26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Muirfieldin päätös pettymys tähtipelaajille

Ernie Els ei halua spekuloida klubin sisäisillä asioilla, mutta kaipaa kilpailemista Muirfieldissä.

Muirfield Golf Clubin (The Honourable Company of Edinburgh Golfers) torstaina ilmoittama päätös olla jatkossakin hyväksymättä naisia jäsenekseen, on herättänyt laajaa keskustelua. Pelaajia ratkaisu koskettaa erityisesti siksi, että R&A veti saman tien Muirfieldin pois Open Championshipin kierrosta.

”On valitettavaa, että Muirfield on ulkona Open-suunnitelmista niin kauan, kunnes heillä on ensimmäinen naisjäsen”, sanoi Openin Muirfieldissä vuonna 2002 voittanut Ernie Els. ”Kentän jääminen pois Open-kenttien joukosta on melkoinen takaisku turnaukselle.”

Elsin tavoin Byron Nelsonin turnauksessa tällä viikolla pelaava Sergio Garcia liikkui samoilla linjoilla.

”Tämä on surullista, koska rakastan sitä kenttää. Muirfield on yksi parhaista pelaamistamme links-kentistä, mutta he tekevät omat ratkaisunsa. Ymmärrän päätöstä, mutta olen samalla pettynyt. Ei sille mitään voi”, British Amateurin voiton Muirfieldissä vuonna 1998 vienyt espanjalainen totesi.

Elsin mielestä R&A teki oikean ratkaisun poistaessaan Muirfieldin Open-kenttien kierrosta, kunnes klubi tekee muutoksen jäsenpolitiikkaansa.

”Heillä (Muirfieldillä) on oikeus omiin sääntöihinsä, ja Open Championship haluaa elää tässä ajassa. En voi mennä sanomaan, että he ovat väärässä ja me olemme oikeassa. Kilpailen Muirfieldissä mielelläni, koska se on yksi maailman parhaista links-kentistä. Tilanne on nyt tämä, ja kenttää tullaan kaipaamaan.”

Muirfield on harvinaisen tiukka klubi sääntöjensä suhteen. Tämän myös Els sai kokea voittoisassa Openissaan 14 vuotta sitten.

”Pääsy joihinkin tiloihin, kuten pukuhuoneeseen oli ehdottomasti kielletty ammattilaisiltakin. Heillä on omat sääntönsä, ja meidän pitää vieraina noudattaa niitä.”

Klubi ei tunnetusti kuvia kumartele. Edesmennyt Payne Stewart ilmestyi Muirfieldiin viikkoa ennen vuoden 1992 Openia pelatakseen kentällä harjoituskierroksen. Pääsyä väylille ei kuitenkaan ollut, sillä hän ei ollut varannut peliaikaa etukäteen. ”Tällaiset ovat säännöt”, oli jo tuolloin U.S. Openin mestarina mainetta saaneelle pelaajalle sanottu.

Pidän Muirfieldiä tiukempana kuin Augusta Nationalia, Pine Valleyta tai mitä tahansa muuta klubia. He todellakin pitävät siellä säännöistään kiinni. – Ernie Els

”Big Easy” muisteli kierrostaan Muirfieldissä ystävänsä, miljardööri Johann Rupertin kanssa. Eteläafrikkalaisten seuraan liittyi myös kaksi krikettiammattilaista, joista toinen on klubin jäsen. Neljän hengen ryhmänä pelaamiseen heltisi erityislupa mainitun jäsenen ansiosta, sillä Muirfieldissä startataan tyypillisesti kahden hengen lähdöissä.

Vuonna 1744 perustettu (kenttä vuodesta 1891) Muirfield on isännöinyt 16:tta Open Championshipiä, viimeksi kolme vuotta sitten. Vuoden 2013 turnauksen voitti Phil Mickelson.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Seniorigolfari says:

    En ymmärrä, miksi tästä naisjäsenyydestä, tai sen eväämisestä, on tullut niin iso juttu. Jos klubi on joskus perustettu vain miesjäseniä varten, niin olkoon niin. Vastaavasti, minua ei haittaisi yhtään, jos naiset perustavat golf- tai muita klubeja vain itselleen. Se kuuluu vapaan maailman vapaaseen yhdistysoikeuteen.

    Toki toivon, että mahdollisimman moni kenttä olisi avoin sekä naisille että miehille. Mutta mikään itsetarkoitus sen ei tarvitse olla.

    Erkki Tietäväinen