16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Jari Rasinkangas suunnitteli Venäjän ”San Franciscoon” golfkentän, missä voi kohdata amurintiikereitä

Jari Rasinkangas (oik.) ja Ron Fream ovat tunteneet toisensa jo pitkään. Ensimmäinen yhteistyökontakti liittyi Oulun Golfkerhon Sanki-kenttään, jonka muotoilua Rasinkangas valvoi. Kuva: GolfArk

Pietariin pari vuotta sitten avatun kentän suunnittelija sai tuekseen mainetta niittäneen Ronald Freamin.  

Oululainen kenttäarkkitehti Jari Rasinkangas sekä hänen yhdysvaltalaiset kollegansa Ronald Fream ja George Philpott ovat suunnitelleet Vladivostokiin Venäjälle 18-reikäisen golfkentän, jonka rakennustöiden on määrä alkaa tänä kesänä.

Kenttä on olennainen osa Vladivostok Golf Club & Resortia, ja se valmistuu niin ikään rakenteilla olevaan 300 hehtaarin kokoiseen vapaa-ajan keskukseen.

Rasinkangas suunnitteli Pietariin vuonna 2017 avatun Strawberry Fields Golf Clubin kentän, johon Vladivostokin kenttä- ja resort-hankkeen venäläinen taustahahmo Dmitri Glotov kävi tutustumassa.

”Sain häneltä pyynnön lähteä tarjouskilpailuun, mihin osallistui kymmenkunta muutakin toimistoa. Asiakkaan mukaan pitkä kokemukseni kovista talviolosuhteista painoi valintaprosessissa”, Rasinkangas sanoo.

GolfArk-nimistä suunnittelutoimistoa pyörittävä Rasinkangas tiedusteli tarjouskilpailun aikana Oulun Golfkerhon molemmat kentät piirtäneen Freamin kiinnostusta projektiin.

”Fream on todellinen maailmanmatkaaja. Osasin odottaa hänen kiinnostustaan kertoessani Vladivostokin suunnitelmista.”

Rasinkangas toimi kentän muotoilun valvojana, kun Ouluun tehtiin vuosituhannen alussa Vaara-kentän jälkimmäistä ysiä. Fream oli tuttu jo pidemmän ajan takaa, ja Vladivostok-tiimin kolmas jäsen George Philpott oli niin ikään mukana Sankivaaran viimeisimmässä kenttäprojektissa.

Fream vakuutti esitelmällään

Singaporessa asuva Fream kutsui venäläiset hankkeen perustajan ja projektiryhmän Souliin Etelä-Koreaan ekskursiolle. Tapaaminen järjestettiin näyttävässä Sky 72 Golf & Resortissa, jossa on neljä 18-reikäistä kenttää.

”Fream ja Sky 72:n amerikkalainen kenttämestari vetivät tasokkaan esitelmän vieraille, jotka tekivät siinä vaiheessa päätöksen valinnastamme.”

Kenttä rakennetaan Venäjän Kaukoidän puolivuoristoiseen maisemaan. Kuva: GolfArk

Venäjän San Franciscoksi kutsutussa Vladivostokissa on varsin poikkeuksellinen ilmasto. Talvella on kylmää ja aurinkoista, joten lunta sataa hyvin harvoin. Alkukesästä on kosteaa Korean suunnalta tulevien monsuunisateiden ansiosta ja elo-syyskuussa on jatkuvasti aurinkoista.

Koska lumi ei tarjoa nurmelle suojaa, on suunnittelijan etsittävä keinot tuulikuivumisen estämiseksi. Viheriöiden peittäminen ja oikean ruohotyypin valinta ovat avainasemassa kylmissä olosuhteissa.

Vladivostokin kenttä on tarkoitettu palvelemaan lomakeskuksen asiakkaita, minkä vuoksi väylät on suunniteltu leveiksi. Tiipaikkoja on runsaasti, kokonaismitan ollessa kauimmaiselta lyöntipaikalta 6700 metriä. Haasteitakin riittää, ja strategisesti asetettavat hiekka- ja vesiesteet pitävät pelaajan valppaana pakottaen harkitsemaan erilaisia lyöntioptioita.

”Vaihtelevilla strategia-, muotoilu- ja korkeusmuutoksilla pyrimme tekemään jokaisesta väylästä ainutlaatuisen, minkä vuoksi yhtä tiettyä signature-reikää on hankala määritellä. Kenttä myös tarjoaa pelaajalle sopivasti mahdollisuuksia riskinottoihin.”

Puhtia hankkeeseen hallituksen kannustusohjelmista

Projektia vauhdittivat presidentti Vladimir Putinin hallituksen aloittamat taloudelliset kannustusohjelmat, jotka käynnistettiin vuonna 2017 kehityksen ja kasvun edistämiseksi Venäjän Kaukoidässä.

Hanketta esiteltiin 1,5 vuotta sitten itäisessä talousfoorumissa, johon osallistuu vuosittain johtavia poliitikkoja, liikemiehiä, tutkijoita ja asiantuntijoita Aasian ja Tyynenmeren alueen maista.

Kaikki peliväylät on suunniteltu maaston muotojen mukaan.

Kokonaisinvestointien määrä ylittää 4,2 miljardia ruplaa eli noin 56 miljoonaa euroa, ja sen odotetaan luovan 270 työpaikkaa.

”Resortin kohdemarkkinat on suunnattu Aasian merkittäviin golfmaihin, kuten Etelä-Koreaan, Japaniin ja Kiinaan, joissa on miljoonia golfin harrastajia. Vladivostokissa käy jo nyt paljon korealaisia ja kiinalaisia turisteja, joten esimerkiksi vain parin tunnin lentomatkan etäisyydeltä Sapporosta ja Soulista on mahdollista houkutella golfturisteja.”

Suunnittelutrio käytti runsaasti aikaa layoutin tekemiseen. Kuva: GolfArk

Kun Rasinkangas kävi ensimmäisen kerran Vladivostokissa heinäkuussa 2017, hän tutki alueen maaston muotoja, kasvillisuutta ja maaperän laatua.

Aluksi oli mietittävä, miten kenttä asettuu suhteessa seudulle nousevaan asuinalueeseen. Ensimmäisessä luonnostelmassa paikan saivat myös klubitalo sekä molemmissa päädyissä käytössä oleva range, joka joudutaan rakentamaan hieman epätasaiseen maastoon.

”Ympäristö on haastava, mutta samalla mielenkiintoinen. Korkeuseroa alueella on parhaimmillaan 100 metriä. Olemme halunneet reititystä laadittaessa suojella seudun kasvillisuutta kunnioittamalla maaston luonnollista topografiaa. Kaikki peliväylät on suunniteltu maaston muotojen mukaan.”

Alueen läpi kulkee useita puroja, joiden olemassaoloa on hyödynnetty reitityksessä. Nämä tarjoavat kasteluun paljon puhdasta vettä, joka varastoidaan rakentamalla kentälle suuria kastelulampia, jotka samalla toimivat peliväylien strategisina elementteinä.

Vaikka Vladivostokin ja Suomen säästä löytyy jotain yhtäläistäkin, on Tyynenmeren rannalla sijaitsevan kaupungin ympäristö ja maisemat tyystin erilaisia.

”Seutu on puolivuoristoista vaaramaisemaa. Puusto koostuu lähinnä mongoliantammista, koivuista ja vaahteroista, havupuita ei juuri ole. Alueella liikkuu myös paljon villieläimiä, kuten amurintiikereitä.”

Jari Rasinkangas ja George Philpott (toinen oik.) esittelemässä kentän reititystä hankkeen taustahahmolle Dmitri Glotoville ja golfyhtiön toimitusjohtajalle Sergey Labutinille. Kuva: GolfArk

Syksyllä ruska värjää puiden lehdet Lapin tavoin kauniin kirjaviksi, ja purojen ympäristössä saniaislehdot täydentävät väripalettia.

Rasinkangas kertoo halunneensa Freamin mukaan suunnittelutiimiinsä, koska tällä on paitsi nimeä, myös laaja-alaista kenttäkokemusta alalta 60 eri maasta.

”Kyseessä on Freamin ensimmäinen Venäjän projekti. Hänellä on myös kokemusta vuoristoisista maisemista ja seuduista, missä ei ennestään golfkenttiä ole. Ron on suunnitellut yli 20 kenttää Etelä-Koreaan, jossa olosuhteet ovat melko samanlaiset kuin Vladivostokissa.”

Suunnittelutyö Rasinkankaan ja Philpottin kynästä

Suomessa myös Paltamon, Kerimäen sekä Nordcenterin toisen kentän suunnitellut Fream on toiminut projektissa konsulttina ja tuonut erityisesti golfbisnesnäkökulmaa. Varsinainen suunnittelu- ja piirustustyö on ollut Rasinkankaan ja Philpottin vastuulla.

”Käytimme layoutin tekemiseen paljon aikaa, sillä se on koko suunnittelun selkäranka. Kun layout on riittävän laadukas, kenttä palvelee pelaajia vuosikymmeniä ilman suurempia muutostarpeita.”

Resortia alettiin rakentaa vuoden alussa teiden rakennustöillä. Kuten isoissa hankkeissa usein, aikatauluilla on tapana lykkääntyä. Kentän rakennustöiden piti käynnistyä jo huhtikuussa 2019, mutta tästä ollaan toista vuotta jäljessä lupaprosessin viivästymisen vuoksi.

”Koronapandemia saattaa viivyttää kentänrakentamista edelleen, sillä Venäjällä rajoitukset ovat tiukentuneet. Viimeisimmän aikataulun mukaan ensimmäiset yhdeksän reikää olisi tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2022 ja koko kenttä viiden vuoden kuluttua”, Rasinkangas määrittelee.

Sujuvaa yhteistyötä

Suunnittelijan mielestä yhteistyö Vladivostokin hankkeen takana olevien henkilöiden kanssa on ollut sujuvaa ja antoisaa. Kaikki mitä on etukäteen sovittu, on myös pitänyt.

”Projekti on tähän asti ollut todella mieluinen. Kenttähankkeessa mukana oleville on jaettu vastuuta, ja kaikki puhuvat hyvin englantia – toisin kuin Pietarissa, missä oli yhteisen kielen kanssa vaikeampaa, ja tapaamisissa vähän jäykkää.”

Rasinkangas on ennättänyt käydä Vladivostokissa kahdeksan kertaa, ja kenttätöiden päästyä vauhtiin, hän tekee paikan päälle viikon mittaisia reissuja kuukauden välein.

”Viimeisimpänä työnäni olen suunnitellut resortiin pitch&putt-kentän, jonka viheriöt valmistetaan tekonurmesta. Sillä tulee varmasti olemaan paljon käyttöä, sillä kaikki paikalliset ovat käytännössä aloittelijoita.”

Venäläiseen päätöksentekoon sisältyy usein monimutkaista byrokratiaa, johon Suomessa ei olla totuttu. Yksi erikoisuus on puiden kaatamiseen liittyvä dokumentointi.

”Tässä projektissa oli työvaihe, jollaiseen en ole ennen törmännyt. Venäjällä pitää kaikki poistettavat puut korvata valtiolle. Sen vuoksi ennen kuin puita voidaan poistaa, niiden laatu ja koko pitää määrittää sekä merkitä ne karttaan yksilöivällä id-numerolla.”

Kutakuinkin Helsingin kokoisessa Vladivostokissa sijaitsi pitkään Venäjän laivaston salainen tukikohta, minkä vuoksi kaupunkiin päästettiin ulkomaalaisia vielä 90-luvulla vain erikoisluvalla. Kuva: GolfArk

Ennen hänen matkaansa Vladivostokiin, paikallinen mittaustoimisto merkkasi maastossa tuhansia puita tehdyn raivaussuunnitelman mukaan.

”Sen jälkeen vietin kolme päivää maastossa valitsemassa kaikki ne puut, joita ei kaadeta.”

Venäjällä on ainoastaan 15 golfkenttää, mikä on hyvin pieni määrä valtavan kokoisessa maassa. Rasinkangas kertoo usein miettineensä, miksi venäläiset eivät hyödynnä joutilaana olevia maitaan.

”Tuntuu, että siellä ollaan aina vain henkisesti jumissa. Maan hinta on suurten kaupunkien lähellä korkea, mutta mitään käyttöä jättimäisille maa-alueille ei keksitä. Politiikkahan siinä on tietysti taustalla ja valtio, joka omistaa metsät. Myös Moskova-keskeisyys on yhdenlainen kehityksen jarru.”

Puolet Venäjän kentistä sijaitsee Moskovan seudulla, mutta Rasinkangas uskoo, että golfille riittäisi urheilulajina eri puolilla maata kiinnostusta, jos vain haluttaisiin vähän nähdä vaivaa.

”Ehkä suurin syy lajin pienuuteen on golfkulttuurin puute. Venäjällä on ollut ennen vallankumousta tsaarin aikaan pientä golftoimintaa, mutta se on sieltä aikanaan haihtunut. Esimerkiksi Tsekissä siemen säilyi Karlovy Varyn ja Marianske Laznen kenttien myötä, vaikka maa oli kommunistivallan alla. Nyt siellä on yli 100 golfkenttää”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)