16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

Golfpiste seuraa: Noora Komulaisen olympiapaikka näyttää lähes varmalta

19.06.2024 08:43

Poikkeuksellinen uusinta The Amateurissa – jättimäisestä joukosta yksi pudotettiin jatkosta

Yli neljän pelaajan uusinnat ovat harvinaisia missä tahansa huipputurnauksissa, mutta Irlannin Ballyliffinissä käytävässä The Amateur Championshipissä nähtiin tiistaina jotain erikoista. Lyöntipelikarsinnassa jaetulle 47. sijalle päätyneet 19 pelaajaa lähtivät selvittämään, kuka jättimäisestä joukosta joutuu ainoana jäämään kisan reikäpelien ulkopuolelle.

Playoffiin liittyi logistinen ongelma, sillä kaikkia pelaajia ei voinut päästää yhtä aikaa väylälle. Kilpailun taustaorganisaatio R&A päätti, että pelaajat lähtevät uusintaan ryhmissä, ja jäävät pelatun reiän jälkeen odottamaan, miten seuraavat suoriutuvat.

Huoli uusinnan venymisestä ja valon puutteesta oli ilmeinen, mutta Bob van der Voort helpotti ratkaisua tekemällä ensimmäisellä uusintareiällä triplabogin. Kun kukaan ei kirjannut tätä huonompaa tulosta, karsiutui hollantilainen viimeisenä jatkosta.

Maailman merkittävimpiin amatööriturnauksiin kuuluvassa The Amateurisssa käydään keskiviikkona ensimmäinen reikäpelikierros, jonne selviytyi 64 pelaajaa. Kilpailun kuusi suomalaispelaajaa eivät selvittäneet 36 reiän lyöntipelikarsintaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

18.06.2024 23:41

Suomen kärkiamatööreiltä rimanalitus The Amateurissa

Yksikään kuudesta suomalaispelaajasta ei edennyt Irlannissa Ballyliffinissä meneillään olevan The Amateur Championshipin reikäpeleihin. Lähimmäksi jatkopaikkaa 36 reiän lyöntipelikarsinnassa pääsivät Sakke Siltala ja Veikka Viskari (+3), jotka jäivät kaksi lyöntiä cut-rajasta. Niilo Mäki-Petäjä (+8), Markus Luoma (+8), Elias Haavisto (+9) sekä Jaapo Jämsä (+18) karsiutuivat selvemmin.

Lyöntipelikierrosten paras oli Skotlannin Connor Graham (-7).

The Amateurin suomalainen kohokohta on vuodelta 2000, jolloin Mikko Ilonen voitti turnauksen. Vuonna 2013 Toni Hakula pääsi finaaliin, jossa Englannin Garrick Porteous oli parempi.

Kisan voitti viime vuonna Etelä-Afrikan Christo Lamprecht. Hän siirtyi aiemmin kesäkuussa maailman ykkösamatöörin paikalta ammattilaiseksi, ja pelaa nyt Korn Ferry Tourilla.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

17.06.2024 22:35

Angel Cabrera voitti ensimmäisen turnauksen sitten linnatuomionsa

Viime elokuussa vankilasta vapautunut Angel Cabrera otti voiton viikonvaihteessa Hertfordshiressä Englannissa pelatussa Legends Tourin kilpailussa. Hän kaatoi Paul Lawrie Match Play -reikäpeliturnauksen loppuottelussa James Kingstonin numeroin 3/1.

Argentiinalaisen edellisestä henkilökohtaisen kisan voitosta ehti kulua lähes kymmenen vuotta. Sen hän otti PGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa Greenbrier Classicissa.

Joulukuussa Cabrera sai ilmoituksen PGA Tourilta, että hän on vapaa kilpailemaan sen järjestämissä turnauksissa eli lähinnä PGA Tour Champions -kiertueen kisoissa.

Cabrera olisi ollut entisenä Masters-voittajana oikeutettu osallistumaan kauden ensimmäiseen major-turnaukseen. Pelaamisen Augustassa kaatoi viranomainen, joka esti joulukuussa hänen viisuminsa uusimisen Yhdysvaltoihin. Viisuminsa hän sai muutama viikko sitten.

Cabrera tuomittiin alkuvuodesta 2021 muun muassa kotiväkivallasta. Hän suoritti rangaistustaan Brasiliassa ja Argentiinassa, kunnes vapautui 2,5 vuoden istumisen jälkeen

Kahden major-voiton Cabrera kilpailee seuraavan kerran tiistaina alkavassa Irish Legends -turnauksessa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

17.06.2024 09:55

Selkävaivasta toipunut Lilia Vu palasi Michiganin LPGA-kisassa voittojen tielle

Lilia Vu (-16) otti tiukkojen vaiheiden jälkeen voiton Belmontissa Michiganissa käydyssä LPGA Tourin kilpailussa. Hän kiri Grace Kimin ja Lexi Thompsonin seuraksi uusintaan, ja ratkaisi pelin edukseen kolmannella playoff-reiällä tekemällään birdiellä.

Vu, 26, nousi viime vuonna raketin lailla maailman terävimpään kärkeen. Hän voitti kaksi major-turnausta ja kaksi muuta kilpailua kiiveten maailmanlistan ykköseksi. Sittemmin Vu on kärsinyt selkävaivasta, joka piti hänet poissa kilpakentiltä kolmisen kuukautta aina Michiganin turnaukseen saakka.

”En ajatellut voittoa. Mietin, että kahdeksan alle -tuloksella voisin sijoittua top 10:een.”

”Tämä on merkityksellisin voittoni. Kaksi kuukautta sitten itkin ja mietin, pystynkö enää koskaan pelaamaan ilman kipua”, Vu kertoi.

Täysipäiväisen ammattilaisuransa tähän vuoteen lopettava Lexi Thompson oli lähellä päättää viiden vuoden voitottoman kautensa. Toisen uusinnassa tappion kokeneen pelaajan, Grace Kimin edellinen ja ainoa LPGA-voitto on peräisin huhtikuun 2023 Lotte Championshipistä.

Matilda Castren ja Kiira Riihijärvi karsiutuivat Meijer LPGA Classic For Simply Give -turnauksen jatkokierroksilta. Cut-rajan taakse jäi myös maailman ykköspelaaja Nelly Korda, jolle karsiutuminen oli toinen peräkkäinen. Korda otti aiemmin tänä vuonna seitsemän kilpailun jaksossa kuusi voittoa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

16.06.2024 16:46

Ursula Wikström päätti Italian LET-kisan parhaaseen kierrokseensa

Rooman pohjoispuolella käyty Ladies European Tourin kilpailu päättyi Ursula Wikströmin osalta myönteisissä merkeissä. Hän pelasi Ladies European Tourin päätöskierroksella tuloksen 70, ja nousi jaetulle 32. sijalle.

Kierroksen paras vaihe osui takaysin (kentän 1-9) puoliväliin, jossa hän teki kolme peräkkäistä birdieä.

Wikströmin maailmanlistan pistesaldo karttuu muutamalla kymmenyksellä. Tämä lisäys on arvokas hänen kamppaillessa tiukasti viimeisistä paikoista Pariisin olympialaisiin.

Linda Osalan (+8) peli Golf Nazionale -kentällä sujui laskusuuntaisesti. Sunnuntaina tuli heikoin tulos, 77, ja Osala putosi sijalle T62. Hän aloitti kierroksensa kirjavasti tekemällä tulossarjan: tuplabogey-birdie-bigey-bogey-birdie-triplabogey. Jatko sujui ”säädyllisemmin” par-tahdissa.

Sanna Nuutinen, Tiia Koivisto, Noora Komulainen ja Elina Nummenpää karsiutuivat.

Italian avointen voiton otti Englannin Amy Taylor (-10). Eroa toiseksi kirineeseen Espanjan Maria Hernandeziin kertyi yksi lyönti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

16.06.2024 08:23

Ursula Wikström pysyi tärkeissä olympiarankingin pisteissä kiinni

Linda Osala ja Ursula Wikström (+3) etenivät ainoina suomalaisina Ladies Italian Openin jatkokierroksille. Wikström oli avauspäivän jälkeen tiukassa paikassa, mutta tulos 71 takasi pelien jatkumisen sunnuntaina.

Wikströmille jatkopaikka oli äärimmäisen tärkeä, sillä hän tarvitsee jokaisen tarjolla olevan maailmanlistan pisteen taistellessaan paikasta Pariisin olympialaisiin. Noora Komulainen karsiutui Italiassa, mutta hänen tilanteensa olympiarankingissa näyttää hyvältä. Ensi viikon Czech Ladies Open on viimeinen mahdollisuus hankkia pisteitä. Olympiaranking sulkeutuu 24.6.

Rooman pohjoispuolella Golf Nazionale -kentällä pelattavassa LET-kilpailussa karsintarajan taakse jäivät myös Sanna Nuutinen (+4), Tiia Koivisto (+5) ja Elina Nummenpää (+9).

Ladies Italian Openia johtaa Amy Taylor (-7). Englantilaisella on lyönnin etumatka Sveitsin Tiffany Arafiin.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 20:50

Juuso Kahloksella nousujohteinen kilpailu Ruotsissa

Juuso Kahlos (-5) paransi päivä päivältä esityksiään Ekerössä Ruotsissa käydyssä Nordic Liigan kilpailussa. Hän pelasi Greatdays Trophyn kolmannella kierroksen tuloksen, ja ylsi jaetulle 11. sijalle.

Kyseessä oli Kahloksen paras sijoitus kuluvalla kaudella. Onnistuminen tuli hänen kannaltaan hyvään paikkaan, sillä kolme edellistä turnausta oli päättynyt karsiutumiseen.

Niclas Hellberg ja Rasmus Karlsson (par) jakoivat 37. sijaa. Casper Simberg (+1) oli 43:s.

Kilpailu oli ruotsalaisten juhlaa. Voiton otti finaalikierroksen kovimman tuloksen, 64, pelannut Sebastian Petersen (-14). Eroa Albin Bergströmiin kertyi kolme lyöntiä. Kaikki top 10:een sijoittuneet olivat kahdeksannen sijan jakanutta Norjan Alexander Settemsdalia (-6) lukuun ottamatta ruotsalaisia.

Voitto oli Petersenin neljäs Nordic Liigassa

Bergström siirtyi NL:n pistetilaston kärkeen. Kim Koivu on parhaana suomalaisena sijalla seitsemän.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 19:59

Olympialaisiin tähyävät Komulainen ja Wikström vaarassa karsiutua Italian avoimissa

Tällä viikolla olympiarankingissa top 60:een nousseet Noora Komulainen ja Ursula Wikström eivät saaneet peliään kulkemaan Rooman pohjoispuolella Golf Nazionale -kentällä käynnistyneessä Ladies Italian Openissa. Molemmat pelasivat kisan ensimmäisellä kierroksella tuloksen 76 (+4), joka riittää jaettuun 89. sijaan.

Ennustettu karsintaraja on tulostason säilyessä samankaltaisena asettumassa +4:n tietämille. Se merkitsee sitä, että on pelattava lauantain kierros parin pintaan ollakseen mukana finaalikierroksella.

Maailmanlistan pisteet ovat molemmille tuiki tärkeitä, sillä olympiakarsinta päättyy 24.6. Olympialaisiin pääsee IGF:n (International Golf Federation) 60 pelaajaa. Komulaisen (52:s) tilanne olympiarankingissa on varsin hyvä, mutta Wikströmin (58:s) tarve pisteille on akuutimpi.

Linda Osala ja Tiia Koivisto (+1) jakavat Italian avoimissa parhaina suomalaisina 41. sijaa. Elina Nummenpää ja Sanna Nuutinen (+3) ovat sijalla T76.

Turnauksen kärkipaikkaa jakavat Espanjan Fatima Fernandez Cano, Australian Kirsten Rudgeley ja Sveitsin Tiffany Arafi (-6).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 06:09

Castrenilla ja Riihijärvellä kirittävää karsintarajan oikealle puolelle

Matilda Castren ja Kiira Riihijärvi pelasivat Belmontissa Michiganissa alkaneen LPGA:n kilpailun ensimmäisenä päivänä tuloksen 73. He jakavat yksi yli -kierroksellaan turnauksessa 88. sijaa. Ennustettuun karsintarajaan on matkaa kaksi lyöntiä, joten pienellä terävöitymisellä molemmat taistelevat perjantaina jatkopaikasta.

Blythefield Country Clubin kentällä pelattavaa Meijer LPGA Classic For Simply Give -turnausta johtaa Alison Lee.

Tuloksen 65 (-7) iskeneellä yhdysvaltalaisella on kahden lyönnin etumatka yhdeksään kakkossijaan jakavaan pelaajaan. Heidän joukossaan ovat kisan parhaat eurooppalaiset, Italian Benedetta Moresco ja Espanjan Carlota Ciganda (-5).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.06.2024 23:40

Niclas Hellberg ja Juuso Kahlos parhaina suomalaisina Ruotsin NL-kisassa

Mälarö Golfklubbilla Ekerössä meneillään olevaa Nordic Liigan kisaa on haitannut huonot olosuhteet. Suurin osa pelaajista joutui urakoimaan torstaina, ja joidenkin toinen kierros tuli valmiiksi vasta illan hämärtyessä. Suomalaisista Niclas Hellberg ja Juuso Kahlos ovat pelanneet Greatdays Trophyssä kierrokset 72–70, ja yhteistuloksella -2 he jakavat 22. sijaa.

Myös sijalla T37 olevat Casper Simberg ja Rasmus Karlsson (par) jatkavat finaalikierrokselle. Muut suomalaiset karsiutuivat.

Turnauksen kärjessä on isäntämaan Jakob Hansson (-10). Eroa kahteen muuhun ruotsalaiseen, Axel Östenssoniin ja Jesper Sandborgiin on yksi lyönti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.06.2024 17:13

Päätöspäivän paras kierros nosti Alex Hietalan kakkoseksi Pro Golf Tourilla

Belgiassa Brysselin eteläpuolella pelattu Pro Golf Tourin kilpailu päättyi Alex Hietalan (-10) osalta mukavissa merkeissä. Hän käytti The Iron Duke Belgian Openin kolmanteen kierrokseen 66 lyöntiä, ja kiri hienosti toiselle sijalle.

Torstain kovinta tulosta jakanut Hietala nousi tosissaan haastamaan Cedric Gugleria (-11) voitosta. Saaliiksi tuli lopulta kauden paras sijoitus ja uran toinen kakkostila Pro Golf Tourilla.

”Hoidin oman tontin hyvin ja pelasin ehjän kisan. Paljon hyviä piirteitä pelissä ja tuloksenteko oli hyvää. Puttaaminen oli viikon vahvuus. Olen iloinen, että pystyin pelaamaan kaksi bogitonta päivää, jotka nostivat hyvin sijoitusta”, Hietala kertoi.

Kiertueen pistetilastossa 22:nneksi kiivennyt Hietala on saavuttanut myös Nordic Liigassa yhden kakkossijan.

Gugler teki Hulencourt Golf Clubin kentän 17. reiällä bogin ja toinen peräkkäinen seuraavalla reiällä olisi tiennyt uusintaa Hietalan kanssa. Sveitsiläinen onnistui kuitenkin päättämään turnauksensa pariin, ja otti kauden toisen voittonsa Saksan kiertueella.

Siinä missä Hietala paransi tuloksiaan päivästä toiseen, Matias Rantalan (+1) juna meni kilpailun edetessä väärään suuntaan. Hän pelasi viimeisellä kierroksella tuloksen 73, ja päätyi sijalle 30.

Kisan kolmas suomalainen, Lassi Burman, karsiutui.

Kauden jälkeen pistetilaston viisi parasta saa hyvän kategorian Challenge Tourille.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 23:43

U.S. Openissa jaossa major-kisojen kaikkien aikojen palkintopotti

Yhdysvaltain golfliiton USGA:n toimitusjohtaja Mike Whan ilmoitti keskiviikkona pitämässään lehdistötilaisuudessa, että 124. U.S. Openissa on 21,5 miljoonan dollarin palkintopotti. Kyseessä on suurin kokonaispalkintosumma major-turnausten historiassa. Voittajan osuus potista on 4,3 miljoonaa dollaria.

Potti on noussut 1,5 miljoonalla dollarilla vuoden 2023 kilpailusta. Puolustava mestari Wyndham Clark ansaitsi tuolloin voitostaan 3,6 miljoonaa taalaa. Pinehurstista kenenkään ei tarvitse lähteä tyhjin käsin kotiin, sillä jatkokierroksilta karsiutuneetkin tulevat saamaan 10 000 dollarin lohdutuspalkinnon.

Tämänvuotiseen U.S. Openiin tavoitteli karsintakisojen kautta pääsyä yli 10 000 pelaajaa. Osallistujia oli 70 eri maasta, ja he olivat iältään 12–74-vuotiaita. Kilpailuun otettiin 156 pelaajaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 23:30

Alex Hietala kärjen tuntumasta Pro Golf Tourin kisan päätöspäivään

Alex Hietala (-5) oli päivän parhaimmistoa Brysselin eteläpuolella Genappessa jatkuneessa Saksan kiertueen kilpailussa. Hän löi The Iron Duke Belgian Openin toisella kierroksella tuloksen 67, ja nousi jaetulle seitsemännelle sijalle.

Hietala lähtee mukavista asemista finaalikierrokselle, sillä kärkipaikkaa jakavat Saksan Nicolas Horder ja Sveitsin Cedric Gugler (-7) ovat vain kahden lyönnin päässä.

Hän pelaa Belgiassa kauden parasta kisaansa: vuoden toistaiseksi kovin sijoitus on tuottanut PGT:llä sijan T14.

Matias Rantala (-1) jakaa 23. sijaa, Lassi Burman karsiutui.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 17:01

Matti Vuohiniemestä Yyteri Golfin uusi toimitusjohtaja

Yyteri Golf Links oy:n toimitusjohtaja vaihtuu. Tehtävään on valittu Matti Vuohiniemi, joka korvaa kenttäyhtiön toimistossa Markus Björlinin.

Vuohiniemellä on monipuolinen kokemus liiketoiminnan kehittämisestä, henkilöstöjohtamisesta, asiakaskokemuksen kehittämisestä sekä toiminnan tehostamisesta.

”Olen erittäin innoissani saadessani mahdollisuuden kehittää Yyteri Golfia. Velaton yhtiö, pitkä pelikausi, nopeat kierrosajat, toimivat kumppanuudet ja huikeat maisemat ovat esimerkkejä vahvuuksistamme entistäkin arvokkaampien golfelämysten tarjoamisessa”, Vuohiniemi sanoi Yyteri Golfin tiedotteessa.

Yli kymmenen vuoden ajan Yyteri Golfin toimitusjohtajana työskennellyt Markus Björlin on siirtymässä uusien haasteiden pariin. Vuohiniemi aloittaa hänen paikallaan 12. heinäkuuta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 08:33

Jon Rahm vetäytyi U.S. Openista

Tulehdus kahdessa vasemman jalan varpaassa on saanut Jon Rahmin vetäytymään torstaina käynnistyvästä kauden kolmannesta major-turnauksesta, U.S. Openista.

Rahm huomasi kahden varpaansa punoittavan muutama päivä sitten, jonka jälkeen ne ovat myös kipeytyneet huomattavasti. Hän kertoi konsultoineensa asiasta useita lääkäreitä, joiden mukaan kisan väliin jättäminen on järkevä ratkaisu. Siihen espanjalainen myös päätyi, vaikka kertookin sen luonnollisesti olevan valtava pettymys.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

12.06.2024 07:56

Rory ja Erica McIlroy pyörsivät avioeropäätöksensä

Maailman suurimpiin golftähtiin kuuluva Rory McIlroy ja hänen puolisonsa Erica ovat sittenkin päättäneet jatkaa yhteistä elämäänsä. He jättivät avioerohakemuksensa Palm Beach Countyn tuomioistuimeen kuukausi sitten, mutta ovat peruneet aikeensa.

”Olemme viimeisten viikkojen aikana tajunneet, että yhteinen perhe on tulevaisuutemme. Erimielisyydet on ratkaistu, ja katsomme luottavaisina uutta alkua”, Rory McIlroy kertoi The Guardianissa.

Avioerohakemus vedettiin pois tiistaina eli samana päivänä, kun McIlroy piti lehdistötilaisuuden tämän viikon U.S. Openin kisakentällä Pinehurstissa.

”Toivottavasti edessäni on vielä kymmenen hyvää vuotta huipulla. Mitä tahansa olen saavuttanut ja mitä tahansa on vielä tulossa, hyväksyn sen. Olen pärjännyt melko hyvin pieneksi pojaksi Pohjois-Irlannista, joka joskus haaveili ammattilaispelaajan urasta.”

McIlroy, 35, on voittanut kaikkiaan 36 pääkiertueen turnausta, joista neljä on major-titteleitä. Hänen viimeisimmästä major-voitostaan on kulunut lähes kymmenen vuotta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

11.06.2024 15:59

Noora Komulaisen olympiapaikka näyttää lähes varmalta

Noora Komulaisen hieno onnistuminen Scandinavian Mixed -kilpailussa viime viikolla nosti hänet olympiarankingissa sijalle 52. Komulainen oli Ruotsissa pelatussa kisassa 12:s, mutta viidenneksi paras LET-pelaaja, ja viidennen sijan mukaan hän sai myös rankingpisteensä.

Käytännössä on lähes varmaa, että hänestä tulee ensimmäinen suomalaisgolfari, joka on pelannut kaksissa olympiakilpailuissa. Komulainen oli mukana Rion kisoissa 2016 tuolloin tyttönimellään Tamminen.

Riossa pelasi myös Ursula Wikström, joka niin ikään on lähellä Parisiin kisapaikkaa. Hän on rankingissa sijalla 58. Jäljellä on vielä kaksi kisaviikkoa ennen rankingin umpeutumista. Suomalaisittain tilanne näyttää hyvältä.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

11.06.2024 15:59

Noora Komulaisen olympiapaikka näyttää lähes varmalta

Noora Komulaisen hieno onnistuminen Scandinavian Mixed -kilpailussa viime viikolla nosti hänet olympiarankingissa sijalle 52. Komulainen oli Ruotsissa pelatussa kisassa 12:s, mutta viidenneksi paras LET-pelaaja, ja viidennen sijan mukaan hän sai myös rankingpisteensä.

Käytännössä on lähes varmaa, että hänestä tulee ensimmäinen suomalaisgolfari, joka on pelannut kaksissa olympiakilpailuissa. Komulainen oli mukana Rion kisoissa 2016 tuolloin tyttönimellään Tamminen.

Riossa pelasi myös Ursula Wikström, joka niin ikään on lähellä Parisiin kisapaikkaa. Hän on rankingissa sijalla 58. Jäljellä on vielä kaksi kisaviikkoa ennen rankingin umpeutumista. Suomalaisittain tilanne näyttää hyvältä.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

12.06.2024 07:56

Rory ja Erica McIlroy pyörsivät avioeropäätöksensä

Maailman suurimpiin golftähtiin kuuluva Rory McIlroy ja hänen puolisonsa Erica ovat sittenkin päättäneet jatkaa yhteistä elämäänsä. He jättivät avioerohakemuksensa Palm Beach Countyn tuomioistuimeen kuukausi sitten, mutta ovat peruneet aikeensa.

”Olemme viimeisten viikkojen aikana tajunneet, että yhteinen perhe on tulevaisuutemme. Erimielisyydet on ratkaistu, ja katsomme luottavaisina uutta alkua”, Rory McIlroy kertoi The Guardianissa.

Avioerohakemus vedettiin pois tiistaina eli samana päivänä, kun McIlroy piti lehdistötilaisuuden tämän viikon U.S. Openin kisakentällä Pinehurstissa.

”Toivottavasti edessäni on vielä kymmenen hyvää vuotta huipulla. Mitä tahansa olen saavuttanut ja mitä tahansa on vielä tulossa, hyväksyn sen. Olen pärjännyt melko hyvin pieneksi pojaksi Pohjois-Irlannista, joka joskus haaveili ammattilaispelaajan urasta.”

McIlroy, 35, on voittanut kaikkiaan 36 pääkiertueen turnausta, joista neljä on major-titteleitä. Hänen viimeisimmästä major-voitostaan on kulunut lähes kymmenen vuotta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 08:33

Jon Rahm vetäytyi U.S. Openista

Tulehdus kahdessa vasemman jalan varpaassa on saanut Jon Rahmin vetäytymään torstaina käynnistyvästä kauden kolmannesta major-turnauksesta, U.S. Openista.

Rahm huomasi kahden varpaansa punoittavan muutama päivä sitten, jonka jälkeen ne ovat myös kipeytyneet huomattavasti. Hän kertoi konsultoineensa asiasta useita lääkäreitä, joiden mukaan kisan väliin jättäminen on järkevä ratkaisu. Siihen espanjalainen myös päätyi, vaikka kertookin sen luonnollisesti olevan valtava pettymys.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

12.06.2024 17:01

Matti Vuohiniemestä Yyteri Golfin uusi toimitusjohtaja

Yyteri Golf Links oy:n toimitusjohtaja vaihtuu. Tehtävään on valittu Matti Vuohiniemi, joka korvaa kenttäyhtiön toimistossa Markus Björlinin.

Vuohiniemellä on monipuolinen kokemus liiketoiminnan kehittämisestä, henkilöstöjohtamisesta, asiakaskokemuksen kehittämisestä sekä toiminnan tehostamisesta.

”Olen erittäin innoissani saadessani mahdollisuuden kehittää Yyteri Golfia. Velaton yhtiö, pitkä pelikausi, nopeat kierrosajat, toimivat kumppanuudet ja huikeat maisemat ovat esimerkkejä vahvuuksistamme entistäkin arvokkaampien golfelämysten tarjoamisessa”, Vuohiniemi sanoi Yyteri Golfin tiedotteessa.

Yli kymmenen vuoden ajan Yyteri Golfin toimitusjohtajana työskennellyt Markus Björlin on siirtymässä uusien haasteiden pariin. Vuohiniemi aloittaa hänen paikallaan 12. heinäkuuta.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 23:30

Alex Hietala kärjen tuntumasta Pro Golf Tourin kisan päätöspäivään

Alex Hietala (-5) oli päivän parhaimmistoa Brysselin eteläpuolella Genappessa jatkuneessa Saksan kiertueen kilpailussa. Hän löi The Iron Duke Belgian Openin toisella kierroksella tuloksen 67, ja nousi jaetulle seitsemännelle sijalle.

Hietala lähtee mukavista asemista finaalikierrokselle, sillä kärkipaikkaa jakavat Saksan Nicolas Horder ja Sveitsin Cedric Gugler (-7) ovat vain kahden lyönnin päässä.

Hän pelaa Belgiassa kauden parasta kisaansa: vuoden toistaiseksi kovin sijoitus on tuottanut PGT:llä sijan T14.

Matias Rantala (-1) jakaa 23. sijaa, Lassi Burman karsiutui.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

12.06.2024 23:43

U.S. Openissa jaossa major-kisojen kaikkien aikojen palkintopotti

Yhdysvaltain golfliiton USGA:n toimitusjohtaja Mike Whan ilmoitti keskiviikkona pitämässään lehdistötilaisuudessa, että 124. U.S. Openissa on 21,5 miljoonan dollarin palkintopotti. Kyseessä on suurin kokonaispalkintosumma major-turnausten historiassa. Voittajan osuus potista on 4,3 miljoonaa dollaria.

Potti on noussut 1,5 miljoonalla dollarilla vuoden 2023 kilpailusta. Puolustava mestari Wyndham Clark ansaitsi tuolloin voitostaan 3,6 miljoonaa taalaa. Pinehurstista kenenkään ei tarvitse lähteä tyhjin käsin kotiin, sillä jatkokierroksilta karsiutuneetkin tulevat saamaan 10 000 dollarin lohdutuspalkinnon.

Tämänvuotiseen U.S. Openiin tavoitteli karsintakisojen kautta pääsyä yli 10 000 pelaajaa. Osallistujia oli 70 eri maasta, ja he olivat iältään 12–74-vuotiaita. Kilpailuun otettiin 156 pelaajaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.06.2024 17:13

Päätöspäivän paras kierros nosti Alex Hietalan kakkoseksi Pro Golf Tourilla

Belgiassa Brysselin eteläpuolella pelattu Pro Golf Tourin kilpailu päättyi Alex Hietalan (-10) osalta mukavissa merkeissä. Hän käytti The Iron Duke Belgian Openin kolmanteen kierrokseen 66 lyöntiä, ja kiri hienosti toiselle sijalle.

Torstain kovinta tulosta jakanut Hietala nousi tosissaan haastamaan Cedric Gugleria (-11) voitosta. Saaliiksi tuli lopulta kauden paras sijoitus ja uran toinen kakkostila Pro Golf Tourilla.

”Hoidin oman tontin hyvin ja pelasin ehjän kisan. Paljon hyviä piirteitä pelissä ja tuloksenteko oli hyvää. Puttaaminen oli viikon vahvuus. Olen iloinen, että pystyin pelaamaan kaksi bogitonta päivää, jotka nostivat hyvin sijoitusta”, Hietala kertoi.

Kiertueen pistetilastossa 22:nneksi kiivennyt Hietala on saavuttanut myös Nordic Liigassa yhden kakkossijan.

Gugler teki Hulencourt Golf Clubin kentän 17. reiällä bogin ja toinen peräkkäinen seuraavalla reiällä olisi tiennyt uusintaa Hietalan kanssa. Sveitsiläinen onnistui kuitenkin päättämään turnauksensa pariin, ja otti kauden toisen voittonsa Saksan kiertueella.

Siinä missä Hietala paransi tuloksiaan päivästä toiseen, Matias Rantalan (+1) juna meni kilpailun edetessä väärään suuntaan. Hän pelasi viimeisellä kierroksella tuloksen 73, ja päätyi sijalle 30.

Kisan kolmas suomalainen, Lassi Burman, karsiutui.

Kauden jälkeen pistetilaston viisi parasta saa hyvän kategorian Challenge Tourille.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

13.06.2024 23:40

Niclas Hellberg ja Juuso Kahlos parhaina suomalaisina Ruotsin NL-kisassa

Mälarö Golfklubbilla Ekerössä meneillään olevaa Nordic Liigan kisaa on haitannut huonot olosuhteet. Suurin osa pelaajista joutui urakoimaan torstaina, ja joidenkin toinen kierros tuli valmiiksi vasta illan hämärtyessä. Suomalaisista Niclas Hellberg ja Juuso Kahlos ovat pelanneet Greatdays Trophyssä kierrokset 72–70, ja yhteistuloksella -2 he jakavat 22. sijaa.

Myös sijalla T37 olevat Casper Simberg ja Rasmus Karlsson (par) jatkavat finaalikierrokselle. Muut suomalaiset karsiutuivat.

Turnauksen kärjessä on isäntämaan Jakob Hansson (-10). Eroa kahteen muuhun ruotsalaiseen, Axel Östenssoniin ja Jesper Sandborgiin on yksi lyönti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 06:09

Castrenilla ja Riihijärvellä kirittävää karsintarajan oikealle puolelle

Matilda Castren ja Kiira Riihijärvi pelasivat Belmontissa Michiganissa alkaneen LPGA:n kilpailun ensimmäisenä päivänä tuloksen 73. He jakavat yksi yli -kierroksellaan turnauksessa 88. sijaa. Ennustettuun karsintarajaan on matkaa kaksi lyöntiä, joten pienellä terävöitymisellä molemmat taistelevat perjantaina jatkopaikasta.

Blythefield Country Clubin kentällä pelattavaa Meijer LPGA Classic For Simply Give -turnausta johtaa Alison Lee.

Tuloksen 65 (-7) iskeneellä yhdysvaltalaisella on kahden lyönnin etumatka yhdeksään kakkossijaan jakavaan pelaajaan. Heidän joukossaan ovat kisan parhaat eurooppalaiset, Italian Benedetta Moresco ja Espanjan Carlota Ciganda (-5).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 19:59

Olympialaisiin tähyävät Komulainen ja Wikström vaarassa karsiutua Italian avoimissa

Tällä viikolla olympiarankingissa top 60:een nousseet Noora Komulainen ja Ursula Wikström eivät saaneet peliään kulkemaan Rooman pohjoispuolella Golf Nazionale -kentällä käynnistyneessä Ladies Italian Openissa. Molemmat pelasivat kisan ensimmäisellä kierroksella tuloksen 76 (+4), joka riittää jaettuun 89. sijaan.

Ennustettu karsintaraja on tulostason säilyessä samankaltaisena asettumassa +4:n tietämille. Se merkitsee sitä, että on pelattava lauantain kierros parin pintaan ollakseen mukana finaalikierroksella.

Maailmanlistan pisteet ovat molemmille tuiki tärkeitä, sillä olympiakarsinta päättyy 24.6. Olympialaisiin pääsee IGF:n (International Golf Federation) 60 pelaajaa. Komulaisen (52:s) tilanne olympiarankingissa on varsin hyvä, mutta Wikströmin (58:s) tarve pisteille on akuutimpi.

Linda Osala ja Tiia Koivisto (+1) jakavat Italian avoimissa parhaina suomalaisina 41. sijaa. Elina Nummenpää ja Sanna Nuutinen (+3) ovat sijalla T76.

Turnauksen kärkipaikkaa jakavat Espanjan Fatima Fernandez Cano, Australian Kirsten Rudgeley ja Sveitsin Tiffany Arafi (-6).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

14.06.2024 20:50

Juuso Kahloksella nousujohteinen kilpailu Ruotsissa

Juuso Kahlos (-5) paransi päivä päivältä esityksiään Ekerössä Ruotsissa käydyssä Nordic Liigan kilpailussa. Hän pelasi Greatdays Trophyn kolmannella kierroksen tuloksen, ja ylsi jaetulle 11. sijalle.

Kyseessä oli Kahloksen paras sijoitus kuluvalla kaudella. Onnistuminen tuli hänen kannaltaan hyvään paikkaan, sillä kolme edellistä turnausta oli päättynyt karsiutumiseen.

Niclas Hellberg ja Rasmus Karlsson (par) jakoivat 37. sijaa. Casper Simberg (+1) oli 43:s.

Kilpailu oli ruotsalaisten juhlaa. Voiton otti finaalikierroksen kovimman tuloksen, 64, pelannut Sebastian Petersen (-14). Eroa Albin Bergströmiin kertyi kolme lyöntiä. Kaikki top 10:een sijoittuneet olivat kahdeksannen sijan jakanutta Norjan Alexander Settemsdalia (-6) lukuun ottamatta ruotsalaisia.

Voitto oli Petersenin neljäs Nordic Liigassa

Bergström siirtyi NL:n pistetilaston kärkeen. Kim Koivu on parhaana suomalaisena sijalla seitsemän.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

16.06.2024 08:23

Ursula Wikström pysyi tärkeissä olympiarankingin pisteissä kiinni

Linda Osala ja Ursula Wikström (+3) etenivät ainoina suomalaisina Ladies Italian Openin jatkokierroksille. Wikström oli avauspäivän jälkeen tiukassa paikassa, mutta tulos 71 takasi pelien jatkumisen sunnuntaina.

Wikströmille jatkopaikka oli äärimmäisen tärkeä, sillä hän tarvitsee jokaisen tarjolla olevan maailmanlistan pisteen taistellessaan paikasta Pariisin olympialaisiin. Noora Komulainen karsiutui Italiassa, mutta hänen tilanteensa olympiarankingissa näyttää hyvältä. Ensi viikon Czech Ladies Open on viimeinen mahdollisuus hankkia pisteitä. Olympiaranking sulkeutuu 24.6.

Rooman pohjoispuolella Golf Nazionale -kentällä pelattavassa LET-kilpailussa karsintarajan taakse jäivät myös Sanna Nuutinen (+4), Tiia Koivisto (+5) ja Elina Nummenpää (+9).

Ladies Italian Openia johtaa Amy Taylor (-7). Englantilaisella on lyönnin etumatka Sveitsin Tiffany Arafiin.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

16.06.2024 16:46

Ursula Wikström päätti Italian LET-kisan parhaaseen kierrokseensa

Rooman pohjoispuolella käyty Ladies European Tourin kilpailu päättyi Ursula Wikströmin osalta myönteisissä merkeissä. Hän pelasi Ladies European Tourin päätöskierroksella tuloksen 70, ja nousi jaetulle 32. sijalle.

Kierroksen paras vaihe osui takaysin (kentän 1-9) puoliväliin, jossa hän teki kolme peräkkäistä birdieä.

Wikströmin maailmanlistan pistesaldo karttuu muutamalla kymmenyksellä. Tämä lisäys on arvokas hänen kamppaillessa tiukasti viimeisistä paikoista Pariisin olympialaisiin.

Linda Osalan (+8) peli Golf Nazionale -kentällä sujui laskusuuntaisesti. Sunnuntaina tuli heikoin tulos, 77, ja Osala putosi sijalle T62. Hän aloitti kierroksensa kirjavasti tekemällä tulossarjan: tuplabogey-birdie-bigey-bogey-birdie-triplabogey. Jatko sujui ”säädyllisemmin” par-tahdissa.

Sanna Nuutinen, Tiia Koivisto, Noora Komulainen ja Elina Nummenpää karsiutuivat.

Italian avointen voiton otti Englannin Amy Taylor (-10). Eroa toiseksi kirineeseen Espanjan Maria Hernandeziin kertyi yksi lyönti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

17.06.2024 09:55

Selkävaivasta toipunut Lilia Vu palasi Michiganin LPGA-kisassa voittojen tielle

Lilia Vu (-16) otti tiukkojen vaiheiden jälkeen voiton Belmontissa Michiganissa käydyssä LPGA Tourin kilpailussa. Hän kiri Grace Kimin ja Lexi Thompsonin seuraksi uusintaan, ja ratkaisi pelin edukseen kolmannella playoff-reiällä tekemällään birdiellä.

Vu, 26, nousi viime vuonna raketin lailla maailman terävimpään kärkeen. Hän voitti kaksi major-turnausta ja kaksi muuta kilpailua kiiveten maailmanlistan ykköseksi. Sittemmin Vu on kärsinyt selkävaivasta, joka piti hänet poissa kilpakentiltä kolmisen kuukautta aina Michiganin turnaukseen saakka.

”En ajatellut voittoa. Mietin, että kahdeksan alle -tuloksella voisin sijoittua top 10:een.”

”Tämä on merkityksellisin voittoni. Kaksi kuukautta sitten itkin ja mietin, pystynkö enää koskaan pelaamaan ilman kipua”, Vu kertoi.

Täysipäiväisen ammattilaisuransa tähän vuoteen lopettava Lexi Thompson oli lähellä päättää viiden vuoden voitottoman kautensa. Toisen uusinnassa tappion kokeneen pelaajan, Grace Kimin edellinen ja ainoa LPGA-voitto on peräisin huhtikuun 2023 Lotte Championshipistä.

Matilda Castren ja Kiira Riihijärvi karsiutuivat Meijer LPGA Classic For Simply Give -turnauksen jatkokierroksilta. Cut-rajan taakse jäi myös maailman ykköspelaaja Nelly Korda, jolle karsiutuminen oli toinen peräkkäinen. Korda otti aiemmin tänä vuonna seitsemän kilpailun jaksossa kuusi voittoa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

17.06.2024 22:35

Angel Cabrera voitti ensimmäisen turnauksen sitten linnatuomionsa

Viime elokuussa vankilasta vapautunut Angel Cabrera otti voiton viikonvaihteessa Hertfordshiressä Englannissa pelatussa Legends Tourin kilpailussa. Hän kaatoi Paul Lawrie Match Play -reikäpeliturnauksen loppuottelussa James Kingstonin numeroin 3/1.

Argentiinalaisen edellisestä henkilökohtaisen kisan voitosta ehti kulua lähes kymmenen vuotta. Sen hän otti PGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa Greenbrier Classicissa.

Joulukuussa Cabrera sai ilmoituksen PGA Tourilta, että hän on vapaa kilpailemaan sen järjestämissä turnauksissa eli lähinnä PGA Tour Champions -kiertueen kisoissa.

Cabrera olisi ollut entisenä Masters-voittajana oikeutettu osallistumaan kauden ensimmäiseen major-turnaukseen. Pelaamisen Augustassa kaatoi viranomainen, joka esti joulukuussa hänen viisuminsa uusimisen Yhdysvaltoihin. Viisuminsa hän sai muutama viikko sitten.

Cabrera tuomittiin alkuvuodesta 2021 muun muassa kotiväkivallasta. Hän suoritti rangaistustaan Brasiliassa ja Argentiinassa, kunnes vapautui 2,5 vuoden istumisen jälkeen

Kahden major-voiton Cabrera kilpailee seuraavan kerran tiistaina alkavassa Irish Legends -turnauksessa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

18.06.2024 23:41

Suomen kärkiamatööreiltä rimanalitus The Amateurissa

Yksikään kuudesta suomalaispelaajasta ei edennyt Irlannissa Ballyliffinissä meneillään olevan The Amateur Championshipin reikäpeleihin. Lähimmäksi jatkopaikkaa 36 reiän lyöntipelikarsinnassa pääsivät Sakke Siltala ja Veikka Viskari (+3), jotka jäivät kaksi lyöntiä cut-rajasta. Niilo Mäki-Petäjä (+8), Markus Luoma (+8), Elias Haavisto (+9) sekä Jaapo Jämsä (+18) karsiutuivat selvemmin.

Lyöntipelikierrosten paras oli Skotlannin Connor Graham (-7).

The Amateurin suomalainen kohokohta on vuodelta 2000, jolloin Mikko Ilonen voitti turnauksen. Vuonna 2013 Toni Hakula pääsi finaaliin, jossa Englannin Garrick Porteous oli parempi.

Kisan voitti viime vuonna Etelä-Afrikan Christo Lamprecht. Hän siirtyi aiemmin kesäkuussa maailman ykkösamatöörin paikalta ammattilaiseksi, ja pelaa nyt Korn Ferry Tourilla.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

19.06.2024 08:43

Poikkeuksellinen uusinta The Amateurissa – jättimäisestä joukosta yksi pudotettiin jatkosta

Yli neljän pelaajan uusinnat ovat harvinaisia missä tahansa huipputurnauksissa, mutta Irlannin Ballyliffinissä käytävässä The Amateur Championshipissä nähtiin tiistaina jotain erikoista. Lyöntipelikarsinnassa jaetulle 47. sijalle päätyneet 19 pelaajaa lähtivät selvittämään, kuka jättimäisestä joukosta joutuu ainoana jäämään kisan reikäpelien ulkopuolelle.

Playoffiin liittyi logistinen ongelma, sillä kaikkia pelaajia ei voinut päästää yhtä aikaa väylälle. Kilpailun taustaorganisaatio R&A päätti, että pelaajat lähtevät uusintaan ryhmissä, ja jäävät pelatun reiän jälkeen odottamaan, miten seuraavat suoriutuvat.

Huoli uusinnan venymisestä ja valon puutteesta oli ilmeinen, mutta Bob van der Voort helpotti ratkaisua tekemällä ensimmäisellä uusintareiällä triplabogin. Kun kukaan ei kirjannut tätä huonompaa tulosta, karsiutui hollantilainen viimeisenä jatkosta.

Maailman merkittävimpiin amatööriturnauksiin kuuluvassa The Amateurisssa käydään keskiviikkona ensimmäinen reikäpelikierros, jonne selviytyi 64 pelaajaa. Kilpailun kuusi suomalaispelaajaa eivät selvittäneet 36 reiän lyöntipelikarsintaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje