Hyllytetyn Thorbjørn Olesenin ura pahimmassa tapauksessa vaakalaudalla - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Hyllytetyn Thorbjørn Olesenin ura pahimmassa tapauksessa vaakalaudalla

Joulukuussa 30 vuotta täyttäneen Thorbjørn Olesenin peliura on toistaiseksi jäissä. Kuva: Getty Images

Viime vuonna lennolla häiriköineen Olesenin oikeusjutun käsittely alkaa toukokuussa. Tanskalaista voi odottaa kohtalokkaan pitkäkin kilpailupanna.   

Thorbjørn Olesen oli pelaamassa Tennesseessä lähes tarkalleen puoli vuotta sitten WGC-sarjaan kuuluvaa FedEx St Jude Invitational -kilpailua. Kolme ensimmäistä kisapäivää olivat sujuneet mallikkaasti hänen keikuttua päätöskierroksen alla huipputurnauksen kärkikahinoissa.

Sunnuntain kierros TPC Southwind -kentällä oli kuitenkin koko joukon huonoin, ja tanskalainen putosi jakamaan lopputuloksissa 27. sijan. Se ei arvatenkaan ollut jotain mikä tyydytti Olesenia, vaan menestyksen sijaan kotiinvietäväksi jäi valtava harmitus.

Pelaajan kausi ei ollut heinäkuun loppuun mennessä sujunut kuin ruusuilla tanssien, joskaan ei ollut täysi fiaskokaan. Koossa oli kaksi top 10 -sijoitusta, mutta toiveet ennättivät nousta Memphisissä vahvan alun jälkeen korkealle ”ketsuppipullon aukeamiseksi”.

Olesen ei mitä ilmeisimmin pystynyt käsittelemään pettymystään selvin päin, mistä seurasi pahimmillaan hänen uransa vaakalaudalle asettanut katastrofaalinen kotimatka.

Päihtynyt Olesen käyttäytyi silminnäkijöiden mukaan lennolla Memphisistä Lontooseen häiriköivästi. Hänen kerrotaan muun muassa loukanneen matkustamohenkilökuntaan kuuluvan jäsenen koskemattomuutta ja virtsanneen lentokoneen käytävälle.

Olesenin kanssa Lontooseen matkaa taittoi Ian Poulter, joka kertoi rauhoitelleensa pelaajakollegaa. Englantilainen totesi käyneensä sittemmin nukkumaan, eikä ollut sanojensa mukaan tietoinen episodin etenemisestä.

Tapahtumien kulku on vielä pääosin hämärän peitossa, sillä jutun käsittely oikeudessa alkaa vasta 11. toukokuuta. Se on joka tapauksessa selvää, että häiriökäyttäytyminen lennolla on vakava asia, mistä ei pelkillä nuhteilla selviä.

European Tour reagoi tapahtuneeseen nopeasti ja kiertue ilmoitti poliisiraportin sisällön ja sittemmin syytteiden perusteella hyllyttävänsä Olesenin kaikesta kilpailutoiminnasta. Olesen on käynyt kahdesti kuulemassa syytteet lontoolaisessa tuomioistuimessa, ja on molemmilla kerroilla kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Tapaus on Olesenin, 30, kannalta äärimmäisen valitettava. Ei pelkästään odotettavissa olevien seurausten vuoksi, vaan myös siksi, että se on eliminoinut täysin hänen mahdollisuutensa harjoittaa ammattiaan.

ET:lle tapaus on poikkeuksellinen, sillä kiertueen lähihistoria ei tunne toista yhtä arkaluonteista pelaajaan kohdistunutta rikosepäilyä.

Olesen on pelannut hieman yli yhdeksän vuotta sitten alkaneella ET-urallaan vajaat 250 turnausta, joita hänelle on tyypillisesti kirjattu vajaat 30 vuotta kohden. Olesen oli pelannut – hyllytyksensä hetkellä – heinäkuuhun 2019 mennessä yhteensä 16 koitosta, joten häneltä meni loppukauden osalta sivu suun arviolta hieman toistakymmentä kilpailua.

Olesenin väitettyä epäasiallista toimintaa Memphisin ja Lontoon välisellä lennolla päästään puimaan ensimmäisen kerran reilun kolmen kuukauden kuluttua. Kuva: Getty Images

Tässä vaiheessa on selvää, että vielä viime vuoden alussa maailmanlistalla top 50:ssä olleelta Olesenilta jää kahden seuraavan WGC-sarjan kilpailun ohella väliin kauden kaksi ensimmäistä major-turnausta, joihin hänen valahtanut OWGR-sijoituksensa ei tosin tällä hetkellä riittäisi.

On vain arvailtavissa, miten European Tour toimii Olesenin suhteen kuultuaan aikanaan oikeuden päätöksestä. Tuomiota – sikäli jos sellainen tulee – tuskin luetaan vielä toukokuussa, ja jos jompikumpi osapuoli, syyttäjä tai vastaaja, haluaa valittaa ylimpiin oikeusasteisiin, lopullinen ratkaisu saattaa venyä pitkänkin ajan päähän.

European Tour ei oletettavasti pura hyllytystä niin kauan kuin jutun käsittely on kesken; Olesen pysyy sivussa kilpailutoiminnasta, kunnes piste on saatu iin päälle. Mahdolliset sanktiot ovat kilpailukiellon osalta sitten oma lukunsa. ET:lle tapaus on poikkeuksellinen, sillä kiertueen lähihistoria ei tunne toista yhtä arkaluonteista pelaajaan kohdistunutta rikosepäilyä.

Urallaan noin 13,5 miljoonaa euroa tienannut Olesen ei sillä välin voi tehdä asialle mitään. Pelaajan on toki koetettava pitää itsensä kunnossa ja harjoiteltava säännöllisesti, niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Se ei ymmärrettävästi ole helppoa, sillä oikeusjutun lopputulema ja sen seuraukset lienevät herkeämättä ajatuksissa.

Viisi voittoa ja 12 muuta top 3 -sijoitusta pääkiertueilla haalinut Olesen on pelaaja parhaassa iässä, jonka odottamaton sähläys voi johtaa ammatillisessa mielessä vielä kohtalokkaisiin mittasuhteisiin. Vuodenkin kilpailutauko vailla tietoa tulevasta olisi katkos, jonka aiheuttama ruosteisuus voi olla tiukassakin – puhumattakaan pidemmästä ajasta, joka saattaa herkässä lajissa tehdä niin sanotusti tehtävänsä.

Naapurinpoikamainen olemus on tehnyt Olesenista pidetyn persoonan urheilua seuraavien tanskalaisten ja ylipäänsä kaikkien huippugolfin ystävien keskuudessa, mutta nyt tämän 20 kilometriä Kööpenhaminan pohjoispuolella Furesøn kunnassa syntyneen golftaiturin tarinaan on tullut epämiellyttävä särö.

Pariisissa vuoden 2018 Euroopan voitokkaaseen Ryder Cup -joukkueeseen kuulunut Olesen varmasti haluaisi pyyhkiä kyseisen heinäkuisen päivän pois menneisyydestä, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi. Sen sijaan pyyhkiytymässä on hänen mahdollisuutensa osallistua toisin peräkkäisiin olympialaisiin.

Olesen olisi vielä tämän hetken tilanteen perusteella kiinni Tokion matkalipussa, mutta kaiken epäselvän keskellä Lucas Bjerregaardin seuraksi Tanskan olympiajoukkueeseen näyttäisi nyt olevan ehdolla Joachim B. Hansen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)