23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Välineteknologian kehitys etenee vauhdilla

Kuva: Dom Furore

Vuosi 2016 on tuonut tullessaan mielenkiintoisia mailauutuuksia. Joissakin segmenteissä on paranneltu entisiä ominaisuuksia, mutta joukkoon mahtuu myös ilahduttava määrä täysin uusia innovaatioita.

[magopen magid=”68″ pageid=”713796″]Lue juttu Golflehden digilehdestä 2/2016[/magopen]

”Draivereissa lavan aerodynamiikkaan liittyvät asiat ovat nyt kaikkein kuumin juttu. Valmistajat ovat huomanneet, että iso lapa on hankalampi svingata kovempaa, jos lavan muoto on aerodynaamisesti tehoton”, Golf Balancen välineasiantuntija Henri Pyykölä sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä Callawayn XR-16-draiverimallit, joiden valmistuksessa yhtiö on tehnyt yhteistyötä lentokoneistaan tunnetun Boeingin kanssa. Tavoitteena on ollut parantaa mailan tapaa liikkua läpi ilman.

”Myös pohjan ja lavan kruunun muotoilussa on meneillään uusia tuulia. Pingin G-sarjan draiverit liukuvat läpi ilmavirran ikään kuin ne olisivat puukolmosia. Tässä nimenomaan muotoilu on avainasemassa. Valmistaja on puhunut sudenkorennon siivistä, joista se hakenut ideaa ydintavoitteisiinsa.”

Komposiitista paljon hyötyä

Draivereiden lavoissa pyritään säästämään kaikki mahdollinen paino, ja tämä näkyy uusimpien versioiden materiaaleissa. Monissa draivereissa käytetään komposiittia, jotta saavutettaisiin haluttu painopiste, maksimaalinen lavan säädettävyys ja paras mahdollinen lentokaari lyönnille.

”Tästä hyvänä esimerkkinä käy TaylorMaden M1-draiveri, jonka lavan pohjasta löytyy kaksi kiskoa. Niillä pystytään vaikuttamaan lavan tuottamaan alakierteeseen sekä tekemään mailasta fade- tai draw-painotteinen. M1:n kruunu on tehty komposiitista säädettävyyden mahdollistamiseksi. Vastaavia ratkaisuja löytyy usealta merkiltä.”

Volframin käyttö on lisääntynyt, minkä vuoksi mailoista on tullut anteeksiantavampia.

Kauden 2016 draivereissa on myös keskitytty huomattavissa määrin laadukkaisiin varsiin. Mailamerkit tarjoavat usein suuren valikoiman erilaisia lentokaaria tuottavia varsia ilman lisäkustannusta. Niken Vapor Fly Flex -draiverissa lienee yksi laadukkaimmista varsista, mitä on asennettu niin sanottuun perusversioon.

Väyläpuut hyödyntävät draiveriteknologiaa, ja mailanvalmistajat tarjoavat useita erilaisia malleja eri kohderyhmille. Uutuuksista Cobran King LTD -väyläpuissa suurimman huomion kiinnittää pohjassa oleva portti, jonka kautta voi nähdä lavan sisälle. Portti säästää myös painoa tehdäkseen tilaa sisäiselle volframipainolle, joka lisää pallon nopeutta osumassa.

Utility-rauta tullut hybridin reviirille

Pyykölän mielestä hybridit ovat tulleet jäädäkseen, ja niillä on varmasti oma paikkansa pelaa­jien bägissä. Markkinoille on tullut yhä enemmän vaihtoehtoja, minkä vuoksi sopivan hybridin löytyminen on nykyään entistä helpompaa. Hybridit kuitenkin jakavat jonkin verran pelaajakuntaa, ja tänä vuonna kentillä näkee aiempaa enemmän utility-rautoja.

”Hybridit on tehty korvaamaan pitkiä rautoja siinä missä utility-raudatkin. Jos pelaaja kuitenkin haluaa helpon pitkän raudan korvikkeen rautamailan työstettävyydellä, utility-rauta on varmasti oikea ratkaisu. Utility-raudoissa on tukematon lyöntipinta, joka takaa suuremman pallon lähtönopeuden kuin perinteinen pitkä rauta.”

Pelinparannusrautojen osalta lyöntipinnan jousto ja ohentaminen ovat nyt eniten tapetilla. Callaway on vienyt draivereistaan ja ­puumailoistaan tutun cup face -teknologian myös Apex CF 16 – ja XR-rautoihinsa. Se merkitsee sitä, että ­korkeamman laukaisukulman lisäksi lyönnit pitkillä ja keskipitkillä raudoilla kantavat pidemmälle.

Paremmille pelaajille suunnatuissa mailoissa blade-lavalla on vuodesta toiseen oma vannoutunut käyttäjäkuntansa.

”Muun muassa Nike Vapor Flyn, Vapor Fly Pron ja Cobra King F6:n pitkät raudat ovat onttorakenteisia. Näissä seteissä on siis jo omasta takaa valmiiksi utility-raudat.”

Wilson on tehnyt hyvää työtä FG Tour F5:n kohdalla jättämällä lyöntipinnan tukemattomaksi jopa viimeisen uran alapuolella. Tämä lisää pallon nopeutta keskikohdan ja alaosan väliselle alueelle kohdistuneissa osumissa. Wilson esitteli idean jo D200-mallissa, mutta nyt se on toteutettu ensimmäistä kertaa yhtiön taotuissa raudoissa.

”Mizuno on myös tuonut mielenkiintoisen uutuuden mailaperheeseensä. Mizuno JPX EZ Forged -raudat on taottu boorimetallista, joka on huomattavasti tiheämpää metallia, jota yleensä on käytetty raudoissa. Tällä uudella materiaalilla taataan suuremmat pallon lähtönopeudet, mutta säilytetään silti taotun raudan tunne.”

Titleist AP 1:ssä on käytetty 50 prosenttia enemmän volframia kuin viime vuoden versiossa, mikä lisää mailan anteeksiantavuutta ja pituutta. Myös lavan esteettiseen puoleen on tehty muutoksia.

”AP 1:n lapa on nyt paremman näköinen, ja se on myös kooltaan pienempi. Nämä seikat nostavat parempien pelaajien kiinnostusta tätä mallia kohtaan. Uusimmat pelinparannusraudat ovat laajemminkin muuttuneet sirompaan suuntaan.”

”Keskiluokan” rautojen käyttäjäkunta laajenee

Pelinparannusmailat muodostavat raudoissa hyvin merkittävän osan koko myyntivolyymista. Tämän johdosta näiden mailojen monipuolisuuden ja kokonaisvaltaisen suorituskyvyn edistämiseksi tehdään hartiavoimin töitä yhtiöiden suunnitteluosastoilla.

”Sirommalla rakenteella halutaan vedota laajempaan käyttäjäkuntaan, ei pelkästään hyviin pelaajiin. Mutta mitä pelattavuuteen tulee, uusimmat pelinparannusraudat toimivat eri tavalla eri käyttötarkoituksissa. Vaihtoehtoja löytyy loftien, painopisteiden ja varsien suhteen. Pelaajat etsivät itselleen sopivia versioita, ja niitä löytää yhä helpommin suoraan hyllystä”, Pyykölä sanoo.

Kuva: Dom Furore

Kuva: Dom Furore

Volframin käyttö on lisääntynyt, minkä vuoksi mailoista on tullut anteeksiantavampia. Näin myös pelinparannusrautojen kokoa on voitu pienentää. Aikaisemmin nimenomaan lavan isompi koko oli keskeisin signaali mailan anteeksiantavuudesta.

Callawaylla on cup facensa, mutta myös TaylorMade on vienyt draivereistaan ja väyläpuistaan tutun speed pocketin rautoihin, Wilsonilla lavan jouston taustalla on flex face. Kaikki nämä nojaavat yhteen ja samaan tavoitteeseen eli lyönnin pituuden kasvattamiseen.

Isolapaiset pelinparannusraudat ovat Pyykölän mielestä jäämässä hieman väliinputoajan asemaan johtuen pienempilapaisten muuttumisesta helpompikäyttöisiksi. Siinä missä ”keskiluokan” mailat ovat tarttuneet tiukemmin myös tarkkuusominaisuuksiin, isolapaiset keskittyvät edelleen vain pituuteen.

”Anteeksiantavia isolapaiset ovat jo pelkän kokonsa puolesta. Kevyempinä ja hieman tunnottomampina mailoina ne eivät pysty kilpailemaan pienempilapaisten pelinparannusmailojen kanssa. Varsinaisten ydinominaisuuksiensa lisäksi isolapaiset voivat houkutella lähinnä ulkonäköön liittyvillä seikoilla.”

Paremmille pelaajille suunnatuissa mailoissa blade-lavalla on vuodesta toiseen oma vannoutunut käyttäjäkuntansa.

”Taottu on aina vain yhtä kova juttu, mutta teknisesti myös tämän kategorian mailoissa, kuten Titleist MB:ssä, on menty sirompaan lapaan. Siinä on uusi pohjan muoto, mikä helpottaa mailan läpimenoa nurmesta.”

Korkeampaa ja matalampaa lentorataa

Innovaatioista Pyykölän mielenkiinnon on ehkä eniten herättänyt Cobran King CB:n ja MB Combon tekniset ratkaisut. Näiden mailojen lavan kärjessä oleva volframi asettaa painopisteen ja lyöntipinnan keskikohdan linjaan. Myös Titleistin cavity back -mallissa (716 CB) on nyt ensimmäistä kertaa käytetty painavaa volframia.

Pyykölä sanoo, että kilpapelaajien raudoissa on syvennytty yhä tarkemmin tasapainopisteen hallintaan. Näin pyritään saamaan pidempien rautojen lentorata korkeammaksi ja lyhyempien kaari matalammaksi. Molemmilla tähdätään tarkkuuteen, sillä korkeassa kaaressa lentänyt pallo putoaa jyrkemmässä kulmassa, eikä rullaa yhtä helposti pois viheriöltä. Lyhyissä raudoissa matala lentorata tietää vastaavasti lisääntynyttä spinniä.

Kauden 2016 wedgeissä keskitytään entistä enemmän pohjan muotoiluun ja spinnin tehostamiseen. Spinniä pyritään edistämään erilaisilla mikrourilla. Pohjan muodoilla saadaan paras mahdollinen suorituskyky vaihteleville pinnoille sekä erilaisiin lyönteihin. Erilaisia pohjan muotoja alkaa tyypillisesti esiintyä 54-asteisista wedgeistä ylöspäin, koska näillä mailoilla on joskus myös tarve avata lapaa.

”Maaliskuun alkupuolella kauppoihin tulleissa Titleistin Vokey SM6 -wedgeissä on uudenlainen uramuotoilu, joka tarjoaa enemmän spinniä. Niiden lentokaari on optimoitu: 46–52-asteisissa versioissa on poraavampi lentorata ja 58–60-asteisten ylempänä oleva painopiste tehostaa spinniä.”

Blade-puttereissa isoin huomio on pehmeämmässä tuntumassa ja paremmassa rullissa. Siihen pyritään erilaisilla, kuten muun muassa teräksestä ja alumiinista valmistetuilla inserteillä. Parempi tuntuma lisää pelaajan luottamusta, ja antaa samalla mielenrauhaa kiperissä tilanteissa.

”Yksi keskeinen asia liittyy epätarkkoihin osumiin, joiden tarjoama lopputulos on nykyään yhä parempi. Otetaan esimerkiksi vaikka Pingin uusi Cadence TR, jonka erikokoiset ja -syvyiset urat tuottavat johdonmukaisen pallonnopeuden kauttaaltaan koko lyöntipinnassa.”

Mallet-puttereiden lapakoko kasvanut

Pyykölän mukaan mallet-puttereissa keskitytään tällä hetkellä tähtäyspuolen asioihin, minkä vuoksi niiden lavat ovat käyneet kookkaammiksi.

”Malletit ovat nyt helpommin tähdättäviä. Mitä materiaaleihin tulee, ne ovat käytännössä samoja kuin blade-puttereissa. Saatavana on myös eri tavalla painotettuja malleja, jolloin pelaaja voi itse päättää, mikä tuntuu toimivan parhaiten.”

Counterbalance- eli vastapainoputtereita näkyy koko ajan enemmän sekä kauppojen hyllyssä että kentillä pelaajien bägeissä. Niken Method Convergessä on mahdollisuus painon säätöön koko gripin pituudelta. Sen avulla voidaan etsiä itselle mieluisin putterin tasapainopiste.

”Jos pelaajalla on taipumusta hidastaa liikettä osumassa, silloin valinnan pitäisi kohdistua painavampaan lapaan. Tässä tapauksessa vastapainoputterit tarjoavat hyviä vaihtoehtoja, toki niitä löytyy blade-puttereistakin. Nopeammalle puttisvingille sopii vastaavasti paremmin pehmeämpi insertti.”

Paksumpien putterigrippien kysyntä on käynyt koko ajan vilkkaammaksi. Niitä löytyy jo kattavammin valmiiksi asennettuina eri merkeillä, mikä sinänsä voi säästää pelaajan aikaa ja rahaa, kun mailaan ei tarvitse heti asentaa paksumpaa kädensijaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje