16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Opetuspalveluille on kysyntää myös talvikaudella – Green Golf School ylitti odotukset

Heini Haapalan ja Bosse Backmanin tunneille riittää kysyntää.

Heini Haapalan ja Bosse Backmanin mielestä talvi on parasta aikaa golfin harjoitteluun.

Malmin Green Golfin kuplahallissa on kuhinaa. Runsaat parikymmentä golfaria harjoittelee omatoimisesti keskellä tavallista torstaipäivää. Rangen toisessa laidassa Petteri Nykky valmentaa Suomen huippuammattilaisiin kuuluvaa Noora Tammista.

Ulkona paukkuu kahdenkymmenen asteen pakkanen, ja kuuma kahvi tekee kioskin tiskillä kauppansa. Aktiivinen ja asianmukaisesti pukeutunut harjoittelija tarkenee kuitenkin kuplahallissa hyvin.

Ammattivalmentajilla Heini Haapalalla ja Bosse Backmanilla on lämmintä yllä. He viettävät Malmin kuplassa runsaasti aikaa, mutta kehon lämpimänä pitävä svingailu jää harrastajien opettamisen lomassa usein vähemmälle. Nyt he ovat tulleet kertomaan talvikauden golfkoulustaan, Green Golf Schoolista. Koulun kolmas opettaja Joonas Paananen on hänkin yrittänyt saapua paikalle, mutta hänen Kiansa on hyytynyt pakkaseen.

Paanasen auto-ongelmia lukuun ottamatta kolmikolle kuuluu hyvää.

”Omalla urallani ei ole koskaan ollut tällaista vuotta. Ensimmäistä kertaa joudun myymään ei-oota. Iltaisin pidettävien yksityistuntien aikoja minulla ei ole tarjota enää ollenkaan”, kertoo Heini Haapala, yksi Green Golf Schoolin perustajista.

Helppo vaihtoehto

Ajatus talvikauden golfkoulusta sai alkunsa viime vuoden keväällä. Malmin kuplahallin omistaja Seppo Pulkkanen pyöritteli opettajien kanssa ajatusta, että golfhalli ja opettajat rakentaisivat yhteisen palvelutuotteen. Haapala nappasi ajatuksesta ensimmäisenä kiinni, ja Backman ja Paananen lähtivät innokkaina mukaan.

He muodostivat Green Golfin kanssa yhteistyössä kolmen, eri seuroissa opettavan pron ryhmän. Haapala rakensi nettisivut ja ryhtyi organisoimaan koulun toimintaa.

Kun aloin opettaa golfia, palveluiden markkinoiminen tuntui jotenkin nololta.

”Emme tienneet, että toimisiko tällainen useamman opettajan yhteisesti organisoitu golfkoulu ollenkaan Suomessa. Mutta pirun hyvin on mennyt. Yhdestä paikasta tarjottava palvelu on asiakkaalle luultavasti helpompi vaihtoehto kuin se, että hänen pitäisi valita viidestätoista eri opettajasta ja päättää sitten, keneen ottaa yhteyttä”, sanoo Bosse Backman.

”Peruspelaaja kaipaa ennen kaikkea hyvää palvelua, sitä että kaikki toimii tiedotuksesta lähtien”, Haapala täydentää.

Green Golf School järjestää opetusta erilaisille ryhmille. Viikkotreeniryhmät harjoittelevat neljän viikon jaksoissa, kerran viikossa. Eri teemojen mukaan harjoitteleviin lauantairyhmiin voi puolestaan ilmoittautua vaikka vain yhdeksi päiväksi kerrallaan.

Opettajat oppivat markkinoimaan

Backmanin mukaan kysyntää golfin opetuspalveluille riittää, ja se on ollut jopa kasvamaan päin.

”Yksityistuntien aika on vähän niin kuin ohi. Ennen golfopetusta järjestettiin lähes pelkästään alkeiskurssien ja yksityistuntien muodossa, mutta nyt mukana on oltava vähän kaikenlaista teemaa. Opettajan on tiedettävä mistä puhuu ja luotava fiilis treeneihin.”

Heini Haapalan mukaan kysynnän kasvaminen johtuu pitkälti myös siitä, että golfopettajat ovat oppineet markkinoimaan palveluitaan paremmin ja ymmärtäneet sen tärkeyden.

”Jos golfopettajilla joskus on ollutkin laihat vuodet, niin minusta se liittyy siihen, ettei palveluita ole myyty eikä markkinoitu. Myönnän itsekin, että kun aloin opettaa golfia, palveluiden markkinoiminen tuntui jotenkin nololta. Ajattelin, että ne jotka minua arvostavat, ottavat minulta kyllä tunteja. Mutta eiväthän he voi edes tietää minua, ellen ole itse aloitteellinen”, Haapala sanoo.

Ei saa olla liian iso auktoriteetti aikuisille ihmisille, kyse on heidän vapaa-ajastaan.

Green Golf School on markkinoinut omia palveluitaan eniten Facebookissa, ja kanava on osoittautunut toimivaksi. Yhteistyö hallin kanssa on ollut niin ikään hedelmällistä. Opetuspalvelut ovat muun muassa hallin omilla verkkosivuilla näkyvästi tarjolla.

Tehokkain markkinointikanava on kuitenkin se perinteinen, viidakkorumpu. Golftunnille saavutaan usein samasta syystä kuin miksi lajin pariinkin hakeudutaan: ystävän suosituksesta.

Vapaa-ajan mentorit

Yksi Green Golf Schoolin kokeilun onnistumisen salaisuuksista on ollut opettajakolmikon hyvä ryhmädynamiikka. Haapalan, Backmanin ja Paanasen perusajatus golfsvingistä on sama, ja trion opetus nojaa samankaltaiseen filosofiaan. Opettamisen otteessakin on paljon yhteistä. He kokevat olevansa rentoja ja positiivisia, helposti lähestyttäviä henkilöitä, ennemmin vapaa-ajan mentoreita kuin valmentajia.

”Sosiaalinen puoli on tässä ammatissa tärkeä. Ei saa olla liian iso auktoriteetti aikuisille ihmisille, kyse on heidän vapaa-ajastaan. Harrastajien kohdalla tämä ei ole niinkään kilpavalmennusta, vaan oman pelin parantamista”, Backman sanoo.

Heini Haapala ohjaa backsvingiä oikeille urille.

Heini Haapala ohjaa Aino Mannermaa-Kuuselan backsvingiä oikeille urille.

Yhteistyö muiden opettajien kanssa on ollut hedelmällistä myös opettajille itselleen.

”Yksin toimiessa alkaa pyöriä vähän omissa ympyröissä. Vaikka kävisi silloin tällöin koulutuksissakin, opettajan oma kehittyminen ja uusien ideoiden saaminen jäävät aika vähäisiksi. Muiden kanssa työskentely avaa omaa ajattelua”, Backman sanoo.

”Opettaminen on monella prolla aika yksinäistä puuhaa. Tämä on ollut paljon kivempaa kuin yksin häärääminen omalla klubilla. Olemme jo päättäneet, että jotain täytyy kesälläkin tehdä yhdessä”, Haapala säestää.

Pieni lisäkustannus, suuri lisäarvo

Green Golf Schoolin harjoitteluryhmät ovat muodostuneet pitkälti yksittäisistä, eri seuroista saapuvista pääkaupunkiseudun pelaajista, jotka ovat kaivanneet ohjausta oman pelinsä parantamiseen. Monelle golftunneista on muodostunut sosiaalinen tapahtuma, joka on poikinut myös uusia ystävyyssuhteita. Haapalan vetämissä naisryhmissä monet ovat jääneet harjoitusten jälkeen treenaamaan vielä omatoimisesti yhdessä.

Omatoimisen harjoittelun sijaan moni on päätynyt golfopetuksen pariin osin myös siksi, ettei tuntien ottaminen ole ollut heille kustannuskysymys. Ryhmäharjoittelusta koituva kustannus kun on vain hieman suurempi kuin omatoimisen harjoittelun paikkamaksu, mutta pitää sisällään ammattivalmentajan opetuksen.

”Pelaajat saavat vain pienellä lisäkustannuksella kontrolloitua, ammattimaista golfopetusta ja samalla varmuuden siitä, että he treenaavat oikeita asioita”, Haapala sanoo.

Kilpailu virkistää hallimarkkinoita

Malmin kuplahallissa on harjoiteltu talvisin jo 2000-luvun ensimmäistä vuosista alkaen. Olosuhteet parantuivat täksi kaudeksi selvästi, kun kaksi simulaattorikoppia korvattiin uudella lähipelin harjoitusalueella. Lajinomaisuutta ja kodikkaampaa tunnelmaa halliin toi puolestaan rangen taakse asennettu maisemakangas.

Pääkaupunkiseudun hallimarkkinaa on virkistänyt vuoden 2016 helmikuussa avattu Vuosaaren suurhalli, Planmeca Golf Areena. Se on tuonut alalle tervettä kilpailua ja pakottanut muutkin uusiutumaan.

Haapalan mukaan Planmeca ei ole vaikuttanut Green Golfin kävijämääriin. Puitteet ovat Vuosaaressa maan parhaat, mutta Malmin hallin kilpailuvalttina on erinomainen sijainti työmatkaliikenteen vilkkaiden väylien varrella.

Talvella treenataan, kesällä pelataan

Monelle harrastajapelaajalle on tyypillistä sijoittaa golfvälineet varaston uumeniin, kun suotuisat pelikelit syksyllä päättyvät. Mailat kaivetaan uudelleen esiin vasta kevätauringon pilkahtaessa, kun golfkärpänen alkaa taas ruohon paljastuessa pörrätä. Talvi on monelle aikaa, jolloin harrastetaan muita lajeja, tai jolloin golfin harrastaminen rajoittuu ulkomaille suuntautuviin pelimatkoihin.

Haapalan mielestä talvi olisi golfarille parasta aikaa harjoitella lajia.

”Meidän opettajien olisi ajettava paremmin sisään ajatus siitä, että talvi on varsinaista treeniaikaa. Kesällä keskitytään sitten pelaamiseen, ja opetuksessa seurataan enemmän sitä, missä milloinkin mennään”, hän sanoo.

Malmin kuplahallissa viihtyvät myös kilpapelaajat. Maajoukkuevalmentaja <a href=Mikael Mustonen valmentaa Oona Vartiaista (kesk.) ja Petra Salkoa." width="630" height="400" />

Malmin kuplahallissa viihtyvät myös kilpapelaajat. Maajoukkuevalmentaja Mikael Mustonen valmentaa Oona Vartiaista (kesk.) ja Petra Salkoa.

Talvi on opettajankin kannalta kesää armollisempi. Kesällä moni pelinsä kanssa takelteleva golfari suuntaa pron pakeille kuin autohuoltoon. Odotusarvona on, että opettaja korjaa kerralla kaiken kuntoon, ja seuraava kierroksella peli taas kulkee. Niin ei golfissa kuitenkaan homma toimi.

”Pelitilanteessa vanhat liikemallit tulevat esiin niin kauan, kunnes uusi tekniikka on kehittynyt vanhaa vahvemmaksi. Tekniikkamuutoksen saa ajettua sisään vasta, kun uudesta liikkeestä on tullut automaattinen. Talvi antaa opettajallekin rauhan ja mahdollisuuden ohjeistaa asiakasta. Talvella pelaaminen ei tule oppimisen esteeksi, ja asiakkaalle voi kertoa, että treenaa seuraava viikko tätä ja jatketaan sitten tästä”, Haapala sanoo.

”Sisällä on myös vähemmän häiriötekijöitä”, Backman toteaa. ”Jo rangella tulevat mitat mukaan. Hallissa voidaan keskittyä paremmin vartalon toimintaan ja karkeampaan motoriikkaan. Myös olosuhteet ovat täällä aina samat. Kaikki, mitä on suunniteltu tehtävän, pystytään aina tekemään. Kesällä niin ei aina ole.”

Haapalan mukaan talvi on otollista aikaa jopa lajin aloittamiselle, vaikka varsinaisen golfkipinän sytyttäminen voikin olla vaikeampaa kuin kesällä. Talvella halu pelaamaan ei ole yhtä kova, ja harjoittelussa voidaan keskittyä rakentamaan pelin tärkeät perustekijät kuntoon.

”Aloittelijalle sanoisin, että ryhdy treenaamaan jo talvella”, Haapala sanoo. ”Sitten pääset kesällä nauttimaan jo pelaamisesta.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje