Golfliitto panostaa maajoukkuevalmennuksessa talentteihin ja aloitteleviin ammattilaisiin - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfliitto panostaa maajoukkuevalmennuksessa talentteihin ja aloitteleviin ammattilaisiin

Matilda Castren on Suomen amatöörimaajoukkueiden menestynein urheilija.

Päävalmentaja Staffan Johansson on tyytyväinen siihen, miten suomalaiset ovat menestyneet viime vuosina niin amatööri kuin ammattilaispuolellakin, mutta hänen mielestään Suomi pystyy edelleen nostamaan tasoaan molemmilla rintamilla. Maajoukkuetoiminnalla on suuri rooli sen mahdollistajana.

Maajoukkueiden valmennussuunnitelmassa resursseja kohdennetaan vuonna 2016 erityisesti nuoriin ikäluokkiin eli Talenttiryhmän pelaajiin sekä ammattilasiuransa alkutaipaleella olevien pelaajien auttamiseen. Tiukentunut budjetti näkyy ’maajoukkueringissä’ olevien pelaajien pienentyneessä määrässä.

”Ryhmissä on nyt vähemmän pelaajia. Se mahdollistaa mukana olevien täysipainoisen tukemisen vaikka budjetti on entistä suppeampi”, Johansson sanoo.

Johansson nostaa esiin aloittelevien ammattilaisten tukemiseen keskitetyt panostukset, pääasiassa erilaiset leiritykset yhdessä amatöörien kanssa, viime vuosilta ja kertoo, että panostuksia tullaan yhä kasvattamaan.

”Leireillä on entistä enemmän paikkoja ammattilaisille. Kehitämme myös valmennustamme Nordic Leaguen, Challenge Tourin ja LETAS-kiertueen pelaajien tarpeisiin paremmin vastaavaksi.

Talentit keskiössä

Vuodesta 2011 alkaen osa Golfliiton maajoukkuevalmennusta on ollut 10–14-vuotiaille pelaajille suunnattu Talenttiryhmä. Ryhmän valmennuksesta alusta asti vastannut Juha Skyttä saa tuekseen Sveitsin maajoukkueen peräsimessä viime vuosina vaikuttaneen Timo Karvisen. Ryhmän koko kasvatetaan 16:sta pelaajasta 26:een. Panostuksia lisätään erityisesti leirityksiin.

Johanssonin mukaan naisten, miesten ja poikien maajoukkueissa valmennuksessa keskitytään niiden valitettavan harvalukuisten pelaajien tukemiseen, jotka ovat osoittaneet pystyvänsä pärjäämään kansainvälisellä tasolla.

”Tyttöjen ryhmässä on viisi pelaajaa. Kuudeskin nimetään, jos sopiva löytyy ja näytöt riittävät. Tässä kohtaa katsotaan jo hieman eteenpäin vuoden 2017 kotikisoja kohti. Joukkue on varsin nuori ja pyrkimyksenä on kasvattaa tulevaisuuden pärjääjiä kansainvälisille kentille”, maajoukkuevalmentaja Mikael Mustonen sanoo.

Johansson lisää, että tyttöjen maajoukkueen menestysedellytyksiin vuoden 2017 kotikisoissa satsataan ja esimerkiksi leiripäivien määrää kasvatetaan. Hän muistuttaa, että pelaajien kotiseuroissa tehtävä valmennustyö on kuitenkin valtavan tärkeää ja luo pohjan pelaajien pärjäämiselle.

Naisten maajoukkue on kantanut päävastuun Suomen menestyksestä viime vuosina. Moni viime vuosien menestysjoukkueiden pelaajista on kuitenkin siirtynyt ammattilaisiksi ja maajoukkue on supistunut vain kolmen pelaajan kokoiseksi.

Heidän kohdallaan tilanne on sikäli selkeä, että kaikki ryhmään valitut pelaajat harjoittelevat pääosin omissa yliopistoissaan Yhdysvalloissa, joten Golfliiton rooliksi jää lähinnä kilpailuihin liittyvien viimeistelyharjoitusten, leirien ja kisan aikana tarvittavien palveluiden organisoiminen sekä valmennuksellinen konsultaatio pelaajien omien valmentajien kanssa.

Muutoksia tarvittaessa

Nyt valitut ryhmät eivät ole kokoonpanon osalta lukkoon lyötyjä, vaan niitä voidaan täydentää tarpeen vaatiessa. Golfliiton valmentajat tarkkailevat tiettyjen pelaajien kilpailuesityksiä ja voivat nostaa maajoukkuerinkiin pelaajia kesken kauden.

Esimerkiksi poikien valmennusryhmän kohdalla päädyttiin varsin pieneen kokoonpanoon.

”Kovin isoa ryhmää ei nyt voitu ottaa, mutta kauden aikana tarkkaillaan muutamia pelaajia. Ryhmässä ovat nyt ne pelaajat joilla on vahvimmat näytöt. Kriteeristön mukaan pelaajan tuli olla 10 parhaan joukossa FJAR:ssa. Kaikilla on hyvä vuosi takana ja kehitys on edennyt koko ajan hyvään suuntaan, sikäli valinnat olivat kaikki aika selviä”, maajoukkuevalmentaja Pasi Purhonen kuvailee.

Kohti olympialaisia

Rio de Janeiron olympiakisoja silmällä pitäen kasatussa olympiaryhmässä on mukana seitsemän pelaajaa: Krista Bakker, Minea Blomqvist-Kakko, Noora Tamminen, Ursula Wikström, Roope Kakko, Mikko Korhonenja Mikko Ilonen. Lisäksi ryhmään kutsutaan Oona Vartiainen, mikäli hän selviytyy huomenna perjantaina 18.12. alkavista karsinnoista Naisten Euroopan Kiertueelle. Edellytyksenä ryhmään valinnalle oli paikka maailmanlistalla 500 parhaan joukossa.

Ryhmän valmennuksesta vastannut Timo Rauhala saa tuekseen Petteri Nykyn. Ryhmän kaikilla pelaajilla on edelleen mahdollisuus pelata itsensä olympiakoneeseen. Suomen olympiaedustajan tuleminen ryhmän ulkopuolelta taas on erittäin epätodennäköistä.

Rion lisäksi kasassa on olympiaryhmä, joka tähtää Tokion vuoden 2020 kisoihin. Ryhmän leireille tullaan kutsumaan pelaajia, joilla on pelipaikka Ladies European Tourilla, LETAS-kiertueella, Challenge tai Asian Tourilla tai Nordig Leaguessa.

Monet pelaajista ovat aloittelevia ammattilaisia, joiden seuraavaa askelta uralla Golfiitto haluaa omalla toiminnallaan pehmentää. Kaiken valmennustoiminnan kantavana ajatuksena on tuottaa menestyviä ammattilaisia kansainvälisille kentille.

Sami Sarpakunnas

Valmennusryhmät 2016

Talenttiryhmä

Emilia Torvinen (MeG), Elina Saarinen (SaG), Kerttu Hiltunen (VLG), Oona Kuronen (TawG), Janet Isometsä (WGCC), Reetta Teräväinen (SHG), Matilda Svahn (ViG), Ella Mäki-Tanila (SaG), Emilia Leppänen (KarG)

Saku Tuusa (SaG), Eetu Taivainen (KarG), Matias Rantala (TGK), Sakke Siltala (KGM), Jesse Saareks (KosG), Ville Eskola (PGC), Teemu Järvinen (NGK), Samu Rytsölä (PGC), Juuso Aaltonen (LGV), Niclas Jansson (Kurk), Eero Pohjola (SHG), Oskar Saraste (HiGM), Severi Soutolahti (NRG), Juuso Ahola (YG), Elmo Gerkman (NGK), Max Laine (GPi), Venni Vikman (GPi)

Pojat (1998–2000)

Martin Plukka (HGK), Sami Välimäki (NRG), Matias Honkala (NG), Perre Papunen (SHG), Juho Suomalainen (StLG)

Kehitysryhmä
Ilari Saulo (KGV) FjGA

Miehet (1995-)

Kim Koivu (StLG), Aleksi Myllymäki (NRG), Rasmus Karlsson (StLG), Tuomas Nukari (TawG), Juuso Kahlos (PGC), Otto Vanhatalo (PGC), Mikko Lehtovuori (LG)

Tytöt (1999–2001)

Katri Bakker (HGCC), Krista Junkkari (KosG), Elina Saksa (AG), Daniella Barret (AG), Anna Backman (KanG)

Naiset (1997-)

Petra Salko (HGCC), Matilda Castren (EGS), Emily Penttilä GGK

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje