[11][15]
PGA Tour

Jättiloikan maailmanlistalla tehnyt J.B. Holmes yllätti tähdet Los Angelesissa

Jordan Spiethin tuloskortissa oli sunnuntaina erikoinen numerosarja, jonka hän luultavasti haluaa unohtaa pian.

PGA Touriin kuuluvassa Genesis Openissa oli mukana tukku lajin kirkkaimpia tähtiä, ja sellaisen voittoon turnauksen odotettiin vielä finaalikierroksen puitteissa päättyvän.

Lopulta maailmanlistalla niukasti sadan joukkoon mahtunut J.B. Holmes (-14) kiilasi kisan ykköseksi, vaikka pelasi sunnuntaina viikon heikoimman kierroksensa.

Voitto näytti jo kallistuvan Justin Thomasin suuntaan, tämän venytettyä johtonsa 54 reiän jälkeen neljään lyöntiin. Hän kuitenkin sortui finaalikierroksen viiden ensimmäisen reiän jaksossa kolmeen bogiin, ja päästi Holmesin tasoihin.

Kaksikko vuorotteli kilpailun kärkipaikalla takaysillä, kunnes Thomas sähläsi neljän putin tuplabogin 13. reiällä. Maailmanlistan nelonen nosti vielä toiveitaan tekemällä birdien 16:lla, mutta jäi tuloksellaan 75, lyönnin päähän voittajasta.

Useammalla pelaajalla riitti keskeytysten kiusaaman turnauksen päätöspäivänä urakoitavaa, kun kolmatta kierrosta jatkettiin sunnuntaiaamuna kello 6.45 paikallista aikaa. Holmes tahkosi päivän mittaan 34 reikää, ja sai todeta, että neljännen kierroksen tulos 70 riitti ykköspaikkaan.

”Tiesin, että tulee olemaan todella vaikeata pelata kova tulos. Tarvitsin toki hieman apua Justinilta”, Holmes sanoi.

Voitto oli Holmesille, 36, viides PGA Tourilla. Isompi menestys ehti kiertää kentuckylaista hetken aikaa, sillä edellisestä ykköstilasta oli kulunut lähes neljä vuotta.

Holmes kärsi vuosikymmenen alussa useamman kuukauden ajan huimauksesta, mikä johtui aivoissa olleista epämuodostumista. Pian aivoleikkauksen jälkeen lääkärit huomasivat hänen olleen allerginen liimalle, jota käytettiin kallonpohjaan asennetussa titaanilevyssä. Tämä edellytti toista leikkausta, josta vain neljä kuukautta myöhemmin hän palasi takaisin sorvin ääreen.

J.B. Holmes sai tasokkaan osallistujaluettelon ansiosta melkoisen tukun maailmanlistan pisteitä Los Angelesista. Hän starttasi kisaan sijalta 100, mutta nousi voittonsa myötä peräti 58 pykälää sijalle 42.

Kärkiryhmän kolmas jäsen Adam Scott (-8/T7) oli neljännellä kierroksella yhtä pahasti tutkalla kuin Thomas. Ongelmaksi muodostui huono viheriötyöskentely, tuloksen 76 pelanneen australialaisen missattua useita lyhyitä putteja.

Kehnot tulokset nousivat päätöskierroksella keskeiseen rooliin. Tämän taustalla oli viileän ilman ohella puuskittainen tuuli sekä nopeat ja pomppuisat viheriöt. Sääolosuhteet muuttuivat päivän kuluessa olennaisesti, ja tuulella oli merkittävä osuus jopa puttipelin tahmeuteen.

Pahiten koko joukosta ulapalla oli neljänteen kierrokseen 81 lyöntiä käyttänyt Jordan Spieth (+1). PGA Tour -uransa heikoimman tuloksen pelanneen texasilaisen kortista löytyi erikoinen sarja reikätuloksia, mitkä sisälsivät kaikkia mahdollisia numeroita kolmosen ja kahdeksikon välillä.

Sijalta neljä 51:nneksi pudonnut Spieth sai taistella vielä loppuun kahdeksan paria, ettei ”häpearajan” rikkonut tulos livennyt vielä heikommaksi.

Rory McIlroy ( -11) sijoittui parhaana eurooppalaisena jaetulle neljännelle tilalle. Myös Jon Rahm (-7/T9) mahtui viimeisten joukossa top 10:een. Kolmannella kierroksella loistanut Tiger Woods (-6) ei saanut pidettyä vahvaa otetta loppuun asti. Kilpailun isäntä käväisi parhaimmillaan kuuden joukossa, mutta putosi lopputuloksissa sijalle 15.