1.–8.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Hämärän rajamailla vaeltanut Bubba Watson ei halua enää peitellä mentaaliongelmiaan – ”Puhuminen on ainoa tapa selviytyä tästä”

Ahdstuneisuus on varjostanut pidempään Bubba Watsonin elämää. Kuva: Getty Images

Sydänkohtausta epäillyt Watson ramppasi sairaalassa ja pelkäsi kuolevansa, kunnes ymmärsi hakea apua oikeasta paikasta.

Golfin huippuammattilaisia pidetään yleisesti rautahermoisina urheilijoina, jotka eivät pienestä hätkähdä. Ihmekös tuo – eihän näiden viheriöiden sankareiden ilmeistä voi edes tulkita mitään, meni kentällä sitten hyvin tai huonosti. Tämä tietysti hieman kärjistettynä, mutta harvassa ovat ne golftähdet, jotka ovat julkisesti nostaneet oman demoninsa pöydälle. Bubba Watson kuuluu ensimmäisten joukkoon.

Watsonin tilanne pääsi äitymään niin pahaksi, että hän pelkäsi kuolevansa, käy ilmi vastikään Golfweekissä julkaistussa jutussa. Karmivat ajatukset riipivät heikoimpina hetkinä Watsonin mieltä öisin ja toisinaan päivälläkin.

Kaksinkertainen Masters-voittaja kertoo käyneensä vuosien mittaista kamppailua henkisten ongelmien kanssa. Watson kiirehti ahdinkonsa keskellä kolmesti sairaalaan luultuaan saaneensa sydänkohtauksen.

”Päässäni oli hirvittävä määrä kaikenlaista melua. Luulin että menetän henkeni, se oli kamalaa”, hän sanoo.

Muitakin huolen aiheita riitti. Watson menetti 1,5 vuodessa 15 kiloa painoa, ja herätti ympärillään olleiden ihmisten keskuudessa kysymyksiä laihtumisestaan. Hän ei liiemmin ottanut kantaa kysymyksiin, ja jatkoi pelaamista normaaliin tapaan.

Tulokset alkoivat kuitenkin laskea samassa tahdissa painon kanssa. 12 voittoa PGA Tourilla saavuttanut Watson ei ole voittanut yhtään turnausta sitten vuoden 2018, ja parhaimmillaan maailmanlistalla kakkosena ollut pelaaja valahti listalla loppukesästä jo sijalle 65.

Watson haki ammattiapua ja oli säännöllisesti yhteydessä lääkäreihin.

”Olen etsinyt helpotusta tilanteeseeni monella eri tavalla. Huumorilla on taipumus auttaa, mutta koko homma on pääni sisällä, ja se on ahdistavaa.”

Ensi viikolla 42 vuotta täyttävä Watson kertoo voivansa nyt paremmin pitkästä aikaa. Puhuminen ahdistukseen liittyvistä asioista on auttanut. Myös otteet kentällä ovat kohentuneet. Kahdessa edellisessä kilpailussa (Zozo Championship ja CJ Cup) tuli neljäs ja seitsemäs sija. Maailmanlistan sijoituskin koheni lähes 20 pykälällä.

”Nykyään yhä useammat haluavat puhua henkisistä ongelmistaan, ja haluan olla yksi heistä. Se on mielestäni ainoa tapa selviytyä tästä.”

”Olen tarpeeksi vanha tajutakseni, että on elämän hukkaamista, jos en jaa ajatuksiani ja yritä parantua. Siten voin myös auttaa muita ihmisiä”, Watson miettii.

Suomen Mielenterveys ry:tä vastaava Anxiety and Depression Association of America -järjestö kertoo, että ahdistuneisuus vaikuttaa Yhdysvalloissa 40 miljoonan ihmisen elämään.

Bubba Watson ei ole mukana tällä viikolla Bermudalla pelattavassa PGA Tourin kilpailussa. Kisan puolivälissä kärkipaikkaa jakavat Ryan Armour ja Wyndham Clark (-8). Englannin Luke Donald (-5) jakaa parhaana eurooppalaisena kuudetta sijaa.

Bermuda Championshipissä havaittiin myös historian siipien havinaa, kun 14 vuotta Champions Tourin kalustoon kuulunut Fred Funk eteni turnauksen jatkokierroksille. Funk on vasta neljäs vähintään 64-vuotias pelaaja, joka on selvittänyt cutin PGA Tourilla.

Kahdeksankertainen pääkiertuvoittaja liittyi perjantaina kovaan seuraan, sillä samaan ovat pystyneet ainoastaan Sam Snead, Jack Nicklaus ja Tom Watson.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje