- Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[0][0]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfseurojen jäsenmäärä on jopa viime vuotta edellä, mutta koronakriisi voi iskeä jäsenmääriin viiveellä

Koronaviruspandemian suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle aiheuttamat tulonmenetykset ovat valtavat. Olympiakomiteassa aloitettiin jo YT-neuvottelut, mutta Golfliitossa työt ovat jopa lisääntyneet.

Suomen Olympiakomitean jäsenilleen ja sidosryhmilleen toteuttaman kyselyn mukaan koronaviruspandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa.

Erityisen kovaa koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustila iskee urheiluseuratoimintaan, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa. Taloudelliset menetykset ovat Olympiakomitealle niin suuret, että se on päättänyt käynnistää koko henkilökuntaa koskevat YT-neuvottelut.

”Elinvoimainen seuratoiminta on suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalka. Yli 10 000 seurassa liikkuu ja urheilee yli 1,1 miljoonaa suomalaista. Emme voi antaa poikkeustilanteen tuhota tämän elinvoimaisen seurakentän toimintaedellytyksiä. Liikunta- ja urheiluyhteisö on vedonnut urheiluministeriin ja esittänyt hätäapupaketin rakentamista. Toivomme, että asiassa edetään ripeästi”, Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio toteaa.

Monissa urheiluseuroissa jäsen- ja harrastusmaksut ovat toistaiseksi laskutettu normaalisti, sillä seurojen kulurakennetta koronakriisi ei merkittävästi ole keventänyt. Jonkin verran maksuja sentään on monin paikoin alennettu.

Golfseuroissa tilanne on Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhosen mukaan keskimäärin hyvä.

”Seurojen jäsenyyksiä on hankittu enemmän kuin aiemmin samaan aikaan vuodesta. Oman seurantamme mukaan maaliskuun lopun tilanteessa seurojen uusien pelaajien määrä on suurempi, kuin jokaisena aiempana vertailuvuotena 2017–2019. Myös pistemäinen tarkastelu seurojen kokonaisjäsenmäärästä osoittaa, että seurojen jäsenmäärä on maaliskuun lopussa edellä viime vuotta”, hän kertoo.

Golfkentän ylläpito kaikkine toimintoineen vaatii rahaa. Vetoan kaikkiin golfareihin, että hoitakaa jäsen- ja pelimaksunne ajoissa.
– Juha Korhonen

Korhonen kuitenkin huomauttaa, että keskiössä on jäsenmaksun eräpäivä. Niissä seuroissa, joissa jäsenmaksu laskutettiin heti vuoden alussa, jäsen- ja kassatilanne on jo hyvä, mutta niissä seuroissa, joissa jäsenmaksut lähtevät liikkeelle myöhemmin keväällä, tilanne on heikompi. Muutama seura on jo kysynyt maksuaikaa jäsenmaksuilleen, jos olosuhteet sitä vaativat. Korhosen mukaan tilanne on kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä.

Samalla hän muistuttaa golfareita siitä, että jäsen- ja pelimaksut ovat elintärkeitä golfkentille myös poikkeustilanteessa.

”Toivon, että golfarit osoittavat solidaarisuutta ja yhteenkuuluvuutta tällaisena poikkeuksellisena aikana… Golfkenttä vaatii huoltamista ja hoitamista, vaikka sillä ei pelattaisi koko kesänä. Kenttää ei voi jättää kesannolle hetkeksikään. Jäljet olisivat tuhoisia. Kysymys on siitä, haluammeko pelata golfia vielä tänä kesänä, kun se on mahdollista ja vielä ensi vuonnakin. Golfkentän ylläpito kaikkine toimintoineen vaatii rahaa. Vetoan kaikkiin golfareihin, että hoitakaa jäsen- ja pelimaksunne ajoissa”, Korhonen sanoo.

Golfliiton talouteen koronakriisi vaikuttaa viiveellä. Ensimmäinen kysymysmerkki on kriisin kesto. Venyessään pitkälle kesään kriisi aiheuttaisi väistämättä talousongelmia seuroille ja sitä kautta liitolle. Toinen kysymysmerkki on kausi 2021. Pahimmassa tapauksessa koronakriisin vaikutukset harrastajamääriin ja uusiin harrastajiin nähdään vasta tuolloin.

Tällä hetkellä Golfliitto ”kohdistaa kaiken tarmonsa golfyhteisöjen tukemiseen ja auttamiseen”. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja Golfliiton hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti viikoittain. Hallitus on jo käynnistänyt sopeutustoimet, mutta lomautuksiin ne eivät toistaiseksi johda, vaikka sitäkään mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

Koronaviruspandemialla on ollut merkittävä vaikutus Golfliiton operatiiviseen toimintaan.

”Tällä hetkellä joudumme Golfliitossa valmistautumaan siihen, että golfkausi Suomessa pyörähtäisi käyntiin kesäkuun alkupuolella. Poikkeusolojen vaatiman lisätyön sekä tulevaan kauteen valmistautumisen yhteisvaikutuksena henkilökunnan työmäärä on kasvanut”, Korhonen kertoo.

”Koko Golfliiton henkilöstö on omissa rooleissaan joutunut kohdistamaan oman toimintansa lähes täysin poikkeustilanteen vaatimiin toimiin omalla vastuualueellaan. Olemme peruneet kaiken kansainvälisen ja kotimaisen kilpailutoiminnan sekä lähikontaktia vaativan valmennus- ja koulutustoiminnan toukokuun loppuun saakka”, Korhonen kertoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)