28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin pienemmillä kivijalkaliikkeillä sujuu hyvin, mutta ilmassa on uhkiakin

Tarmo Lindroos on pitänyt golfin kivijalkaliikettä Porissa neljällä eri vuosikymmenellä. Kuva: Golf Jurta

Jatkuvasti kasvava nettimyynti voi käydä maakuntien golfkaupoille kohtalokkaaksi, mikäli ne eivät kehitä toimintaansa säännöllisesti.

Pääkaupunkiseudun isot golfliikkeet lohkaisevat joka vuosi valtavan osan kotimaan välinekaupasta. Kaikesta myynnistä kuitenkin arviolta noin puolet tehdään maakuntien kivijalkaliikkeissä ja golfshopeissa.

Maakunnissa myynti on keskittynyt kenttien shopeihin, mutta kivijalkaliikkeillä on kokonaiskaupassa merkittävä rooli. Vaikka alalla on välillä ollut melkoista turbulenssia, ne ovat pitäneet hyvin pintansa.

Maakuntien kivijalkaliikkeet ovat vuosien varrella joutuneet myötäilemään isojen golfkauppojen reaktioita. Kun pääkaupunkiseudulla käytiin pitkittynyttä hintasotaa, oli myös pienempien liikkeiden kilvassa pysyäkseen pudotettava reilusti omia hintojaan. Se oli olemassaolon välttämätön ehto.

Nyt kun tilanne on hintasodan osalta rauhoittunut, ovat myös maakuntien kivijalkaliikkeiden myyntikatteet nousseet tervehtyneen hintapolitiikan myötä.

Isot golfliikkeet houkuttelevat asiakkaita runsailla valikoimilla ja säännöllisillä alennuksilla. Myyntiä tehostaa 24 tuntia vuorokaudessa palveleva nettikauppa.

Niiden kilpailukykyinen hinnoittelu perustuu ostopolitiikkaan: isoilla liikkeillä rahkeet riittävät huomattavasti suurempiin hankintoihin, jolloin myös tuotteiden sisäänostohinta on suotuisampi kuin pienemmillä kaupoilla.

Uhka vaanii, jos ei ole valppaana

Valtaosa maakuntien nykyisistä kivijalkaliikkeistä ovat kokeneet 2000-luvun myynnin kirjavat vaiheet, mutta vain ani harva kauppa on joutunut sulkemaan ovensa. Liikkeillä menee pääsääntöisesti hyvin, mutta uhka vaanii nurkan takana, jos ei ole valppaana.

Mutta missä maakuntien golfin harrastajat voisivat sitten käydä hypistelemässä tuotteita, jos liikkeitä ei olisi?

Maakuntien kivijalkaliikkeiden on paiskittava hartiavoimin töitä pitääkseen itsensä yhä kovempaa kulkevan kelkan kyydissä. Se edellyttää hyvien valikoimien ohella sopivaa hintatasoa, tarpeeksi kattavaa nettikauppaa, ajanmukaista custom fit -toimintaa sekä laadukasta palvelua mailahuoltoineen.

On pysyttävä kehityksen kärjessä ja uudistettava toimintaansa säännöllisesti.

Nettikauppa ottaa joka vuosi hieman isomman osan kokonaismyynnistä. Palvelu verkossa on kasvotonta, mutta hyvin pienikin hintaero ratkaisee ostopäätöksen usein nettikaupan eduksi. Siitäkin huolimatta, että pienen matkan päässä olisi täyden palvelun kivijalkaliike.

Porilaisessa Golf Jurtassakin nettimyynti on tänä vuonna lisännyt suosiotaan. Kauppias Tarmo Lindroos kertoo tyytyväisenä, miten hyvin tilauksia on viime aikoina tullut isoista kaupungeista, kuten Tampereelta ja Turusta.

Nettikauppa on tänä päivänä välttämätön palvelu myös maakunnan kivijalkaliikkeelle, mutta asiassa on kääntöpuolensa. On täysin mahdollinen skenaario, että yhä voimistuva nettikauppa tekee pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevien kivijalkaliikkeiden elämän tukalaksi.

”Kyllähän hinta on niin merkittävä tekijä kuluttajan ostokäyttäytymisessä. Mutta missä maakuntien golfin harrastajat voisivat sitten käydä hypistelemässä tuotteita, jos liikkeitä ei olisi?” Lindroos kysyy mietteliäänä.

Tiiliruukin kaupunginosassa liikettä yhdessä Tiina-vaimonsa kanssa pitävä Lindroos on tottunut vuosien varrella tasapainoilemaan golfkaupassa tyynen ja myrskyn välimaastossa. Vakaa asema golfkauppiaana on vakiintunut Satakunnassa jo kauan sitten. Hän ei kuitenkaan kaavaile enää isoja peliliikkeitä, sillä työura on loppusuoralla.

”Mahdollisuuksia olisi suurempiinkin myyntivolyymeihin, kun vain näkisi riittävästi vaivaa. Rutiinilla on pitkälti menty viime vuodet. Ainakin yritysmyyntiin voisi satsata enemmän”, hän sanoo.

Golf Jurta on tekemässä tänä vuonna hieman viime kautta paremman tuloksen. Kuva: Golf Jurta

Vuonna 1997 perustetussa liikkeessä asiat ovat hyvällä mallilla. Valikoimaa riittää ja palveluun satsataan. Kauppa täyttää kaikin puolin nykyaikaisen vaatimustason. Talvikaudella Golf Jurtan ovesta väkeä tuo etenkin liikkeen tiloissa sijaitsevat kolme simulaattoria.

”Pidän hyvin tärkeänä, että liikkeeseen saa ihmisiä myös pelikauden ulkopuolella. Täällä käy porukkaa harjoittelemassa ja pelaajat varaavat aikoja custom fitiin. Siinä sivussa syntyy kaikenlaista kauppaa.”

Taloudelliset epävarmuustekijät ovat pitäneet kuluttajat edelleen varovaisina.

Erinomainen lisä on sekin, että pelaajat voivat tulla harjoittelemaan Golf Jurtaan oman valmentajansa kanssa.

Golf Jurtan liikevaihto oli viime vuonna 300 000 euroa, mutta jonkin verran kasvua on tulossa.

Lindroos odotti ehtoopuolella olevasta kaudesta parempaa kuin viime kaudesta, jota sotkivat muun muassa kallis sähkö ja polttoaineiden korkea hinta. Nyt kauppa on käynyt vähän paremmin, mutta korkojen nousu ja Ukrainan sodasta johtuvat taloudelliset epävarmuustekijät ovat pitäneet kuluttajat edelleen varovaisina.

Ennätyskausi on peräisin ensimmäiseltä koronavuodelta, jolloin liikevaihto kohosi 400 000 euroon.

Palvelu edellä

Liikkeeseen on ehtinyt 26 vuoden aikana kertyä kattava kanta-asiakaskunta. Jotkut käyvät kahvikupin äärellä vaihtamassa kuulumisia ja toiset tulevat tehdäkseen hankintoja. Tarpeita poikkeamisille on erilaisia, mutta kaikki huomioidaan.

”Mukavaahan se on, kun asiakkaat viihtyvät ja on kotoinen tunnelma. Palvelu edellä on ollut periaatteemme, ja tuntuu siltä, että siinä on onnistuttu. Koskaan ei voi palvella liian hyvin”, Lindroos toteaa.

Lindroos toimi ennen golfkauppiaaksi ryhtymistään rakennusalalla. Hän rakensi Porin seudulle 80-luvulla 40 asuntoa ja pystytti mökkejä pohjoiseen. Ajankohta osoittautui huonoksi, ja Lapin mökit eivät käyneet kaupaksi. Asuntojakin oli jonkin verran myymättä, kun lama iski Suomeen 30 vuotta sitten. Konkurssi oli lopulta ainoa vaihtoehto.

Hän vaihtoi maisemaa ja muutti perheensä kanssa muutamaksi vuodeksi Pohjois-Amerikkaan. Tukikohta löytyi Torontosta Kanadasta, jossa Lindroos teki perustamansa tytäryhtiön nimissä asunto- ja taloremontteja.

Torontossa hän pelasi paljon golfia ja kävi paikallisissa golfmarketeissa. Siellä alkoi kyteä ajatus oman golfkaupan perustamisesta Poriin. Pian kääntyi uusi lehti elämässä.

Lindroos, 68, ei suunnittele vielä ryhtyvänsä eläkepäiviä viettämään. Toisaalta jos kiinnostava tarjous tulisi, hän olisi valmis tekemään kaupat nopeastikin.

”Kesällä kaksi kaveria kävi neuvottelemassa liikkeen ostamisesta. Heillä ei kuitenkaan ollut omarahoitusosuutta, jota etenkin nykyisillä lainankoroilla olisi hyvä olla. Sen pidemmälle keskustelut eivät johtaneet.”

Hän myöntää, että jonain päivänä, kun kaupan avaimet vaihtavat omistajaa, ilmassa on haikeutta.

”Se on ihan selvä. Onhan tästä muotoutunut elämäntapa”, Lindroos sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje