23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

McIlroy: Majorit ovat minun olympialaiseni

Golfin pohjoisirlantilainen megatähti puolustelee omaa ja kanssapelaajiensa päätöstä jättää Rion kesäkisat väliin.

Rory McIlroy ei ole yllättynyt usean golfin pelaajan vetäytymisistä Rion kesäkisoista, koska olympialaiset eivät kuulu hänen mielestään lajin kohokohtiin. Ensi vuonna tyttöystävänsä Erica Stollin kanssa avioituva McIlroy jättää Rion turnauksen väliin zikavirukseen yhdistettyjen vaarojen vuoksi.

Raskauden aikainen zikavirustartunta on liitetty vauvojen pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. Viruksen epäillään aiheuttavan myös muita sikiöiden kehityshäiriöitä.

McIlroy sanoi Ranskan avointen lehdistötilaisuudessa, ettei ole oikea henkilö vastaamaan kysymykseen, ovatko vetäytymiset merkki siitä, ettei golfin olisi pitänyt palata ensimmäisen kerran olympiaperheen jäseneksi sitten vuoden 1904.

”En ollut osana kyseistä valmisteluprosessia. R&A ja jotkut muut lajimme etujärjestöt pitivät ideaa hyvänä, ja varmasti se sitä onkin – saada golf hieman erilaisille markkinoille.”

”Olen sanonut ihmisille, että minulla on neljät olympialaiset (neljä major-turnausta) joka vuosi. Ne ovat minun kohokohtani, ja niiden vuoksi pelaan golfia. Pelaajat muistetaan major-menestyksestään.”

”Joidenkin mielestä olisi ollut parempi lähettää amatöörit olympialaisiin, mutta golf on Riossa sen vuoksi, että he halusivat sinne parhaat pelaajat. Mutta ihmiset eivät valitettavasti halua ottaa terveydellisiä riskejä perheitään ajatellen. Olen varma, ettei peruutusten määrä olisi ollut näin suuri, jos kisat pidettäisiin jossain muualla.”

McIlroy ei usko, että golfin pelaajien ”Rio-exit” vaikuttaa muiden lajien olympiaurheilijoiden ajatuksiin. Heille kun olympiakultamitalin voitto on pääsääntöisesti parasta mitä urheilussa voi saavuttaa.

Me unelmoimme Claret Jugin  ja vihreän takin voittamisesta. Se saattaa antaa golfille hieman eristäytyneen lajin maineen, mutta näin se vain on. – Rory McIlroy

Ajatukset voivat muuttua joskus nopeasti. Vielä toukokuussa McIlroy sanoi, että kaikkien kisoihin pääsevien pitäisi lähteä Rioon, vaikka zikavirukseen ei ole keksitty rokotetta.

Hän kertoi lehdistötilaisuudessa, ettei olisi halunnut tuottaa Irlannin golfjoukkueen kapteenille Paul McGinleylle pettymystä. McIlroy kävi tämän kanssa keskustelun, ennen ilmoitustaan Rion kisojen sivuuttamisesta.

”Se oli ehkä yksi vaikeimmista puheluista, jonka olen koskaan soittanut. Olimme tehneet kuitenkin niin paljon valmisteluja Rio varten. Minulla oli sen jälkeen monta päivää huono fiilis. On joka tapauksessa turha ottaa riskiä, jos ei voi olla 100-prosenttisen varma. Seuraavat olympialaiset ovat Tokiossa 2020, ja siellä haluan päästä kokemaan olympialaisten tunnelman.”

Naispelaajasta toistaiseksi vain Lee-Anne Pace on ilmoittanut jäävänsä Riosta pois. Tähän McIlroylla oli selkeä näkemys.

”Naishuiput eivät luultavasti ole suunnitelleet hankkivansa lapsia seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana. Shane (Lowry) on juuri mennyt naimisiin, Jason Dayllä on nuori perhe ja itse menen naimisiin ensi vuonna. Luulisin että 90 prosenttia Rioon lähtevistä urheilijoista ovat naimattomia, eikä heillä ole tarkoitusta perustaa perhettä lähitulevaisuudessa.”

Kaikki huippupelaajat eivät pidä olympialaisten golfturnausta vähäpätöisempänä tapahtumana kuin joitain toisia merkittäviä kilpailuja. Esimerkiksi kaksinkertainen major-voittaja Martin Kaymer lähtee Rioon yhtä suurella innolla kuin Euroopan ja USA:n väliseen haasteotteluun.

”Ryder Cupiin liittyy paljon intohimoa ja sydäntä, mutta pelkkä ajatus maanmiestesi neljän vuoden valmistautumisesta olympialaisiin on erityisen inspiroivaa. Itsekkäällä tavalla olen tyytyväinen joidenkin jäämisestä turnauksen ulkopuolelle, sillä se parantaa mahdollisuuksiani voittaa kultamitalin.”

”Isossa kuvassa runsaat poisjäännit tänä vuonna ja mahdollisesti neljän vuoden kuluttua tekevät golfin jatkomahdollisuudet olympialajina vain erittäin ohuiksi”, Kaymer mietti Pariisissa.

Lue Sami Sarpakunnaksen blogi aiheesta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje