16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfyhteisöt liputtavat kesäajan jatkumisen puolesta

Suomen hallitus ajaa Euroopan Unionissa kahdesti vuodessa tapahtuvan kellonaikojen siirtämisestä luopumista

Suomessa on kelloja siirrelty kesä- ja talviajan välillä vuodesta 1981. Valoisat illat ovat etenkin ulkoilua, liikuntaa ja urheilua harrastaville kesäisin mieleen. Kellonaikojen vaihtelussa on havaittu myös epäkohtia, joiden johdosta EU-maissa on noussut keskustelua systeemin muuttamisesta.

Euroopan Unionin jäsenyyden myötä voimassa oleva kesäaikadirektiivi estää Suomea ja muita jäsenmaita tekemästä itsenäisiä muutoksia nykyisestä, kahdesti vuodessa samanaikaisesti kaikissa maissa tapahtuviin kellonaikojen siirtelyihin.

EU komissio on saanut Suomen lisäksi muistakin jäsenmaistaan pyyntöjä direktiivin muuttamiseksi.

Juha Sipilän johtama hallitus linjasi alkuvuodesta 2018, että Suomi ajaa luopumista EU:n kesäaikajärjestelyistä. Hallitus ei ottanut linjauksessaan kantaa siihen, päädyttäisiinkö muutoksen astuessa voimaan Suomessa kansallisella päätöksellä nykyiseen kesä- vai normaaliaikaan.

Mikäli päätös kellonaikojen siirtelyn lopettamisesta EU:ssa tehdään, Suomi voi itsenäisesti valita nykyisen kesä- tai talviaikansa välillä.

Suomen kaikki 13 EU-edustajaa olivat loppuvuodesta 2017 yhtä mieltä siitä, että nykyisestä kellojen siirtelystä olisi EU:ssa luovuttava.

Julkinen kuuleminen kesäaikajärjestelyiden toimivuudesta netissä

EU komissio on päättänyt tutkia julkisen kuulemisen avulla nykyisen järjestelmän toimivuutta ja hakea kansalaisilta, järjestöiltä sekä jäsenvaltioiltaan mielipiteitä muutosvaihtoehdoista.

Kyselyyn voi osallistua oheisella lomakkeella EU:n sivuilla.

Golfliitto ja kenttäyhteisöt kesäajan kannalla

Kesäaika toi 80-luvun alussa golfareille etenkin syyskesän ja syksyn iltoihin tunnin lisää peliaikaa. Lyhytkin soittokierros ja keskustelut kentillä kertovat golfalalla vaikuttavien yksimielisyydestä kesäajan puolesta liputtamisessa.

Golfliitto osallistui jo EU kuulemiseen omalla vastauksellaan.

”Golfin kannalta oleellinen asia on, että mikäli muutos tulee ja siirrytään yhteen aikaan, tämä olisi Suomessa nykyinen kesäaika. Työajan jälkeen syksyllä yhden tunnin napsiminen pois valoisasta ajasta rajoittaisi merkittävästi harrastajien pelimahdollisuuksia. Tämä johtaisi myös golfalalla toimivien yrittäjien ansaintamahdollisuuksien kaventumiseen”, muistuttaa liiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen.

”Laajemmin katsottuna kesäajan käytöllä myös jatkossa on merkittäviä kansanterveydellisiä etuja. Ihmisten aktiivisuus ja liikkuminen valoisaan aikaan on huomattavasti aktiivisempaa. Urheilu- ja liikuntaharrasteiden lisäksi mm. marjastus ja sienestys ovat hyvin riippuvaisia valoisasta ajasta”, Korhonen muistuttaa.

Ringside Golfissa pelataan kauden aikana pitkälti yli 30 000 kierrosta.
Krista Bakker pitämässä keväällä naisille lähipelitreenejä.

Espoo Ringside Golfin toimitusjohtaja Ari Vepsä  näkee kesäajan merkityksen erittäin suurena etenkin kauden toisella puoliskolla.

”Elokuusta eteenpäin kentillä on työajan jälkeen kova käyttöaste, viimeiset pelaajat päättävät urakkansa auringon jo laskettua. Golfkenttien taloudenkin kannalta kesäajan valitseminen olisi erittäin tärkeää, mikäli nykyisestä systeemistä luovutaan”, Vepsä kiteyttää.

Vaasan Golfissa on 27- reikää. Pelikierrosten määrän kolmas ysi mukaan lukien on toimitusjohtaja Joonas Niemisen arvion mukaan kuluvalla kaudella jopa 40 000.

Vaasan Kråklundissa sijaitsevalla kentällä on luonnetta ja mieleenjääviä metsäreikiä.

”Syyskesä ja syksy ovat meille erittäin merkityksellistä aikaa. Elokuun lopussa muutamme starttivaraukset perinteisesti siten, että kullekin yhdeksikölle tulee oma varaus. Näin saamme enemmän pelaajia kentälle. Kesäaika on meille, kuten kaikille muillekin kentille saavutettu etu, josta luopuminen tuntuisi golfalan kannalta todella huonolta vaihtoehdolta”, Joonas Nieminen kertoo mielipiteenään.

EU:n kyselyyn voi vastata 16. elokuuta asti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)