[6][5]

Henrik Stenson palkittiin vuoden urheiluteosta Ruotsissa

Arvostetun Bragdguldetin on saanut aiemmin vain yksi golfin pelaaja – yli 20 vuotta sitten.

Vuodesta 1925 lähtien jaettu Svenska Dagbladetin kultamitali meni tänä vuonna odotetusti Henrik Stensonille, joka voitti viime heinäkuussa ensimmäisenä ruotsalaisena miesten major-turnauksen.

”Olen tästä kunniasta todella ylpeä”, hän sanoi Aftonbladetille.

Ennen Stensonia ensimmäisenä ja ainoana golfin pelaajana Bragdguldetin oli saanut Annika Sörenstam. Hän vastaanotti palkintonsa vuonna 1995.

Stensonin esitys Troonissa pelatussa Open Championshipissä nousi yhdeksi ikimuistoisimmista kilpailun historiassa. Hän ja Phil Mickelson olivat suvereenisti omilla luvuillaan taistellessaan päätöspäivänä turnauksen voitosta.

Eroa ”Leftyyn” kertyi kolme ja seuraavaksi sijoittuneeseen J.B. Holmesiin 17 lyöntiä, kun hän alitti tuloksellaan 264 peräti 20 lyönnillä kentän neljän kierroksen parin. Kyseessä on kaikkien aikojen kovin lopputulos kaikki major-turnaukset huomioiden.

Stenson sai tiedon valinnastaan kotonaan Yhdysvalloissa.

”Sain juhlia palkintoani syömällä täytekakkua aamiaiseksi. Mikä voikaan olla sen parempaa.”

Olen kirjoittanut osan ruotsalaista urheiluhistoriaa. On hienoa tulla yhdistetyksi näihin kaikkiin suuriin urheilupersooniin. Tunnen siitä valtavaa ylpeyttä. – Henrik Stenson

<a href=Henrik Stensonin esitys Openissa oli vailla vertaansa. Kuva. Getty Images" width="630" height="430" />

Henrik Stensonin esitys Openissa oli vailla vertaansa. Kuva. Getty Images

Göteborglaissyntyinen pelaaja nosti tunnustuksen korkealle jalustalle.

”Tämä palkinto nousee ylempään kastiin Jerring-palkinnon (Ruotsin radion urheilutoimituksen palkinto) ja vuoden parhaan miesurheilija -tittelin kanssa. Ne ovat suurimmat tunnustukset, jotka urheilija voi saada Ruotsissa. Ja ennen kaikkea on upeaa pystyä suoritukseen, joka saa tällaisen huomion koko urheilevassa Ruotsissa yli lajirajojen.”

Lehden kysymykseen, onko palkinto vahvistus sille, kuinka merkittävästä voitosta Openissa oli, Stenson vastasi:

”Ehdottomasti. Kaikki golfin kanssa tekemisissä olevat tietävät, kuinka suuri asia on voittaa Open. Tenniksessä Wimbledon merkitsee samankaltaista asiaa. Ne ovat lajinsa suurimmat tittelit.”

”Silloin käsittää tehneensä jotain hyvin, kun saa Jack Nicklausilta käsinkirjoitetun kirjeen, missä hän sanoo kyseessä olleen (Openin päätöspäivä) kaikkein parhaimman näkemänsä golfkierroksen.”

Stenson, 40, voitti lisäksi marraskuussa toisen kerran urallaan Euroopan kiertueen Race to Dubai -kokonaiskilpailun. Kauden kohokohtiin kuului myös elokuussa saavutettu olympiahopeamitali. Hän on voittanut urallaan yhteensä 14 ET:n tai PGA Tourin kilpailua.