26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

4 syytä varautua tasoitusjärjestelmän muutokseen jo tällä kaudella

Tuloskortin merkitsemiseen tasoitusjärjestelmän vaihtuminen ei tuo muutoksia. Kuva rtf123.

Kaudella 2020 käyttöön otettava WHS-tasoitusjärjestelmä mullistaa tasoituslaskennan.

Uusi yhtenäinen, maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, World Handicap System (WHS), astuu voimaan ensi vuodenvaihteessa. Nykyisestä EGA-tasoitusjärjestelmästä luovutaan samassa yhteydessä kokonaan. Kaudella 2019 tasoituksia kuitenkin ylläpidetään vielä vanhaan tapaan.

Luonnokset WHS-tasoitusjärjestelmän rakenteesta on golfin kattojärjestöissä jo laadittu, mutta yksityiskohdat ovat vielä tarkastelun alla. Tasoitusjärjestelmän vaihtumiseen on joka tapauksessa syytä varautua jo alkavalla kaudella. Seuraavassa kerromme minkä vuoksi.

1. Muutos on perusteellinen

Vaikka uusi tasoitusjärjestelmä yhdistelee ominaisuuksia nykyisin käytössä olevista kuudesta eri tasoitusjärjestelmästä, rakenteeltaan se perustuu pitkälti Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa voimassa olevaan USGA:n nykyjärjestelmään. Suomessa ja Euroopassa järjestelmän vaihtuminen tarkoittaa olennaista muutosta nykyisen tasoituslaskennan periaatteisiin.

Karkeasti ottaen kysymys on seuraavasta: ensi vuoden alusta alkaen tasoitus lasketaan pelaajan 20:n viimeksi pelatun tasoituskierroksen ajalta, kahdeksan parhaan kierroksen perusteella.

Laskentatapa on nykyiseen EGA-järjestelmään verrattuna niin poikkeava, että siihen on hyvä ottaa ensituntumaa jo alkavalla kaudella.

2. Kauden 2019 tasoituskierrokset vaikuttavat uuden tasoituksen muodostumiseen

WHS-järjestelmään siirrytään 1. tammikuuta 2020 alkaen. Koska järjestelmän vaihtuessa tasoitus lasketaan uuden järjestelmän mukaisesti 20 edellisen tasoituskierroksen perusteella, uuden WHS-tasoituksen muodostumiseen vaikuttavat jo kauden 2019 kierrokset.

Kuitenkin varsin pieni osa golfin harrastajista saa kauden aikana kokoon vähintään 20 tasoituskierrosta. Uutta tasoitusta laskettaessa pelaajan tasoitushistoriaa tarkastellaankin niin kauas aiemmille kausille, että 20 tasoituskierrosta saadaan kasaan.

Mikäli pelaajalle on kirjattu seurajärjestelmiin yhteensä alle 20 tasoituskierrosta, tasoitus voidaan laskea myös pienemmän kierrosmäärän mukaan, jopa yhden kierroksen perusteella tasoituksen oikaisutaulukon avulla.

3. Tasoitus on paremmin ajan tasalla

Kun järjestelmä vuodenvaihteessa vaihtuu, pelaajan tasoitus on sitä ajantasaisempi, mitä tuoreempia hänen viimeisimmät tasoituskierroksensa ovat.

WHS-järjestelmässä pelin tason vaihtelut heijastuvat herkemmin tasoitukseen kuin nykyisessä EGA-järjestelmässä. Tasoitus siis reagoi voimakkaammin pelaajan hyviin tai huonoihin kierroksiin tai pelijaksoihin. Etenkin jos pelitasosi on selvästi paranemassa, tai vaihtoehtoisesti heikentymässä, tällä kaudella on hyvä pelata runsaasti tasoituskierroksia.

4. Säännöt jo vaihtuivat – opettele kaikki kerralla

Vaikka uudelle tasoitusjärjestelmälle ei vielä lupsauttaisi korvaansakaan, pohdittavaa golfareilla alkavalla kaudella joka tapauksessa riittää. Jokaisen golfin harrastajan on heti kauden alkumetreiltä asti opeteltava viime vuodenvaihteessa voimaan astuneet golfin uudet säännöt.

Myös säännöissä moni asia uudistettiin perusteellisesti. Alkava kausi on arvatenkin edennyt jo pitkälle ennen kuin esimerkiksi uusien sääntöjen mukainen droppaaminen alkaa sujua golfareilta luontevasti.

Koska tasoitusjärjestelmäkin uudistuu merkittävästi, miksi et opettelisi sekä uusia sääntöjä että uuden tasoitusjärjestelmän perusteita kerralla? Silloin pääset aloittamaan ensi vuonna kauden puhtaalta pöydältä valmiimpana, uudet säännöt ja uuden tasoitusjärjestelmän perusteet omaksuneena golfarina. Kaudella 2020 golf näyttää kovin toisenlaiselta kuin miltä se näytti vielä kaudella 2018.

Näin WHS-laskenta toimii

WHS-tasoitusjärjestelmässä tasoitus lasketaan pelaajan 20:n viimeksi pelatun tasoituskelpoisen kierroksen ajalta. Laskennassa otetaan huomioon jakson kahdeksan parasta kierrosta, mutta suoraan kierrostuloksista tasoitusta ei vielä lasketa.

Tasoitus määräytyy varsinaisesti tulosten sekä pelatun kentän ja kierroksella käytetyn tiin Slope ja Course Rating -arvojen sekä kierroksen olosuhteita tarkastelevan PCC-laskennan (Playing Conditions Calculations, vastaa nykyistä CBA-laskentaa) huomioon ottavien score differential -arvojen perusteella. Myös tavallisesta selvästi poikkeavat tulokset otetaan tasoituslaskennassa huomioon.

Varsinaiset kierrostulokset lasketaan ensi vuodesta alkaen lyöntipelituloksina nykyisen pistebogey-tuloksen sijaan. Ellei pelaaja onnistu tekemään reiällä vähintään nettobogia, hänen lyöntipelituloksensa kyseiseltä reiältä on nettotuplabogey eli alhaisin tulos, jolla pelaaja saisi nykyisessä järjestelmässä nolla pistebogey-pistettä.

Pelaajan kierrostulos muodostetaan hänen reikäkohtaisten bruttotulostensa summana laskemalla yhteen yksittäiset reikätulokset ilman tasoituslyöntejä, mutta kuitenkin niin että yksittäisellä reiällä pelaajan suurin mahdollinen tulos on hänen kyseisen reiän nettotuplabogiaan vastaava lyöntimäärä.

Tästä kierrostuloksesta lasketaan seuraavaksi niin sanottu Score Differential -arvo seuraavalla kaavalla:

(tulos–course rating)*113/slope rating = score differential -arvo

Arvoon vaikuttaa lisäksi tuloksen kierroksella vallinneisiin olosuhteisiin sopeuttava PCC-laskenta, jonka yksityiskohdat eivät ole vielä kokonaan selvillä.

Pelaajan tasoitus muodostuu kahdeksan parhaan Score Differential -arvon keskiarvosta yhden desimaalin tarkkuuteen pyöristettynä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Pekka Pelimies says:

    Suurin muutos on huomioon otettavien kierrosten määrä tasoitusta laskettaessa. Mukautettu lyöntipelitulos on sama asia, kuin saavutetut bogipisteet, mutta huomattavan paljon hankalammin ilmaistuna.

    Informatiivisessä uutisoinnissa saisi käyttää suomen kieltä niin, että kerrottaisiin esimerkiksi, mikä on score differential, eikä yksin kaavalla (tuloksen erotus sloupattuun pariin verrattuna). Sloupin ehkä jo EGA-tasoitusjärjestelmää käyttäneet ovat omaksuneet.

    Kun kappaleeseen sotketaan englanninkielisiä termejä selittämättä, mitä se suomeksi tarkoittaa syntyy ymmärrystä enemmän hämmentävä sillisalaatti.