16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Näin FedEx Cup ratkeaa – viidellä pelaajalla 10 miljoonan voittopotti omissa käsissä

Sunnuntaina jaossa on kaksi kannua ja kymmeniä miljoonia euroja. Kuva Getty Images

Jopa Tiger Woodsilla on kohtuulliset mahdollisuudet voittaa FedEx Cup – kolmatta kertaa urallaan.

PGA Tourin kausi 2018 huipentuu torstaina alkavaan Tour Championshipiin, kiertueen finaaliin. Kymmenien miljoonien palkintopotin suurimmat siivut jakaa päättyvän kauden kuuma ryhmä, FedEx Cupin tämänhetkisen pistelistan 30 parasta pelaajaa.

FedEx Cupin pistelista on laitettu uusiksi finaalia edeltävää järjestystä mukaillen. Rankingia johtava Bryson DeChambeau saa pohjalle 2000 pistettä, kakkosena oleva Justin Rose 1800, häntä seuraava Tony Finau 1520 ja niin edelleen. Tour Championshipissä pisteitä jaetaan sijoitusten perusteella muiden finaalikilpailujen tapaan: 2000 pistettä voittajalle, 1200 kakkoselle, 760 kolmannelle ja edelleen laskevasti alaspäin.

Asetelmasta seuraa, että kaikilla finaaliin osallistuvilla pelaajilla on ainakin teoreettinen mahdollisuus FedEx Cupin voittoon. 35 miljoonan dollarin bonuspalkintopotista voittajalle lohkeaa kilpagolfin suurin yksittäinen rahapalkinto, tasan kymmenen miljoonaa dollaria.

Ja näin sen kohtalo ratkeaa:

Top 5: Bryson DeChambeau, Justin Rose, Tony Finau, Dustin Johnson, Justin Thomas

Kärkiviisikon osalta voittoskenaario on helpoin. Jos joku heistä voittaa Tour Championshipin, hän voittaa samalla myös FedEx Cupin riippumatta siitä, miten muut pelaavat. Kukin viisikosta voi voittaa myös sijoittumalla finaalin kakkoseksi. Kärkimies DeChambeaulle kohtuulliset voittomahdollisuudet takaa top 6 -sijoitus, ja hänellä on teoreettiset, joskin hyvin epätodennäköiset mahdollisuudet FedEx Cupin voittoon vielä silloinkin, jos hän jäisi Tour Championshipissä jaetulle viimeiselle sijalle.

6. Keegan Bradley

Finaalisarjan edellisen kilpailun voittaneella Keegan Bradleylla FedEx Cupin voitto ei ole enää omissa käsissä, mutta mahdollisuudet voittoon ovat silti hyvät. Bradley voittaa Cupin, mikäli hän voittaa Tour Championshipin eikä DeChambeau ole yksin kilpailun kakkonen. Bradleylle jopa kakkossija voi riittää FedEx Cupin voittoon, mikäli pistelistan muiden kärkimiesten sijoitukset menevät sopivasti ristiin.

7. Brooks Koepka

Seitsemäntenä olevan Koepkan voitonmahdollisuudet riippuvat vähintään kahden muun pelaajan, DeChambeaun ja Rosen, suorituksista. Mikäli Rose sijoittuu korkeintaan jaetulle kakkossijalle ja DeChambeau jakaa kakkossijaa vähintään kahden muun pelaajan kanssa, Koepka vie Tour Championshipin voittaessaan koko FedEx Cupin nimiinsä.

Koepka on listan viimeinen, jolla on vielä teoreettiset mahdollisuudet voittaa FedEx Cup Tour Championshipin kakkossijan turvin. Kahdeksannesta sijasta eteenpäin pelaajan on sekä voitettava Tour Championship että toivottava muiden pelaavan sopivasti ristiin, jotta kymmenen miljoonan voittorahat siirtyisivät omalle tilille.

8. Bubba Watson

Kolmesti tällä kaudella voittanut Bubba Watson vie FedEx Cupin nimiinsä, mikäli voittaa vielä neljännenkin kilpailun ja DeChambeau sijoittuu korkeintaan kolmanneksi sekä Rose korkeintaan jaetulle kakkossijalle.

9. Billy Horschel

Vuoden 2014 FedEx Cupin voittaneesta Billy Horschelista tulee Tiger Woodsin (2007 ja 2009) ohella vasta toinen kahteen kokonaisvoittoon yltänyt pelaaja, mikäli hän nostaa Tour Championshipin voittopokaalin ilmaan, DeChambeau päätyy korkeintaan kolmanneksi vähintään kahden muun pelaajan kanssa, Rose jakaa kakkossijan vähintään kahden muun pelaajan kanssa, eikä Finau ole yksin kakkonen.

Billy Horschelista tulisi FedEx Cupin voittaessaan vasta historian toinen kokonaiskilpailun kahdesti nimiinsä vienyt pelaaja. Kuva Getty Images

Sijat 10.–19.

Cameron Smithin, Webb Simpsonin, Jason Dayn, Francesco Molinarin, Phil Mickelsonin, Patrick Reedin, Patrick Cantlayn, Rory McIlroyn, Xander Schauffelen ja Tommy Fleetwoodin mahdollisuudet FedEx Cupin voittoon ovat kohtuulliset, mutta riippuvat jo kärkiviisikon tai kärkikuusikon edesottamuksista. Kaikissa tapauksissa esimerkiksi finaalisarjan kaksi ensimmäistä kilpailua voittaneen DeChambeaun olisi jäätävä vähintään kärkikolmikon ulkopuolelle.

20. Tiger Woods

Harva uskoi vielä vuosi sitten tai edes kauden edettyä jo pitkälle, että Tiger Woods olisi mukana Tour Championshipissä tavoittelemassa koko FedEx Cupin voittoa. Siihen pisteeseen on kuitenkin hämmästyttävästi tultu. Tour Championshipin voittaessaan Woods voittaa myös FedEx Cupin, mikäli DeChambeau sijoittuu korkeintaan jaetulle 15. sijalle, Rose on korkeintaan viides kahden muun pelaajan rinnalla, Finau jakaa korkeintaan kolmossijaa, Johnson ja Thomas jakavat kakkossijaa vähintään kolmen pelaajan kesken ja Bradley päätyy korkeintaan jaetulle kakkossijalle.

Sijat 21.–29.

Aaron Wisen, Kevin Nan, Rickie Fowlerin, Jon Rahmin, Kyle Stanleyn, Paul Caseyn, Hideki Matsuyaman, Gary Woodlandin ja Marc Leishmanin voittohaaveet lepäävät muun muassa sen varassa, että DeChambeau epäonnistuu päätöskisassa (jakaa 16. sijaa kahden muun pelaajan kanssa tai sijoittuu sitä heikommin) eikä Rose yllä vähintään jaetulle viidennelle sijalle korkeintaan yhden muun pelaajan kanssa. Ryhmän mahdollisuuksiin vaikuttavat lisäksi Finaun, Johnsonin, Thomasin ja Bradleyn suoritukset, osin myös Koepkan.

30. Patton Kizzire

Tour Championshipiin viimeisenä mukaan päässeen Patton Kizziren lähes ylittämätön este FedEx Cup -voiton tiellä on Bryson DeChambeau. Rankingin kärkimiehen olisi jäätävä finaalin viimeiseksi joko yksin tai korkeintaan yhden muun pelaajan kanssa, jotta Kizzirella olisi edes teoreettiset mahdollisuudet voittoon.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje