[11][17]

Ernie Els ennätysten kimpussa Melbournessa

Thomas Bjornilla on jo yksi voitto Heineken Classicista © Getty Images

Ernie Els joutui viimevuotisessa kisassa tiukille loistoalusta huolimatta &copy Getty ImagesMaailman arvostetuimpien kenttien joukkoon luekiteltu Royal Melbourne isännöi Heineken Classicin nimekästä pelaajakaartia viikonloppuna. Ernie Elsin neljäs perättäinen voitto kisassa olisi kaikkien aikojen ennätys Tourilla. Hänen lisäkseen kolmeen eri kisoissa ovat aikoinaan yltäneet Ian Woosnam ( Monte Carlo), Nick Faldo ( Irish Open), Colin Montgomerie ( PGA Championships) ja Tiger Woods ( NEC Invitational). Kolmessa USA:ssa pelaamassaan kilpailussa kauden alussa Els saavutti sijat kolmas, toinen sekä yhdeksäs. Lomaviikko Hawaijilla perheen kanssa on toivottavasti terää ja maailmanlistan kolmonen ei peittele innostustaan pelata Royal Melbournen kentällä. -Kun ensimmäisen kerran tulin tänne vuonna 2002 tunsin että kenttä sopii pelilleni. Avauksissa on reilusti tilaa, driveria voi lyödä lähes aina halutessaan. Griinit kuuluvat parhaimpiin maailmassa, ne ovat äärettömän nopeita ja johdonmukaisia putata, Els hehkutti nettisivuillaan. Turhia reissuja hän ei ole kentälle tehnytkään, vuosina 2002 ja 2004 hän johti alusta loppuun, 2003 Els nousi viimeisellä kolmen lyönnin päästä voittoon. Viimevuotinen kisa oli loistavasta alusta huolimatta kääntyä Big Easylle painajaiseksi. Hän teki torstaina uudeksi kenttäennätykseksi 60, pelasi toisen 66 ja johti kolmannen jälkeen tuloksellaan 22 alle yhteensä kahdeksalla lyönnillä. Sunnuntain piti olla ”helppo kävely puistossa”. Els sekosi ensimmäisellä yhdeksiköllä ja kun pelikaveri Adam Scott samanaikaisesti pelasi lähes hurmiossa, olivat miehet ennen viimeistä yhdeksikköä tasoissa. Peter Lonard pyrkii luutimaan jo kolmannen voittonsa kotimaassaan &copy Getty ImagesEls kasasi vielä kerran itsensä ja voitti kahdella lyönnillä. Tämänvuotinen kilpailu on kerännyt Melbourneen varsin paljon huippuja. Adam Scott ja viimeaikoina loistavasti pelannut Peter Lonard kirittävät Elsia. Lonard voitti loppusyksystä Australian Openin sekä paikallisen PGA:n mestaruuden. USA:ssa hän on ollut kahdessa viimeisessä kilpailussaan kärkiryhmässä viimeisenä päivänä mutta jäänyt voitoitta kuten aina ennenkin päätoureilla. Toissavuonna Lonard ahdisteli viimeiselle reiälle asti Elsia Heineken Classicissa ollen Faldon tavoin kakkonen. Muita suosikkeja ovat Mercedes Championshipin tammikuussa voittanut Stuart Appleby, Craig Parry, Michael Campbell, Richard Green, Colin Montgomerie, Nick O´Hern sekä Singaporen sankari Nick Dougherty. Kilpailun seuratuimpiin kuuluvat myös Montyn ja Applebyn kanssa kiertävä Greg Norman ja toissvuoden kakkonen Nick Faldo. Faldo toimii nykyään myös USA:ssa kilpailujen kommentaattorina ja pelaa entistä harvemmin. Caddie Fanny Sunesson otti lopputilin ja etsii uusia haasteita. Greg Norman täyttää ensiviikolla 50-vuotta mutta ei kipeän selän ja muiden businesten johdosta aio aktiivisesti hakea menestystä Senior Tourilta.Melbournessa kaksinkertaisen British Openin pelaaminen on aina tapaus ja vaikka menestysmahdolliuudet ovatkin hyvin pienet, White Shark kerää isot yleisöjoukot peräänsä.

Skandinaaveilla vahva edustus

Pohjoismaalaisia pelaajia on mukana peräti 20. Tanskan kolmikko Björn, Sören Hansen, Anders Hansen lukeutuu kakkosketjun suosikkeihin, ruotsalaisista eniten odotetaan Singaporessa väläyttäneiltä Joakim Haeggmanilta, Peter Hedblomilta sekä syyskuussa Englannissa voittaneelta Henrik Stensonilta. Tourin parhaimpiin puttaajiin lukeutuvat Pierre Fulke sekä Jarmo Sandelin saattavat tehdä kovaa tulosta mikäli löytävät viheriöt, Niclas Fasth haluaa osoittaa ensimmäisisssä kisoissaan ET:lla kuuluvansa edelleen potentiaalisiin voittajiin. Thomas Björn voitti kilpailun 1998, tuolloin pelattiin kuitenkin toisella kentällä.Tanskalaiset voittivat 2002 yhteensä neljä kisaa ET:lla, toissavuonna ykköseksi ylsi vain Sören Kjeldsen. Vuosi 2004 oli päätöspäivinä juuteille liian usein karvasta kalkkia, Björnin lisäksi mahdollisuuksiaan tuhrivat molemmat Hansenit. Kauden 2005 kilpailuissa Björn on ollut jo kahdesti neljäs ja kerran kakkonen, Sören Hansen taisteli hänkin Shanghaissa kärkiryhmässä päätöspäivänä. Mikko Ilonen pelaa kuudennen ammattilaiskilpailunsa Australiassa. Hän oli amatöörinä mukana Australian Openissa, pääsi jatkoon mutta ei luonnollisestikaan saanut rahaa. 2003 Mikko karsiutui (141:s) Heinekenissa, pelasi seuraavalla viikolla ANZ Championshipissa elämänsä parhaan kierrostuloksen 63 mutta jäi jatkoonpäästyään sijalle 61:s Jarmo Sandelin yllättelee edelleen silloin tällöin.Edellisestä sijoituksesta kymmenen joukkoon on aikaa jo lähes vuosi &copy Getty ImagesViimevuonna Ilonen oli Heinekenissa 54:s ja karsiutui ANZ Championshipissa joten saldo on viisi kisaa, kolme jatkoonpääsyä. Torstaina Ilonen pelaa paikallista aikaa aamulla kello yhdeksän yhdessä kahden britin, Stewe Websterin ja Richard Blandin kanssa. Tiukan harjoitusleirin Dubaissa vetänyt Mikko valitteli Singporen (76-76) kilpailun jälkeen tukkoista oloaan, toivottavasti kauden neljäs kisa tuottaa jatkoonpääsyn ja paikan 30:n joukossa. Menestyminen vaatii häneltä ehjää peliä ja onnistumista myös viheriöillä. Melbournessa menestyminen on selkeästi vaikeampaa kuin kauden aiemmissa koitoksissa, mukana on oleellisesti tasokkaampi pelaajakatras kuin kauden aiemmissa kilpailuissa Shanghaissa, Hongkongissa sekä Singaporessa. Kilpailun voittaja ansaitsee noin 225.000 euroa, Heineken Classic on perinteisesti Australian suurin kilpailu palkintopotilla ja osallistujalistalla mitattuna.