23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Toiveiden toteuttajat – golfmatkatoimistossa tehdään ihmisten unelmista totta

Mallorcalla sijaitseva Club de Golf Alcanada on esimerkki upeasta golfkohteesta, joka täyttää golfmatkasta haaveilevan asiakkaan toiveet. Kuva Juha Hakulinen.

Miten golfmatkat syntyvät? Mitä golfarit odottavat matkoiltaan? Golfpiste kävi tutustumassa golfmatkatoimiston arkeen.

Golflehtien lukijoille erilaiset golfmatkamainokset ovat varmasti tuttua luettavaa. Esimerkiksi Golflehden tämän vuoden neljännessä numerossa oli toistakymmentä matkamainosta, joissa golfareita houkuteltiin lähtemään kokeilemaan golfin ihanuutta ulkomaisiin kohteisiin. Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuneiden matkojen lisäksi myös kotimaiset golfkohteet olivat hyvin esillä. Golfareille on siis tarjolla matkoja joka makuun.

Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä upeiden ja houkuttelevien mainosten takaa löytyy? Kuka mainokset on suunnitellut, tai kuka on rakentanut juuri sinun mielenkiintosi herättäneen matkapaketin? Entä millainen projekti uuden matkakohteen valinta on? Golfpiste lähti ottamaan asiasta selvää Sastamalaan, jossa sijaitsee yhden Suomen suurimman golfmatkatoimiston, Golfpassin toimisto.

Kommunikointia joka suuntaan

Golfmatkatoimistossa – kuten muissakin matkatoimistoissa – ollaan asiakkaan ja matkakohteen välisenä linkkinä. Matkatoimiston arki koostuu pitkälti yhteydenpidosta asiakkaisiin ja toisaalta palveluntuottajiin. Golfpassin toimitusjohtaja Juha Passi avaa hieman normaalia työpäiväänsä toimistolla.

”Päivät vaihtelevat todella paljon, ja vuodenajalla on siinä iso merkitys. Kiireisintä aikaa meillä ovat tammi-helmikuu, ja toinen pätkä on elokuusta lokakuun alkuun. Peruspäivään kuuluvia asioita ovat asiakkaiden varausten hoitaminen, eli asiakas ottaa meidän valmiin pelimatkan. Varauksia tehdään jo paljon netin kautta, mutta silti noin 60 prosenttia meidän valmiiden pelimatkojen varauksista tulee joko puhelimella tai sähköpostilla. Se on yksi tärkeä osa meidän arkea”, Passi kertoo.

Valmismatkojen ohella matkatoimistot rakentavat matkoja asiakkaiden toiveiden mukaan. Tarjouspyyntöjä tulee tiiviisti, ja niihin rakennetaan asiakkaiden toiveiden mukaisia paketteja, Passi toteaa.

Juha Passi tuntee suomalaisten golfmatkailijoiden tavat ja tarpeet. Hyvä valmismatka järkevällä hinnoittelulla on se, mitä keskivertoasiakas hakee. Kuva Juha Hakulinen.

Jo matkansa varanneille ihmisille ja matkaansa innokkaasti odottaville golfareille matkatoimisto toimittaa matkaohjelmat ja lähettää lentoliput, sekä hoitaa kaikkia erityispyyntöjä, joita asiakkailta tulee. Erikoispyyntöjä voivat olla esimerkiksi huoneisiin liittyvät erityistoiveet tai golfvarauksiin tehtävät tarkennukset.

Puhelin soi. Haastattelu keskeytyy, kun Passi vastaa työpuhelimeensa. Asiakas tiedustelee syksyn Bulgarian-matkojen tilannetta. Passi vastailee asiakkaan kysymyksiin, ja asiakas jää miettimään juuri kuulemaansa tietopakettia kohteesta. Puhelu päättyy, ja palataan takaisin haastatteluun.

Toisena suuntana kommunikoinnissa olevat palveluntuottajat ovat matkatoimistojen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Lentoyhtiöt, hotellit, golfkentät ja kuljetusyhtiöt vaativat jatkuvaa yhteydenpitoa, jotta molemmat osapuolet pysyvät ajan tasalla asioista.

”Me annamme koko ajan niin sanotusti statusta heidän suuntaansa, että missä vaiheessa matkan kanssa mennään”, vuodesta 2009 asti golfmatkatoimistoa pyörittänyt Passi sanoo.

Hyvät ja luotettavat yhteistyökumppanit ovat matkatoimistolle elintärkeitä. Ilman heitä matkatoimiston pyörittäminen olisi toivoton urakka. Hyvät yhteistyökumppanit ovat myös tärkeitä uusien matkakohteiden valinnassa.

Kaikki lähtee lennoista

Suomesta on talviaikaan vähintään neljän tunnin lentomatka, että voi pelata golfia ilman pelkoa lumisateesta. Ja lennot ovat nimenomaan se asia, josta golfmatkaa lähdetään yleensä aina rakentamaan. Helsingistä kun ei lennetä järkevillä lentoyhteyksillä aivan joka kohteeseen, mitä matkatoimiston ideariihessä pöydälle nostetaan.

”Kyllä siinä aluksi pitää miettiä, mihin Suomesta pääsee kätevimmin. Suorat lennot ovat kuitenkin se perusedellytys. Jos tässä vertaa Helsinkiä ja Tukholmaa, niin kyllä Tukholmasta lennetään huomattavasti useampaan kohteeseen. Toki kohteen, mihin matkaa aletaan suunnittelemaan, pitää olla myös laadukas ja toimiva”, Passi tietää kokemuksesta.

Muita matkatoimistolle tärkeitä juttuja uuden kohteen valinnassa ovat totta kai kohteen kiinnostavuus asiakkaiden silmissä, hinta-laatusuhde, säätila sekä golfkenttien ja hotellien laatutaso.

”Ja tietysti se kohteen elämyksellisyys. Minkälaista vastinetta se asiakas rahoilleen saa”, itse links-golfin nimeen vannova Passi tiivistää.

Kohteet, joissa asiakas saa parasta ja ystävällisintä palvelua, löytyvät Passin kokemuksen mukaan Portugalista ja Korineumista, Pohjois-Kyprokselta.

Ei mikään yhden miehen show

Golfpassi ei ole pelkästään Juha Passi, vaikka nimestä niin saattaisi luullakin. Toimistolla työskentelee Passin ohella viisi muutakin ihmistä, jotka pyörittävät yrityksen arkea. Toimistopäällikkö Sari Pukalan päivät ovat monipuolisen vaihtelevia, ja työpäivän aikana tulee eteen monta mielenkiintoista tilannetta.

Sari Pukala työn touhussa. Päivät kuluvat pitkälti puhelimen ja sähköpostin parissa. Kuva Juha Hakulinen.

”Meidän toimenkuva on todella laaja. Meidän tehtävä on toteuttaa asiakkaiden toiveita. Heitä vartenhan täällä ollaan”, Pukala muistuttaa matkatoimiston roolista.

”Ja tämä työn monipuolisuus on se, mikä tekee tästä niin mielenkiintoista. Tässä ei olla vain toimistorottia, vaan tässä on paljon eri asioita, jotka pitää hallita. Ja tiettyyn vuodenaikaan kiire tuo oman mausteensa työhön”, Pukala lisää.

Pukala joutuu työssään kommunikoimaan myös paljon englanniksi.

”Päivittäin tulee soitettua tai laitettua sähköpostia, kun on yhteydessä kentille ja hotelleihin.”

Kokemukset tukevat tutkimustulosta

Viimeisimmässä Golflehdessä (5/2018) julkaistuun Suureen matkailututkimukseen vastasi Golfpisteen sivuilla 6 325 ihmistä. Heistä 60 prosenttia oli yli 55-vuotiaita. Samanlaiseen ikään kallistuu myös Juha Passi, kun puhe kääntyy tyypilliseen suomalaiseen golfmatka-asiakkaaseen.

”Se on pariskunta, iältään he ovat 55-70-vuotiaita. He ovat jo työuransa loppusuoralla tai eläkkeellä, ja pariskunnan molemmat osapuolet pelaavat golfia. Heidän keskimääräinen tasoituksensa on 16-22. He haluavat peruslaatua suhteellisen edullisesti. Heillä on mielessään vaivaton paketti, jossa on hyvätasoinen hotelli ja golfkentät ovat hotellin läheisyydessä. He hakevat sellaista mukavaa ja leppoisaa lomailua paikasta, jossa paistaa aurinko, mutta ei ole ylilämmin. Ja kohde on siinä vaiheessa yleensä Espanja tai Portugali”, Passi niputtaa asian.

Golfarit ovat ahkeria reissaajia. 72 prosenttia Golfpisteen kyselyyn vastanneista sanoi tehneensä golfmatkan viimeksi kuluneen vuoden aikana. Osasta matkaajista muodostuu vakioasiakkaita.

”Meillä on paljon vakioasiakkaita, mutta on myös paljon niitä, jotka käyttävät muidenkin matkatoimistojen palveluita. Se on hyvä asia koko alalle”, Passi korostaa.

Omatoimimatkat ovat kyselyn mukaan valmismatkoja suositumpia, sillä peräti 60 prosenttia vastaajista on hoitanut kaikki matkajärjestelyt itse. Valmismatkoihin on turvautunut vain reilu neljännes. Passi ei näe omatoimimatkaajia minkäänlaisena ongelmana.

”En koe heitä kilpailijana, vaan se on luonnollista matkailuun liittyvää toimintaa.”

Jos Passi saisi tuoda yhden asian suomalaiseen golfmatkailukulttuuriin, niin se oli kesämatkailu. Tällä hetkellä matkat ajoittuvat syksyyn ja kevääseen, mutta suomalaisten saaminen kesällä golfmatkalle ulkomaille on vielä kiven takana.

”Syytä on varmasti meissä matkanjärjestäjissäkin, kun emme tarjoa matkoja kesäajalle. Sitä sektoria on varaa parantaa rutkasti”, Passi myöntää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    AnuM says:

    Syy siihen, että, kesämatkoja ei tehdä ei suinkaan ole matkatoimistoissa vaan suomalaisissa golffareissa.
    Kun kausimaksu kotikentälle on maksettu niin siellä pelataan. Tai jossain muualla koti-Suomessa mihin pääsee edullisesti esim. Golfsenioreiden jäsenyyden avulla.
    Tämä liittyy ainakin osittain suomalaiseen saituuteen. Myös kesämökki,vene ja lastenlasten hoito velvoittavat pysyttelemään kotimaisemissa.

    Olen itse omatoimimatkaaja ja järjestänyt itselleni ja kavereilleni pelimatkoja euroopan eri kohteisiin. Se vaan on niin, että olipa kuinka halpoja lentoja ja golfpaketteja tarjolla niin ei onnistu edes kaveriporukalla! Korkeintaan Viroon saattavat lähteä kerran kesässä.

    Harvassa ovat ne golffarit, jotka pystyvät unohtamaan kesällä sen oman kentän ja irrottautumaan sieltä tuntematta kipua siitä, että joutuu maksamaan vieraskentillä pelaamisesta.

    Kyllähän Suomen kesä on hieno, mutta viikko tai kaksi jossain muualla golffaamassa ei veisi siitä kesästä hienoutta. No, nyt kuumilla on ollut täälläkin selvästi harkintaa ja korkeampi kynnys lähteä kierrokselle. Euroopassa ovat pelisäät olleet inhimillisempiä.