16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Sinivalkoinen golfura vailla vertaansa

Ilosen peliuralla kolme kautta nousee ylitse muiden.

Mikko Ilonen on ollut näkyvästi esillä kansainvälisessä kilpagolfissa 2000-luvun alusta lähtien. Amatööriuran upein henkilökohtainen saavutus tuli Royal Liverpool Golf Clubilla vuoden 2000 Amateur Championshipissä, jonka hän onnistui voittamaan.

Tämä avasi Iloselle paikan muutamaa viikkoa myöhemmin käytyihin Scottish Openiin ja Open Championshipiin, missä hän sai kunnian pelata lajin valovoimisimpiin tähtiin kuuluneiden Ian Woosnamin ja Tom Watsonin kanssa.

Amateurin puolustavana mestarina Ilonen kutsuttiin myös vuoden 2001 Masters Tournamentiin. Kyseessä oli nuoren lahtelaisen uran yksi ikimuistoisimmista hetkistä, sillä Augustassa hänelle seuraa kahdella ensimmäisellä kierroksella teki lajin ylivoimainen valtias Tiger Woods.

Lahden Golfin kasvatti ryhtyi Mastersin jälkeen ammattilaiseksi, ja sijoittui heinäkuussa Openissa sensaatiomaisesti yhdeksänneksi. Kauden 2001 päätteeksi hän ylsi Euroopan kiertueen rahalistalla 120:n joukkoon ja sai kortin seuraavalle kaudelle. Vuonna 2002 kortin säilyttämisen kannalta tärkeään rooliin nousi Wales Openin kolmas sija.

Vuonna 2005 ilosella oli isoja ongelmia puttipelinsä kanssa. Hän menetti korttinsa pääkiertueelle, ja joutui hakemaan seuraavalla kaudella vauhtia Challenge Tourillta. Paikka Openiin aukesi jälleen karsintojen kautta; nyt sijoitus kuusi vuotta aiemmin Amateurin voiton tuoneella Royal Liverpoolilla oli 16:s.

Hän sai myös joitakin paikkoja ET:n kisoihin sponsoreiden kutsusta ja käytti avautuneet tilaisuudet hyväkseen. Lopulta hyvä menestys riitti varmistamaan kortin pääkiertueelle vain kymmenessä turnauksessa. Kierroskeskiarvo edelliseen kauteen nähden parani lähes kolmella lyönnillä.

Ilonen voitti helmikuussa 2007 ensimmäisenä suomalaisena Euroopan kiertueeseen kuuluvan turnauksen, Indonesian Openin, ja puoli vuotta myöhemmin tuli toinen toinen täysosuma Tukholmassa. Finaalikierroksen näyttävä tiilyönti kentän 18. reiällä (par 3) rautanelosella valittiin tuolloin ET:n Kuukauden lyönniksi.

Vuoden 2007 saavutuksiin kuuluivat myös Skills Gamesin voitto Walesissa ja pääsy Seve Trophyyn Euroopan joukkueessa. Kyseisellä kaudella Ilosen tienestit rikkoivat miljoonan euron rajan.

Kausi 2009 oli hankala ja kortti varmistui vasta lokakuussa Madridissa käydyn turnauksen kakkossijan ansiosta. Seuraavana vuonna Ilonen ylsi ET:llä viidesti top 10:een ja pelasi ensimmäisenä suomalaisena U.S. Openissa.

Pelit vuoden 2011 osalta päättyivät nilkkavammaan jo kesäkuun alussa. Perheen esikoinen, Eino, syntyi viitisen kuukautta myöhemmin.

Ehkä se uran maukkain hetki. Mikko Ilonen tuulettaa Ruotsissa ensimmäistä Euroopan maaperällä saavuttamaansa ET-voittoa elokuussa 2007. Kuva: Getty Images

Seuraavan kauden kohokohtia olivat Nordea Mastersin kolmas sija ja pääsy toisen kerran karsintojen kautta U.S. Openiin.

Alkuvuodesta 2013 hän sijoittui toiseksi Marokossa ja Kiinassa ja otti kesäkuussa toisen voittonsa Nordea Mastersissa. Myös Openissa ja PGA Championshipissä pelannut Ilonen otti kauden päätteeksi 23. sijan Race to Dubai -listalla, ja tienasi palkintorahaa reilut miljoona euroa. Perheen toinen lapsi, Elma, syntyi marraskuussa, lähes tarkalleen kaksi vuotta isoveljeään myöhemmin.

Hyvä tahti jatkui seuraavalla kaudella. Timo Rauhalan valmennettava taisteli Qatarin kilpailun voitosta, mutta joutui taipumaan Sergio Garcialle kolmannella uusintareiällä. Uran neljäs ET:n ykköstila tuli Irish Openissa samalla Fota Island Resortin kentällä, missä hän oli voittanut 90-luvun lopussa merkittävän West of Ireland -amatöörikilpailun.

Elokuussa pelatussa PGA Championshipissä Ilonen oli finaalikierroksen jälkipuolen alussa vain kaksi lyöntiä kärjestä, ja sijoittui seitsemänneksi. Tämä jäi hänen parhaaksi sijoituksekseen major-turnauksissa. Uran kohokohta koitti lokakuussa London Clubilla käydyssä Volvo World Match Play Championshipissä, missä tuli uran viides ja viimeinen ET-voitto. Finaaliottelussa hän päihitti miesten major-turnausten ainoan pohjoismaalaisen voittajan Henrik Stensonin.

Ilonen nousi maailmanlistalla 37:nneksi, ja venytti 1,65 miljoonan euron kausiansioillaan Race to Dubai -listalla sijalle 18. Nousu World Rankingissa 50:n joukkoon avasi paikan seuraavan kevään Mastersiin. Hän pelasi myös vuoden 2015 Openissa ja PGA Championshipissä, joka oli samalla hänen 14. ja viimeinen major-turnauksensa.

Seuraavana vuonna Ilonen sai kunnian olla todistamassa, miten golf palasi Riossa takaisin olympiaperheen jäseneksi. Hän päätyi Justin Rosen voittamassa olympiaturnauksessa sijalle 21.

Kausien 2015–2018 aikana Ilonen kokosi enää neljä top 10 -sijoitusta Euroopan kiertueella, joista paras – kolmas sija – tuli huhtikuussa 2018 pelatussa Marokon kilpailussa. Hän pelasi kauden aikana vain 17 ET:n turnausta, ja sijoittui rankingissa 99:nneksi.

Tämän vuoden tammikuun alussa Ilonen ilmoitti Facebookin välityksellä pitävänsä pidemmän ”off-season”-tauon, mikä vaihtui reilut kaksi kuukautta myöhemmin kerrottuun uran lopettamispäätökseen.

Mikko Ilosen ura numeroina:

Voitot Euroopan kiertueella: 5
Paras major-sijoitus: PGA Championship, 7:s (2014)
Paras ET-ranking: 18:s (2014)
Korkein maailmanlistasijoitus: 37:s (2014)
Suurimmat kausitienestit: 1,65 miljoonaa euroa (2014)
Suurin palkintosekki: 650 000 euroa (Volvo World Match Play Championship 2014)
Top 3 -sijoituksia: 13
Top 4-10-sijoituksia ET:llä: 25
Startteja ET:llä: 398
Sijoitus ET:n uratienestilistalla: 73:s (7,77 miljoonaa euroa)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje