Ylösalaisin käännetyt reikäkupit ovat hylkineet joillain kentillä sopivalla vauhdilla sisään menossa olleita palloja. Tätä kuppiratkaisua SGL ei suosittele kilpailuissaan, mutta ei kielläkään.
Suomen Golfliiton kilpailuruljanssi pyörähtää pandemian viivyttämänä käyntiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin ohjelmassa on viisi eri puolilla Suomea pelattavaa Future Tourin kilpailua. Tästä vauhti vain kiihtyy, ja kuun loppuun mennessä on käyty jo 22 liiton järjestämää kisatapahtumaa.
Liiton laatimiin kilpailumääräyksiin tulee sisältymään erityisjärjestelyitä, joilla pyritään ennaltaehkäisemään koronaviruksen tartuntariskiä. Yksi keskeisimmistä huomion kohteista on reikä, mistä jokainen pelaaja joutuu poimimaan pallonsa täysimittaisella kierroksella 18 kertaa.
SGL ei edellytä liiton kilpailu- ja sääntöasiantuntijan Mika Wikströmin mukaan kisakentiltä yhtenäisiä, reiän pohjaa korottavia ratkaisuja. Ainoa vaatimus on, että pelaaja voi nostaa pallonsa reiästä ilman varsinaista kontaktia kupin rakenteisiin.
”Emme suosittele reikäkuppien kääntämistä ylösalaisin, mutta tätä ei varsinaisesti kielletä, jos kenttä on näin parhaakseen katsonut tehdä. Erilaisista ilmastointi- tai vesiputken pätkistä tai vastaavista saa luotua helposti toimivia ratkaisuja, ja sellaiseen myös toivomme kenttien päätyvän”, hän sanoo.
Bunkkeriharavia ei ole hiekkaesteissä tänä keväänä suositeltu pidettäväksi, ja tätä kentät ovat myös järjestään noudattaneet. Tähän liittyen Golfliitto ei vaadi kenttiä varustautumaan kisoihinsa haravilla.
”Pääsisimme vähemmällä, jos pelaajat hankkisivat parin euroa maksavat kumihanskat, jotka kädessä hiekkaesteitä olisi turvallista haravoida. Itse haravien osalta, kisaa isännöivä kenttä tekee itsenäisen päätöksen, ovatko ne käytössä vai eivät”, Wikström kertoo.
Olen aika varma, että näistä vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä sääntötulkinnoista tulee etenkin nuorimpien pelaajien kanssa härdelliä, mikäli kisakentän bunkkereissa ei ole haravia.
Korona-aikana kentät ovat voineet päättää, ovatko hiekkaesteet osana yleistä pelialuetta eli niin sanottuja waste-alueita tai vaihtoehtoisesti kunnostettavia alueita. Jos hiekkaesteet on julistettu waste-alueiksi, pelaaja voi yhdellä rangaistuslyönnillä vapautua bunkkerista lähimpään vapauttavaan paikkaan, josta on käytössä vielä yhden mailanmitan pelivara.
Ollessaan huonosti tasoitettujen tai tasoittamattomien jälkien vuoksi kunnostettavana alueena, pallon voi nostaa ja pudottaa hiekkaesteessä ilman rangaistusta sellaiseen kohtaan, missä jäljet eivät häiritse pelaajaa.
”Olen aika varma, että näistä vaihtoehdoista ja niihin liittyvistä sääntötulkinnoista tulee etenkin nuorimpien pelaajien kanssa härdelliä, mikäli kisakentän bunkkereissa ei ole haravia.”
Wikström mainitsi aluksi Golfpisteelle SGL:n kehotuksesta pitää lipputanko aloillaan kaikissa tilanteissa, mutta Golfliitto oikaisi tämän näkeyksen myöhemmin.
”Emme ota kantaa lipputangon pakolliseen pitämiseen reiässä, sillä sääntöjen mukaan pelaajan tulee kilpailussa saada putata ilman lipputankoa. Ohjeistamme pelaajia koskemaan lipputankoon hanska kädessä”, liiton toimistosta viestitettiin.
Suomen Golfliitto julkaisee kilpailumääräykset sekä tarkemmat koronaan liittyvät erityisjärjestelyt myöhemmin toukokuussa.
Juttua muutettu klo 13.59 lipputankoa käsittelevässä kohdassa.
Juttua muutettu klo 19.50 waste-alueiksi julistettuja hiekkaesteitä käsittelevässä kohdassa. Pelaaja voi vapautua tällöin yhdellä rangaistuslyönnillä lähimpään vapauttavaan paikkaan, ei lähimpään pelattavaan paikkaan, kuten aiemmin kerrottiin.
Kommentti: Golfarit ovat viestittäneet kokemuksiaan kentiltä, joissa reikäkuppi on käännetty nurin päin. Monet ovat kertoneet sopivankovuisen chipin ja jopa lyhyehkön putin ajautuneen toisinaan lipputangon tökkäämänä reiän ulkopuolelle.
Tuon kaltainen epäoikeudenmukaisuus ei luonnollisesti sytytä pelaajaa, joka saattaa huonoimmassa tapauksessa menettää kilpailun voiton kehnoon kuppiratkaisuun. Ihmetystä herättää sekin, että tällaiset kentät ovat julistautuneet tasoituskelpoisiksi.
Toivottavasti kentät joilla ”laiska” kuppisysteemi on vielä käytössä, päätyvät viimeistään kilpailukauden alkaessa toimivaan reiän pohjaa korottavaan ratkaisuun. Näin vältytään monilta harmillisilta kohtaloilta ja pahalta mieleltä.
’Jos hiekkaesteet on julistettu waste-alueiksi, pelaaja voi yhdellä rangaistuslyönnillä vapautua bunkkerista lähimpään vapauttavaan paikkaan, josta on käytössä vielä yhden mailanmitan pelivara.’
Nyt en ymmärtänyt. Siis jos bunkkerit on julistettu waste-alueiksi, niin silloin ne ovat yleistä pelialuetta eivätkä enää bunkkereita. Niistä saa siis pelata aivan samoin rajoittein kuin muualtakin yleiseltä pelialueelta eikä niistä saa mitään yhden rangaistuslyönnin vapautuksia lähimpään täydellisen vapautumisen pisteeseen. Sen sijaan niistä voi tulla pois pelaamattoman paikan säännöllä yhden rangaistuslyönnin myötä, mutta silloin ei puhuta mistään lähimmän täydellisen vapautumisen pisteestä.