[6][5]

Testaa tietosi − Muistatko vuoden 2021 kohokohdat kilpakentiltä ja sen ulkopuolelta?

Matilda Castren sai kunnian ratkaista voiton Euroopalle syksyn Solheim Cupissa. Kuka olikaan hänen vastustajansa tuossa ratkaisevassa singelissä? Kuva: Getty Images

Istahda hetkeksi tietovisan äärelle testaamaan, miten hyvin muistat päättymäisillään olevan vuoden tapahtumia meillä ja muualla.

1. Kenet Matilda Castren kohtasi kaksinpelissä otettuaan Euroopalle ratkaisevan voittopisteen syyskuussa käydyssä Solheim Cupissa?

2. Kaksi uutta suomalaispelaajaa sinetöi ensi kaudeksi vahvan kategorian Ladies European Tourille. Ketkä he ovat?

3. Kuka suomalainen otti Ladies European Tourilla kaudella 2021 eniten top 2 -sijoituksia?

4. Mikä oli Matilda Castrenin sijoitus LPGA Tourin kokonaiskilpailussa, ja miten paljon palkintorahaa hän ansaitsi kiertueella tällä kaudella?

5. European Tourilla (nyk. DP World Tour) pelattiin päättyneellä kaudella yhteensä 40 kilpailua. Mihin maahan meni eniten turnausvoittoja?

6. Kuinka monessa ET:n kilpailussa saatiin ensikertalaisvoittaja?

7. Kuka valittiin kaudella 2021 European Tourin Vuoden tulokkaaksi?

LPGA:n kortin saanut Sanna Nuutinen jatkaa pelejään myös Ladies European Tourilla. Ketkä ovat kaksi uutta hänen ja viiden muun suomalaisen seuraksi LET:lle liittyvää kotimaista pelaajaa? Kuva: Getty Images

8. Montako suomalaispelaajaa ylsi Jumerahin golfkeskuksessa Dubaissa pelattuun European Tourin finaaliturnaukseen?

9. Millä strokes gained -tilastoinnin osa-alueella suomalaispelaaja oli Euroopan kiertueella korkeimmillaan? Kuka oli kyseinen pelaaja ja mikä oli hänen sijoituksensa?

10. Kuka European Tourin suomalaisista on käyttänyt koko pääkiertueuransa ajan samaa caddieta?

11. Ketkä voittivat Master Golfissa heinäkuussa pelatun lyöntipelin miesten ja naisten suomenmestaruudet?

12. Entä ketkä olivat Finnish Tourin miesten ja naisten kokonaiskilpailun ykköset?

13. Kuka valittiin Suomen PGA:n opettajajäsenten äänestyksessä Vuoden valmentajaksi?

14. Miten monta kierrosta Suomen kentillä pelattiin vuonna 2021, ja millä kotimaisella golfklubilla kirjattiin eniten pelattuja kierroksia?

15. Mitä huippugolfin historiaa Phil Mickelson teki toukokuussa?

Jon Rahm tuuletti kesäkuussa U.S. Openin voittoa San Diegossa. Montako major-titteliä hänellä on koossa? Kuva: Getty Images

16. Jon Rahm voitti kauden kolmannen major-turnauksen, U.S. Openin. Kuinka monennen major-voittonsa espanjalaistähti otti kyseisessä kilpailussa?

17. Rory Sabbatini saavutti Tokion miesten olympiaturnauksessa pronssia. Mitä maata hän edustaa?

18. Bernhard Langer teki lokakuussa historiaa saavuttamalla PGA Tour Champions -kiertueella voiton kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana. Kuinka monta vuotta hänen ammattilaiseksi ryhtymisestään tulee kuluneeksi ensi vuonna?

19. Kenen havaitsema, ja millainen sääntörike vauhditti Viktor Hovlandin karsiutumista maaliskuussa pelatussa viidenneksi majoriksi kutsutussa Players Championshipissä?

20. Kautta aikain ensimmäinen Masters Tournamentissa pelannut afroamerikkainen golfari menehtyi marraskuun lopulla. Kuka hän oli?

21. Ketkä kolme eurooppalaista mahtuivat miesten maailmanlistan top 10:een vuoden viimeisessä ranking-päivityksessä?

OIkeat vastaukset kuvan alapuolella. Kuva: Getty Images

1. Matilda Castren kaatoi kolmannen päivän kaksinpeleissä USA:n Lizette Salasin numeroin 1/0 tuoden Euroopalle haasteottelun voiton sinetöineen 14. pisteen.

2. Kaudella 2022 Ladies European Tourille uusina suomalaispelaajina liittyvät karsintojen kautta LET:lle noussut Emily Penttilä sekä LET Access Series -kiertueen rankingissa hyvin menestynyt Emilia Tukiainen.

3. Ursula Wikström sijoittui tänä vuonna ainoana suomalaisena kahdesti kahden parhaan joukkoon LET-kiertueella. Hän oli toinen sekä Ladies Italian Openissa että Gant Ladies Openissa.

4. Naisten Yhdysvaltain kiertueen kokonaiskilpailussa 27:nneksi sijoittunut Matilda Castren tienasi kaudella 2021 palkintorahaa 618 657 dollaria.

5. Yhdysvaltalaiset ottivat yhdeksän voittoa ET:llä. Näistä tuli majoreissa tai WGC-sarjan turnauksissa.

6. Ensimmäisen European Tour -voittonsa saavutti 14 pelaajaa. Toisin sanoen debyyttivoittaja saatiin useammassa kuin joka kolmannessa kilpailussa.

7. European Tourin vuoden tulokkaaksi valittiin Matthias Schmid. Saksalainen saavutti kiertueella yhden kakkostilan ja kaksi muuta top 10 -sijoitusta. Hän sai myös Open Championshipin Silver Medalin, ja sivusi Royal St Georges Golf Clubilla Openeiden kaikkien aikojen parasta amatöörin pelaamaa kierrostulosta, 65.

Open Championshipissä amatöörinä säväyttänyt Matthias Schmid oli vuoden paras tulokas European Tourilla. Kuva: Gety Images

8. Tapio Pulkkanen pelasi ainoana suomalaisena ET:n finaalikilpailussa, DP World Tour Championshipissä.

9. Sami Välimäki sijoittui European Tourin strokes gained: putting -tilastossa 11:nneksi.

10. Riku Mattila on toiminut Tapio Pulkkasen caddiena hänen koko ET-uransa ajan. Kaksikko sai Dubain finaaliturnauksessa täyteen 100 European Tourin kilpailua.

11. Master Golfissa pelatun miesten SM-turnauksen voitti Suur-Helsingin Golfin Tuomas Salminen. Naisten mestaruuden vei Tahkon Golfseuran Henni Mustonen.

12. Finnish Tourin rankingin paras oli Casper Simberg. Naisten puolella ykköseksi nousi Katri Bakker.

13. Suomen PGA:n nimittämän vuoden valmentaja -tittelin sai Matilda Castrenin henkilökohtainen valmentaja Petteri Nykky.

14. Suomessa pelattiin 3,7 miljoonaa kierrosta, mikä oli yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Eniten kierroksia tilastoitiin tuttuun tapaan Pickala Golfissa, noin 98 000 kappaletta.

15. Vasuri Phil Mickelson tuli saavuttaneeksi PGA Championshipissä major-voiton kaikkien aikojen iäkkäämpänä pelaajana. Mickelson oli kilpailun aikana 50 vuoden ja 11 kuukauden ikäinen.

Lee Elder osallistui vielä huhtikuussa Mastersin avajaisseremonioihin yhdessä Gary Playerin ja Jack Nicklauksen kanssa. Kuva: Getty Images

16. Jon Rahm ylsi Torrey Pinesin kentällä San Diegossa pelatussa U.S. Openissa ensimmäiseen major-voittoonsa.

17. Eteläafrikkalaistaustainen Rory Sabbatini on edustanut kolme vuotta vaimonsa kotimaata Slovakiaa.

18. Bernhard Langer, 64, on tullut ensi vuonna pelanneeksi ammattilaisena 50 vuotta.

19. Viktor Hovland sai kahden lyönnin rangaistuksen, kun hän ei palauttanut palloaan viheriöllä merkkaamisen jälkeen alkuperäiseen paikkaansa. Hän siirsi pallon kilpakumppaninsa linjalta kaksi putterinlavan mittaa, mutta toi merkkiä takaisin vain yhden lavan mitalla. Rikkeen havaitsi Hovlandille heti kierroksen jälkeen asiasta soittanut Galina-äiti.

20. Lee Elder. Texasilaistaustainen ammattilaisgolfari pelasi Masters Tournamentissa ensimmäisenä afroamerikkalaisena vuonna 1975, mutta ei selviytynyt kilpailun jatkokierroksille. 87-vuotiaana kuollut Elder voitti urallaan neljä PGA Tourin kilpailua.

21. Miesten maailmanlistan top 10:ssä on 26.12. tehdyn päivityksen mukaan Jon Rahm (ykkönen), Viktor Hovland (kahdeksas) ja Rory McIlroy (yhdeksäs).