Azinger nälvi eurooppalaisia, mutta unohti jenkkien heikon menestyksen European Tourilla - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Azinger nälvi eurooppalaisia, mutta unohti jenkkien heikon menestyksen European Tourilla

Paul Azinger (vas.) möläytteli kummallisuuksia viime sunnuntaina PGA Tourin kisalähetyksessä. Vieressä studioisäntä Dan Hicks. Kuva: Getty Images

Major-voittaja Paul Azinger laukoi suorassa tv-lähetyksessä katteettomia näkemyksiä eurooppalaisten esityksistä PGA Tourilla, unohtaen vertailla maanmiestensä saavutuksia Euroopan kiertueella.

Tommy Fleetwoodilla oli viime viikonvaihteessa käydyssä Honda Classicissa mainio paikka ottaa uran ensimmäinen voitto PGA Tourilla. Hän johti kisaa neljännen kierroksen alkupuolella, ja vaikka peli ei sujunut päivän edetessä parhaalla mahdollisella tavalla, oli englantilaisella vielä 18. reiällä (par 5) kohtalainen oljenkorsi nousta uusintaan.

Fleetwoodin kakkoslyönti ajautui oikealle veteen, ja hän joutui tyytymään toivomansa birdien sijaan bogiin ja kolmanteen sijaan. Kilpailun tv-kommentaattori, 14-kertainen pääkiertuevoittaja Paul Azinger onnistui tässä yhteydessä sohaisemaan kepillä muurahaispesää, esittämällä havaintonsa Fleetwoodin ensimmäisen PGA Tour -voiton tavoittelun aiheuttamista paineista.

Azinger puhui Euroopan kiertueesta vähättelevään sävyyn todeten, että ”eurooppalaiset huseeraavat kotikiertueellaan miten tahtovat”, ja että ”PGA Tourilla pelaaja punnitaan silloin kun kamppaillaan voitosta”, Lee Westwood puolusti 44 kansainvälisen voiton tuoman kokemuksen syvällä rintaäänellä European Touria, mutta kommentaattori muistutti, että hänenkin voitoistaan ”vain kaksi” on tullut PGA Tourilla.

”Eurooppalaiset tulevat PGA Tourille, ja haluavat osoittaa pystyvänsä voittaa tällä tasolla. Tämä aiheuttaa paineita, mutta täällähän he haluavat pelata”, Azinger veisteli.

”Paul (Azinger) saattaa kävellä rangelle ja toivottaa onnea ennen peliä, ja hetken kuluttua hän suhtautuu pelaamaasi kiertueeseen ylimielisesti ja halveksuu turnauksia, joita olet voittanut eri puolilla maailmaa”, Westwood sanoi.

Vuoden 1993 PGA Championshipin ykkönen nosti jalustalle myös USA:n Mark Wilsonin, joka kunniakkaalla urallaan on voittanut viisi PGA Tourin kilpailua Näistä yksi on tullut PGA Nationalilla pelattavassa Honda Classicissa. Azingerin mukaan ihmiset muistavat Wilsonin pelaajana, joka voitti kilpailun PGA Nationalilla.

Azingerin kaltaisen asiantuntijan ei odottaisi vertailevan Mark Wilsonia ja neljällä vuosikymmenellä turnauksia 19 eri maassa voittanutta Lee Westwoodia keskenään. Voittotilastosta puhumattakaan, jälkimmäinen on viettänyt 22 viikkoa maailmanlistan ykkösenä ja pelannut Wilsonin nollaa vastaan kymmenessä Ryder Cupissa. Tienesteistä, Westwood on ansainnut USA:ssa lähes viisi miljoonaa dollaria enemmän kuin Wilson ja tähän voidaan lisätä vielä ”Westyn” 37,5 miljoonan euron ansiot Euroopan kiertueelta.

Sittemmin Azinger toppuutteli, ettei hänen tarkoituksensa ollut olla ilkeämielinen tai halveksua ketään. Sävy ei silti paljon lieventynyt aiemmasta.

”Ammattilaispelaajat syttyvät kahdesta asiasta: rahasta ja maineesta. Ja kumpaakin PGA Tourilla on eniten tarjolla”, hän sanoi.

Mutta on Fleetwoodkin osoittanut kykynsä pelata paineen alla. Tilastoissa on Rolex-sarjan kisoja myöden viisi voittoa ET:n turnauksista, joissa on nähty Rory McIlroyn, Dustin Johnsonin ja Brooks Koepkan kaltaisia megatähtiä. Maailmanlistan tämänhetkinen kymppi myös kokosi neljä pistettä joukkueelleen, kun Eurooppa ryöpytti Yhdysvaltoja vuoden 2018 Ryder Cupissa.

Entä miten sitten on eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten todellisen menestymisen laita toistensa kiertueilla?  Selvitimme 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen kaikki yhdysvaltalaiset voittajat European Tourilla ja vastaavasti eurooppalaiset voittaja PGA Tourilla. Laskelmissa huomioitiin erikseen major- ja World Golf Championships -sarjan kilpailut, jotka luetaan mukaan kummankin pääkiertueen ohjelmaan.

Yhdysvaltalaiset saavuttivat ET:llä vuosina 2000–2019 yhteensä 112 voittoa, joista 46 tuli majoreista ja 38 WGC-sarjan kisoista. Neljästä majorista kolme pelataan USA:ssa ja näin oli pitkään myös WGC-sarjan turnausten kohdalla, kunnes yksi kilpailu muutti Floridasta Meksikoon vuonna 2017. Majoreista vain Open Championship pelataan Britanniassa, WGC-sarjan kisoja ei käydä Euroopassa lainkaan. Tässä valossa yhdysvaltaisilla on kotietu viidessä majorissa tai WGC-sarjan kilpailussa.

Jos ovat jenkit dominoineet ajanjakson majoreita ja WGC-turnauksia pitkälti Woodsin ansiosta, kiinnittyy vertailun silmiinpistävin huomio tavallisten kiertueturnausten voittojen määrään Atlantin molemmin puolin.

Tavallisia (ei major tai WGC) European Tourin kisoja jenkit voittivat mainittuna ajankohtana 28, joka on kaikista voitoista 25 prosenttia. Joukosta yksi pelaaja nousee totaalisesti ylitse muiden, sillä Tiger Woods haali 34 voitollaan 30,4 prosentin osuuden yhdysvaltaisten ykköstiloista kahdella vuosikymmenellä.

PGA Tourin pelaajista 45 golfaria on voittanut European Tourin ohjelmassa olevan kilpailun vuosina 2000–2019. Heistä 11 on yksittäisen major-kilpailun voittaneita pelaajia, joista kolme on yltänyt saavutukseensa Open Championshipissä, loput USA:ssa käydyissä turnauksissa. Yhden tai useamman tavallisen ET-kilpailun voitto löytyy 19 eri pelaajalta.

Eurooppalaiset pelaajat saavuttivat kahdella edellisellä vuosikymmenellä ylivoimaisesti enemmän voittoja PGA Tourin tavallisissa kilpailuissa kuin heidät yhdysvaltalaiset kollegansa vastaavissa turnauksissa European Tourilla. Kuva: Getty Images

Jos ovat jenkit dominoineet ajanjakson majoreita ja WGC-turnauksia pitkälti Woodsin ansiosta, kiinnittyy vertailun silmiinpistävin huomio tavallisten kiertueturnausten voittojen määrään Atlantin molemmin puolin.

Eurooppalaiset ovat voittaneet vuosina 2000–2019 yhteensä 101 PGA Tourin ohjelmaan kuuluvaa kilpailua, joista 74 eli peräti 73,3 prosenttia on tullut ”jenkkikiertueen” tavallisista turnauksista. Majoreiden ja WGC-kisojen voittokertymä on 27 kilpailua. Lisäksi vähintään yhteen PGA Tourin tavallisen kilpailun voittoon on pystynyt 24 eri pelaajaa yhdysvaltalaisten 19:ää vastaan.

Nämä tilastot asettavat Paul Azingerin mielipiteet ja irvailut entistä omituisempaan valoon. Varmasti monilla yksittäisillä pelaajilla on ollut vaikeuksia lyödä voittojen näkökulmasta läpi PGA Tourilla (tai yhdysvaltalaisilla European Tourilla). Ja epäilemättä PGA Tourilla pelaa vakituisesti enemmän eurooppalaisia kuin jenkkejä Euroopassa. Mutta isossa kuvassa PGA Tour ei näytä olevan eurooppalaiselle huippupelaajalle sen vaikeampi paikka kuin kotoinen European Tour. Päinvastoin.

Kokonaiskuvaa tukee myös James Byrnen twiitti, missä hän esittelee European Tourin jäsenen ja usein ET:n turnauksiin osallistuvan maailmanlistan yhdeksikön Patrick Reedin tilastoja. Niiden mukaan, majorit ja WGC:n kisat pois lukien, yhdysvaltalainen on pelannut European Tourilla 20 turnausta, mutta voittotili on edelleen avaamatta. Näissä kilpailuissa Reedin keskiarvosijoitus on 25:s.

Jos pelaaja tunnetaan USA:ssa kilpailun voitosta PGA Nationalilla, samaa voisi yhtä hyvin sanoa – kuten Byrne vihjasi − vaikkapa ET:n Porsche European Openista ja sen nykyisestä kentästä Green Eagle Golfista ja monista muista sitä ennen mainittua turnausta isännöinneistä kisa-areenoista, kuten Irlannin K Clubista, joilla yhdysvaltaiset lukuisista visiiteistään huolimatta eivät ole juhlineet.

Viimeisin European Openin yhdysvaltalaisvoittaja on Tom Kite, jonka saavutuksesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 40 vuotta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)