16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Pelikausi jatkuu – syksyllä pelaat edullisesti

Golfkausi jatkuu monilla kentillä lumentuloon asti. Alastarolla syksyn pelaajista jopa 50 prosenttia on vierailijoita. Nokialla uuden Rock-kentän pelaajamäärissä on rikottu ennätyksiä. ”Näppis” Leinonen jatkaa Paltamossa pelaamistaan, klubitalo on vähäisen pelaajamäärän johdosta jo suljettu.

Golfin harrastaminen on etenkin syksyisin sääherkkää toimintaa, samoin kenttien palveluiden avoinna pitäminen. Lokakuun puolenvälin jälkeen melkoinen osa kentistä sulkee viheriönsä, pelaajamäärätkin laskevat nopeasti syksyn edetessä.

Kauttaan aktiivisesti jatkaviakin riittää, vieraspelaajat suuntaavat autonsa nokan kohden niitä kenttiä, jotka houkuttelevat green fee -pelaajia kisoilla, hyväkuntoisella kentällä tai huokeilla hinnoilla.

Alastaro Golf  on perinteisesti yksi syksyn suosituimmista vierailukohteista.

”Meidän syyssesonkimme käynnistyy silloin, kun monin paikoin kenttiä suljetaan. Alastarossa pelataan kuivaa kenttää lumentuloon asti, eikä myöskään lehtiä ole vaikeuttamassa pallojen etsimistä. Olemme saaneet hyvin läpi tämän viestimme. Syksyn aikana kierroksistamme jopa puolet on vieraiden pelaamia. Pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta sekä Porista meille tulee hyvin paljon pelaajia”, kertoo toiminnanjohtaja Minna Nenonen.

Erittäin vilkkaina viikonlopun päivinä Alastarossa käy syksyllä 80–100 vierasta. Green fee on arkisin 30 euroa päivältä, neljän hengen ryhmän päiväkustannus on 100 euroa, viikonloppuisin 140.

”Sellaisiakin ryhmiä on, jotka tilan salliessa pelaavat kaksi kierrosta samaan rahaan”, Nenonen jatkaa.

Lauantaisin Alastarolla pelataan isolla porukalla skinejä. Loppusyksyn hittituotteisiin kuuluvat viitenä perättäisenä viikonloppuna pelattavat ”kinkkujahdit”. Kauden oletetaan jatkuvan marraskuun lopulle. Sunnuntain kisamuodoista yleisin on scramble.

”Jaamme kisaa kohden 20 kinkkua, jotka saa heti mukaansa. 40 euron kisamaksuun sisältyy lounas. Täällä on hyvä puhina päällä ja jalat pysyvät kuivina”, Nenonen markkinoi Alastaron tunnelmaa.

Yyterin jäsenmäärä kasvukäyrällä

Yyterin 11. väylä näyttää kuvassa lyhyemmältä kuin mitä se todellisuudessa on (311m). Kuva sunnuntain 9.10. kilpailusta

Yyterin 11. väylä näyttää kuvassa lyhyemmältä kuin mitä se todellisuudessa on (311m). Kuva sunnuntain 9.10. kilpailusta

Yyteri Golfin hiekkapohjaisella  kentällä on myös perinteitä pitkästä kaudesta. Huhtikuun alusta lokakuun loppuun ulottuvalla jaksolla kierrosten määrä tulee olemaan päättyvällä kaudella vajaat  30 000.

”Se on kahdeksan vuoden jaksossa korkein luku. Alkukevään sekä marraskuusta eteenpäin ulottuvan ajan pelit huomioiden mennään 30 000 ylikin”, iloitsee toimitusjohtaja Markus Björlin. Kierrosmäärän kasvu liittyy myös suotuisaan jäsenten määrän kehitykseen.

Jäsenmäärän nettokasvu on vuodessa noin 130, uusi kirjattava luku tulee olemaan 1085.

”Pelaaja ensin palautteiden perusteella kenttä on saanut oikein hyvät pisteet. Puskaradio on viestinyt meistä positiivista sanomaa, joka tuo tullessaan myös lisää paitsi jäseniä, myös vieraita. Sunnuntaina pidetyssä scramble-kilpailussa oli 138 osallistujaa. Kyllä meidän kannattaa pitää kenttää syksyisin pitkään avoinna”, Björlin ynnäilee.

Green fee -hinnat on suhteutettu vuodenaikaan, arkisin 25 euroa, viikonloppuisin 30 euroa. Yyterissä pelataan kesäviheriöille kuitenkin vain  lokakuun loppuun, syväilmastuksen jälkeen pelejä jatketaan talviviheriöille.

”Talviviheriöille pelaamisen määrä riippuu toki keleistä. Täällä on ollut talvia, jolloin kentällä on ollut pelaajia kaikkien kuukausien aikana. Viimeksi näin tapahtui talvikaudella 2013–2014”, Björlin muistelee.

Näppis päivystää Paltamossa

Paltamon kymppiväylän viheriön tunnelmaa.

Paltamon kymppiväylän viheriön tunnelmaa.

Maamme kuuluisin amatööripelaaja Markku ”Näppis” Leinonen vastaa kotikenttänsä Paltamon puolesta kyselyyn syksyn peleistä.

”Kenttä on avoinna, väylät ilmastoitu ja viheriöt ovat varsin hitaita. Pelaajia on vähänlaisesti, klubitalokin on kiinni, vieraat laittavat suorituksensa kuoressa luukusta sisään. Kyllä kausi Kainuussa loppuu lokakuulle, on niitä ollut sellaisiakin vuosia, jolloin liput ovat olleet viheriöillä vielä joulukuun alussa”, kauden jokaisena päivänä vähintään yhden kierroksen pelannut Näppis kertoo.

Näppis kuvattuna Irlannin parhaisiin links-kenttiin lukeutuvalla The European Coursella.

Näppis kuvattuna Irlannin parhaisiin links-kenttiin lukeutuvalla The European Coursella.

Hänen oman kesänsä huippuhetkensä oli yhden miehen marathon, jossa ryhmä vaihtui yhtämittaisen 36 tunnin pelaamisen aikana tiuhaan tahtiin. Reikämäärä oli hurja 207, (11,5 kierrosta) joka ei kuitenkaan ole Näppiksen ennätys.

”Pieniä rahapelejä, kinejä pelattiin. Keskiarvo kierrosta kohden oli 79,2”, ihan hyvä näin vanhalle ukolle (56) Edellisvuonna en noin pitkää pätkää päässytkään pelaamaan polvivamman vuoksi”, hän tokaisi.

Näppiksen pelit jatkuvat kauden jälkeen harjoittelulla omalla pihalla. Joulukuun lopulla hän lentää perinteen mukaisesti Thaimaaseen, Pattayalle kuukauden ajaksi. Helmi–maaliskuulla Näppis isännöi päivittäin lumigolfturnauksia omalla upealla kentällään.

Riverin Rock-kentällä rikotaan ennätyksiä

Nokia River Golf on ollut vilkkaimpia vieraspelaamisen kohteita jo ennen syyskuussa avattua Rock-kenttää, jonka 11 uuden reiän myötä Nokialla on nyt 18+18 reikää, sekä laajat lähipelialueet.

Rock-kentän viheriöt olivat avauspäivänä jo virheettömässä kunnossa.

Rock-kentän viheriöt olivat avauspäivänä jo virheettömässä kunnossa.

”Syyskuun kolmannesta päivästä alkaen pelikierrosten määrä on ollut Rockilla 6000. Tästä vieraiden osuus 1300 lienee ennätysluku syys–lokakuulla viiteen viikkoon ainakin kuluvalla kaudella. Palaute on ollut pelottavankin ylistävää. Kokonaisuus mielletään  nopeaksi, selkeäksi, lisäksi se on omien ja vieraiden mielestä maisemallisesti upea”, hehkuttaa vuoden vaihteessa eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Erkki Mommo.

Rock on avoinna ja bongattavissa tämänhetkisen tiedon mukaan lokakuun lopulle.

”Vaikka kysyntä on edelleen suurta, säästelemme tuoretta kenttää ja ohjaamme loppusyksystä omat ja vieraat River-kentälle, jonka väylät 1-9 pidetään avoinna hamaan tappiin asti, kunnes lumentulo katkaisee pelit”, Mommo suunnittelee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje