26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Taylor Maden M1-sarja on odotettu ja hintava uutuus

M1-draiverissa riittää säätömahdollisuuksia.

Syksy on totutusti tuoteuutuuksien lanseeraamisen aikaa. Moni merkki julkaisee omat uutuutensa suomalaisittain outoon aikaan golfkauden loppumetreillä. Lanseerauksista osa painetaan siksi herkästi niin sanotusti villaisella, mutta muutamat tuotteet herättävät mielenkiintoa tulivat ne markkinoille mihin aikaan tahansa. Taylor Maden M1 lukeutuu tähän joukkoon.

Taylor Made on profiloitunut vahvasti etenkin draivereiden huippumerkiksi. Sen R-sarja keräsi paljon ihailijoita ja JetSpeed, Aeroburner ja SLDR-mallit täydensivät malliston.

Tänä syksynä Taylor Made lanseerasi uuden M1-tuotesarjan, joka draiveri korvaa 15:een asti ehtineen R-sarjan. M1-sarjasta tuodaan markkinoille samanaikaisesti myös puut ja hybridit. Ennakkomyyntiin mailat tulivat 25.9. ja liikkeisiin ne saapuvat 8.10.

M1-draiveri luottaa vahvasti säädettävyyteen. Jo useassa aikaisemmassa mallissa palvellut T-ura, johon sijoitetun painon paikkaa muuttamalla on mahdollista säätää maila tuottamaan haluttua kierrettä, on saanut kylkiäiseksi toisen säätömahdollisuuden.

Niin ikään T-uraan sijoitetun painon avulla M1-draiverissa on mahdollista säätää lavan tasapainopistettä ja mailan tuottaman alakierteen määrää itselleen optimaaliseksi. Tuloksen luvataan olevan, tietenkin, entistä pidempi ja suorempi lyönti.

Myös väyläpuissa on mahdollista säätää Draw–fade-painotusta kahden säädettävän painon avulla, hybrideissä tätä säätömahdollisuutta ei ole. Niin väyläpuissa kuin hybridessäkin varren istukka on säädettävä.

Jotta lavan pohjaan on ollut mahdollista sijoittaa toinen paino, on lavan kokonaispainoa täytynyt keventää. Sen Taylor Maden insinöörit ovat saaneet aikaan valmistamalla lavan yläosan hiilikuidusta.

Ratkaisu mahdollistaa myös lavan tasapainopisteen (center of the gravity) siirtämisen alemmas ja lavan etuosaan. Ratkaisun avulla lyönnin tehon pitäisi siirtyä paremmin palloon.

Uuden rakenteen kerrotaan myös muodostavan miellyttävämmän lyöntiäänen. Aikaisemmille malleille ominainen metallinen kilahdus kun ei ole ollut kaikkien mieleen.

Varren istukan (hoselin) avulla lavan nostokulmaa on mahdollista säätää 12 eri asentoon, ja yhteensä 4 asteen verran.

Perusmalli on tilavuudeltaan 460 kuutiosenttimetriä, pelimiehille tarjolla on myös pienempi, 430 kuutiosenttinen versio.

Varsivaihtoehtoja on peräti 25, joista kolme on niin sanottua varastovartta: matalaa lyöntikaarta tuottava Aldila Rogue 70 110 MSI (X, S), kultaisen keskitien alinta Kuro Kage Silver TiNi 60 (X, S, R) ja korkeammalle palloa nostava Fujikura Pro 60 (X, S, R, M).

Näiden lisäksi valittavana on Suomessa 19 eri varsivaihtoehtoa samaan hintaan, ja lisämaksusta vielä yhdeksän muuta.

Perusmallin vaihtoehdot nostokulmissa ovat 8.5°, 9.5°, 10.5° and 12° (vasureille 9.5° ja 10.5°) ja 430cc versiossa 8.5°, 9.5° ja 10.5°.

Jälleenmyyntihinta M1:n draiverille on poikkeuksellisen kova, 599 euroa. Väyläpuun hinta on 349 euroa ja hybridin 299 euroa.

Syksyllä Taylor Made lanseeraa myös PSi-sarjan rautamailat.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)