26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Kiinassa valmentava suomalaispro: "Täällä kuritetaan omia lapsia huonoista tuloksista"

Sikäläinen elämänmeno on aiheuttanut Ari Savolaiselle kaikenlaisia yllätyksiä. Kulttuurishokista hän ei usko täysin toipuvansa Kiinassa koskaan.

Ari Savolaiselle tuli viime kaudella kymmenen vuotta täyteen Tuusulan Golfklubin opettavan pron tehtävissä. Kyseinen rajapyykki ei kuitenkaan ollut syy siihen, miksi hän päätti pakata syksyllä matkalaukkunsa ja lähteä valmentajaksi Kiinaan.

”Olin jo pidempään katsellut sopivaa paikkaa ulkomailta, ja halusin kokeilla siipiäni. Kiina kuulosti mielenkiintoiselta. Pelasin aikoinaan Aasian kiertueella ammattilaisena, joten hyppy tuntemattomaan se ei täysin ollut”, Savolainen kertoo.

Nyt yhdeksän kuukautta myöhemmin hän on lukuisia kokemuksia rikkaampi, mutta sanoo harkitsevansa huolella sopimuksensa jatkamista tämän kesän aikana.

”Olen juhannuksesta useamman kuukauden Suomessa. Siinä on hyvin aikaa kypsytellä päätöstä.”

Palataan ajassa hieman taaksepäin. Savolainen värväytyi syyskuussa kolmen miljoonan asukkaan Xiamenin kaupungissa sijaitsevan golfakatemian valmentajaksi. Varsin hyvällä kentällä on pelattu myös naisten Euroopan kiertueen turnaus, joten lähtökohdat työn aloittamiselle vaikuttivat kaikin puolin lupaavilta. Työ Xiamenissa ei kuitenkaan ollut ihan sitä mitä hän odotti.

”En ollut tällä kokemuksella kiinnostunut opettamaan alakouluikäisiä lapsia, joilla ei ole mitään kiinnostusta lajia kohtaan. Halusin toisenlaisia haasteita, joskin vielä enemmän ratkaisuun vaikutti viikkotolkulla myöhässä olleet valmennuspalkkiot.”

Junioreissa muutama timantti

Savolainen oli käynyt aiemmin valmennettaviensa kanssa pelaamassa noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalla uudella Blue Bay -kentällä. Paikka teki vaikutuksen, ja hän siirtyi vuodenvaihteessa saman yrityksen alla toimivaan Blue Bayn akatemiaan. Hänet myös nimitettiin molempien akatemioiden vastuuvalmentajaksi.

”Kyseessä on aivan huippuluokan golfkenttä, jossa on ihanteelliset harjoitusolosuhteet. Kiinnostusta lisäsi mahdollisuus valmentaa huippujunioreita, joista osa kuuluu Kiinan amatöörimaajoukkueeseen.”

Arin mukaan Kiinassa näkyy monessa asiassa, että golf on maassa varsin uusi laji. Hän onkin joutunut tai päässyt rakentamaan Blue Bayssä luontevaa pelaajapolkua, jotta urheilullisella puolella olisi tulevaisuutta.

Puitteet ovat kohdallaan Blue Bayn uudella kentällä. Alueen resort on vasta rakenteilla.

”On onni, että akatemian taiwanilaiset toimitusjohtaja ja omistaja ymmärtävät näiden asioiden päälle. Omistaja asuu nykyään Kaliforniassa, jossa hänellä on kolmas akatemia. Hän on myös valmentanut naisten maailmanlistan entistä ykköspelaajaa Yani Tsengiä.”

Savolaisella on tällä hetkellä 15 valmennettavaa, joiden joukosta ”löytyy muutama timantti”. Ari sanoo, että junioreista yksi muistuttaa taitojensa puolesta neljä kilpailua PGA Tourilla voittanutta Camilo Villegasia, joka pelasi hänen kanssaan yliopistogolfia samassa University of Florida -joukkueessa viime vuosikymmenen alkupuolella.

”Kyllä näiden kanssa saa hyvät pelit aikaan, ja on hienoa huomata, kuinka he joka kerta haluavat päihittää minut. Olen myös opettanut junioreita pelaamaan pienillä panoksilla, jotta saisimme kentälle vähän kilpailun tuntua.”

Julmaa käytöstä

Hän kertoo oppineensa Kiinassa viettämiensä kuukausien aikana kaikenlaista sikäläisestä kulttuurista. Monet asiat ovat yllättäneet ja jotkut kokemukset ovat olleet vastenmielisiä.

”Iso osa näistä junioreista ei käy ollenkaan koulua, ja käytännössä heidän ainoa aktiviteettinsa on golf. Vanhemmat tuovat lapsen aamulla kentälle ja hakevat illalla pois. Monen isän ja äidin koko elämä pyörii oman jälkikasvun golfharrastuksen ympärillä.”

Savolainen kertoo, että Kiinassa vanhemmat rankaisevat lapsiaan surutta epäonnistumisesta.

”En ole eläessäni nähnyt niin paljon itkeviä lapsia. Pahimmillaan olen joutunut vieressä todistamaan, kun isä pahoinpitelee kilpailussa heikosti pelannutta poikaansa. Kesti vähän aikaa käsittää, että sellainen kuuluu siellä normeihin. Mutta rankaisija voi olla myös perheen ulkopuolinen; sekin on nähty, kun kiinalainen valmentaja lyö junioria suuntatikulla.”

Akatemian vastuuvalmentajana Ari on puuttunut tällaisiin tilanteisiin ja vaatinut vanhempia tulkin välityksellä lopettamaan lastensa kurittamisen kentällä ja sen alueilla. Valmentaja edustaa kiinalaisille auktoriteettia, joten toivoa hillitymmästä käytöksestä jatkossa on.

Valmentajien ammattipätevyys on myös vähän niin ja näin. Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, mitä he loppujen lopuksi osaavat.

Hänen valmennettaviensa pelaaminen ja pärjääminen kilpailuissa on vanhemmille elämän tärkein asia. Monet perheet ovat varakkaita, eivätkä vanhemmat tee välttämättä töitä. He vain odottavat lapsestaan maailmantähteä.

Juniorit ovat menestyneet vuoden ensimmäisellä puoliskolla pelatuissa kilpailuissa erinomaisesti.

”Vanhemmat eivät ymmärrä, että lasta täytyy sivistää, ja että hyvän golfin vuoksi olisi kouluttauduttava. Tästä syystä olen alkanut puskea tälle seudulle ideaa kansainvälisestä koulusta.”

Viidessä kuukaudessa tuntuvaa kehitystä

Urheilullisesti Savolaisen 13–18-vuotiaat valmennettavat ovat menneet lyhyessä ajassa pitkin askelin eteenpäin. Hänen suojattiensa menestys tämän vuoden puolella pelatuissa valtakunnallisissa kilpailuissa on ollut mairitteleva. Koossa on jo seitsemän voittoa ja yhteensä yli 20 top 3 -sijoitusta.

”Ero on todella suuri verrattuna vuodenvaihteeseen. Yksi ryhmän 13-vuotiaista pelaa 72–73 lyönnin keskiarvolla, ja hänet on rankattu maassa kahdeksanneksi parhaaksi junioriksi. Uskoisin, että näistä pelaajista yksi tai kaksi tulee breikkaamaan joskus kansainvälisesti.”

Blue Bayn ja Xiamenin golfakatemian valmentajat ovat Savolaista ja yhtä yhdysvaltalaista lukuun ottamatta kiinalaisia.

”Paikallisilta valmentajilta puuttuu tyypilliseen kiinalaiseen tapaan eräs tärkeä perusominaisuus: oma-aloitteisuus. Valmentajien ammattipätevyys on myös vähän niin ja näin. Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, mitä he loppujen lopuksi osaavat.”

Talvella Xiamenissa valmensi suomalaista kilpagolfia seuraaville tuttu kasvo, Henri Satama, joka on jo palannut kotimaahan.

”Henri hoiti neljä kuukautta sitä pestiä, jossa minä aloitin syksyllä. Hän pääsi samalla harjoittelemaan hyviin olosuhteisiin tämän kauden Finnish Tourin kisoja varten.”

Sataman lähdettyä Suomeen, Ari otti uudelleen hoidettavakseen Xiamenin akatemiassa harjoittelevat juniorit. Hän kertoo, että nämä lapset käyvät kansainvälistä koulua, ja että alkuperäiseen sopimukseen kuului myös heidän valmennuksensa hoitaminen.

”Valmennan Blue Bayssä isompia junioreita maanantaista perjantaihin ja lauantaista sunnuntaihin pienempiä Xiamenissa. Tällä kaavalla mennään kesäkuun puolivälin tuntumaan. Ovathan nämä aika kovia viikkoja.”

Kolme viikkoa töitä ja yksi kotona

Blue Bay sijaitsee Ari Savolaisen, 39, mukaan keskellä ei mitään. Lähellä olevassa kylässä olisi vähän enemmän elämää, mutta siellä ”valkoihoista muukalaista kuvataan ja tuijotetaan koko ajan”. Kyseiseen kalastajakeskittymään häntä ei saisi kirveelläkään muuttamaan.

”Asun kahden minuutin pyöräilymatkan päässä Blue Bayn klubitalolta, ja oma kortteeri on asuntovaunussa. Resortin talot ja asunnot ovat vasta rakenteilla, joten tähän on tyytyminen. Vähän mukavampaa asuntoa jo hieman kaipaisi, mutta enhän siellä niin paljon aikaani vietä.”

Savolainen lähtee kentälle aamulla kuuden aikoihin, ja harjoittelee itsekseen, kunnes aloittaa työt kahdeksalta. Päivä on iltakuudelta pulkassa, ja sen jälkeen hän käy vielä kuntosalilla treenaamassa fysiikkaa. Xiamenin käynnit tuovat viikonloppuna päiviin lisää pituutta, mutta matkat hän saa sentään istua taksin takapenkillä.

Ari on sopinut tekevänsä töitä akatemiassa kolmen viikon jaksoissa, jonka jälkeen hän viettää yhden viikon Suomessa. Matka on pitkä, mutta tottuneena matkustajana hän on oppinut nukkumaan suurimman osan lentoajasta.

Savolainen tekee nyt Kiinassa kuukauden jakson töitä juhannusviikolle saakka ilman yhtään vapaapäivää.

Tässä vaiheessa vaakakuppi ei ole kallellaan kumpaankaan suuntaan, kun häneltä tiedustelee mahdollisesta paluusta syksyllä Kiinaan tai jäämistä Suomeen.

”Alun perin ehtona oli, että omat lapset tulevat sinuiksi tämän reissutyöni kanssa. Kyllä he etenkin alussa kovasti kaipaisivat, mutta sittemmin tilanne on kääntynyt parempaan suuntaan.”

Savolaisen puoliso, naisten maajoukkueen entinen päävalmentaja, Heini Haapala huolehtii juhannusviikolle saakka Tuusulan Golfklubin valmennuksesta, mutta Ari ehtii rangelle hätiin jo samana päivänä, kun Hongkongin kone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Loppukesän kaksikko työskentelee yhdessä kotiklubillaan entiseen malliin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje