Golfliiton jäsenmäärän lasku taittui – Uusimaa kasvun veturina - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfliiton jäsenmäärän lasku taittui – Uusimaa kasvun veturina

Golf Pirkkalan jäsenmäärä on yhä vahvassa kasvussa.

Vuonna 1957 perustetun Golfliiton jäsenmäärä kasvoi yhtäjaksoisesti jokaisena vuotena aina vuoteen 2013 asti. Ensimmäinen kasvultaan negatiivinen vuosi oli 2014, jolloin kokonaisjäsenmäärä laski noin yhdellä prosentilla. Golfliiton jäsenmäärä on ollut korkeimmillaan vuonna 2013, jolloin liiton jäsenseuroihin kuului yhteensä 144254 golfin harrastajaa.

”Golfyhteisö on tarttunut viime vuonna tapahtuneeseen kasvun taittumiseen asian vaatimalla vakavuudella, ja sekä uusjäsenhankinnassa että nykyisten pelaajien pitämisessä lajin parissa on selvästi tehty oikeita asioita. Jaksan uskoa, että oma ansionsa asiassa on myös Golfliiton seuratoimintayksiköllä, joka on konsultoinut seuroja ansiokkaasti sekä junioritoiminnan kehittämisessä että asiakaspalautejärjestelmien hyödyntämisessä”, Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi tulkitsee.

Aihetta liialliseen tyytyväisyyteen ei kuitenkaan vielä ole, sillä jäsenmäärien kasvukäyrissä on alueellisesti suuria eroja. Kokonaisjäsenmäärän kasvu on käytännössä Golfliiton suurimman alueen, Uudenmaan, ansiota. Uudenmaan seurojen jäsenmäärä kasvoi tänä vuonna 1417 pelaajalla (+2,9 %). Lähellä nollakasvua alueista olivat Lounais-Suomi (+0,5 %), Pohjois-Suomi (-0,1%) ja Keski-Suomi (-0,4 %).

Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa laskua

Pohjanmaan ja Itä-Suomen haasteet jäsenhankinnassa sen sijaan jatkuivat. Pohjanmaan yhdentoista golfseuran kokonaisjäsenmäärä väheni 303 pelaajalla eli noin 3,2 %. Itä-Suomessa laskua oli 2,9 %.

Vuoden 2013 huippuluvuista seurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on pudonnut Pohjanmaalla jo 7,2 % ja Itä-Suomessa 6,4 %. Itä-Suomen aluekokouksessa moni seura selitti jäsenkatoaan muuttotappiolla: merkittävä osuus poistuvista jäsenistä muuttaa työn tai opiskelun perässä pois ja etsii samalla uuden kotiseuran.

Pohjanmaahan ja Itä-Suomeen peilaten Pohjois-Suomen nollakasvua (-7 jäsentä) voi pitää positiivisena uutisena. Vaikka esimerkiksi Paltamon, Levin ja Kemin Golf Klubin jäsenmäärät ovat laskeneet viimeisen kahden vuoden aikana noin viidenneksellä, Pohjois-Suomen suurin seura ja maan halvimman jäsenmaksun tarjoava Oulunjokilaakson Golf on kasvattanut vastaavana aikana jäsenmääräänsä yli 20 %.

Pitkään toimineen ja uusjäsenhankintaan vahvasti panostaneen Arctic Golfin jäsenmäärä on sekin kasvanut vuodessa yli kymmenen prosenttia. Oma ansionsa kasvuluvuissa on sillä, että Rovaniemelle palkattiin työllistymistuella kenttäisäntä, jonka tehtävänä on ollut tutustuttaa uudet pelaajat seuran toimintaan green card -kurssien jälkeen.

Vantaan Golfpuisto kerännyt yli 1200 jäsentä

Uudenmaalla kasvun veturina on ollut tulokasseura Vantaan Golfpuisto. Vuonna 2014 perustetussa seurassa on jo yli 1200 jäsentä, vaikka seuran kenttä Vantaan Petikossa on vasta rakenteilla.

Edullinen jäsenmaksu ja Supergolf-paketit ovat houkutelleet jäseniä muista edullisen jäsen- ja liittymismaksun seuroista, joissa vaihtuvuus on vuosittain suurta.

Vantaan Golfpuiston toimitusjohtaja Ville Nurmen mukaan valtaosa jäsenistä on tullut lähialueilta, Vantaalta, Espoosta ja Itä-Helsingistä. Selvää muuttoliikettä joistakin tietyistä yksittäisistä seuroista ei Nurmen mukaan ole ollut nähtävissä.

”Suuri osa jäsenistöstämme on luonnollisesti Supergolf-asiakkaita, joilla on nyt oma seura”, Nurmi kertoo.

Muita vahvan kasvun golfseuroja Uudellamaalla ovat muun muassa Hangon Golf, Nevas Golf, Peuramaa, Rönnäs ja Gumböle, jotka kaikki ovat kasvattaneet jäsenmääräänsä yli kymmenellä prosentilla.

Golf Pirkkala pysyy kasvu-uralla

Yli 20 prosentin kasvuun on yltänyt koko maassa vain kaksi vakiintuneempaa seuraa, Holiday Club Golf (+28,8 %) ja Golf Pirkkala (+21,1 %). Yli 2000 jäsenen Golf Pirkkalassa monia asioita on tehty oikein ja toimitusjohtaja Pasi Kristianssonin mukaan seurassa on ollut hyvä ja positiivinen ´pöhinä´ päällä.

”Monella pidempään pelanneella on ollut pelioikeus meillä, vaikka he ovat olleet jäseninä muissa Pirkanmaan vanhemmissa seuroissa. Muutama vuosi sitten seuratoimintaa ryhdyttiin oikein toden teolla kehittämään ja toimikunnat aktivoituivat. Sen seurauksena pelaajat ovat nyt liittyneet meidän jäseniksemme. Parin viime vuoden aikana myös nuorisotoiminnassa on saatu paljon aikaan. Toimintaa vetävän Anssi Kankkosen lisäksi mukana on paljon vapaaehtoisia”, Kristiansson kertoo.

Kristianssonin mukaan noin 95 % Golf Pirkkalan jäsenistä asuu Pirkanmaalla ja kentän käyttöaste on korkea. Syyskuun loppuun mennessä Pirkkalassa oli pelattu kuluvan kauden aikana jo yli 32000 kierrosta.

”Olen tehnyt näitä töitä nyt 19 vuotta, mutta korkeasta käyttöasteesta huolimatta minun ei ole ollut koskaan näin helppoa työskennellä kuin tänä vuonna. Meillä on prosessit kunnossa ja toiminnassa on mukana paljon hyviä ihmisiä. Tätä laivaa on kiva kipparoida”, Kristiansson sanoo.

Vuoden 2015 aikana on perustettu vain yksi uusi Golfliiton jäsenseura, Eckerön uudelleen avatulla kentällä toimiva Kyrkoby Golf. Seuraan oli liittynyt elokuun loppuun mennessä 88 jäsentä. Ahvenanmaan toinen seura, Ålands Golfklubb, on vastaavasti menettänyt vain 15 jäsentä, joten moni Ahvenanmaan pelaajista on oletettavasti aloittanut golfharrastuksensa uudelleen.

Jere Jaakkola

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)