23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Fysiikkavalmentaja Matti Lindholm – ”Golfleijonat sitoutuivat yhteiseen tavoitteeseen”

Lajivalmentaja Mikael Mustonen ja Matti Lindholm ovat johdattaneet nais- ja miesjoukkueet mitaleille 2010-luvulla.

”Upea taistelu ja viikko on takana.  Pelkästään Ruotsi-ottelun tapahtumista voisi kirjoittaa kirjan”, raportoi amatöörimaajoukkueen fysiikkavalmentaja Matti Lindholm puhelimitse lauantaina Suomen kukistettua Englannin EM-kisojen finaalissa luvuin 5-2.

Suomen joukkueen taival menestykseen Berliinissä pidetyissä kisoissa oli hyvin vaiherikas.

16 joukkuetta jaettiin kahden lyöntipelikierroksen jälkeen mitalipeleihin (1-8), sekä sijoista 9-16 pelanneisiin joukkueisiin.

Suomi oli pudonnut vuonna 2016 B-divisioonaan, josta joukkue kipusi 2017 takaisin varsinaisiin kisoihin.

Suuria odotuksia ei ainakaan ulkopuolelta kohdistunut, vaikka Sami Välimäki ja Matias Honkala ovatkin menestyneet henkilökohtaisissa kisoissa ja edustaneet Eurooppaa kansainvälisissä kisoissa.

Rimaa hipoen kahdeksan joukkoon

Berliinissä Suomen kuusikko oli lyöntipelin ensimmäisellä kierroksella viides. Toisena päivänä lipsui, tuloksenteko oli vaikeampaa, joukkueen tulos oli 13:ksi paras. Paikka kahdeksan ensimmäisen joukkoon tuli vain lyönnin marginaalilla ennen Irlantia.

”Meillä oli kasassa hyvin potentiaalinen joukkue, jossa ajatustemme mukaan kaikille annettiin mahdollisuus tulla tiimiin omana itsenään. Emme halua asettaa pelaajia mihinkään muottiin. Tärkeintä on, että pelaajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja arvoihin puhaltaen yhteen hiileen”, Matti Lindholm painottaa.

”Meillä oli vahva usko siihen, että tekemällä asiat hyvällä asenteella ja huolellisesti, voimme kivuta mitalipeleihin.”

Ruotsalaisilla 70 sentin mittainen putti mitalipeleihin

Ensimmäisenä pudotuspelipäivänä vastaan asettui Ruotsi (-27), joka oli tasalyönnein Englannin kanssa lyöntipeliosuuden ykkönen.

”Niissä otteluissa totisesti tapahtui, etenkin neljännellä uusintareiällä Veeti Mähösen eduksi päättyneessä pelissä. Ruotsalaisella oli mm. 70 sentin mittainen voittoputti, joka olisi jättänyt meidät pelaamaan sijoista 5-8″, Lindholm muistaa 4-3 lukuihin päättynyttä thrilleriä.

”Toisena päivänä joukkue oli kovan paikan edessä isäntämaan joukkueen asettuessa vastaan. Saksalaiset saivat runsaslukuiselta yleisöltä kannustusta, mutta oma joukkueemme osoitti kovuutensa voittamalla myös tämän ottelun luvuin 4-3”, Lindholm kehuu.

”Finaalissa englantilaiset osoittivat herrasmiesmäisyytensä kaikissa tilanteissa. Ottelu oli hengeltään mitä parhainta urheilun juhlaa, jossa hienot lyönnit puolin ja toisin nousivat esiin”, Lindholm antaa tunnustuksen hopeamitalisteille, jotka lähtivät otteluun ennakkosuosikkeina.

EM-kulta oli jatkoa Tapio Pulkkasen aloittamalle omien rajojen rikkomiselle

Naprapaatin ja fysioterapeutin koulutuksen saanut Matti Lindholm on ollut 2010-luvun alkupuolelta Golfliiton fysiikkavalmentajana oman toimen ohella.

Arvokisoissa hän on kulkenut pitkälti Mikael Mustosen aisaparina naisten joukkueen virittämisessä. Saldo on komea, MM-kisoista 2012 pronssia, EM-kisoista hopeaa ja pronssia.

Miesten EM-joukkueen apuna hän oli nyt Mikael Mustosen tavoin ensimmäistä kertaa ja tulos on kuin satukirjasta.

”Päävalmentajamme Fredrik Jendelid peräänkuuluttaa crosscoachingin nimeen, hän on ottanut käyttöön tavan, jossa liiton valmentajat vaihtavat väliin joukkueita, joita he kisoissa luotsaavat. Matti Lindholm fysiikkatreenarina oli nyt naisten sijasta miesten apuna, tärkeänä apuvoimana ”, taustoittaa Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen.

Juvonen muistuttaa siitä, että amatöörien EM-kisojen kultamitali on osa ketjua, jossa suomalaiset miespelaajat ovat viimeisen vuoden aikana rikkoneet rajojaan.

Arizonaan syksyllä suuntaava Santeri Lehesmaa (oik.) lähtee hakemaan USA:sta lisää valmiuksia golfuralleen. Vasemmalla yliopiston golfjoukkueen päävalmentaja Jim Andersson.

Tapio Pulkkanen voitti Challenge Tourin rahalistan. Kim Koivu on tehnyt hienon nousun amatööristä CT-kisan voittajaksi, Mikko Korhonen saavutti ensimmäisen ET-voittonsa. Tietynlainen ketsuppipullon aukeaminen tässä on meneillään. EM-kisoissa meillä oli runkona jo aiemmin menestystä hankkineet 97-99 vuosina syntyneet ikäluokat vahvistettuna pelinsä löytäneellä pari vuotta vanhemmalla Aleksi Myllymäellä”, Juvonen ynnäilee.

Valmentajan kävely ja elehdintä kertovat paljon pelaajille

Matti Lindholmilla on huippu-urheilusta omakohtaista kokemusta ja näyttöjä amerikkalaisesta jalkapallosta, jossa hän ainoana suomalaisena on kolkutellut vakavasti harjoitusleirillä NFL-joukkueen ovella 1980-luvulla.

”Meillä on Mikaelin kanssa toimiva yhteistyö ja pitkälti sama näkemys joukkueen hengenluonnista. Olemme motivoineet pelaajia näkemään oma tiimimme golfleijonina, jotka kiekkoleijonien ja koripallon Susijengin tavoin pistävät kaikkensa joukkueen eteen”, Lindholm viitoittaa.

Neljä mitalia joukkueiden EM-kisoista, yksi MM-kilpailuista.
Mikael Mustosella ja Matti Lindholmilla oli syytä hymyyn Suomen ensimmäisissä kultajuhlissa Saksassa.

Pelaajilta Lindholm saa jatkuvasti positiivista palautetta kisamatkojen fysiikkatreeneistä, joita tehdään ennen ja jälkeen pelisuoritusten. Lindholm on naprapaattina, fysioterapeuttina ja fysiikkavalmentajana täydellisyyden tavoittelija.
Lempinimistään ”Ääri-Matti” on jäänyt elämään nimenomaan tämän luonteenpiirteen seurauksena.

Oman urheilijataustansa takia Lindholm on myös kentänlaidalla uskottava sparraaja huippugolfareille. Hän antaa esimerkin pelitilanteeseen liittyvästä koutsaamisesta.

”Valmentajat ovat taustalla tukemassa, kannustamassa ja huolehtimalla siitä, että kaikki toimii. Tärkeää on luoda omalla käytöksellä, eleillä ja ilmeillä rauhallista ja positiivista ilmapiiriä. Päinvastaisessa tapauksessa pelaajat aistivat todella nopeasti valmentajan hermostuneisuuden ja kireyden puheesta, jopa kävelyrytmin muutoksesta.”

Omaa rooliaan Matti Lindholm ei koskaan ole sortunut korostamaan liiaksi. Mikael Mustosen osuutta Suomen ensimmäisessä kultamitalissa hän nostaa etenkin ”pelikirjan” kautta.

”Mikael on todella hyvä rakentamaan pelisuunnitelmia joukkueelle ja auttamaan yksilöitä kullekin sopivalla tavalla. Hän osaa ottaa olennaiset asiat huomioon, ja pelkästään pelijärjestyksen rakentaminen on viimeiseen asti mietittyä. Kun pelaajat ja valmentajat saadaan samalle sivulle yhteisen pelikirjan ja tavoitteiden osalta, tulosta saadaan tehokkaimmin aikaan. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat tiukoissa tilanteissa.”

”Koko tiimi on antanut tämän viikon aikana fyysisesti ja henkisesti ihan kaikkensa. Rättiväsyneitä ja ikionnellisia”, Matti Lindholm määritti kahdeksikon tilan palkintojenjaon jälkeen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    tuplakapteeni says:

    Hienoa suomipojat. Kiva nähdä joukkueen onnistuminen, etenkin Ruotsia vastaan. Pelattiin useana vuotena Tukholma-Uusimaa -maaotteluja ja 8 kertaa kymmenestä voitti meni naapuriin. Nyt menestyneessä joukkueessa oli mukana Veeti Mähönen, hän oli mukana 2015 pelatussa viimeisessä ottelussa. Viimeinen peli voitettiin 10-14. Veeti voitti oman ottelunsa väylällä 14. Tässä vielä ote tekemästäni matkaraportista, siinä on mielestäni samoja elementtejä joukkuehengestä kuin tässä artikkelissa.
    ”Ensimmäisen päivän tuloksien, tilanteiden ja sääntötulkintojen läpikäyminen illalla loi joukkueelle vahvan näytön tunteen toiselle päivälle, joka oli osana sitä, että voiton avaimet olivat viimeiselle päivälle luja luottamus itseensä ja ei parhaansa, vaan kaikkensa antaminen joukkueen puolesta singeleissä. Joukkueen puolesta pelaaminen toisena päivänä loi mahtavan tunteen junnuille ja se vahvistui mitä pidemmälle kilpailu jatkui. Sitä mukaa kun kukin sai ottelunsa pelattua, mentiin joko caddieksi toiselle tai sitten muuten vain tukemaan jäljellä olevia joukkuetovereita. ”

    Matti Huomanen