Draiverin varren maksimipituus rajoitetaan huippugolfissa 46 tuumaan - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Draiverin varren maksimipituus rajoitetaan huippugolfissa 46 tuumaan

Bryson DeChambeaun jättimäisten draivien arvellaan vauhdittaneen 1.1.2022 voimaan tulevan paikallissäännön käyttöönottoa. Kuva: Getty Images

Päätös on ennakoiva ja tiettävästi vain osa isompaa välineisiin liittyvää tulevaisuuden muutoskokonaisuutta.

R&A ja USGA ilmoittivat alkuviikolla luoneensa uuden paikallissäännön, joka rajoittaa draiverin varren maksipituuden 48 tuumasta 46 tuumaan. Muutos tulee voimaan tammikuun alussa.

Ratkaisua pidetään yleisesti vastauksena Bryson DeChambeaun hurjiin mittoihin kasvaneille avauksille, vaikka lajin hallintoelimet muistuttavat, että varren pituuksia koskeva tutkimus käynnistyi jo vuonna 2014. Muutos oli lähellä viisi vuotta sitten, mutta laitettiin jäihin R&A ja USGA:n aloittaman lyöntipituuksiin liittyvän laajan tutkimuksen (Distance Insights Project) vuoksi.

Paikallissääntö on käytännössä kohdistettu lajin korkeimmalle tasolle eli ammattilais- ja eturivin amatöörigolfiin. Tavalliseen harrastelijagolfiin sillä ei ole vaikutusta.

Vaikka DeChambeaun avaukset ovat oletetusti vauhdittaneet muutosta, hän itse käyttää draiverissaan 45 ¾-tuumaista vartta. DeChambeau harkitsi 48-tuumaisen version käyttöä vuoden 2020 Masters Tournamentissa, mutta luopui ajatuksesta.

Yli 46-tuumaista vartta käyttäviä ammattilaisia on USGA:n arvion mukaan noin kolme prosenttia. Yksi heistä on PGA Championshipin puolustava mestari Phil Mickelson, jolta ei ymmärrystä päätökselle herunut.

”Yrittävätkö amatöörit parhaansa muuttaakseen ammattilaisgolfia typerillä ratkaisuillaan?” hän kysyi tviitissään.

Myös muutamat muut huippupelaajat suhtautuivat päätökseen nuivasti. Justin Thomas kertoi, että jo käyttäjien harva määrä kertoo, etteivät pitkät varret tarjoa olennaista etua.

”Pitkillä varsilla on paljon vaikeampi lyödä suoraan, minkä vuoksi olen halunnut pysyttäytyä lyhemmässä. Jos joku haluaa käyttää 47- tai 48-tuumaista vartta, niin siitä vain”, hän totesi.

R&A ja USGA perustelivat, että päätös on ennakoiva. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos ja kun seuraavaksi puututaan draiverin lavan ja pallon ominaisuuksiin, valmistajat kompensoisivat varsi-innovaatioilla ”menetettyjä etuja”. Nyt valmistajilta on poistettu pelivara ainakin varren pituuden osalta.

PGA Tour ja LPGA Tour ilmoittivat isoista kiertueista ensimmäisinä ottavansa paikallissäännön käyttöön omissa kilpailuissaan. Naisten puolella muutos kirpaisee eniten Brooke M. Hendersonia, joka on koko ammattilaisuransa käyttänyt tavallista pidempää avausmailaa. Tällä hetkellä kanadalaisen draiverissa on 48-tuumainen varsi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje