23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Kai Tiira tuntee varret

Helsinkiläisnuorukaisesta piti tulla NHL-pelaaja, golfiin innostuttuaan hän kouluttautui mailojen rakentajaksi ja korjaajaksi. Kai ”Kaippe” Tiiraa pidetään alalla yhtenä monipuolisimmista osaajista.

Tampereella asuva Ilkka Markkanen halusi syksyn aikana selvittää millaiset rautamailat hänelle sopivat parhaiten. Ystävät ja pelikaverit Pirkanmaalla suosittelivat lämpimästi kääntymistä Kai Tiiran puoleen.

”Päätös lähteä Vantaalle testiin ja keskustelemaan ammattimiehen kanssa ei ollut vaikea. Sitä helpotti sekin, että tunnen miehen kentiltä, olen pelannut ”Kaipen” kanssa mid-tourin kilpailussa”, Markkanen kertoo visiitistään Golf Balancen Variston myymälään.

Pitkän matkan on Tiirakin tehnyt Suomen suurimman golfvälineiden jälleenmyyjän mailojen huollosta ja mailanrakennuksesta vastaavaksi ”mestariksi”.

Käytyään peruskoulun hän ehti työskennellä vuoden Yleisradiolla postituksessa, talonmiehenä kuusi vuotta ja samanpituisen pätkän yleismies jantusena legendaarisella Esson Rantatien huoltamolla Helsingissä.

”Minusta piti tulla ammattilaiskiekkoilija NHL:ään. Pelit sujuivat hyvin A-junnuihin asti, olin sitten kuitenkin liian hidas ja päädyin kakkosdivarin mieheksi”, Tiira muistelee.

Mailanrakentajaksi oppisopimuksen kautta

Golfin hän aloitti 1990 Sea Golf Rönnäsin peruskurssilla, josta tie vei Keimolaan.

”Innostuin lajista ja välineistä todella paljon, tämän myötä löysin itseni usein Suomessa mailanrakentamisessa ansiokasta pioneerityötä tehneen Markku Huotelinin DigiGolfin myymälästä”, Tiira kertaa golfuransa alkuvaiheita 90-luvulla.

Mailojen huollosta ja rakentamisesta jo vuosituhannen vaihteessa saatu diplomi on kunniapaikalla Golf Balancen mailaverstaassa.

Mailojen huollosta ja rakentamisesta jo vuosituhannen vaihteessa saatu diplomi on kunniapaikalla Golf Balancen mailaverstaassa.

Huotelin ja Tiira löysivät sävelen Midtourilla pelanneen Tiiran kouluttautumiseksi mailanrakentajaksi kolmevuotisen oppisopimuksen kautta.

” Se oli kova koulu. Markku on pedantti kaveri, kaikki huollon ja mailanrakentamisen perusasiat käytiin huolella läpi teoriassa ja käytännössä. Työnjakomme mukaan Huotelin pääasiassa fittaili asiakkaille ensiluokkaisia kalliimman hintaluokan mailoja. Minä hänen avustuksellaan sitten kasasin niitä ja imin oppia alasta.”

DigiGolfista Tiira siirtyi Vantaan Jumbon Intersport-myymälään, jossa golftuotteiden  lisäksi hän oppi paljon urheiluvälinekaupan lainalaisuuksista ja asiakkaiden kanssa toimimisesta.

”Olen aina halunnut olla ihmisten ja asiakkaiden kanssa tekemisissä, tuo kolmen vuoden ajanjakso toi myös hurjasti oppia puseroon.”

Seuraava työnantaja oli Golf Center, jossa Kai Tiira pääsi taas myynnin lisäksi toimimaan aktiivisesti huollon ja mailanrakentamisen sekä mailojen fittaamisen parissa. Kymmenen vuoden työrupeama päättyi 2014, jolloin Tiira aloitti pääkaupunkiseuden kolmannessa suuressa välineliikkeessä, Peltomäki Golfissa.

Varsien vaihdolla vanhoihin mailoihin uutta henkeä

Kesällä 2016 Kai Tiira pyydettiin nykyiseen työpaikkaansa Golf Balanceen, Variston myymälään vastaamaan huollon ja korjaustöiden kehittämisestä.

Vaikka lavat, varret ja gripit ovat materiaalien osalta kehittyneet viimeisen 20 vuoden aikana hurjasti, huollolle ja korjaustöille on edelleen tilausta.

”Tavoitteemme on huollon ja mailanrakennuksen saralla tarjota parasta mahdollista palvelua. Tätä varten uusimme huoltoyksikön tilat sellaisiksi, että puitteet ovat Suomessa varmasti parhaat ja kaikki palikat kohdallaan. Huolto on jatkossakin erittäin tärkeä osa golfvälinekaupan palvelua ja tärkeä kilpailuvaltti”,Tiira muistuttaa leipälajistaan

 

Huollon toimenkuva on laaja, meneillään hintalapun poistaminen mailan pohjasta.

Huollon toimenkuva on laaja, meneillään hintalapun poistaminen mailan pohjasta.

Huoltotoiminnassa Tiira on ehdotonta ykkösketjua Suomessa. Kolmetuntisen haastattelun aikana hän konsultoi lukuisten asiakkaiden ja Balancen myyjien kanssa aiheesta ja aiheen vierestä.

”Kyllä tässä työ on tekijäänsä opettanut. Asiakkaiden ongelman ratkaisu on kaiken ydin, pitää olla kiinnostunut heidän palvelemisestaan.”

Mailanrakentajana hänen kokemuksensa ja osaamisensa on yleisen käsityksen mukaan omassa luokassaan Markku Huotelinilta saadun koulutuksen ja 20 vuoden työkokemuksen pohjalta. Intohimo paistaa tekijästä edelleen läpi, tiedon ja kokemuksen määrä on valtava, tarinoita pelaajista ja työn haasteista riittäisi moneksi päiväksi.

”Varret ovat mailan sydän, niiden vaihtaminen on hyvin usein varteenotettava ja taloudellinenkin vaihtoehto uusien hankkimiselle, sillä lapojen elinikä on pidempi kuin yleisesti ymmärretään. Uusi ja sopiva varsi tekee mailasta kuin uuden ja nimenomaan pelaajalle”, Tiira korostaa.

Tarkkuus on pituutta oleellisempaa

Tiira tekee myös mailojen räätälöintiä, mutta valtavirrasta poiketen hivenen omalla tavallaan.

”Käytän Trackmania joka on loistava laite. Haasteena räätälöinnissä sisätiloissa on kuitenkin se, että dataa suorituksesta tulee valtava määrä. Sen tietomäärän käsittely vaatii mielestäni kaupunkilaisjärkeä. Sellaisissa tapauksissa, joissa pelaajan lyönnit vaihtelevat vielä kovin paljon, ohjaan mailatestiin tulleita useasti PGA-valmentajan pakeille ennen mailanostoa.”

”Alkuasentoon, grippiin ja liikeratoihin kannattaa panostaa, jottei mailaa säädetä virhettä tukevaksi ominaisuudeksi. Tämä on hyvin herkkä alue. Fittaamisessakin voi tulla sutta, siksi suosin ulkona tehtäviä mailatestejä”, Tiira filosofoi.

Hänellä on runsaasti omia vakioasiakkaita, joille Tiira rakentaa toiveiden perusteella sopivia työkaluja. Näistä Senior Tourin ykkönen  Ari ”Pappa” Vauhkonen on osuvin esimerkki.

”Olen jo pitkään tehnyt ja säätänyt kaikki Papan kepit. Tärkeintä on löytää sopiva varsi, siinä sitä ammattitaitoa mitataan. Markkinoilla on nykyään valtava määrä hyviä tuotteita joista pitää seuloa sopivat”, Tiira kertoo toimintamalleistaan.

”Olisi väärin sanoa, että teen keppeja fiilispohjalta, mutta jos osaa nähdä pelaajan tavan lyödä, kuuntelee hänen toiveitaan ja tuntee varsien ominaisuudet, sopivan työkalun tekeminen on kiehtova palapeli, joka pitää mailanrakentajan mielen virkeänä”, Tiira kuvailee luomistyötään.

Kilpa-ja harrastajapelaajille Kai Tiiralla on yksi selkeä viesti.

”Etenkin draivereissa tärkein asia on löytää työkalu, jossa keskihajonta erilaisilla osumilla on mahdollisimman pieni. Maksimaalisen pituuden suosiminen on mielestäni korostunut liikaa. Tähän perustuen vankka mielipiteeni on, että varren pituudessa ideaali on suurimmalle osalle miehistä 44 tuumaa. Tähän suuntaan ammattilaisetkin ovat viimeaikoina mailavalinnnoissaan menneet”, Tiira kertoo lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje