16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mickelson joutuu palauttamaan sisäpiirikaupoista saamansa ison summan

Maailmanlistan monivuotinen kakkonen sai viranomaisen mukaan tietonsa kovan luokan uhkapelaajalta.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen, SEC, vahvisti torstaina, että golfin viisinkertainen major-voittaja Phil Mickelson on tienannut kesällä 2012 tekemistään sisäpiirikaupoista 931 000 dollaria eli reilut 830 000 euroa.

SEC ei ole asettamassa Mickelsonia rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta vaatii häntä palauttamaan kaupoista saamansa hyödyn takaisin täysimääräisenä, mikä tekee korkoineen hieman yli miljoona dollaria.

Mickelsonin tiedottaja välitti julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan pelaaja ei yrittänyt hyötyä osakekaupoista laittomalla tavalla.

”Phil (Mickelson) ymmärtää ja kunnioittaa tinkimättömästi eettisiä normeja, joita hänen edustamansa yritykset odottavat myös omilta työntekijöiltään. Hän katuu jouduttuaan yhdistetyksi tähän tapaukseen, ja kantaa siitä täyden vastuun. Phil on tyytyväinen, että asia on loppuun käsitelty, eikä hän halua antaa aiheeseen liittyviä kommentteja”, tiedotteessa kerrottiin.

PGA Tourin edustaja Ty Votaw kieltäytyi kommentoimasta Mickelsonille mahdollisesti tulossa olevista rangaistuksista kiertueen politiikkaan vedoten.

Mickelsonin sponsoreista pankkiiriliike Barclays oli niin ikään vaitonainen spekuloimaan, onko tapauksella mahdollista vaikutusta osapuolten väliseen sopimukseen. Tilintarkastusyhtiö KPMG totesi olevansa pettynyt kuulemiinsa uutisiin, mutta kertoi arvostavansa Mickelsonin lausunnon sisältöä.

Tapauksessa on kyse sisäpiiritiedon hyödyntämisestä Dean Foods -nimisen elintarvikeyrityksen osakekaupoissa. SEC:n mukaan Mickelson sai tietonsa kovan luokan uhkapelaajaksi luonnehditulta Billy Waltersilta, jonka tiedot vastaavasti perustuivat Dean Foodsin hallituksen entiseltä puheenjohtajalta Thomas Davisilta saatuun informaatioon.

Liittovaltion poliisi FBI pidätti viime viikolla sekä Waltersin että Davisin tapaukseen liittyen.

Viranomaisten selvitysten perusteella Mickelson osti vihjeen saatuaan Dean Foodsin osakkeita lähes 2,5 miljoonalla dollarilla. Ennen kauppoja hänen koko osakesalkkunsa arvo oli vain n. 250 000 dollaria.

Mickelson on tuntenut aina vetoa uhkapeleihin, vaikka hän itse on kertonut vähentäneensä tuntuvasti pelaamista poikansa Evanin syntymän jälkeen vuonna 2003. Vasurin tunnetuin ”porukkaveto” tuotti 560 000 dollaria, kun hän ystävineen laittoi rahansa likoon Baltimore Ravensin Super Bowl -voiton puolesta 15 vuotta sitten.

”Leftyllä” on asioista perillä olevien lähteiden mukaan säännöllinen tapa lyödä vetoa harjoituskierroksilla, ja toisinaan hän kerää joukon pelaajia ja caddieja yhteiselle päivälliselle sopiakseen heidän kanssaan mm. NBA:n tai NHL:n pudotuspelien vetokohteista ja -summista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje