11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfvälinekaupan yllä leijuu tuttu uhka – kauppiaat kehottavat harrastajia tekemään ajoissa hankintansa

Golfliikkeiden valikoimat ovat juuri nyt parhaimmillaan.

Muun muassa Brexit, rahtiongelmat ja Ison-Britannian koronarajoitusten poistuminen saattavat johtaa akuuttiin tavarapulaan kauden edetessä.

Välinekauppa eli viime vuonna historiansa kummallisimpia aikoja. Ensin koronaepidemia lähes pysäytti myynnin, ja sitten kun golf osoittautui rajoitusten aikana sallituksi ja turvalliseksi harrastukseksi, alkoivat tuotteet huveta liikkeiden hyllyiltä ennennäkemätöntä vauhtia.

Keskellä parasta kautta, heinäkuussa, oltiin tilanteessa, missä välineiden saatavuus kävi ongelmalliseksi. Merkit eivät pystyneet ottamaan uusia tilauksia vastaan, ja kaupan tiskin takana myytiin ei oota. Pääkaupunkiseudun kivijalkaliikkeet tekivät poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta hyvän tuloksen kevään ja alkukesän suuren kysynnän sekä verkkokaupan kasvun ansiosta.

Pandemian kanssa on opittu elämään ja golfalalla ollaan monia kokemuksia viisaampia. Tosiasia silti on, että välinekaupassa vaanii jälleen samanlainen uhka kuin vuonna 2020. Ennakoivia peliliikkeitä on tehty, joskin määrättyihin asioihin kauppiaiden on mahdotonta vaikuttaa.

”Olemme tehneet noin 20 prosenttia suuremmat ennakko-ostot kuin normaalisti, joten ihan yhtä nopeasti tuotteiden ei pitäisi loppua kesken kuin viime vuonna. Tavaraa on saapunut hyvin ja sitä on saatavilla liikkeissämme”, Golf Centerin ostojohtaja Marko Sahlman kertoo.

Jonkin verran on liikkeissä ollut mailojen osalta komponenttipulaa, jota koronakatkokset, Britannian EU-ero ja Suezin kanavan laivasuma eivät ainakaan paranna.

”Pidämme tiiviisti yhteyttä välinevalmistajien edustajiin, ja olemme koko ajan kartalla missä mennään. Custom fitin aukoton toimivuus on meille erittäin tärkeää. Jos lapojen, varsien tai grippien toimitukset tökkivät millä tahansa merkillä, se merkitsee huonommassa tapauksessa kuukausien viivettä”, Golf Centerin B2C toimialajohtaja Vesa Tikkanen huokaisee.

Kaksikko kehottaa välinehankintoja suunnittelevien olevan ajoissa liikkeellä saadakseen kauden peleihin tarvitsemansa mailat ja tuotteet ilman viivytyksiä. Onhan golfkaudesta mitä ilmeisimmin tulossa Suomessa yhtä vilkas, ellei vilkkaampi kuin ennätyksellisellä viime kaudella.

”Nyt kannattaa reagoida, kun valikoima on runsas ja kaikkea on reilusti tarjolla. Mikäli varasto pääsee keväällä nopeasti tyhjenemään, täydennystilauksia saattaa tulla vasta kesäkuussa. Kausi on silloin jo pitkällä”, he toteavat.

Tavaraa menee saarivaltakunnassa vauhdilla kaupaksi, ja sillä on iso vaikutus myös Pohjoismaiden tilauksiin.

Sahlman muistuttaa, että kun muu maailma herää vähitellen golfkauteen, ja koronarajoituksia puretaan, tuotteiden kysyntä kasvaa kaikkialla automaattisesti. Yhdysvalloissa on ajan hengen mukaisesti kova buumi, ja jättimäisenä markkinana se tulee nokkimisjärjestyksessä ensimmäisenä.

”Myös Euroopan suurin golfkeskittymä Britannia on avautumassa, ja siellä pääsee pitkän tauon jälkeen taas pelaamaan. Tavaraa menee saarivaltakunnassa vauhdilla kaupaksi, ja sillä on iso vaikutus myös Pohjoismaiden tilauksiin.”

Golf Balancen Variston liikkeeseen avattiin uusi vaatemaailma. 

Isossa-Britanniassa tavara on seissyt tiukkojen rajoitusten vuoksi jo viikkoja, ja lastien purkamisen sekä jakelun käynnistymisen odotetaan kestävän pitkään. Globaalin tavarakuljetuksen toimitusketjujen ongelmat ovat oma lukunsa. Tukkeutunut Suezin kanava on jälleen auki, ja tiettävästi suuria määriä golftavaraa on saapumassa lukuisissa konttialuksissa samoihin aikoihin valmiiksi ruuhkaisiin eurooppalaisiin satamiin.

”Konttiliikenne on golfkaupan kannalta valtavassa roolissa. Viivytykset voivat näkyä kaupassa kouriintuntuvalla tavalla merirahdin ongelmien vuoksi”, Tikkanen sanoo.

Tilanne on samankaltainen monien muidenkin lajien harrastusvälineiden kohdalla. Viime vuonna muun muassa polkupyörät, sisäliikuntavälineet ja trampoliinit loppuivat hetkessä. Tietyillä polkupyörämerkeillä alkoi jo keväällä olla toimitusvaikeuksia, ja pyöräliikkeet ovat ottaneet haluamaansa mallia kuukausitolkulla odottaneisiin asiakkaisiin yhteyttä saatuaan yksittäisiä ajopelejä sisään.

Golf Balancen Vantaan liikkeessä on tehty talvella remonttia. Varistossa on nyt kaksi uutta lyöntistudiota, ja sen kunniaksi mailamitoituksia on pidetty aukioloajan ulkopuolellakin. Verkkokaupassa puolestaan palvelua on lisätty, ja asiakas saa kuumalta linjalta neuvontaa muun muassa välinehankintoihin liittyen.

Sahlman kertoo, että Vantaalla on myös uusi tyylikäs vaatemaailma, johon kannattaa käydä tutustumassa. Golfliikkeissä vaatekauppa on muuttunut hurjasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Niissä vaateostoksia tekevät yhä enemmän nekin, jotka eivät lajia harrasta.

”Olemme lisänneet ruutia myös custom fit -palveluumme. Mailamitoituksia tehdään kattavasti pitkin päivää, ja täysin asiakasturvallisesti. Lisäksi Golf Centerin Tapiolan liikkeessä voi lyödä palloja jälleen ulos rangelle.”

Suomen golfvälinekauppa mullistui, kun alan uranuurtaja Golf Center osti kilpailijansa Golf Balancen liiketoiminnot hieman toista vuotta sitten.  Yrityksellä on kolme liikettä, joista kaksi sijaitsee Espoossa ja yksi Vantaalla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje