23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][31]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ei koloa kolopalloilijoille! – Kesäteatterissa golfhulluus talttuu naimalakolla

Marju Haltola (kesk. vas.) ja Janne Ravi (kesk. oik.) näyttelevät pääosissa Barbaraa ja Raunoa.

Kyminlinnan kesäteatteri taivuttaa golfia komediaksi.

Kirjallisuudessa golfia on käsitelty laajasti ja monipuolisesti, ja elokuvaksikin golf on usein taipunut. Esittävää näyttämötaidetta golfista ei kuitenkaan ole juuri nimeksikään tehty, varsinkaan Suomessa.

Kotkassa toimiva Karhulan Työväennäyttämö tarttui sen sijaan tänä vuonna rohkeasti golfteemaan. Antti Hopian käsikirjoittama farssi, Golfleskien kapina, on pyörinyt Kyminlinnan kesäteatterin näyttämöllä Kyminlinnan linnoituksella heinäkuun puolivälistä lähtien.

”Käsikirjoittaja Antti Hopia tarjosi meille kahta tekstiä ja päädyimme lopulta golfaiheeseen. Näyttelijämme olivat siitä kauhean innoissaan, samoin ohjaaja”, Karhulan Työväennäyttömän kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Minna Lindberg kertoo.

”Meillähän on Kotkassa vireä golfmeininki, samoin Kaakon Golfissa. Ajattelimme, että golfaiheinen näytelmä saattaisi tuoda meille uusia ihmisiä teatteriyleisöön”, Lindberg sanoo.

Näytelmän juoni on rakennettu tyypillisen stereotypian ympärille. Lajiin intohimoisesti suhtautuva mies, näytelmässä Rauno, pelaa liikaa golfia, ja vaimo, Barbara, alkaa kapinoida. Barbara masinoi kokonaisen golfleskien naimalakon, jonka kestäessä Golfliitto lähettää lakimies Teuvon selvittämään asiaa.

Arttu Laitinen esittää näytelmässä Teuvoa, Golfliiton lähettämää lakimiestä.

Lemmenleikeistä ammentavaa ihmissuhdesekoilua maustavat myös Teuvon vaimo Valentina sekä Raunon dementoitunut isä Ukko. Käsikirjoitukseen on saatu ujutettua myös pari tunnetumpaa golfin harrastajaa, Martti Ahtisaari ja Teemu Selänne.

Tuloksena on kiivasvauhtinen kohellus, jossa golf jää näytelmän edetessä sivuosaan, ja tapahtumat karkaavat farssille tyypillisesti roolihahmojen käsistä. Riisutusti lavastetulla näyttämöllä ovet paukkuvat tiuhaan vilkkaan dialogin kannatellessa tarinaa.

Kymen Golf on konsultoinut tuotantoryhmää golfia koskevista osista.

Toista pääosaa näyttelevä, Haminan teatterista lainattu Janne Ravi muistuttaa roolissaan kovasti nuorta Vesa-Matti Loiria. Barbaran rooliin uppoutuu puolestaan näyttämödebyyttinsä tekevä kotkalainen Marju Haltola.

Harrastajateatterin tausta paistaa läpi, mutta näyttelijätyö on sujuvaa ja farssi etenee ilman syvempiä suvantoja. Kymen Golf on konsultoinut tuotantoryhmää golfia koskevista osista, ja golfin näkökulmasta sekä juoni että dialogi ovatkin uskottavia, joskin samalla melko yllätyksettömiä. Kovin oivaltavia kohtauksia stereotypioilla herkutteleva näytelmä ei tarjoa.

Jyrki Koskimiehen ohjaamaa näytelmää esitetään Kyminlinnan kesäteatterissa vielä kahden viikon ajan, tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Viimeinen näytös on 18. elokuuta. Lippuja (peruslippu 18 €) näytelmään voi ostaa Netticket.fi-palvelun kautta. Kaikkiin jäljellä oleviin näytöksiin on saatavilla vielä lippuja.

Lue seuraavaksi: Golf ja kulttuuri lyövät kättä Savossa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)