kanssa,” Tarde yksinkertaistaa.

Golfin kohdalla suurimmaksi haasteeksi hän näkee peliin käytetyn ajan, mutta myös pelin pinttyneen ”turhan vakavan harrastuksen” maineen.

”Ihmiset haluavat vapaa-ajaltaan elämyksiä, liikuntaa ja rentoa yhdessäoloa perheensä sekä ystävien kanssa. Tähän huutoon meidän on golfia myyydessämme vastattava. Golf mielletään varttuneiden ihmisten lajiksi. Markkinointia on suunnattava myös nuoriin aikuisiin, 20-35 vuotiaat jäävät näissä toiminnoissa aivan liian vähälle huomiolle. Myös naisten osuus USA:ssa (20 %) on kovin alhainen, sitä pystytään nostamaan” hän linjasi.

Kylmiä lukuja

Japanissa golfbuumi oli kuumimmillaan 1990-luvun alkupuolella. Hulppeista luvuista on tultu alaspäin varsin paljon ( kts. Golflehti 8/2014 joulukuu 3.).

USA:n tilanteen Tarde kiteytti yksinkertaisesti:

”Aktiivisten pelaajien sekä kierrosmäärien osalta määrät laskevat. Välinemyynti takkuaa, PGA Tourin ja majorien katsojaluvut ovat myös alhaalla. Tässä tilanteessa ei ole poppakonsteja, lajia pitää vaan markkinoida entistä monipuolisemmin ja jatkuvalla rummutuksella”.

Kenttiä oli USA: ssa parhaimmillaan (2005) 15 207. Tämänhetkinen luku on lähes tarkkaan 14 500. Kuluvan vuoden aikana uusia on avattu 14, toimintansa lopettaneita on peräti 157. Nettohävikki on siis 143 kenttää.

”Kenttien osalta on ylitarjontaa, jota purkaantuu ennusteen mukaan 7-10 vuoden ajan noin prosentin vuosivauhtia. Kenttää kohden pelataan 31.700 kierrosta, optimi olisi 35.000”.

Kierrosten kokonaismäärä oli vuonna 2013 yhteensä 462 miljoonaa, ennätyskaudella on kirjattu 492 miljoonaa lähtöä.

Japani on maailman toiseksi suurin golfmarkkina. Kierroksia pelataan vuosittain noin 85 miljoonaa. Kuva Naritan kentältä , joka sijaitsee samannimisen Tokion lentokentän naapurustossa.

Japani on maailman toiseksi suurin golfmarkkina. Kierroksia pelataan vuosittain noin 85 miljoonaa. Kuva Naritan kentältä , joka sijaitsee samannimisen Tokion lentokentän naapurustossa.

USA:ssa harrastajien määrän arvoidaan olevan nyt 24-25 miljoonaa. Vuosituhannen vaihteessa sama luku oli 20 miljoonaa.

”Samassa aikavälissä kahdeksan kierrosta tai enemmän pelaavien vuoden aikana pelaavien määrä on pudonnut yli viidellä miljoonalla (19,7 -14,4 miljoonaa). Satunnaisharrastajien osuus on jatkossakin kasvava,” Tarde ennakoi.

USA:ssa pelaamisen hintahaitari on leveä. Suuri osa kierroksista pelataan varsin edulliseen yksikköhintaan.

”Public-kentillä greenfeen keskihinta on 28 dollaria. Kaksi kolmasosaa kaikista kentistämme velottaa pelaajilta primetime-aikoina vähemmän kuin 40 dollaria. Tämä ei voi olla syy lajin ongelmiin, tarjontaa on riittävästi kaikentasoisille. Mutta painotan sitä, että golfin julkisuuskuvaa pitää saada hauskemmaksi, rennommaksi,” Tarde toistaa.

Panostusta junioreihin ja yhdeksän reiän kierroksiin

”Mielestäni golfin vaatima aika on suurin haaste tulevaisuudessa lajille. Rahasta tämä ei ole mielestäni kiinni. Jos USA:ssa ollaan valmiita maksamaan varsin yleisesti kuusi taalaa kahvikupista, 28 dollarin golfkierros ei ole kallis,” Tarde vertaa.

Alan konkarilla on myös ratkaisuja esillenostamiinsa pullonkaluloihin.

”Meidän pitää saada entistä enemmän lapsia golfin pariin. USA:ssa First Tee-ohjelma on varsin tärkeä, sillä on lapsille myös koulutuksellinen aspekti muiden huomioonottamisessa Vaikka kaikki kokeilijoista eivät jäisikään vakioharrastajiksi, heillä on aikuisiällä alhaisempi kynnys tulla mukaan”.

Lisää lapsia ohjattuun toimintaan ja kentille, kuuluu myös maailman suurimman golfalan julkaisun päätoimittajan ajatus lajin tulevaisuuden varmistamiseksi.

Lisää lapsia ohjattuun toimintaan ja kentille, kuuluu myös maailman suurimman golfalan julkaisun päätoimittajan ajatus lajin tulevaisuuden varmistamiseksi.

Vaikka USA:ssa golfkierroksista reilusti yli puolet pelataan golfautolla, kierroksiin kulunut aika on kestoaihe.

”Pelinopeudesta on pidettävä tarkkaa huolta. Kierrosaikojen venyminen viiteen tuntiin koettelee nykyisesssä elämänrytmissä varsinkin perheellisiä sekä työssäkäyviä”.

”Yhdeksän reiän kierrosten puolesta käytävän kampanjoinnin on hyvä olla jatkuvaa, tällä saralla uskon pidemmällä aikavälillä tapahtuvan varsin suuria muutoksia, jotka vaativat vain ihmisten ajatusmallin muutoksia”, Tarde ennustaa.

Golfmedian osalta ympäri maailman digitalisoituminen ja videomateriaali valtaavat alaa.

”Printtilehdelllä tulee olemaan varmasti vielä pitkään markkinaa, mutta se suosio, jonka digi-ja videomateriaalit ovat saavuttaneet on yllättänyt positiivisella tavalla meidät USA:ssa,”, hän mainitsee.

Tom Watsonille synninpäästö

Ryder Cupin tappioon ja Phil Mickelsonin sekä Tom Watsonin väliseen kädenvääntöön Jerry Tardella on varsin hyvä ”inside the ropes” näkemys.

<a href=Tom Watson teki jälleen historiaa Openissa. Ryder Cupissa hän luotsaa tiimiään toista kertaa. Vuonna 1993 USA voitti Belfryssa Watsonin johtamana.kuva getty images" src="/wp-content/uploads/2014/11/14072015321787.jpg">

Tom Watson teki jälleen historiaa Openissa. Ryder Cupissa hän luotsaa tiimiään toista kertaa. Vuonna 1993 USA voitti Belfryssa Watsonin johtamana.kuva getty images

Molemmat ovat Golf Digestin yhteistyökumppaneita.

Tarde vietti ”perinteiseen tapaan” pari päivää Watsonin kumppaneilleen järjestämässä viikonlopputilaisuudessa syyskuussa.

”PGA halusi vahvan kapteenin ja sai sellaisen. Sukset menivät ristiin, kaksi vahvaa persoonaa ottivat yhteen. Eurooppa oli kisan päättyessä 110 alle parin, USA 78 alle. Ymmärrän varsin hyvin Watsonin tavan toimia Ryder Cupissa. Toisaalta en usko tapahtuneen mitenkään heikentävän Mickelsonin mahdollisuuksia Ryder Cup-kapteeniuteen jatkossa,” Tarde pohti Golf Digestin oman kokoustapahtuman illallisella.

Teemu Tyry

USA:n golf numeroina

-Kenttiä : noin 14 500. Vuonna 2005 saavutettiin huippu, 15 207 kenttää

-Kenttien määrä nousi 1965-2005 noin 4500 kentällä.

-Kentillä pelataan keskimäärin 31 700 kierrosta.

-Public – kentillä kierroksen keskihinta 28 dollaria

-Lähes 70 prosenttia kentistä velottaa kierroksesta primetimen aikaan vähemmän kuin 40 dollaria

-Pelaajia jotka kiertävät 8+ kierrosta kaudessa: 14,4 miljoonaa, Huippuvuosi 19,7

-USA:ssa pelattujen kierrosten määrä vuositasolla 462 mijoonaa. Ennätys 492 miijoonaa

Harrastajien kokonaismäärä;: 24-25 miljoonaa. Vuonna 2000 harrastajia laskettiin olleen 20 miljoonaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

    hämmentynyt says:

    Tietysti twitterin kuninkuus aikana ei pulitzeria haeta ihan joka juttuun, mutta mahtoiko tärähtää publish snadisti aikaisin? Tai sitten TT:llä painoi päälle aftergolfit GD:n päätoimittajan piikkiin.

    Q8 says:

    On kuitenkin mielenkiintoista nähdä mistä muistiinpanoista varsinainen juttu syntyy…

    teemu says:

    Kiitoksia edellisistä palautteista. Lävähti ruutuun keskeneräisenä. Kämmi mikä kämmi. Nyt valmiimpi.. Ei ollut tekemistä aftergolfien kanssa. Kiitos ja anteeksi teemu tyry

    hämmentynyt says:

    Ei mitään, hauskaahan se oli nähdä ”pienehkö” ero muistiinpanojen ja jutun välillä. keep up keeping up!

    peli iloa says:

    Mielenkiintoinen Teemun kirjoittama juttu USAsta numeerisesti. Jos Suomeen suhteuttaa niin voi esittää asiaa ehkä näinkin: – Rekisteröityneistä golfareista n 2/3 osalla on hcp 30 – 54 eli lähes 100 000 golfaria – Hcp singel – 29 siis vain n. 43 000’lla – ladyjen ja jr. tyttöjen osuus n 30% – Suomessa pelataan lähes eniten kierroksia/ golfari Euroopassa valoisan kesäkauden aikana – Valtaosalla golfyhteisöistä talous on tasapainossa -> Näiltä osin siis tilanne varsin hyvä. Toistaiseksi. Nykypäivää ja koettua jo viime vuosien ajalta: – Vuosittain uusia golfareita tulee 10 – 15 000, drop out valtaosan kohdalta jo ensimmäisten kahden vuoden aikana – Ladyjen ja tyttöjen suhteellinnen määrä ei kasva – Pelaamisen hintojenlasku ei ole johtanut positiivisiin määrällisiin tai taloudellisiin tuloksiin ei golfareiden eikä golfyhteisöjen suhteen – Suuri osa golfyhteisöistä ”tarjoaa kaikille periaatteessa samaa tuotetta” -> Em. valossa ”golf ei ole antanut valtaosalle uusia eikä kaikille vanhoillekaan odotusten mukaisia mukavia elämyksiä”. Kaikkien koti- ja ulkomaisten golftutkimusten ja survey’den mukaan golfkenttä on kaikkein tärkeintä golfareille. Mahtaako olla niin, että golfkenttien pituus ja viritys naisille punaisilta ja miehille keltaisilta on liian vaikea (vrt. hcp 30 – 54 lähes 100 000 golfaria) ja myös vuosittain etenevä nykygolfareiden (seniorien) ikääntyminen ja lyöntien lyhentymien? Pelaamalla kenttää lyhyempänä ja naisille uusien lyöntipaikkojen luominen reippaasti eteenpäin toisi uuttaa iloa ja samalla merkittävästi pelinopeutta ( – 1 h). Nostasi se samalla kenttäkapasiteettiakin. ”Pelata par 4 väyliä säännöllisesti 6 – 9 lyöntiä ei ole mieltänostattavaa ja golfiin koukuttavaa”.