Golfkaupalla tiukat paikat, myös välinevalmistajat joutuneet säästötoimiin - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfkaupalla tiukat paikat, myös välinevalmistajat joutuneet säästötoimiin

Golf Center myy tällä hetkellä kauden uutuustuotteita tuntuvilla alennuksilla muiden pääkaupunkiseudun isojen kivijalkaliikkeiden tavoin. Kuva: Golf Center

Tilanteen tasapainottuminen riippuu pandemian kestosta. Ison-Britannian kaltaisen golfin mahtimaan rajoitukset ovat muuttamassa brändien kasvutavoitteet selviytymistaisteluksi.

Pandemia on ehtinyt lyhyessä ajassa vähentää tuntuvasti myymälöissä asiointia, lukuun ottamatta päivittäistavarakauppaa. Totisen paikan edessä ovat muun muassa yksittäisiin urheilulajeihin keskittyneet erikoisliikkeet, kuten golfkaupat, joiden tilanne uuden kauden alkaessa on haasteellinen.

Golfkausi lehahtaa Suomessa normaalisti liekkeihin huhtikuussa pelattavan Mastersin myötä, kun vuoden ensimmäinen major-kilpailu ja Augustan kentän estetiikka houkuttelee harrastajia lajin pariin pitkän talven jälkeen.

Masters siirtyi, ja monen kohdalla sama näyttäisi koskevan myös välinehankintoja.

Tässä vaiheessa huhtikuuta pitäisi ovien käydä tiuhaan tahtiin golfin pääkaupunkiseudun isoissa kivijalkaliikkeissä. Trafiikkia näissä kaupoissa on ollut kuitenkin totuttua vähemmän, sillä vallitsevien suositusten mukaan ylimääräisiä kontakteja tulee välttää.

Ihmiset ovat tulleet hankintojensa suhteen varovaisemmiksi, ja moni laittaa ylimääräisen rahan uuden harrastusvälineen sijaan säästölippaaseen.

Tämä on heijastunut isojen liikkeiden golftuotteiden hinnoitteluun, sillä lähes kaikki kauden uutuusmailat, bägit, kengät ja tekstiilit on myynnissä 25 prosentin alennuksella.

Liikkeet uhraavat katteitaan, sillä isolla henkilökuntamäärällä ja varastoilla operoivat jälleenmyyjät tarvitsevat kassaan kilisevää maksaakseen palkat ja muut velvoitteet.

Samassa veneessä ollaan

Lamaantuneesta kaupankäynnistä on iso huoli paitsi kauppiailla, myös välinevalmistajilla, joiden menestys on puhtaasti riippuvainen tuotteiden menekistä sekä jälleenmyyjien hyvinvoinnista.

”Kaikki odottivat vielä lopputalvesta vilkasta myyntiä, eikä kukaan saattanut arvata, minkälaisessa tilanteessa oltaisiin alkavan sesongin kynnyksellä”, sanoo Callaway Golfin aluemyyntipäällikkö Mikael Juslin.

Callaway on yksi valtamerkeistä, jonka asiakkaita kaikki suuret ja monet pienemmätkin golfliikkeet ovat. Yhtiö haluaa antaa asiakkailleen tukensa ja katsoa miten jälleenmyyjiä voi tarpeen mukaan auttaa.

”Olemme muun muassa karsineet ennakko-ostoja, etteivät liikkeet joutuisi pulaan varastojensa kanssa. Ennakoita on myös jonkin verran holdissa. Kenenkään ei tarvitse näitä nyt perustella, sillä olemme kaikki samassa veneessä.”

Etätöissä oleva Mikael Juslin ei voi toistaiseksi tehdä visiittejä asiakkaiden luokse. Yhteydenpito hoituu kotitoimistosta puhelimella.

Suomessa kiperämpi tilanne on sellaisten kenttien shopeilla, jotka sijaitsevat klubitalon yhteydessä. Koska klubit joutuvat pitämään suositusten mukaisesti ovensa suljettuna, ei myöskään shopeihin ole asiaa.

Etelä-Suomen kentillä merkittävä osa shopeista on isojen liikkeiden omistuksessa, joten näiden osalta hätä ei ole yhtä suuri kuin yksittäisillä itsenäisillä shopin pitäjillä. Niistä monen kohdalla helpottava tekijä on kuitenkin se, että ne ovat keskittyneet custom fit -palveluun, jolloin iso varasto ei rasita toimintaa.

Callawayn keskusvaraston työntekijät Englannissa ovat yhtenä päivänä viikossa töissä, jolloin he lähettävät tilauksia Pohjoismaihin UPS:n kuljetettavaksi. Muualle ei liiemmin ole ollut tarvetta.

Pohjoisempana kausi alkaa myöhemmin, jolloin mahdollinen rajoitteiden lieventäminen ehtisi tuoda helpotusta, ennen kuin tuotteet saadaan kunnolla hyllyyn.

Jos joku on turvallista näinä aikoina, niin ainakin nettikauppa. Juslin kertoo, että Suomessakin nykyään toimiva ruotsalainen Dormy on tehnyt jopa parempaa tulosta kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tämän taustalla on Ruotsin avoimempi malli pandemian hoidossa: kentät ja shopit ovat olleet koko ajan auki, ja harrastajat pelaavat paljon.

Suomi ja muut pohjoismaat ovat poikkeuksellisesti niitä harvoja alueita Euroopassa, missä pelaaminen tällä hetkellä onnistuu. Monet isot golfmarkkinat, kuten Saksa, Ranska, Espanja ja ennen kaikkea Iso-Britannia ovat pitäneet kenttänsä kiinni, mikä aiheuttaa välinevalmistajille melkoista päävaivaa. Kaupankäynti on lyönyt näillä seuduilla pidempään lähes tyhjää.

”Callawayn keskusvaraston työntekijät Englannissa ovat yhtenä päivänä viikossa töissä, jolloin he lähettävät tilauksia Pohjoismaihin UPS:n kuljetettavaksi. Muualle ei liiemmin ole ollut tarvetta”, Juslin kertoo.

Myös Callawayn custom fit -osasto on suljettu, ja työntekijät lomautettuina, joten merkin custom-tilauksia joutuu odottelemaan toukokuun puolelle.

Skotlannissa sijaitsevan Wilson Staffin Euroopan päävaraston lähetyssektori ja custom fit -osasto ovat sen sijaan toimineet viitenä päivänä viikossa.

”Päävarastolla toimitaan pienellä miehityksellä, mutta kaikki custom fit -tilaukset ja logotuotteet on pystytty toimittamaan asiakkaille normaalisti”, aluemyyntipäällikkö Tuomas Korpi sanoo.

Isolla-Britannialla valtava rooli

Tilanteen normalisoituminen lienee pitkälti kiinni myös siitä, kuinka nopeasti välinevalmistajien isot keskusvarastot pystyvät organisoitumaan ja saamaan tilauksia eteenpäin, kun tiukkojen rajoitteiden Iso-Britannia voi toimia taas vapaammin.

Acushnet, jonka tuotteita ovat muun muassa Titleist ja FootJoy, operoi tällä hetkellä kokonaan saarivaltakunnan ulkopuolella.

Maajohtaja Teemu Vinni kertoi Acushnetin siirtäneen custom fit -linjaston, logopallopainatukset ja vaatteiden brodeerauksen Ruotsiin pystyäkseen palvelemaan asiakkaitaan paremmin. Yhtiön päävarasto on Hollannissa, josta normitavara liikkuu ”täysin normaalisti”.

Tuomas Korpi toivoo, että Euroopan isot golfmarkkinat voisivat aueta hiljalleen. Wilson Staffille ja monelle muullekin merkille tärkeä Saksa tiettävästi päästää golfin harrastajat pikapuoliin kentille.

Tämän vuoden uutuustuotteiden osalta tilanne on kaikkea muuta kuin otollinen, sillä juuri missään ei ole päästy kunnolla hypistelemään, saati pelaamaan kauden 2020 lanseerauksilla.

Tässä vaiheessa välinevalmistajien pitäisi myös tehdä täyttä päätä suunnitelmia liittyen seuraavan vuoden uutuuksiin. Callaway ja Wilson lanseeraavat uutuuksiaan kahden vuoden sykleissä. Tuoteperheitä uudistetaan siten, että joka vuosi puolet tuotteista on uutuuksia ja loput edelliskauden lanseerauksia.

”Asioita pohditaan suunnitteluosastollamme Chicagossa. Ainakin toistaiseksi ensi kauden tuotteiden julkaisuaikataulu näyttää normaalilta”, Korpi sanoo.

Juslin taas pitää mahdollisena, että Callawayn tiettyjä lanseerauksia tullaan siirtämään riippuen pandemian kestosta.

”Siinä on monta monessa. Jos yhtiö alkaa dumppaamaan tuotteita, ja haluaa päästä eroon varastosta, kenties sitten seuraavat lanseeraukset tulevat ajallaan. Iso vaikutus on myös sillä koska Isossa-Britanniassa pääsee pelaamaan.”

Callaway, kuten monet suuret golfbrändit ovat pörssiyrityksiä, joiden osakkaat ovat kiinnostuneita osingoista. Tälläkin lienee vaikutuksia ensi vuoden lanseerauspolitiikkaan.

Olennaista, että kentät on Suomessa auki

Juslin sanoo ennustamisen olevan mahdotonta, mikä pitää tulevat siirrot vielä hämärän peitossa.

”Jokaisella brändillä on omat haasteensa. Isot merkit pärjäävät näissäkin tyrskyissä, mutta pienemmille voi tulla vaikeuksia. Selviytymisvuosi tästä on tulossa kaikille, se on ihan selvä.”

Korpi toteaa, että epävarmoista ajoista huolimatta on olennaista, että Suomessa on kentät auki, ja pääsee pelaamaan golfia. Silloin tarvitaan jatkuvasti pienempää perustarviketta, kuten palloa ja hanskaa, jotka ovat liikkeille tärkeitä myyntituotteita.

”Ehkä vähän isompiakin hankintoja raaskitaan jossain vaiheessa tehdä, kun kesälle suunniteltu ulkomaanmatka jää väliin. Toivottavasti välinekauppa tästä vähitellen virkoaa.”

Juslin muistelee Islannin kymmenen vuoden takaista tulivuorenpurkausta, jolloin tuhkapilven vuoksi peruuntuneet ulkomaanmatkat aiheuttivat ostopiikin urheilukaupassa. Pettymys herätti ihmisten kohdalla tarpeen hemmotella itseään uusilla tuotteilla.

”Jokainen tekee nyt hankintoja mahdollisuuksiensa mukaan. Nämä ovat poikkeuksellisia aikoja, mutta on yritettävä olla positiivinen. Iloksihan tämä vielä jossain vaiheessa muuttuu”, hän sanoo.

Callaway-pomo johtaa joukkojaan esimerkillisesti

Callaway Golfin toimitusjohtaja Chip Brewer ryhtyi vastikään sanoista tekoihin peräänkuuluttaessaan yhtiön säästöpolitiikkaa. Hän ilmoitti luopuvansa peruspalkastaan, joka vuonna 2019 oli 900 000 dollaria.

Brewer toki saa suurimman osan vuosituloistaan bonuksina ja nauttii yhtiön osakkeenomistajana myös osingoista, mutta hänen ratkaisunsa yhtiön keulahahmona on esimerkillinen. On lisäksi muistettava, että toimitusjohtajan bonukset ja muut edut jäävät vuoden 2020 osalta tavallista pienemmiksi.

Myös muutamat muut Callawayn johtoportaan jäsenet, varatoimitusjohtajaa ja talousjohtajaa myöden lähtivät säästötalkoisiin alentamalla vapaaehtoisesti peruspalkkaansa 20 prosentilla.

Yhtiö ilmoitti toimivansa aktiivisesti vähentääkseen kustannuksia, säästääkseen rahaa ja hillitäkseen koronaviruspandemian aiheuttamia vaikutuksia liiketoiminnassaan.

Chip Brewer teki suoraselkäisen ratkaisun. Kuva: Golf Digest

”Hillitsemme kustannuksia niin kauan kuin nykyiset olosuhteet sitä edellyttävät”, Callaway ilmoitti viime kuun lopussa julkaisemassaan tiedotteessa.

Callaway uskoo käteisvaransa riittävän, ja myös yhtiön lainanottokyvyn kerrotaan olevan korkealla tasolla. Se aikoo lisäksi ryhtyä merkittäviin toimiin harkinnanvaraisten menojen ja infrastruktuurikustannusten vähentämiseksi maailmanlaajuisesti.

Yhdysvalloissa ainakin Delta Airlinesin sekä Marriott’s- ja Wyndham-hotelliketjujen toimitusjohtajat ovat pudottaneet peruspalkkansa nollaan. Maaliskuussa PGA Tourin komissaari Jay Monahan päätti luopua useamman miljoonan dollarin palkastaan määräämättömäksi ajaksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje