Covid 19 -kysely sai golfareilta äänivyöryn - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Covid 19 -kysely sai golfareilta äänivyöryn

Yli 25 000 golfaria kertoi koronaviruksen vaikutuksesta omaan pelaamiseen.

Golfliitto teetti huhtikuun alussa (1.–7.4.) pääyhteistyökumppaninsa Feelback Group Oy:n kanssa kaikille golfareille suunnatun kyselyn korovirustilanteen vaikutuksesta golfharrastukseen. Kyselyyn saatiin ennätykselliset yli 25 000 vastausta. Vastausprosentti nousi yli 20:n. Kyselyn tulokset julkaistiin webinaarissa tänään perjantaina puolilta päivin.

Tietopalveluista Golfliitossa vastaava Aarni Nordqvist kertoi vastausmäärän ylittävän reilusti kaikki aiemmat ennätykset. Liikkeellä hänen mukaansa ovat olleet ennen kaikkea aktiivisesti pelaavat harrastajat.

”Halu pelata golfia on kova. Epidemiaan liittyvät kysymykset ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta.”

Tuloksista on helposti vedettävissä pitkällekin vieviä johtopäätöksiä. Nordqvist ja tutkimuksesta Feelbackin Groupin puolella vastannut Sami Vesterinen painottavat kuitenkin sitä, että tuloksia tarkasteltaessa on otettava huomioon kyselyn ajankohta. 

”Tilanne voi elää suurestikin jo kesään mennessä, jopa viikoittain”, Nordqvist painottaa.

Mitkä olivat keskeisiä löydöksiä?

Ensinnäkin se, että golftoimiala on onnistunut hyvin epidemiaan liittyvässä viestinnässään. Leijonanosa vastaajista, noin 75 %, koki saaneensa riittävästi tietoa viruksen aiheuttamista toimista joko Golfliitolta tai omalta golfseuraltaan.

Toiseksi se, että yhdeksän kymmenestä vastaajasta puolsi golfkenttien ja harjoitusalueiden pitämistä auki, kunhan riittävästä turvallisuudesta huolehditaan.

Lähes 23 % vastaajista oli jo pelannut golfia kevään aikana. Kenttäyhteisöjen katsottiin ottaneen olosuhteet hyvin huomioon pelaamisjärjestelyissä. Liikkuminen kentällä koettiin turvalliseksi.

”Halu pelata golfia on kova. Epidemiaan liittyvät kysymykset ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta.”

Tummia pilviä taivaalla

Kenttäyhteisöjen hyvinvoinnin näkökulmasta on huolestuttavaa, että 19 % vastaajista empi huhtikuun alussa pelaamiseen liittyvien maksujen suorittamista ja odotti tilanteen kehittymistä. Jos epäröinti johtaa osalla välivuoteen tai peräti golfharrastuksen hiipumiseen, sillä on suoria taloudellisia vaikutuksia niin kenttien kuin lajiliitonkin toimintaan.

Koronaepidemia on nostanut tummia pilviä myös golfmatkailun taivaalle. Se näkyi myös tuloksissa. 22 % vastaajista ilmoitti joutuneensa perumaan jo varatun pelimatkan, minkä lisäksi 15 % ilmoitti jättäneensä varaamatta jo suunniteltua golfmatkaa.

Epävarmuus leimaa myös vieraspelaamista kotimaassa. Jopa 42 % vastaajista uskoi pelaamisen vieraskentillä vähenevän jonkin verran tai merkittävästi. Kolikon toisella puolella voittajana on oma golfyhteisö, sillä 19 % vastaajista ennakoi pelaamisen omalla kotikentällä lisääntyvän.

Häviäjiin tulosten valossa kuuluvat myös golfravintolat. Yli puolet vastaajista ennakoi asioinnin golfravintoloissa vähenevän.

Vapaakenttävastauksia kertyi mittava määrä. Niissä otettiin kantaa mun muassa peliryhmien kokoon. Runsasta palautetta saatiin myös yli 70-vuotiaiden pelaamiseen kytkeytyvään ”ikärasismiin” liittyen.

Ilahduttavaa oli, että useat vastaajat ilmaisivat valmiutensa tukea kenttäyhteisöjä monin erilaisin ajateltavissa olevin tavoin.

Vastaajista 71 % oli miehiä, mikä vastaa hyvin golfin harrastajien sukupuolijakaumaa. Ikäryhmittäin tarkasteltuna 50–69-vuotiaat olivat suhteellisesti vahvimmin edustettuina.

Tarkempi yhteenveto tuloksista löytyy Golfliiton Materiaalisalkusta. Kirjautumistunnukset kenttäyhteisökohtaisten tulosten tarkasteluun Feelback Groupin Kompassi-palvelussa toimitetaan toiminnanjohtajille ja puheenjohtajille ensi viikon alkupuolella, lupasi Sami Vesterinen.

Yhteistyö hyvässä vauhdissa

Golfliiton ja Feelback Groupin välinen yhteistyö on lähtenyt liikkeelle aktiivisissa merkeissä. Toimitusjohtaja Pekka Ruuskanen kertoi itse harrastaneensa golfia jo 30 vuoden ajan. Golfiin kytkeytyvä taloudellinen tarkastelu tuli tutuksi jo aiemmin FGMA:n kanssa tehdyn yhteistyön merkeissä.

Nordqvistin mukaan yhteistyön piti alun perin käynnistyä golfharrastuksen demografisella tarkastelulla. Pandemia laittoi kuitenkin suunnitelmat uusiksi. Akuuttiin tilanteeseen haluttiin reagoida mahdollisimman nopeasti.

Yhteistyön eduista Nordqvistilla on selkeä mielipide.

”Kumppanuus antaa meille leveämmät hartiat tietojohtamiseen.”

Myös Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen vannoi tutkitun tiedon nimeen.

”Johdamme tiedolla emmekä taivu painostukseen.”

Kommentillaan Korhonen viittasi saamaansa runsaaseen monenlaisia intohimoja sisältävään päivittäiseen sähköpostitulvaan.

Korhonen painotti myös kykyä reagoida tarvittaessa nopeastikin epidemian nopeisiin käänteisiin.

”Tilannetta seurataan herkeämättä.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje