16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Noora Tammisen tavoitteena isommat areenat

Olympialaiset, LPGA Tour ja osallistuminen uran ensimmäiseen major-kilpailuun ovat neljättä kauttaan ammattilaisena pelaavan tamperelaisen tavoitelistalla. Viikonloppuna hän pelaa Ursula Wikströmin, Minea Blomqvist-Kakon, Krista Bakkerin, Oona Vartiaisen ja Linda Henrikssonin tavoin Marokossa LET:n kisan.

Noora Tamminen on latautunut meneillään olevaan kauteen terveenä ja  huolella. Edelliskaudella vaivana ollut mykoplasma  on voitettu kanta. Vuodenvaihteessa  hän oli yhdistetyllä loma-ja harjoitusmatkalla Kaliforniassa. Toinen reissu valtameren taakse Floridaan oli tiukempaa harjoittelua ja pelaamista.

”Halusin nähdä laajemmin paikallista elämänmenoa ja golfia. Mieleen jäi miellyttävä urheilukulttuuri, arvostus, fanitus sekä positiivinen ilmapiiri. Suunnitelmissani on lähteä syksyllä LPGA Tourin karsintoihin, tuo ajatus vain vahvistui näiden matkojen jälkeen”, Tamminen kertoo.

Kauden toistaiseksi ainoa kilpailu Kiinassa tuotti kovassa seurassa sijaluvun 19. sekä poikkeuksellisen suuren euromäärän (8335).

Noora Tamminen kuvattuna elokuussa 2015 Erkko Trophyssa. Kuva Jari Jokinen

Noora Tamminen kuvattuna elokuussa 2015 Erkko Trophyssa. Kuva Jari Jokinen

LET:n kisatilanne on mennyt todella huonoksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Kisoja on laitettu ohjelmaan, sitten ne on poistettu ja lupailtu taas uusia päivämääriä”, Tamminen harmittelee tilannetta, jossa Tourin pelaajilla on selvää ”kilpailuvajetta” LPGA Touria kiertäviin verrattuna.

Marokossa torstaina käynistyvässä Hassan II Trophyssa Tammisen lisäksi ovat mukana myös Ursula Wikström, Minea Blomqvist-Kakko, Krista Bakker, Oona Vartiainen sekä Linda Henriksson.

Seuraavalla viikolla käytävään Kiinan kisaan mahtuvat mukaan vain Wikström ja Tamminen, jotka ovat erittäin vahvasti kiinni suomalaispaikoissa Rion olympialaisiin.

Haastajien pitäisi heidät ohittaakseen sijoittua aivan terävimpään kärkeen Marokon lisäksi myös Tsekissä, jossa käydään viimeinen kolmesta jäljellä olevasta karsintaan vaikuttavista kisoista kesäkuun puolivälissä.

Draiveihin lisää varmuutta

Tammisen menestyskäyrä on LET:lla ollut kolmen vuoden aikana lievästi nouseva. Top ten-sijoituksia on kaksi, paras sijoitus viides. Kiinan rahakas kisa nosti hänet nykyisellä listalla sijalle 27.

Petteri Nykky lähti Marokkoon toisen valmennettavansa <a href=Ursula Wikströmin caddieksi. Myös Matilda Castren lukeutuu golfissa ja salibandyssa menestystä saavuttaneen Nykyn suojatteihin." width="630" height="473" />

Petteri Nykky lähti Marokkoon toisen valmennettavansa Ursula Wikströmin caddieksi. Myös Matilda Castren lukeutuu golfissa ja salibandyssa menestystä saavuttaneen Nykyn suojatteihin.

Petteri Nykyn kanssa olemme pyrkineet saamaan draiviin lisää varmuutta. Lähipeli on aina ollut vahvuuteni. SamuKuitusen vetämistä fysiikkatreeneistä olen saanut valmiuksia jotka tukevat alkuasennon rakentumista ja edesauttavat lantion toimivuutta. Olemme heittäneet paljon palloa, tehnet loikkatreenejä ja nostelleet painoja”, Tamminen jatkaa.

Nykky ja Kuitunen saivat huhtikuulla ison sulan hattuunsa luotsatessaan tamperelaisen Classicin salibandyn SM-kultaan, ensimmäistä kertaa koko kaupungin historiassa.

Kolmen LET-vuoden aikana Tamminen on kypsynyt valmiimmaksi haastamaan maailmanhuiput, joita on päässyt kohtaamaan toistaiseksi vain harvoissa, yksittäisissä kisoissa. LET on, valitettavaa kyllä, jäänyt monilta osin ”divariksi” LPGA Tourin noustessa entistä määräävämpään rooliin.

Tamminen myöntää avoimesti, että palo olympialaisiin on ollut kisojen lähestyessä varsin suuri.

”Toinen selkeä tavoite on nousta LET:n rahalistalla 10-15 ensimmäisen joukkoon”, hän kertoo.

Ennen mahdollista matkaa Rioon, Tamminen pyrkii varmistamaan paikkansa joko British Openiin tai Evian Mastersiin. Molempiin on karsinnat, Openiin voi päästä myös rahalistan kautta.

”En ole koskaan pelannut majoria, tämän epäkohdan haluan kuluvan kauden aikana korjata. LPGA Tourin karsinnat ovat kolmivaiheiset, uskon pääseväni suoraan toiseen vaiheeseen”, Tamminen valottaa tavoitteitaan, jotka toteutuessaan avartaisivat melkoisesti kokemuspankkia.

Noora Tamminen ja <a href=Ursula Wikström (oik.) matkasivat viikonloppuna Marokkoon, josta reitti jatkuu Kiinaan. Kuva Jorma Marstio" width="630" height="945" />

Noora Tamminen ja Ursula Wikström (oik.) matkasivat viikonloppuna Marokkoon, josta reitti jatkuu Kiinaan. Kuva Jorma Marstio

Naisgolfissa Tamminen näkee huippujen keskuudessa moninaisempia pelaajatyyppejä kuin miesten puolella.

Lydia Ko ja Lexi Thompson esimerkiksi ovat toistensa vastakohtia. Kon lyöntien mitta ei säväytä, hänen tarkkuutensa ja varmuutensa sitäkin enemmän. Thompsonilla on pitkien lyöntien osalta huomattavasti enemmän ruutia hallussaan. Itse olen enemmän Lydia Kon tapainen, en toki vielä tasoisensa pelaaja. Uskon, että mahdollisessa olympiakisassa onnnistuessani ero kärkeen ei olisi kovinkaan suuri”, Tamminen maalailee näkymää Rioon.

Timo Rauhalan vetämiä olympiaryhmän treenejä hän pitää erinomaisena tapana hyödyntää valmennusosaamista ja huipuillekin tärkeää yhdessä tekemistä.

”Olen saanut myös tätä kautta hyödyllisen sykäyksen ruokavalioni parantamiseen. Pyrin syömään puhdasta, itse valmistettua ravintoa, josta on jätetty pois mm. lisätyt sokerit. Vaikutus on selkeästi havaittavissa. Olen terveempi ja aiempaa energisempi”, Noora Tamminen  määrittää lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje