16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfkenttäkin voi toimia viimeisenä leposijana – Aulangolle haudattiin seuran kahden ansioituneen jäsenen tuhkat

Kuva: Aulangon Golfklubi

Vainajan tuhkan hautaaminen esimerkiksi metsään tai golfkentälle vaatii aina maanomistajan luvan.

Maallisen taivalluksensa päättäneen ihmisen viimeinen leposija sijaitsee tyypillisesti hautausmaalla, sukuhaudassa, muistolehdossa, sirottelualueella tai arkussa hautausmaan maa-aineksen alla, riippuen siitä, kumpaan hautaamismuotoon omaiset ovat päätyneet. Myös vainaja on saattanut kertoa hautaustoiveensa jo eläessään.

Tuhkahautaukseen liittyy erilaisia vaihtoehtoja, eikä tuhkaa ole välttämätöntä sijoittaa hautausmaalle. Tuhkan voi haudata tai sirotella omalle tontille ilman erillistä lupaa. Sen sijaan vainajan tuhkan hautaaminen muualle kuin omalle maalle vaatii maa- tai vesialueen tai vesistön haltijan luvan.

Hämeenlinnalaisen Johanna Selingon vanhemmat Lasse ja Anja Selinko kuolivat viime kesänä kahden viikon sisällä, ja heidän tuhkansa on siroteltu Aulangon Golfklubin vanhemman kentän maastoon.

”Vanhempani olivat muistisairaita, eivätkä he esittäneet toiveitaan hautaamismuodosta ja -paikasta. Veljeni selvitti, olisiko isän ja äidin tuhkat mahdollista haudata golfkentälle. Kun lupa järjestyi, päädyimme tähän ratkaisuun”, Selinko sanoo.

Lasse ja Anja Selinko ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä Aulangon Golfklubin historiaan. Lasse Selinko toimi seuran puheenjohtajana 17 vuotta aina 90-luvun alkupuolelle saakka, ja vaikutti vahvalla panoksellaan siihen, millainen asema golfilla tänä päivänä Hämeenlinnassa on. Anja Selinko oli seuran moninkertainen mestari, ja kuului naistoimikunnan pitkäaikaisiin aktiiveihin.

Luvan Lasse ja Anja Selingon tuhkan hautaamiseen golfkentälle myönsi Hämeenlinnan kaupunki, jonka maa-alueella Aulangon yhdeksänreikäinen kenttä sijaitsee. Kun lupa oli myönnetty, Johanna Selinko ja hänen sisaruksensa informoivat asiasta paikallisen seurakunnan kirkkoherranvirastoa.

”Meillä on sukuhauta Hämeenlinnassa. Vanhempieni nimet tulevat normaalisti muistolaattaan, vaikka heidän tuhkansa on haudattu toisaalle”, Selinko kertoo.

Golfkentälle ei omaa muistomerkkiä voi ilman lupaa pystyttää. Muistomerkki tekee paikasta hautausmaan, johon tarvitaan lupa aluehallintovirastolta. Tuhkan sijoituksesta määrää hautatoimilaki. Sen mukaan vainajan tuhka on haudattava pysyvästi yhteen paikkaan vuoden sisällä tuhkauksesta.

Johanna Selinko ja hänen kolme sisarustaan sirottelivat vanhempiensa tuhkat kauniin puistokentän maisemiin heinäkuussa.

”Aulangon golfkenttä oli isälle ja äidille hyvin rakas ja tärkeä paikka, joten kentän maasto tuntui meistä sopivimmalta hautapaikalta. Siellä he ovat nyt yhdessä ikuisella pelikierroksellaan. Muistomerkille ei ole tarvetta, meille riittää kun tiedämme paikan,” Selinko sanoo.

Lähteet: Kirkko ja koti
Finlex

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje